Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

“Acaba”sı Olmayan Karar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın aldığı son faiz kararı, içinde önemli mesajlar barındıran bir metin ile birlikte geldi. Merkez Bankası, yüzde 40’a çıkardığı faizle, miktarsal sıkılaşma mesajıyla ve uzun süre sıkı kalınmaya devam edileceği vurgusuyla kendisi açısından “acaba”ya yer bırakmadı.
  • 24 Kasım 2023 08:45
  • Açıl Sezen
“Acaba”sı Olmayan Karar

Merkez bankaları için en önemli unsur kredibilite. Bunu sağlamak için iki ana unsur gerekir. Birincisi doğru söylem ikincisi ise söylemin gereğini yerine getiren eylem. TCMB’nin yeni yönetimi göreve geldiğinden bu yana faizi yüzde 8,5’tan yüzde 40’a kadar yükseltti. Dolayısıyla faiz adımlarının piyasanın beklediğinden güçlü geldiğini söylemek mümkün. Merkez Bankası, burada sona yaklaşıldığını ifade ediyor. Belki ihtiyaç halinde küçük bir hamle daha gelebilir, ancak “artık konuşulacak konu faizin seviyesi olmaktan çıkıyor” diye önceki yazılarda da ifade etmiştik.


Bir diğer önemli mesaj, miktarsal sıkılaşma. Bundan sonra miktarsal sıkılaşma adımları, faiz düzeyinden çok daha belirleyici olacak. Gerek piyasadaki fazla likiditenin çekilmesi, gerekse likidite kompozisyonunun takibi özellikle seçim sonrasında çok daha önemli olacak.


Üçüncü güçlü mesaj, hane halkı ve şirketlere TL’ye geçiş mesajı.


Karar döviz taşımanın maliyetini daha pahalı hale getiriyor. Ayrıca, politika faizindeki yükseliş, DDM ve KKM dönüşlerine kıyasla düşük kalan TL mevduat faizinin yukarı itilmesiyle de sonuçlanacak gibi görünüyor. Reel faize geçiş aşamasında tasarrufların TL’ye dönüşüne teşvik, önemli bir mesaj.


Bundan önceki yıllarda para politikası adımlarında, karar etkinliği kaygısıyla yan etki sınırlayıcı unsurlar görülmezdi. Merkez Bankası, son kararı alırken iki konuda gelebilecek yan etkiyi hafifletmek istemiş görünüyor. Düşük gelirli hanehalkı üzerinde oluşabilecek ekstra faiz etkisi ve ihracatçı açısından tartışılan reeskont kredilerinin maliyeti.


PPK metninde, yurt içi talepte dengelenmenin başladığı yönündeki ifade merak ettiğimiz alanlardan biriydi. Sıkılaşma önlemlerine rağmen ithal mallarına talebin yüksekliğine TCMB’nin nasıl baktığı önemli bir çıktı olacaktı. Zira ithalatı artırdığı ve enflasyonist olduğu gerekçesiyle yurt içi talebin dizginlenmesi, yeni politikanın önemli bacaklarından birini oluşturuyor. Metinde iç talepte dengelenmenin başladığının aktarılması, bankanın politika işlevselliği açısından aradığı kısıtlamaya ulaşabildiği mesajını veriyor.


Kamuoyunda düşünülenin aksine, hanehalkı borçluluğunun düşük olduğunu; 2018 sonrasında güçleşen finansal koşullar nedeniyle oranın daha da gerilediğini biliyoruz. Son verilere göre, hanehalkı borcunun milli gelire oranı yüzde 11,4 seviyesinde. Bu oranın diğer gelişen ülkelerde yüzde 40’larda olduğunu söyleyelim.


Ancak sorun, Türkiye’de düşük ve orta gelirli kesimin borcunun harcanabilir gelire oranının çok yüksek olması. 25 bin lira ve altında limit kullanım oranı yüzde 60’lara yükselirken, yüksek gelirli kesimin kredi kartında borç bakiyesi biriktirme oranları yüzde 30’lar civarında bulunuyor.


Merkez Bankası, son kararın yanında bunu da dikkate alarak, düşük gelirli kesim için önemli olan kredi kartı harcamalarında azami faiz oranı ve işyeri komisyon oranlarının yılsonuna kadar değişmemesi yönünde adım attı. Politika faizindeki yükseliş, normal koşullar artında buralarda otomatik artışlara neden oluyordu. Bu kararın yılsonundan itibaren nasıl şekilleneceği önemli olacak.


İhracatçılar ise birkaç konuda sıkıntılı. Avrupa başta olmak üzere pazarları daralıyor. İşçilik maliyetleri yükseliyor. Girdi maliyetleri artıyor. Bu ortamda finansman maliyeti de artıyor. İhracatçı için kritik olan reeskont kredileri, doğal olarak politika faizi çerçevesinde şekilleniyor. Faiz yükseldikçe, reeskont maliyeti de yükseliyor. TCMB son adımıyla, bunun sınırlanması yoluna gitti. Reeskont iskonto oranını yüzde 25,9 ile sınırlandırdı. Bunun dışında döviz kazandırıcı işlem için yatırım yapacağını bildiren ihracatçıya uygun maliyetli Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi’nin yeni dilimi 10 yıl vadeyle yüzde 15-30 arasında maliyet ile sağlanacak.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 3 yıl boyunca yıllık 300 milyar olarak kullandırılacak bu krediler ile ilgili bilgilendirme yaparken, Bloomberg HT ekranlarında konuştuğumuz TİM Başkanı Mustafa Gültepe de kararı olumlu olarak değerlendirdi. Sözün özü; Merkez Bankası şahin duruşuyla piyasanın “acaba” diyebileceği bir açık kapı bırakmamaya çalıştı. Bunun siyasi etkilerini bertaraf edebilecek istisnaları da eşzamanlı açıklayarak, bu çerçevede gelebilecek potansiyel sorulara karşı baştan önlem almayı amaçladı.


Bundan sonraki milyon dolarlık soru, “Merkez Bankası, ne kadar süreyle sıkı duracak?”


Niyetin ciddi olduğunu söyleyebiliriz.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Kur Korumasız Mevduat
Kur Korumasız Mevduat
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin altıncı sayısı çıktı. İşte öne çıkanlar...
Yeni Bir San Francisco Üzerine Büyük Beklentileri Olan Risk Sermayesi Fonu
Yeni Bir San Francisco Üzerine Büyük Beklentileri Olan Risk Sermayesi Fonu
Sequoia’dan Michael Moritz, şehrini yeniden şekillendirmek için zamanını ve 300 milyon dolardan fazlasını harcıyor.
San Francisco Şansını Döndürmeye Çalışıyor
San Francisco Şansını Döndürmeye Çalışıyor
Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi (APEC) San Francisco’yu çok önemli bir noktaya taşırken şehirdeki “felaket döngüsü” imajını da tersine çevirebilir.
Yeni Nesil - Çin’in milyarder varisleri
Yeni Nesil - Çin’in milyarder varisleri
Çin’in kırk yıl önce dışa açılmaya başlamasından bu yana, büyük şirketlerin kurucuları 1 trilyon dolardan fazla servet biriktirdi. Ancak ilk nesil iş adamlarının artık emeklilik yaşları yaklaşıyor ve onların çocuklarından bazılarının aile işine katılımları artıyor. Bu gençlerin çoğu yurtdışında eğitim görmüş, İngilizce konuşuyor ve bir önceki nesille kıyaslandığında giderek çeşitlenen uluslararası pazarlara ulaşmaya yardımcı olan daha küresel bir bakış açısına sahipler. İşte aile şirketlerinde daha büyük roller oynayan önde gelen ailelerin sekiz varisi.
Nasdaq Piyasaların Ötesine Geçiyor
Nasdaq Piyasaların Ötesine Geçiyor
Adena Friedman’ın 10,5 milyar dolarlık yazılım anlaşması, basit bir borsadan fazlasına dönüşmenin altını çiziyor.
Allah Hepimizi Robotlardan Korusun
Allah Hepimizi Robotlardan Korusun
Bir robot, bir insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz. Bir robot, birinci kuralla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır. Bir robot, birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumak zorundadır.
Yarı İletken Jeopolitiği ve Tekno-Milliyetçilik: Yarı İletken Fabrikası Olmadan Harbi Ulus Devlet Olunur mu?
Yarı İletken Jeopolitiği ve Tekno-Milliyetçilik: Yarı İletken Fabrikası Olmadan Harbi Ulus Devlet Olunur mu?
Çip tasarım ve üretiminin karmaşık süreçleri, hiçbir ekonominin tüm yarı iletken değer zincirinde kendi kendine yeterli olamayacağı anlamına geliyor.
Pazarlama Yeniden Doğarken: Dijital Çağda Bir Dönüşüm Hikayesi
Pazarlama Yeniden Doğarken: Dijital Çağda Bir Dönüşüm Hikayesi
Pazarlama dünyasının sadece kendini yeniden tanımlaması değil, aynı zamanda genel iş yapış biçimi ve toplumsal anlayışın da dönüşümünü sağlaması beklenebilir
Yarı İletkenler (Çip) ve Tarihsel Gelişimi
Yarı İletkenler (Çip) ve Tarihsel Gelişimi
Günlük hayatımızda kullandığımız cihazların çoğunda yer alan çip ve yarı iletkenlerin üretimi, son dönemlerde global güç dengelerinde en çok tartışılan konular arasında yer almaya başladı.
İş Dünyası Sarı Kıta’nın Peşinde
İş Dünyası Sarı Kıta’nın Peşinde
Pandemi sonrası küresel resesyon endişeleri devam ederken 2030’a kadar milli gelirinde 1,7 trilyon dolar artış beklenen Afrika kıtası, dünyanın büyük ilgisini çekiyor. Türkiye de yatırımlarını artırarak bölgedeki etkinliğini pekiştirme çabasında. Türkiye’nin Afrika yatırımları son 5 yılda 4 milyar dolar artışla 10 milyar dolara yükseldi. Bölgede Türk şirketlerinin proje sayısı da 5 yılda 764 artışla 2 bine yaklaştı.
Enflasyonda Hız Kaybı Coşkusuna “Evden” Katılmak
Enflasyonda Hız Kaybı Coşkusuna “Evden” Katılmak
Enflasyonla mücadele tüm dünyada istihdam rakamlarına olumsuz yansıyabilir.
Uluslararası Öğrencilerden Türk Ekonomisine Yıllık 3 Milyar Dolar
Uluslararası Öğrencilerden Türk Ekonomisine Yıllık 3 Milyar Dolar
Türkiye, bölgesinde eğitim altyapısı olarak en güçlü ülke. Gerek üniversitelerin sağladığı imkanlar gerekse çalışma olanakları ile birlikte 300 binin üzerinde uluslararası öğrenci Türkiye’de eğitim görüyor. Yıllık olarak 3 milyar dolara yaklaşan öğrenci geliri elde eden Türkiye, Avrupa’da ilk 8’e girebilir mi?
Çinli Turistler Londra’ya Dönüyor Ama Çok Daha Az Harcama Yapıyor
Çinli Turistler Londra’ya Dönüyor Ama Çok Daha Az Harcama Yapıyor
Çinli ziyaretçi sayıları neredeyse 2019 seviyelerine dönse de satın almalar yüzde 58 düştü
Larry Culp’un GE’yi Bölme Planı Nasıl Kolaylaştı?
Larry Culp’un GE’yi Bölme Planı Nasıl Kolaylaştı?
İptal edilen rüzgar enerjisi anlaşmaları GE’yi 1,5 milyar dolarlık kâr getirmeyen sözleşmeden kurtaracak
İlaçta Büyük Açmaz
İlaçta Büyük Açmaz
İlaçta fiyat düşürücü uygulamalar, hem düşük fiyatlı ilaç bulunabilirliği açısından hem de yeni ilaçların Türkiye’ye getirilmesinde büyük sıkıntı yaratıyor. Hükümet sorunun farkında, ancak bütçeye binen deprem yükü, adım atmayı mümkün kılmıyor. Devlet, ilaççıları çok zorlayan, yeni ilaç yatırımlarını sorgulatan bu 2 yılı toplu alım garantileri ile aşmayı teklif ediyor.
KKM’de Sona Doğru
KKM’de Sona Doğru
Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 40’a yükselterek verdiği şahin mesajlar sonrasında, KKM’nin geleceği daha da tartışmalı hale geldi. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın “Artık ihtiyaç kalmadı” dediği KKM, 13 haftada 640 milyar TL eridi.
TCMB Faiz Artırarak Faizi Düşürdü
TCMB Faiz Artırarak Faizi Düşürdü
TCMB pozitif reel faize geçerek uzun vadeli faiz beklentilerini düşürdü. Swap piyasasında 1 yıl sonrası için ima edilen faiz, politika faizini artırdığı gün 300 baz puanın üzerinde gerileyerek yüzde 45’e kadar indi