2023’ü yüzde kaçlık bir TÜFE ile tamamlayacağımızı yeni yılda öğreneceğiz. 2021 sonundan itibaren yerli hisse ve döviz-altın bazlı performanslar TÜFE’ye karşı durabilmede önemli örnekler verdi.
2023’ü kabaca yüzde 65’lik bir TÜFE ile tamamlayacağımızı düşünürsek, BES-OKS ve Yatırım Fonları yine birikim sahiplerine olanaklar sunabildi.
BES-OKS tarafına baktığımızda, 21 Aralık günü itibarı ile TEFAS’ta yer alan bilgilere göre; yüzde 142 getiri performansla birinciliğini bir “teknoloji sektörü yabancı değişken emeklilik yatırım fonu”nun çektiği 283 BES-OKS fonunun, 95 tanesinin yüzde 65 ve üzeri getiri sağladığını görüyoruz. Menkul Kıymet Yatırım Fonları’nda ise, serbest fonları dışarıda tutarak aynı kontrolü gerçekleştirdiğimizde 412 adet fonun içerisinde 129’u yüzde 65 ve üzeri getiri sağlamış görünüyor.
Birincilik ise yine bir “dijital yaşam teknolojileri değişken fon”unda.
(MSCI Dünya Teknoloji Endeksi, MSCI GOÜ Endeksi, MSCI Tüm Dünya Endeksi)
Tersi durumda ise performansta en çok para piyasası ve borçlanma araçları fonları sorun yaşamış görünüyor her iki fon grubunda da.
2022’nin yıldızı “yerli” hisse fonları getiride enflasyon ölçütüne göre ayrışmış vaziyette. Ancak 2023 yıl başından itibaren BIST 100 ve BIST 30’daki yüzde 40’lar civarındaki yükselişi iyi ya da kötü anlamda yansıtıyorlar.
Peki tüm yılı değerlendirmede baktığımız bu performanslar yılın tamamına yayıldı mı? Buna farklı zaman dilimleri seçerek farklı yanıtlar verilebilir.
Hem menkul kıymet yatırım fonları hem de BESOKS fonlarında “banka hisse senedi” bulunduran yerli hisse/hisse temalı fonlar son altı ayda bankacılık endeksindeki belirgin yükselişten faydalanmış görünüyor.
(% Değişim, BIST 100, Gram Altın ve Dolar/TL)
Yılın ilk altı ayında altın, yabancı hisse (özellikle teknoloji) ve dış borçlanma araçları unsurlarını içeren fonlar performansta öne çıkıyor.
2024 başlarken sıkılaşmanın TL ayağında kur ve enflasyon, Dolar/TL, BIST ve faiz ekseninde; yurt dışı ayağında ise likidite, yavaşlama ve yumuşak-sert iniş rotasında ufka bakılıyor.
Yatırım fonları tarafında valörü de göz önüne almayı unutmadan “yerinde değişim” dokunuşlarını, BES-OKS’de ise yılda 12 değişiklik hakkını kullanmayı “sıkı” bir disiplinle pratiğe dökmek yine olumlu sonuçlar verebilir.