Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Finans

Alışverişçi Davranışında Doğru Bilinen Yanlışlar
Son yıllarda enflasyonda yaşanan hızlı yükseliş tüketim davranışlarında ciddi bir değişim yaratmazken, fiyatlama davranışlarında değişikliklere neden olmuş görünüyor. Normal marketler ile indirim marketleri arasındaki fiyat farkı yüzde 10’un altına indi.
  • 16 Ağustos 2024 11:55
  • Sidar Gedik
Alışverişçi Davranışında Doğru Bilinen Yanlışlar

Son birkaç yıldır, özellikle yüksek enflasyon ortamında, hem Türkiye’de hem de birçok ülkede tüketici davranışlarındaki değişiklikler, markalara yönelik tavsiyeler ve şirket yönetimlerine öneriler gibi konularda çok sayıda destek talebi alıyoruz. Umuyorum ki önümüzdeki zamanlarda bu danışmanlığı vermemizi gerektiren durumlar bir an önce ortadan kalkar. Enflasyonla mücadelede tedbir paketiniz, önlemleriniz, stratejiniz veya reçeteniz ne olursa olsun, en çok ihtiyaç duyulan şey “tüketici güveni”dir. Tüketicide güven tesis etmediğiniz sürece, yaptıklarınızın başarıya ulaşması o kadar da kolay değildir.


Peki, tüketici ne kadar güven içerisinde? Biraz bu konuya bakalım.


Ekonomiye ilişkin son yıllarda yaptığımız araştırmalarda, “Son zamanlarda yaşanan ekonomik krizden, Türkiye’nin ne kadar sürede çıkacağını tahmin ediyorsunuz?” diye sorduğumuzda, tüketiciler nezdinde giderek olumsuza doğru giden bir tablo olduğunu görüyoruz. Ocak 2022’de tüketicilerin yüzde 40’ı bu ekonomik krizin en az 3 yıl süreceğini düşünürken, bu oran Ocak 2024’te yüzde 51’e ulaşmış. Hatta Temmuz ayı itibarıyla yüzde 55’e kadar yükselmiş durumda. Ocak 2022’ de en az üç yıl sürer diyenlerin şimdiden önemli ölçüde haklı çıktığını söyleyebiliriz.






“Peki, yılın geri kalanında enflasyon nasıl seyreder?” diye sorduğumuzda, kayda değer bir kesim Ocak 2022’de de, 2023’te de ve bu yıl da enflasyonun artarak devam edeceğini belirtmiş. Enflasyonun pratikte gerçekten artarak devam edip etmeyeceği bir tartışma konusu, ancak bizim için tüketici güveninin yönü açısından aldığımız sinyaller önemli. Geldiğimiz nokta itibarıyla her 4 kişiden 3’ü önümüzdeki dönemde enflasyonun daha da kötüye gideceği ve artarak devam edeceği düşüncesinde. Bu olumsuz sinyaller de bütün tüketim kalıplarını ve davranışlarını etkiliyor. Alışverişçi davranışında doğru bilinen bazı yanlışlar var. Bunları “yanlış” yerine “kabul” olarak da adlandırabiliriz


Bütün bu ahval ve şerait içinde akla ilk gelen kabullerden biri: “Tüketici, parası daha da değersizleşecek beklentisi ile harcamasını artırıyor.” Acaba gerçekten böyle mi? Biraz bu durumu irdeleyelim.


2023 yılı yaklaşık yüzde 65’lik bir resmi enflasyon oranı ile tamamlandı. Hanelerin geçen yıl içindeki tüketimlerindeki artış miktarının da genel olarak bu seviyelerde olacağını tahmin edebiliriz. Yaklaşık 14 bin haneden oluşan tüketici panellerimizden edindiğimiz veriye göre, ortalama değer artışı gerçekten de yüzde 62 civarında seyretti. Yani enflasyona çok da uzak bir oran değildi. Ancak bu artışın alt kırılımına indiğimiz zaman, değer olarak hanelerin yarısının yüzde 65 ve altında bir artış yaşadığını, yüzde 30’unun yüzde 66 ile yüzde 100 arasında bir tüketim harcaması artışı gösterdiğini, yüzde 20’sinin ise tüketim harcamalarını bir önceki yıla kıyasla yüzde 100’den fazla artırdığını görüyoruz. Dolayısıyla dip toplamda yüzde 62’ye varan harcama artışı, hane gruplarında farklı farklı tezahür etmiş görünüyor. Bu farklılıkların detayına indiğimizde, başka nasıl kabullerle karşı karşıya olduğumuza bakalım. Sosyo-ekonomik statüye (SES) göre değerlendirdiğimizde, akla gelen ilk kabul nedir? “Daha düşük sosyo-ekonomik statüler daha fazla etkilenmiştir, harcamalarını daha az artırabilmiştir. Daha yüksek sosyo-ekonomik statü grubundakiler ise daha az etkilenmiştir, hatta belki de harcamalarını daha rahatlıkla artırabilmiştir.” Bu kabul de doğru değil! SES’e göre harcama artışlarında bir farklılık yok, düşük SES hanelerinde de yüksek SES hanelerinde de dinamikler açısından birbirlerinden farklı bir tablo ile karşılaşmıyoruz. Daha fazla harcayanlar genel olarak her bir ana kategoride daha fazla harcıyorlar, bunu görebiliyoruz. Ancak harcama artışlarındaki farklılaşmalar, özellikle muadil ürün geçişlerinin etkisiyle ortaya çıkıyor. Örneğin, kırmızı et yerine beyaz et, zeytinyağı yerine ayçiçek yağı gibi muadil ürünlere geçişler, harcama artışlarını haneler arasında farklılaştırabiliyor.


Bir diğer paylaşmaya değer bulduğumuz nokta şu: Bir ya da iki kişiden oluşan ve 0-18 yaş arasında bir çocuğu bulunmayan hanelerde harcama artışları çok daha yüksek seviyelerde gerçekleşti. Muhtemelen bu hanelerin toplam harcama kalemleri arasında okul gideri, çocuk bakımı gideri gibi masraflar yer almadığı için, bu haneler ev içindeki harcamalarına diğer hanelere kıyasla daha fazla bütçe ayırabildiler ve fiyat artışlarını da daha rahat karşılayabildiler.



Bir diğer kabulümüz: “Aynı kategorideki ürünler arasında fiyat uçurumu var.”


Özellikle enflasyonist ortamda her şeyin fiyatı yükseliyor. Bu genellemeyle sık karşılaşıyoruz, ancak her üründe aynı şekilde fiyat artışı ile karşılaşmadığımız da bir başka gerçek. Bu durumu anlamak için gıda, içecek, temizlik ve kişisel bakım gruplarında takip ettiğimiz 10 temel ürün kategorisinde inceleme yaptık. Gördük ki, bu kategorilerdeki markalar arasında en ucuz ve en pahalılar arasında fiyat farkı yüzde 85’e varabiliyor. Yani bir kategoride bir ürünü 100 TL’ye alırken aynı kategoride bir başka ürünü 185 TL’ye satın almak mümkün. Biz bu farkları vurgulamak için incelememizi özellikle Türkiye genelinde ve coğrafi bir bölge sınırlaması getirmeden gerçekleştirdik. Bu durum ile bazı coğrafi bölgelerde ve bazı alışveriş kanallarında karşılaşmayabiliyoruz.


Bahsettiğim durum da bizi bir sonraki sorumuza taşıyor. Yani daha ucuzunu mutlaka belli yerlerde buluyoruz kabulünden yola çıkarsak, “En ucuz ürün indirim marketlerinde.”(Mi?) Bir hanenin en çok satın aldığı 20 üründen oluşan kurgusal bir sepet belirledik. Bu sepetin değerini farklı perakendeci tiplerini de kapsayacak şekilde 2022 ve 2023 yıllarını kıyaslayarak inceledik. Temel bulgu, bu ürünlerin en ucuza ve en pahalıya mal edilebileceği yerler arasındaki farkın son bir yıl içerisinde önemli derecede azaldığı oldu. Fark hala var olmaya devam ediyor, ancak ciddi şekilde azaldığı da bir gerçek. Aynı ürün sepeti içinde bulunan farklı içerikteki ürünlerden oluşan sepetin tutarını 100 olarak endekslersek, bu sepeti 2022 yılında indirim marketlerinde 79’a mal edebiliyor, yüzde 21 oranında tasarruf sağlayabiliyorduk. 2023 yılında ise tasarruf oranımız yüzde 9’a geriledi. Yani indirim marketlerinin belirgin şekilde “en ucuzun adresi” olması durumu giderek silikleşiyor. Özellikle de bu marketlerde satılan ürünlerin çoğunun market markalı ürünler olduğunu düşünürsek, tüketiciler için en önemli cazibe unsuru olan fiyat avantajının yok olması, markalı ürünlere yönelimi de destekleyecek şekilde. 2023 yılında markalı ürünlere yapılan harcamalardaki artış, market markalı ürünlerdeki artışa denk oldu. Enflasyonist dönemler için bir diğer kabul de şu: “Kendimizi şımartmak için harcama yapmıyoruz.”(Acaba?) Aslında durum pek de böyle değil.



Dayanıklı tüketim ürünleri tarafında kolaylık, konfor, muadil harcamaya göre avantaj yaratması gibi sebeplerle air-fryer, robot süpürge, kahve makinesi, saç şekillendiricisi gibi ürünleri almak yükselişte. Air-fryer almanın muadili haftada birkaç kez dışardan yemek söylemek ya da kızartma yapmaksa air-fryer alıyoruz. Muadili her hafta temizlik için yardımcı almaksa yerine robot süpürge kullanıyoruz. Muadili her hafta kuaföre gitmekse saç şekillendirici kullanıyoruz. Her gün dışardan satın almak yerine kahve makinesinde yaptığımız kahvemizi yanımızda taşıyoruz. Bu ekonomik alternatifler ile de kendimizi şımartmaktan vazgeçmemiş oluyoruz.


Robot süpürgedeki sahiplik oranı 2021 yılına göre 6 puan artarak yüzde 14’e ulaşmış durumda. Air-fryer daha da hızlı ilerledi. Sahiplik oranı yüzde 20 seviyelerinde ki 2021 yılına göre çok büyük bir sıçrama görüyoruz. Her iki haneden birinde kahve makinesi var. Saç şekillendiricilerin de sahiplik oranı 2021 yılına göre 9 puan artarak yüzde 33’e ulaştı. Kendimizi şımartmak için çok küçük harcamalar bile olsa atıştırmalık kategorisi hayatımızın küçük lükslerinden biri olarak dikkat çekiyor.


Geçtiğimiz yıl hane harcamalarının içinde artışın sadece fiyattan gelmediği, miktar olarak da artışın olduğu tek ürün grubu atıştırmalık ürünler kategorisi oldu. Bu da tüketicinin küçük lüksler için bütçesinde hala yer bulabildiğini gösteriyor. Belli bir tüketim saati olmayan atıştırmalık ürünler artık ana öğün işlevi de görüyorlar. Dışarda tüketimin de eve kaymasıyla birlikte ev içi tüketimi renklendirmek ve keyiflendirmek için de bir arayış var. Bu da hanelerde özellikle çeşitli sosların daha yüksek büyümeler göstermesini sağladı. Ezber bozmak genelde iyi anlamda kullanılıyor ve pozitif bir durum olarak adlandırılıyor. Aslında ezberler her zaman kötü değildir. Keşke ekonomide bazı ezberlerimiz olsa da hiç bozulmasa. O zaman öngörülebilir ekonomik koşullar altında yaşıyoruz demektir. Bu da enflasyon ile mücadele için çok önemli bir konu.


Özellikle son beş yıl o kadar hareketli geçti ki eski ezberlerimizin bir çoğundan eser kalmadı. En ucuzun nerede bulunduğu, hangi kategorilerin önceliklendirildiği, nelerden vazgeçilemediği gibi bir çok konu artık biraz daha tartışmaya açık ve bizleri şaşırtmaya aday konular. Beslenme şekilleri değişiyor, insanlar ürün ve hizmetleri farklı referanslara ve fayda analizlerine göre değerlendiriyor. Sürdürülebilirlik gibi önemli bir kavram da hayatımızda. Tüm bunlar tüketim kalıplarını etkiliyor. Gözlemlediğimiz tutum ve davranışların hangilerinin trend olarak bizimle kalacağını ise zamanla görebiliriz.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 43. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 43. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Niyet Çok İcraat Yok
Niyet Çok İcraat Yok
1999’da gerçekleşen Marmara Depremi’nin üzerinden tam 25 yıl geçti. O günden bu yana deprem riskine karşı ülkedeki tüm paydaşlar kentsel dönüşüm paydasında buluşuyor. Ancak süreç içinde her tarafının farklı önceliğinin olması dönüşümün sekteye uğramasına neden oluyor
ABD Seçimlerini Şekillendirecek Salıncak Eyaletlerdeki Ekonomik Gerçekler
ABD Seçimlerini Şekillendirecek Salıncak Eyaletlerdeki Ekonomik Gerçekler
Bu yılki başkanlık yarışında başkanı belirleyecek olan salıncak eyaletler, Kamala Harris için ciddi bir meydan okuma ve Donald Trump için ise yeni bir başlangıç anlamına geliyor.
Kamala Harris’in Başkan Yardımcısı Adayı Ortadoğu İçin Umut Vadediyor
Kamala Harris’in Başkan Yardımcısı Adayı Ortadoğu İçin Umut Vadediyor
ABD’de Kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimleri öncesinde, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris arasındaki yarış gitgide kızışıyor.
Gelirde Değil “Hesapta” Eşitlendik
Gelirde Değil “Hesapta” Eşitlendik
Bir lahmacunun 100 ile 1000 lira arasında, bir hamburgerin 250 ile 750 lira arasında servis edildiği ülkenin restoranlarında hem tüketici hem de sektör temsilcilerine göre arz ile talep eskiden olduğu gibi huzur ve barış içinde bir fiyatta buluşamaz oldu.
Yerli Yatırımcı Gözünü Yabancı Hisse Fonlarına Çevirdi
Yerli Yatırımcı Gözünü Yabancı Hisse Fonlarına Çevirdi
Son yıllarda ABD borsalarının rekordan rekora koşması, teknoloji ve enerji şirketlerinin hisselerindeki baş döndüren yükselişler Türk yatırımcısının da ilgisini çekti. Yabancı hisse senetlerine yatırım yapan katılımcıların sayısı ilk 7 ayda yüzde 30 arttı. Ancak yatırımcılar şimdilik getiri beklentilerini karşılayamamış durumda.
Borsada Alım Zamanı Geldi mi?
Borsada Alım Zamanı Geldi mi?
Borsa İstanbul’da son haftalarda yaşanan düşüşler yatırımcıların bir kısmını tedirgin edip satışa yöneltirken, diğer bir kısım yatırımcı alım yapmak için uygun yerin hangi seviyeler olduğunu kestirmeye çalışıyor.
Yüzde 100 Doluluğun Sırrı Nedir?
Yüzde 100 Doluluğun Sırrı Nedir?
Yüksek ücretleriyle anılan vakıf üniversitelerinin kontenjanlarının dolmuş olması tesadüflerle değil, bugüne kadarki kurumsal yapıları ve tutumlarıyla yakından ilgili.
Süper Zenginlere Varlık Vergisi
Süper Zenginlere Varlık Vergisi
Son yıllarda küresel manzara, hükümetlerin süper zenginlere olan bakışında çarpıcı bir değişime işaret ediyor. G20’de kabul gören süper zenginlere servet vergisi getirilmesi konusunda ülkeler yavaş yavaş harekete geçiyor.
En Büyük Pazar İyileşecek mi?
En Büyük Pazar İyileşecek mi?
Türkiye’nin ihracatında önemli yer tutan Avrupa Birliği’nde durgunluğun yavaş yavaş sonuna geliyoruz.
E-Ticarete Vergi Ayarı Kime “Yarar”?
E-Ticarete Vergi Ayarı Kime “Yarar”?
Temu ile başlayan tartışmaların sonucu, e-ticarette 30 euro sınırlaması oldu. “Maliyetimiz yüksek, ondan pahalıyız” diyen yerli satıcılar düzenlemeden memnun. Tüketiciler ise yurtdışından gelmesine rağmen daha ucuz olan ürüne erişim imkanını kaybettiği için karara tepkili.
Dünya Ticaretinde Gelecek Senaryoları: 2032’ye Doğru Olası Trendler
Dünya Ticaretinde Gelecek Senaryoları: 2032’ye Doğru Olası Trendler
BCG’nin senaryo analizi, dünya ticaretinin geleceğini anlamak için çeşitli olasılıkları göz önüne seriyor.
Yapay Zeka Olimpiyatları ve Sporu Nasıl Değiştiriyor?
Yapay Zeka Olimpiyatları ve Sporu Nasıl Değiştiriyor?
Yapay zekâ hayatın her alanı gibi sporda da kullanılmaya başlandı. Sporcu performansları, hakem kararları, seyir zevkinin artırılması gibi birçok alanda yapay zekâ kullanımı artıyor. Diğer yandan teknoloji kullanımının artması sporun “insani”liğinin ortadan kalkıp daha mekanik hale gelebileceği endişelerini de körüklüyor.
Roblox’ta Kontrol Kimde?
Roblox’ta Kontrol Kimde?
İnternetin çocuklar için en büyük eğlence alanı, avcıları uzak tutmak için savaşıyor ancak bu savaş her zaman zaferle sonuçlanmıyor.
iPhone 16 Daha Büyük Değişiklikler Gelene Kadar Geçici Bir Çözüm
iPhone 16 Daha Büyük Değişiklikler Gelene Kadar Geçici Bir Çözüm
Apple’ın iPhone 16 modeli, gelecek yıl daha fazla yenilik barındıran modeller hazır olana kadar satışları sabit tutacak. Daha küçük bir Mac mini yolda; iOS 18’in Fotoğraflar uygulaması rota değiştiriyor; ve şirketin SE saatinin plastik versiyonuna geçmesinin nedeni.
UEA ve OPEC Petrolün Geleceği Konusunda Hemfikir Değil
UEA ve OPEC Petrolün Geleceği Konusunda Hemfikir Değil
UEA temiz enerjiye geçişi savunurken, OPEC petrolün geleceğine yatırım yapmaya devam ediyor. ABD seçim gündemi petrol piyasasında farklı fiyatlamalara neden oluyor.
Einstein: Geleceğe Giden Köprü
Einstein: Geleceğe Giden Köprü
“Geleceğe köprü kurmak”, şirketlerin ve ülkelerin ulaşmak istediği hedeflere odaklanmasını sağlar
Üşenmezlik Ekonomisi ve Harekete Geçme
Üşenmezlik Ekonomisi ve Harekete Geçme
Üşenmezlik ekonomisi, bireylerin üretkenliğini artırmak için etkili bir araç olabilir ancak bu aracın doğru kullanımı, tükenmişlik riskinden korunmak açısından önemlidir