Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Back To The Future: Yeni Bir Çağa Adım
Robotik Çağı, robotik ve yapay zekanın birleşiminin endüstrileri yeniden şekillendirdiği ve insan-makine işbirliği olanaklarını yeniden tanımladığı teknolojik yolculuğumuzda çok önemli bir anı temsil ediyor.
  • 18 Ekim 2024 01:01
  • Koray Öztopçu
Back To The Future: Yeni Bir Çağa Adım

Geleceğe Dönüş, Robert Zemeckis’in yönettiği, 1985 yapımı başrollerde Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover ve Thomas F. Wilson yer aldığı Amerikan bilim kurgu filmi.


1985’te geçen film, DeLorean otomobiliyle kazara 1955’e gönderilen bir genç olan Marty McFly’nin (Fox) bir şekilde geleceğe geri dönmek zorunda kalmasını konu alıyor. Geleceğe Dönüş Kaliforniya ve çevresinde, ünlü film stüdyolarındaki setlerde bugünden 39 yıl önce çekildi ve 3 Temmuz 1985’te vizyona girerek, o yılın en çok hasılat yapan filmi oldu.


Geleceğe Dönüş filminin o günden bu yana saygınlığı artarken, eleştirmenler ve izleyiciler tarafından en büyük bilim kurgu filmlerinden biri ve yapılmış en iyi filmler arasında sayılıyor. 2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi filmi Ulusal Film Sicilinde muhafaza edilmek üzere seçerken, Geleceğe Dönüş II. Bölüm (1989) ve Geleceğe Dönüş III. Bölüm (1990) olmak üzere iki devam filmi çekildi. Filmin sadık hayran kitlesi ile popüler kültür üzerindeki etkisiyle video oyunlarını, temalı park gezilerini, animasyonlu bir televizyon dizisini, bir sahne müzikalini içeren multimedya serisi ile kalıcı popülaritesi, prodüksiyonu, belgeselleri ve reklamları hakkında çok sayıda kitabın ortaya çıkmasına neden oldu.


“Geleceğe Dönüş” şu an yaşadıklarımızı ve gelecekte yaşayacaklarımızı yansıttı


Geleceğe Dönüş filmi arabaların uçtuğu, kaykayların havada asılı kaldığı ve robotların günlük görevleri yerine getirdiği fütüristtik bir dünyayı sunmuştu. Filmin yaptığı tahminlerle günümüzün gerçek teknolojileri ve tasarımları arasındaki paralellikleri kapsayan birçok şeyi görebildik. Filmde kalabalık hava yollarında uçan arabaların, robot garsonların ve fütüristtik cihazlarla oluşan filmlerin vb. sinemanın dijital çağından önce bize geleceğin dünyasını yansıtmıştı ve birçoğu da hızla gerçek oluyor. 1970’den bu yana teknoloji daha da hızlı gelişti, yaşamlarımız mobiliteden sonra elektrikli mobilite ile tanıştı ve daha da hızlı hayatımızda olmaya devam ediyor.


Amerikalı elektrikli araç üreticisi ve Back to The Future aynı setleri kullandı


Amerikalı elektrikli araç üreticisi, robotaksi otonom araçla farklı bir alana daha girdi. Şirketin CEO’su perşembe günü Los Angeles’taki film stüdyolarında düzenlenen etkinliği sırasında şirketin otonom Robotaxi aracını tanıttı. Gösterilen araba gümüş krom renginde iken, direksiyon ve pedalları yoktu. İndüksiyon yoluyla şarj olacak ve yollarda gezinmek için yapay zekayı kullanacak. Etkinlik boyunca Cybercab olarak da adlandırdığı Robotaxi’nin nihai olarak piyasaya sürülmesinden önce, tamamen otonom, denetimsiz sürüşün kullanıma sunulması sürecinin gelecek yıl üretilen iki model ile ABD’de Teksas ve Kaliforniya’da başlayacağını söyledi. Otonom ulaşım için iyi optimize edilmiş olan Cybercab muhtemelen 2026’da üretime geçecek.


Yapay zeka ana anahtar, değişimin habercisi


Otomobiller, bilgisayar görüşü ve görüntüleri sürüş kararlarına dönüştüren uçtan uca makine öğrenimi adı verilen bir yapay zeka (AI) teknolojisini kullanırken, beklentiler robotaksilerin gerçek anlamda havalanıp ana ulaşım ortamımızın bir parçası haline geleceği anın yakın olduğu. Elektrikli şarj operatörlerinde bu değişimden etkilenmesi beklenirken, merkezi olmayan mikro merkezlerde şehirlere dağılmış otonom şarj teknolojisini benimsenmesi kaçınılmaz olacak.


Dijital çağdan robot çağına mı geçiyoruz?


Robotik çağın, çalışma, yaşama ve dünyayla etkileşim şeklimizi biçimlendiren dönüştürücü bir teknolojik ilerleme dalgasını başlatacağı konuşulurken, çağın merkezinde robot teknolojisinin, yapay zekanın ve otomasyonun yakınlaşması yer alıyor. Bu da inovasyonu benzeri görülmemiş boyutlara taşıyan bir sinerji yaratıyor.


Bu yüzyılda endüstriyel ortamda robotlar, görevleri hassas ve verimli bir şekilde yerine getirmek için üretim süreçlerine sorunsuz bir şekilde entegre olan vazgeçilmez ortaklar olarak ortaya çıktı. Günümüzde üretimde robotların ortaya çıkışı, makinelerin insanlarla birlikte çalıştığı ve çeşitli endüstrilerde uyumlu bir sinerjiyi teşvik ettiği bir paradigma değişimine örnek teşkil etti. Bu robotlar yalnızca tekrarlanan görevleri yerine getirmek için değil, aynı zamanda dinamik, işbirlikçi çabalara katılmak ve salt otomasyondan akıllı, uyarlanabilir sistemlere doğru evrimi sergilemek üzere tasarlandı.


İnsansı robotlar


İnsansı robot, şekil olarak insan vücuduna benzeyen bir robottur. Tasarımını, insan araçları ve ortamlarıyla etkileşim gibi işlevsel, iki ayaklı hareketin incelenmesi gibi deneysel veya başka amaçlara yönelik olarak tanımlayabiliriz.


Geçen haftadaki etkinlikte bir sonraki en büyük konuğu ortaya çıkaran CEO, “Gelecek geleceğe benzemeli” diyerek bir yeni çağı mı başlattı? Arabalarımız için geliştirdiğimiz teknikler, insansı bir robot için de geçerli. Tekerlekli bir robot yerine sadece kolları ve bacakları olan bir robot, hatta herkesin sahip olabileceği bir şey diyerek de kişiselleştirdi. İstediğiniz her şeyi yapacak sloganı ile bir öğretmen, çocuklara bakıcı, köpek gezdiren, çim kesip, alışverişinizi yapan, arkadaşlık yapan bir robot düşündüğünüzde gerçekten yeni bir çağa girdiğimiz, adının da “Robot Çağı” olduğu artık kesin gibi.


Robot çağında yapay zeka ile entegrasyon


Robotik Çağı’nın belirleyici özelliklerinden biri, yapay zekanın robotiğe derin entegrasyonudur. Makine öğrenimi algoritmaları, robotlara çevrelerini algılama ve anlama, bilinçli kararlar verme ve sürekli olarak deneyimlerden öğrenme yeteneği kazandırır. Yapay zeka yeteneklerinin bu şekilde bir araya getirilmesi, robotları önceden programlanmış rutinlerin sınırlarının ötesine taşıyarak karmaşık ve öngörülemeyen ortamlarda ustalıkla gezinmelerine olanak tanıyacak.


Robotik Çağı’nın etkisi endüstriyel ortamların sınırlarının çok ötesine uzanıyor. Hizmet robotları, günlük hayatımızdaki sayısız görevi yerine getirmek üzere tasarlanan robotlarla birlikte bir artışa tanık oldu. Otonom elektrikli süpürgelerden teslimat dronelarına kadar bu robotlar, çeşitli alanlarda kolaylık ve verimlilik sunarak modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelecek gibi gözüküyor.


Sağlık hizmetleri alanında robotik, karmaşık prosedürlerde cerrahlara yardımcı olan cerrahi robotlar, fizik tedaviye yardımcı olan rehabilitasyon robotları ve yaşlılara destek sağlayan robotik yoldaşlar ile bir devrim geçirirken, sağlık hizmetlerinde insanlar ve robotlar arasındaki işbirliği, teknolojinin bakım ve tedavi kalitesini artırma ve iyileştirme potansiyelini ortaya koyuyor.


Robotik Çağı aynı zamanda otonom araçların sürekli gelişimiyle de karakterize ediliyor. Kendi kendini süren arabalar, dronelar ve diğer otonom sistemler, ulaşım ve lojistiği yeniden tanımlıyor, daha güvenli ve verimli seyahat ile teslimat modları vaat ediyor.


Robotik Çağı, robotik ve yapay zekanın birleşiminin endüstrileri yeniden şekillendirdiği ve insan-makine işbirliği olanaklarını yeniden tanımladığı teknolojik yolculuğumuzda çok önemli bir anı temsil ediyor. Her yenilikle, akıllı makinelerin karmaşık zorlukların üstesinden gelmede ve genel insan deneyimini iyileştirmede ayrılmaz ortaklar haline geldiği bir geleceğe adım adım yaklaşıyoruz.



Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Emekliler Neden Piyasadan Çekilemiyor?
Emekliler Neden Piyasadan Çekilemiyor?
Ekonomik koşullar, EYT’lilerin yaş ortalamasının düşüklüğü ve aylık bağlama oranlarının etkisiyle çalışan emekli sayısı ilk kez 2 milyonu geçti. Emekli çalışanların toplam ücretli çalışanlara oranı 2 yıl önce yüzde 6,6 iken son veriye göre 2024 ortasında yüzde 12,5’e fırladı. İşgücü piyasasındaki çalışan ya da iş arayan emeklilerin oranı da yüzde 52’ye yükseldi.
Borsada Yönü Üçüncü Çeyrek Bilançolar Belirleyecek
Borsada Yönü Üçüncü Çeyrek Bilançolar Belirleyecek
2024’ün ilk yarısındaki güçlü performansın ardından BIST 100 sert düşüşle karşı karşıya kalırken yatırımcılar zayıf finansal sonuçların fiyatlanıp fiyatlanmadığını sorguluyor.
Rus Füzeleri Amerikan Çipleriyle Vuruyor
Rus Füzeleri Amerikan Çipleriyle Vuruyor
ABD Teknolojisiyle Dolu Bir Silah Ukrayna’da 6 Yaşındaki Bir Kız Çocuğunu Nasıl Öldürdü?
Bir Yıla Neler Sığdırdık?
Bir Yıla Neler Sığdırdık?
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Bir Yılın Ardından
Bir Yılın Ardından
Bloomberg Businessweek Türkiye olarak dijital mecrada yayına başlamamızın birinci yılını kutluyoruz. Ekonomide son yıllardaki ezberlerin değiştiği bu bir yıl içerisinde yeni dönemi anlamanızı sağlamaya çalıştık. Yaşanabilecek sıkıntılı dönemlere ya da yatırım fırsatlarına dikkat çekmeye çalıştık. Bunların dışında insanların gündelik hayatlarına da dokunmaya çalıştık. Bunu önümüzdeki yıllarda da devam ettirmeye çalışacağız.
Aktifi Değil, Pasifi Yönetmek Zor
Aktifi Değil, Pasifi Yönetmek Zor
Sıkı iktisat politikası koşullarında birçok şirket bilançonun pasif kısmını yönetmekte daha çok zorlanıyor.
Girişim Ekosisteminde Kafaları Karıştıran Düzenleme
Girişim Ekosisteminde Kafaları Karıştıran Düzenleme
Girişim Sermayesi Yatırım Fonları’nın son düzenleme ile ilgili rahatsızlıkları yatırım sınırlamaları konusunda yoğunlaşırken, SPK kaynakları GSYF’lere tanınmış olan avantajların, verimsiz alanlara yönelmesinin sınırlandırılmaya çalışıldığını bildirdi.
Dosttan Tedarikin Sahte Vaadi
Dosttan Tedarikin Sahte Vaadi
Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı küresel ticarette taşları yerinden oynattı. Ülkeler arası ticarette karar süreçlerine menfaatler damga vuruyor. Son yıllarda friendshoring, ally shoring ve nearshoring gibi kavramları daha çok telaffuz eder olduk. Peki dost veya müttefik ülkeden tedarik anlamına gelen friendshoring ya da yakından tedarik demek olan nearshoring Türkiye’nin lehine mi aleyhine mi? Friendshoring Türkiye için hangi fırsatları barındırıyor?
Avrupa’nın Büyüme Motoru Alarm Veriyor
Avrupa’nın Büyüme Motoru Alarm Veriyor
Bir zamanlar Avrupa’nın lokomotifi olan Almanya, giderek ekonomik cazibesini kaybediyor. Enerji krizi, Çin ile rekabet ve yapısal sorunlarla boğuşan ülke, yeniden resesyonun eşiğine geldi.
Türkiye’nin Hareket Haritasını Yeniden Çizdik
Türkiye’nin Hareket Haritasını Yeniden Çizdik
Türkiye’de aktif spor yapanların yüzde 45’i yürüyüş yapmayı tercih ediyor.
Yatırımcı Riskli Piyasalarda da Güven Arar
Yatırımcı Riskli Piyasalarda da Güven Arar
Yatırımcı riskli piyasalarda da güven arar, haklı olarak bu ne anlama geliyor diyebilirsiniz.
Ipsos Global Trendler 2024: Yeni Bir Uzlaşı Arayışı - 1
Ipsos Global Trendler 2024: Yeni Bir Uzlaşı Arayışı - 1
Ipsos Global Trendler 2024 raporu yaşadığımız çoklu kriz ortamının yarattığı zorlukları ve eşitsizliklerin nasıl ele alınacağı ve uzlaşmaya nasıl varabileceği konusunda yol haritası veriyor.
Yeni Dünya Düzenine Doğru Stratejik Manevra Alanları Açmak
Yeni Dünya Düzenine Doğru Stratejik Manevra Alanları Açmak
Türkiye, Batı ile ilişkilerini yeniden kalibre ederken, dünya ekonomisinde ekonomik ağırlık merkezi haline gelen Asya ekonomik alanına yönelik yeni bir stratejik ekonomik yol haritası oluşturmalı.
Paris’te Avrupa Çin Savaşı
Paris’te Avrupa Çin Savaşı
Dünyanın en prestijli otomobil fuarlarından olan Paris Otomobil Fuarı, 14-20 Ekim 2024 tarihlerinde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bu sene fuarın odak noktası ise mikromobilite oldu.
Otomobil Yan Sanayi Elektrik Dönüşümüne Ne Kadar Hazır?
Otomobil Yan Sanayi Elektrik Dönüşümüne Ne Kadar Hazır?
Otomotiv sektörü, teknolojik gelişmeler ve iklim krizi kaygıları etkisiyle büyük bir dönüşüm sürecinden geçerken elektrikli araçların yükselişi sadece otomobil üreticilerini değil aynı zamanda otomotiv yan sanayini de derinden etkiliyor. Peki Türkiye’de sektör bu dönüşüme ne kadar hazır?
Ucuz Burgerin Sonu
Ucuz Burgerin Sonu
Fast-food zincirleri anlaşmalar yapıyor olabilir, ancak et yiyenler Amerika’nın en sevdiği yemek için yeni ve daha pahalı bir döneme hazırlansa iyi olur.
Bahis Uygulamaları Düzenlenmezse Acı Verici Sonuçlara Yol Açabilir
Bahis Uygulamaları Düzenlenmezse Acı Verici Sonuçlara Yol Açabilir
Bahis uygulamaları büyük oranda kazanan oyuncuları kısıtlamak ve kaybeden oyunculara daha fazla alan açacak şekilde hareket ediyor. Hatta o kadar ki profesyonel bahis oyuncuları, bahisçilerin bedava para akışını sürdürmesi için kendilerini kumar bağımlısı olarak gizlemeye başladılar.