Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Allah Hepimizi Robotlardan Korusun
Bir robot, bir insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz. Bir robot, birinci kuralla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır. Bir robot, birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumak zorundadır.
  • 24 Kasım 2023 11:55
  • Yılmaz Yıldız
Allah Hepimizi Robotlardan Korusun

Ünlü bilim kurgu yazarı Isaac Asimov 85 yıl önce “Robot Anayasasını” yazdığında bilgisayar, çip, internet, robotlar hayatımıza girmemişti. Ama dahi yazar, robotların bir gün özgür irade sahibi ve insandan daha güçlü ve akıllı olabileceğini ve böyle bir durumda insanlığın yok olmaması için bir “anayasanın” gerekliliğini çok önceden görmüştü.


Asimov’un öngördüğü dünya çok uzakta değil, hatta geldi bile. Geçen yıl Sam Altman liderliğindeki OpenAI şirketi ChatGPT uygulaması ile kitleleri yapay zeka ile tanıştırdı. 2015 yılında kurulan OpenAI bugün 86 milyar dolar değerlemeyle ve dünyanın en hızlı büyüyen uygulaması olarak haftada 100 milyon kullanıcıya ulaştı.


Bu gelişmelerden bir hafta sonra Yönetim Kurulu (YK) kendisine güvenleri kalmadığı gerekçesiyle şirketin kurucu CEO’su Altman’ın görevine son verdi. İşin ilginci YK bu kararı alırken şirketin yüzde 49’una sahip Microsoft veya diğer hiçbir yatırımcı ile görüşmemişti. Hatta YK Başkanı’nın bile haberi yoktu. ABD iş dünyası, özellikle Silikon Vadisi, bu haber üzerine büyük bir şok yaşadı.


Altman, ChatGPT ile yapay zeka teknolojisinin dünyadaki sözcüsü konumuna geldi. Derin bir yapay zeka teknik bilgisi yok, konunun uzmanı da değil aslında. Stanford Üniversitesi’ni bitirmeden ayrılıyor. Kurduğu lokasyon bazlı çöpçatan (dating) app ve nükleer fizyon girişimlerinde yaklaşık 500 milyon dolar batırıyor. Buna rağmen Microsoft CEO’su Satya Nadella’dan eski Google CEO’su Eric Schmidt’e kadar geniş bir hayran ve destekçi kitlesi var. Görevinden alınmadan önce katıldığı APEC Zirvesi’nde devlet başkaları gibi karşılandı.


OpenAI, kâr amacı gütmeyen bir vakıf olarak 2015 yılında kuruldu. Amacı yapay zeka teknolojisini insanlığa hizmet etmek için geliştirmek ve kullanmak. Bu teknolojinin insanlık için tehlikelerini en aza indirmek. OpenAI YK üyelerinin şirkette hissesi yok ve misyonları yapay zeka teknolojisinin güvenli bir şekilde insanlığa hizmet etmesini sağlamak. Ticari kaygılarla karar almaları istenmemiş. Hal böyleyken bu yapının altına kâr amacı güden bir şirket koymuşlar ve bu şirket 86 milyar dolar değerleme ve haftada 100 milyon kullanıcıya ulaşmış. İnsanlık için yeni bir başlangıç -belki de yeni bir son- vadediyor.


Bu organizasyon yapısı altında CEO’luk yapan Altman, bir yandan şahsi yatırımlarına devam ederken, diğer yandan SoftBank ve körfez ülkelerinden yapay zekaya özel çip ve donanım üretecek yatırımlar için 100 milyar dolar toplamak için görüşmelerde bulunuyor. Düşünün ki aynı şirket bünyesinde yapay zekaya özel çip, donanım ve yazılım teknolojisi bir araya gelecek ve bu üçlemeyi kontrol edebilecek güçlü bir “robot anayasası” olmayacak… Böyle bir durum insanlık için yeni bir başlangıç mı olur, yeni bir son mu? Sonucu size bırakıyorum…


Yatırımcıların baskısıyla beş günlük aranın ardından Sam Altman’ın Silicon Valley efsanelerine uygun olarak Open AI’ya dönmesi konusunda ortak bir mutabakata varılmış gözüküyor. Ama cin şişeden çıktı bir kere. Yapay zekanın regülasyonu devletler dahil tüm kanaat önderlerinin gündemine, çıkmamak üzere, girdi. Risk olarak küresel ısınma ve iklim değişikliğinden farkı kalmadı artık.


Bu hikayede aynı zamanda “star” CEO’lar için de çıkarılacak önemli dersler var. Bir hafta önce devlet başkanları ile oturup, insanlığının geleceğini tartışırken, bir hafta sonra YK ile ters düşebiliyorsun. 86 milyar dolar değer yaratmak ve ChatGPT gibi devrim niteliğinde dünyanın en popüler uygulamasını yaratmış olmak yeterli olmayabiliyor. Ticari başarı görevde kalmak için artık yeterli değil.


Dünya çapında “ünlü” olmak ve Satya Nadella, Eric Schmidt gibi güçlü destekçiler de yeterli kredibilite vermeyebiliyor. Ego’na hakim olmak durumundasın. Sağlıklı bir ego liderlik için olmazsa olmazlardan. Ama ego’na hakim olamazsan rasyonaliteni kaybeder, sağlıklı karar alamazsın.


Paydaşlarının hiçbirini ihmal etmemelisin, çünkü en zayıf halkan kadar güçlüsün. Özellikle yola çıktığın ekip arkadaşlarını hiç ihmal etmemelisin. Ünlü olmadan önce onlar vardı. Zamanı geldiğinde de her şeye rağmen seni en çok destekleyecekler onlar olacaktır. Yeter ki bağlarını koparma.


İhanetlere hazır ol, ne zaman ve nereden gelebileceğini bilemezsin ama her CEO bir gün ihaneti tadacaktır. Hecate’nin Macbeth’teki ünlü sözünü unutma “Güven, ölümlülerin en büyük düşmanıdır.” CEO’lar için doğru olan, yapay zeka ile karşılaşan insanlık ve insanlarla karşılaşacak robotlar için de geçerli olacaktır… Mutlak güvende olduğunu düşündüğün an sonun gelmiş olabilir.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Kur Korumasız Mevduat
Kur Korumasız Mevduat
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin altıncı sayısı çıktı. İşte öne çıkanlar...
Yeni Bir San Francisco Üzerine Büyük Beklentileri Olan Risk Sermayesi Fonu
Yeni Bir San Francisco Üzerine Büyük Beklentileri Olan Risk Sermayesi Fonu
Sequoia’dan Michael Moritz, şehrini yeniden şekillendirmek için zamanını ve 300 milyon dolardan fazlasını harcıyor.
San Francisco Şansını Döndürmeye Çalışıyor
San Francisco Şansını Döndürmeye Çalışıyor
Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi (APEC) San Francisco’yu çok önemli bir noktaya taşırken şehirdeki “felaket döngüsü” imajını da tersine çevirebilir.
Yeni Nesil - Çin’in milyarder varisleri
Yeni Nesil - Çin’in milyarder varisleri
Çin’in kırk yıl önce dışa açılmaya başlamasından bu yana, büyük şirketlerin kurucuları 1 trilyon dolardan fazla servet biriktirdi. Ancak ilk nesil iş adamlarının artık emeklilik yaşları yaklaşıyor ve onların çocuklarından bazılarının aile işine katılımları artıyor. Bu gençlerin çoğu yurtdışında eğitim görmüş, İngilizce konuşuyor ve bir önceki nesille kıyaslandığında giderek çeşitlenen uluslararası pazarlara ulaşmaya yardımcı olan daha küresel bir bakış açısına sahipler. İşte aile şirketlerinde daha büyük roller oynayan önde gelen ailelerin sekiz varisi.
Nasdaq Piyasaların Ötesine Geçiyor
Nasdaq Piyasaların Ötesine Geçiyor
Adena Friedman’ın 10,5 milyar dolarlık yazılım anlaşması, basit bir borsadan fazlasına dönüşmenin altını çiziyor.
“Acaba”sı Olmayan Karar
“Acaba”sı Olmayan Karar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın aldığı son faiz kararı, içinde önemli mesajlar barındıran bir metin ile birlikte geldi. Merkez Bankası, yüzde 40’a çıkardığı faizle, miktarsal sıkılaşma mesajıyla ve uzun süre sıkı kalınmaya devam edileceği vurgusuyla kendisi açısından “acaba”ya yer bırakmadı.
Yarı İletken Jeopolitiği ve Tekno-Milliyetçilik: Yarı İletken Fabrikası Olmadan Harbi Ulus Devlet Olunur mu?
Yarı İletken Jeopolitiği ve Tekno-Milliyetçilik: Yarı İletken Fabrikası Olmadan Harbi Ulus Devlet Olunur mu?
Çip tasarım ve üretiminin karmaşık süreçleri, hiçbir ekonominin tüm yarı iletken değer zincirinde kendi kendine yeterli olamayacağı anlamına geliyor.
Pazarlama Yeniden Doğarken: Dijital Çağda Bir Dönüşüm Hikayesi
Pazarlama Yeniden Doğarken: Dijital Çağda Bir Dönüşüm Hikayesi
Pazarlama dünyasının sadece kendini yeniden tanımlaması değil, aynı zamanda genel iş yapış biçimi ve toplumsal anlayışın da dönüşümünü sağlaması beklenebilir
Yarı İletkenler (Çip) ve Tarihsel Gelişimi
Yarı İletkenler (Çip) ve Tarihsel Gelişimi
Günlük hayatımızda kullandığımız cihazların çoğunda yer alan çip ve yarı iletkenlerin üretimi, son dönemlerde global güç dengelerinde en çok tartışılan konular arasında yer almaya başladı.
İş Dünyası Sarı Kıta’nın Peşinde
İş Dünyası Sarı Kıta’nın Peşinde
Pandemi sonrası küresel resesyon endişeleri devam ederken 2030’a kadar milli gelirinde 1,7 trilyon dolar artış beklenen Afrika kıtası, dünyanın büyük ilgisini çekiyor. Türkiye de yatırımlarını artırarak bölgedeki etkinliğini pekiştirme çabasında. Türkiye’nin Afrika yatırımları son 5 yılda 4 milyar dolar artışla 10 milyar dolara yükseldi. Bölgede Türk şirketlerinin proje sayısı da 5 yılda 764 artışla 2 bine yaklaştı.
Enflasyonda Hız Kaybı Coşkusuna “Evden” Katılmak
Enflasyonda Hız Kaybı Coşkusuna “Evden” Katılmak
Enflasyonla mücadele tüm dünyada istihdam rakamlarına olumsuz yansıyabilir.
Uluslararası Öğrencilerden Türk Ekonomisine Yıllık 3 Milyar Dolar
Uluslararası Öğrencilerden Türk Ekonomisine Yıllık 3 Milyar Dolar
Türkiye, bölgesinde eğitim altyapısı olarak en güçlü ülke. Gerek üniversitelerin sağladığı imkanlar gerekse çalışma olanakları ile birlikte 300 binin üzerinde uluslararası öğrenci Türkiye’de eğitim görüyor. Yıllık olarak 3 milyar dolara yaklaşan öğrenci geliri elde eden Türkiye, Avrupa’da ilk 8’e girebilir mi?
Çinli Turistler Londra’ya Dönüyor Ama Çok Daha Az Harcama Yapıyor
Çinli Turistler Londra’ya Dönüyor Ama Çok Daha Az Harcama Yapıyor
Çinli ziyaretçi sayıları neredeyse 2019 seviyelerine dönse de satın almalar yüzde 58 düştü
Larry Culp’un GE’yi Bölme Planı Nasıl Kolaylaştı?
Larry Culp’un GE’yi Bölme Planı Nasıl Kolaylaştı?
İptal edilen rüzgar enerjisi anlaşmaları GE’yi 1,5 milyar dolarlık kâr getirmeyen sözleşmeden kurtaracak
İlaçta Büyük Açmaz
İlaçta Büyük Açmaz
İlaçta fiyat düşürücü uygulamalar, hem düşük fiyatlı ilaç bulunabilirliği açısından hem de yeni ilaçların Türkiye’ye getirilmesinde büyük sıkıntı yaratıyor. Hükümet sorunun farkında, ancak bütçeye binen deprem yükü, adım atmayı mümkün kılmıyor. Devlet, ilaççıları çok zorlayan, yeni ilaç yatırımlarını sorgulatan bu 2 yılı toplu alım garantileri ile aşmayı teklif ediyor.
KKM’de Sona Doğru
KKM’de Sona Doğru
Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 40’a yükselterek verdiği şahin mesajlar sonrasında, KKM’nin geleceği daha da tartışmalı hale geldi. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın “Artık ihtiyaç kalmadı” dediği KKM, 13 haftada 640 milyar TL eridi.
TCMB Faiz Artırarak Faizi Düşürdü
TCMB Faiz Artırarak Faizi Düşürdü
TCMB pozitif reel faize geçerek uzun vadeli faiz beklentilerini düşürdü. Swap piyasasında 1 yıl sonrası için ima edilen faiz, politika faizini artırdığı gün 300 baz puanın üzerinde gerileyerek yüzde 45’e kadar indi