Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

40 Yıllık Döngü Sona mı Eriyor?
Çin büyümesi 2023 yılına göre daha iyi bir performans gösterebilir ancak bu toparlanma önceki yıllara oranla oldukça sınırlı kalacak.
  • 6 Ocak 2024 11:06
  • Berk Dinçtürk
40 Yıllık Döngü Sona mı Eriyor?

Çin, küresel ekonomik sisteme entegre olması sonucu son 40 yılın başarı hikayesi olarak öne çıktı. İç piyasaya mal üreten ekonomik rejimi 1980 yılında terkederek dış dünyaya üretim modeline geçen Çin, aynı zamanda yabancı yatırımların da yeni adresi oldu.


Ne var ki, 40 yılda yaşanan bu hızlı yükseliş, gelir adaletsizliği, yolsuzluk ve verimsiz yatırımları da beraberinde getirdi. Kıyı şehirler zenginleşirken iç kesimle aradaki gelir farkı açıldı. Kimsenin oturmadığı hayalet şehirler konut balonunun önünü açarken, tek çocuk politikası demografisinin hızla yaşlanmasına neden oldu.


Gelir adaletsizliği, konut piyasasındaki zayıflık, yolsuzluk ve baskıcı rejim ülke içi huzursuzlukların yükselmesine neden oldu. Çin hükümeti yavaşlayan ekonomiyi canlandırmaya çalışırken, tüm ülkeyi ayağa kaldıracak cephanesi bulunmuyor. Başkan Xi Ping, devlet kadrolarında kalifiye ve rejime sadık personel değişimi yapmak istiyor. Paradoks ise burada başlıyor, çünkü Xi’nin istediği iki özelliği bir arada taşıyan insan kaynağı Çin’de oldukça sınırlı.



Ekonomik başarısının yanı sıra askeri olarak agresifleşmesi nedeniyle ABD ve Çin hükümeti arasında ipler 2016 yılından beri geriliyor. Donald Trump döneminde başlayan gümrük savaşları giderek şiddetlendi ve diğer ülkelere de yayılıyor. Pandemi döneminde görülen kapatma vakaları, tedarik zincirinde yoğunlaşma riski farkındalığına neden oldu. Çözüm olarak üretim Hindistan, Filipinler, Güney Kore ve Sri Lanka gibi Asya ülkelerine kaydırıldı.


ABD’nin başını çektiği Anglosakson ittifakı, Çin’in kara gücünü dengelemek için Hindistan ile ticaretin yanı sıra askeri işbirliği de geliştiriyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ve yeni süper gücü olma yolunda hızla ilerleyen Çin, Rusya ve İran ile geliştirdiği ittifak nedeniyle de Batı Dünyası’nı rahatsız etmiş durumda. “Bir Kuşak Bir Yol” projesi ile küresel meydan okumanın ekonomik adımı atılırken, enerji bağımlılığında Malakka Boğazı’na alternatif yaratıldı. Söz konusu proje, ABD’nin İran politikalarının şekillenmesinde de önemli bir rol oynuyor.


Enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş Çin’in ucuza üretim gücünü zayıflatırken, küresel bazda düşen talep ihracat rakamlarına olumsuz yansıyor. Son gelen İmalat ve Hizmet verileri ekonomik kırılganlığın devamına işaret ediyor. Aralık ayında İmalat PMI 49’a gerileyerek (Beklenti 49,6, Kasim 49,4) daralma bölgesinde, Hizmet ve İnşaat PMI verisi de 50,4 ile oldukça zayıf. (Beklenti: 50,5, Kasım: 50,2)


Yabancı yatırımlar ise hızla gerileyerek son 25 yılın en düşük seviyesine indi.


1980’li yıllardan beri altın bir çağ yaşayan Çin ekonomisinde “en iyi” geride kalmış görünüyor. Benzer durum, 40 yıllık döngüler halinde daha önce ABD, İngiltere ve Japonya’da gerçekleşti. İç savaş sonrası 1890 yılında üretime ağırlık veren ABD, 1910 yılına gelindiğinde dünya üretiminin yarısını gerçekleştiren ekonomik bir deve dönüştü. “Birinci Dünya Savaşı” ve “1929 Büyük Buhranı” ile başlayan küresel yavaşlama ABD mallarına olan talebin düşmesine ve ülkenin ekonomik krize girmesine neden oldu.


İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD ağırlıklı üretim yapmaya başlayan Japonya, yeni ekonomik güç konumuna yükseldi. 1990’lı yıllarda ABD tarafından Japon mallarına uygulanan politik bariyerler Asya Kaplan’ının büyük bir durgunluk dönemine girmesi ile sonuçlandı. Jeopolitik tarafta ise yakın dönemde ABD ile en büyük mücadele Tayvan üzerinden gerçekleşecek. 13 Ocak’taki Tayvan seçimleri oldukça önemli.


Öte taraftan İran’a ait Alborz savaş gemisi Babulmendep Boğazı’nı geçerek Kızıldeniz’e girdi. Kızıldeniz, Yemen Körfezi ve Umman Körfezi’ndeki savaş gemisi sayısındaki yoğunlaşma bölgede riskin giderek yükseldiğine işaret ediyor. ABD, İngiltere ve Hindistan’dan sonra İran da bölgeye savaş gemilerini yolluyor. İran’la olası bir sıcak temas Rusya ve Çin’in de müdahil olmasının önünü açacaktır. ABD, İran’ı Çin’in Orta Doğu’ya uzanan eli olarak görüyor ve bu eli kesmek için her yolu deneyecektir.



EDITÖRÜN NOTU: 80’li yılından bu yana büyüme sergileyen Çin’in 37 büyüme performansı konut piyasalarındaki sıkıntılar, uluslararası ticartteki belirsilikler ve demografisindeki değişiklik nedeniyle önümüzdeki yıllarda daha yavaş kalabilir.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
İhracatta 2024 Görünümü Nasıl Olacak?
İhracatta 2024 Görünümü Nasıl Olacak?
Ekonomisini üretim ve ihracatla büyütmeye odaklanan Türkiye, 2023’ü OVP hedefine paralel 255,8 milyar dolar ihracat ile tamamladı. Aynı dönemde ithalat 361,8 milyar dolar olurken, dış ticaret açığı gerilemeye rağmen 100 milyar doların üzerinde kalmaya devam ediyor.
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 12. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 12. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Otomotiv Şirketlerinin Geleceği: Değişen Tüketici Taleplerine Yenilikçi Yanıtlar
Otomotiv Şirketlerinin Geleceği: Değişen Tüketici Taleplerine Yenilikçi Yanıtlar
Elektrikli araçların yükselişi, sadece ulaşım alışkanlıklarımızı değil, aynı zamanda otomotiv şirketlerinin iş modellerini de köklü bir şekilde dönüştürüyor
Enflasyon Muhasebesi Temettüleri Nasıl Etkileyecek?
Enflasyon Muhasebesi Temettüleri Nasıl Etkileyecek?
Borsada 2024’e girdiğimiz bu günlerde yatırımcıların en fazla merak ettiği konulardan birisi şirketlerin 2023 yılı kârlarından ne kadarını temettü olarak dağıtacağı. Bununla bağlantılı olarak merak edilen bir diğer konu da bu yıl uygulanacak enflasyon muhasebesinin şirketlerin temettü kararlarını etkileyip etkilemeyeceği.
Halka Arzın Yeni Dev Kriterleri ve Enflasyon Muhasebesi
Halka Arzın Yeni Dev Kriterleri ve Enflasyon Muhasebesi
Firma değerlerini gösteren özkaynakların enflasyon karşısında ne ölçüde korunduğunu belirlemek amacıyla yasalaşan enflasyon muhasebesi değerlendirilmeleri daha anlamlı kılacak.
Tüketicinin zor yılı
Tüketicinin zor yılı
Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele reçetesinin başında, iç talebin kısılması var. Önceki iki yılda uygulanan politika nedeniyle inanılmaz bir hızla yükselen “mala hücum”, hız kesmek zorunda. Otomotiv ve konutta bunun izleri net olarak görünüyor. Lükse ya da ihtiyaç dışı tüketime yöneldiği düşünülen bireysel krediler yavaşlarken, bankalar kredili mevduat hesaplarında kısıtlamalara gidiyor. Ücret artışlarının yarattığı birkaç aylık geçici refah dışında, tüketicilerin son dönemin en sert yılına hazırlanması şart gibi görünüyor.
İşte Hayatımızın Matematiğini 2024’te Değiştiren Yeni Rakamlar
İşte Hayatımızın Matematiğini 2024’te Değiştiren Yeni Rakamlar
Yeni yılla birlikte vergilerden ücretlere hayatımızı etkileyen tüm rakamlar yukarı yönlü revize edildi.
Asgari Ücret Azami Rekabet
Asgari Ücret Azami Rekabet
Kar marjı dar, emek payı yüksek birçok sektör, uluslararası rekabet avantajını kaybetme riski ile karşı karşıya. Farklı sektörlerin temsilcileriyle kendi sektörlerindeki rekabet durumunu; zorlukların aşılması için planlarının neler olduğunu konuştuk.
Havada Eriyen Zam…
Havada Eriyen Zam…
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Miktarsal Sıkılaşmaya Likidite Baskısı
Miktarsal Sıkılaşmaya Likidite Baskısı
Bankalardaki TL likidite fazlası, TCMB’nin zorunlu karşılık ve TL depo alım ihalesi adımlarına rağmen artmaya devam ediyor. Bu durum piyasa faizlerini baskılarken, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini sınırlıyor.
2024 Marka Stratejileri
2024 Marka Stratejileri
Bu yıl, basitlik, hakkaniyet, şeffaflık ve kolaylık yılı
Ticari Çatışmalar ve Korumacılıkta Yaygınlaşma Korkusu: G-20 Ülkeleri Tedricen Korumacılığa Kayıyor
Ticari Çatışmalar ve Korumacılıkta Yaygınlaşma Korkusu: G-20 Ülkeleri Tedricen Korumacılığa Kayıyor
Küresel ticarette korumacı önlemler durgunluk eğilimleri ve büyük risklere rağmen artıyor.
Meditasyon ve Mutluluk Arasındaki Bağ
Meditasyon ve Mutluluk Arasındaki Bağ
Meditasyonun düzenli ve uzun soluklu uygulanması, kişinin hayatında net bir şekilde meditasyondan önce ve sonra farkını ortaya koyuyor
Yüksek Faizler Dünyayı Nasıl Değiştirdi?
Yüksek Faizler Dünyayı Nasıl Değiştirdi?
Ekonomistler ve üst düzey yatırımcılar; parasal sıkılığın tüketiciler, hükümetler, işçiler ve piyasa için ne anlama geldiğini değerlendirdi.
Girişimci Kadınlara Cinsiyet Engeli
Girişimci Kadınlara Cinsiyet Engeli
Girişim ekosisteminde kadınlar tarafından kurulan şirketlerin anlaşma sayısı yavaş da olsa artış gösterirken, yatırım hacmi ise azalıyor. Cinsiyet temelli önyargılar, kadın kurucuların toplam sermaye pastasından aldığı paydaki düşüşte önemli faktörlerden biri...
Yeni Çağda Yeni Adım: Batarya Ekonomisi
Yeni Çağda Yeni Adım: Batarya Ekonomisi
Gelecekte ulaşımda kullanacağımız araçların akıllı, otonom ve elektrikli olacağını artık söylemeye gerek yok. Ancak bu yeni gerçekliğe ulaşmak ve kabul ettirebilmek zaman aldı ve süreç devam ediyor. Çok uzun süredir tüketicilerin “bataryalı elektrikli araçlar geliyor, önemli, menzil sorunları sebebiyle buna inanmıyoruz” dediği bir dönem yaşıyoruz.