Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Kapak

Bir Yıla Neler Sığdırdık?
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
  • 18 Ekim 2024 09:03
  • Açıl Sezen
Bir Yıla Neler Sığdırdık?

Bundan tam bir yıl önce, Bloomberg HT ekibi olarak yeni bir yolculuğa çıktık. Bünyemizde daha önce olmayan bir mecra ile dergiciliğe adım attık.


Amacımız, Türkiye’de karar vericilerin okuduğu, ekonomi ve finans tartışmalarının tümüne katkıda bulunan, sadece tartışılanları aktaran değil, kendisi de tartıştıran bir mecra oluşturmaktı. Tam 52 hafta boyunca sürekli olarak bunun mücadelesini verdik.


Ekip arkadaşlarımız ile birlikte, büyük uğraşlar sonunda hazırladığımız birçok dosya, Türkiye’de bir konu tartışılmaya başlamadan çok öncesinde okurlarımızın dikkatine sunuldu.


İlk sayımızdaki “Borsada Muhasebe Zamanı” kapağımız, enflasyon muhasebesinin olası etkilerine odaklanmıştı. Uygulama henüz açıklanmamıştı, ancak gelmesi halinde neler olacağını biz açıklamadan 2,5 ay önce okurlarımızın dikkatine sunmuştuk.


Bu konu, Borsa İstanbul yatırımcılarının önemli bir kısmı tarafından aylar sonra algılandı.


Uygulamanın nasıl olacağı, hangi şirketleri nasıl etkileyeceği gibi konular çok tartışıldı. 17 Kasım 2023 tarihinde attığımız başlık “Parayı Bulamama Riskine Hazır Mısınız?” idi. Faizin yükseleceğini, kredi piyasasının çok daralacağını, işletme sermayesi bulmanın zorlaşacağını anlatmaya çalışmıştık. O gün yüzde 35 olan faize itirazlar yükselirken, “Birisi size para veriyorsa alın, yarın bulamayabilirsiniz. Ya da onlar vermek istese de veremeyebilirler” demiştik. Bunların hepsi gerçek oldu. Faiz yüzde 50’ye çıktı. Kredi büyümesine yüzde 2’lik aylık sınırlama geldi. O gün “Bu faizle para mı alınır” diyen reel kesim, bugün o faizi mumla arıyor.


24 Kasım 2023 kapağımızda Kur Korumasız Mevduat başlığını atmış, KKM’nin cazibesini yitirmeye başladığından bahsetmiştik. O tarihte 100 milyar doların üzerinde olan KKM büyüklüğü bugün 45 milyar doların altına geldi. 1 Aralık Cuma kapağımız, “TL Küllerinden Yeniden mi Doğuyor” başlığını taşıyordu. Döviz yatırımından TL yatırımına geçişin ana temaya dönüşeceğini aktarmış ve dövizde kalanın kaybedebileceğini vurgulamıştık.


“Herkesin Türkiye’ye yabancı yatırımcı neden gelmiyor?”, “Program çalışıyor mu” diye sorduğu dönemde, 15 Aralık 2023 kapağımız “Carry Trade’in Yeni Gözdesi Türkiye mi?” diyerek henüz yabancı girişi yokken bunun büyük miktarda gelebileceğini vurgulamıştık. Tarih olarak seçim sonrasına işaret etmiştik ki, Türkiye gerçekten de seçimin hemen sonrasında tarihi bir carry trade girişine sahne oldu. 26 Ocak 2024’te “Faizin Zirvesi Enflasyonu Eritir mi” başlığını atarak o gün için yüzde 45’te görülen faiz zirvesinin gerek enflasyon gerekse seçim öncesinde oluşabilecek kur baskısı için yeterli olup olmayacağını tartışmıştık. Nitekim seçimden bir hafta önce gelen son faiz artırımı, tüm gidişatı olumluya çeviren bir hamle olmuştu. Sadece para politikası ve piyasa üzerinden değil, çalışma hayatı, şirketler cephesi, güncel yaşam üzerine de çok konuşulan birçok kapağımız oldu.


Akademisyenlerin yetersiz ücretlerini de, Avrupa’nın kurtuluş manifestosunu da, Irak Kalkınma Yolu’nu da Bloomberg Businessweek Türkiye’de detaylı olarak okudunuz. Bunları anlatırken amacım “Biz demiştik” demek değil (ki aslında gerçekten de demiştik ☺).


Bloomberg HT’nin, Türk basınında hemen hiçbir mecrada bulunamayacak uzmanlıkta bir ekibi ve üretim kapasitesi var. Bizler “dikey geçişkenliğe” inanıyor, doğru içeriğin her mecraya uyumlu halde sunumuna odaklanıyoruz. Yayın frekansı haftalık ya da aylık olan diğer mecralardan ayrıştığımız en önemli özellik bu; çünkü aynı ekiple sürekli sıcak içerik üretebiliyoruz. Yayınlanıp işi biten değil, yaşayan bir dergi yaratmayı amaçlıyoruz.


Bloomberg’in sağladığı imkanları, orjinal Bloomberg Businessweek dergisinin sağladığı çok derin içerikleri kendi ekibimizin dinamizmiyle üleştiriyoruz. Bloomberg HT’yi Bloomberg HT yapanın sadece ekranın önünde gördüğünüz arkadaşlarımız olmadığını, onlara arkada katkı yapan editör ve muhabir arkadaşlarımızın, araştırma ekibimizin içerik üretmekte ne kadar mahir olduklarını da gösterme imkanı buluyoruz.


İçe kapalı ve masabaşı habercilik ile değil, iş dünyasıyla, finans dünyasıyla, piyasayla birebir iletişimde olan bir içerik üretme prensibiyle hareket ediyoruz. Dergi editörlerimiz Tamer Arıcan ve Sinan Koparan, Görsel Yönetmenimiz Aziz Kocabaş, insan üstü çabayla çalışan Grafikerimiz Koray Nergiz ve derginin tüm dijital yükünü üstlenen Barbaros Görgü başta olmak üzere; Bloomberg Businessweek Türkiye’ye katkı sağlayan tüm ekip arkadaşlarıma gece-gündüz süren tüm emekleri için sonsuz teşekkür ediyorum.


En büyük teşekkürümüz ise sizlere. Okumanın geçer akçe olmaktan uzaklaştığı, kaliteli içeriği arayanın bu kadar azaldığı böyle bir dönemde, sizlerin desteği bizlere güç veriyor. Bizde daha iyi olma isteği uyandırıyor.


Yeni Bloomberg Businessweek Türkiye’nin birinci yaşı kutlu olsun...


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Emekliler Neden Piyasadan Çekilemiyor?
Emekliler Neden Piyasadan Çekilemiyor?
Ekonomik koşullar, EYT’lilerin yaş ortalamasının düşüklüğü ve aylık bağlama oranlarının etkisiyle çalışan emekli sayısı ilk kez 2 milyonu geçti. Emekli çalışanların toplam ücretli çalışanlara oranı 2 yıl önce yüzde 6,6 iken son veriye göre 2024 ortasında yüzde 12,5’e fırladı. İşgücü piyasasındaki çalışan ya da iş arayan emeklilerin oranı da yüzde 52’ye yükseldi.
Borsada Yönü Üçüncü Çeyrek Bilançolar Belirleyecek
Borsada Yönü Üçüncü Çeyrek Bilançolar Belirleyecek
2024’ün ilk yarısındaki güçlü performansın ardından BIST 100 sert düşüşle karşı karşıya kalırken yatırımcılar zayıf finansal sonuçların fiyatlanıp fiyatlanmadığını sorguluyor.
Rus Füzeleri Amerikan Çipleriyle Vuruyor
Rus Füzeleri Amerikan Çipleriyle Vuruyor
ABD Teknolojisiyle Dolu Bir Silah Ukrayna’da 6 Yaşındaki Bir Kız Çocuğunu Nasıl Öldürdü?
Bir Yılın Ardından
Bir Yılın Ardından
Bloomberg Businessweek Türkiye olarak dijital mecrada yayına başlamamızın birinci yılını kutluyoruz. Ekonomide son yıllardaki ezberlerin değiştiği bu bir yıl içerisinde yeni dönemi anlamanızı sağlamaya çalıştık. Yaşanabilecek sıkıntılı dönemlere ya da yatırım fırsatlarına dikkat çekmeye çalıştık. Bunların dışında insanların gündelik hayatlarına da dokunmaya çalıştık. Bunu önümüzdeki yıllarda da devam ettirmeye çalışacağız.
Aktifi Değil, Pasifi Yönetmek Zor
Aktifi Değil, Pasifi Yönetmek Zor
Sıkı iktisat politikası koşullarında birçok şirket bilançonun pasif kısmını yönetmekte daha çok zorlanıyor.
Girişim Ekosisteminde Kafaları Karıştıran Düzenleme
Girişim Ekosisteminde Kafaları Karıştıran Düzenleme
Girişim Sermayesi Yatırım Fonları’nın son düzenleme ile ilgili rahatsızlıkları yatırım sınırlamaları konusunda yoğunlaşırken, SPK kaynakları GSYF’lere tanınmış olan avantajların, verimsiz alanlara yönelmesinin sınırlandırılmaya çalışıldığını bildirdi.
Dosttan Tedarikin Sahte Vaadi
Dosttan Tedarikin Sahte Vaadi
Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı küresel ticarette taşları yerinden oynattı. Ülkeler arası ticarette karar süreçlerine menfaatler damga vuruyor. Son yıllarda friendshoring, ally shoring ve nearshoring gibi kavramları daha çok telaffuz eder olduk. Peki dost veya müttefik ülkeden tedarik anlamına gelen friendshoring ya da yakından tedarik demek olan nearshoring Türkiye’nin lehine mi aleyhine mi? Friendshoring Türkiye için hangi fırsatları barındırıyor?
Avrupa’nın Büyüme Motoru Alarm Veriyor
Avrupa’nın Büyüme Motoru Alarm Veriyor
Bir zamanlar Avrupa’nın lokomotifi olan Almanya, giderek ekonomik cazibesini kaybediyor. Enerji krizi, Çin ile rekabet ve yapısal sorunlarla boğuşan ülke, yeniden resesyonun eşiğine geldi.
Türkiye’nin Hareket Haritasını Yeniden Çizdik
Türkiye’nin Hareket Haritasını Yeniden Çizdik
Türkiye’de aktif spor yapanların yüzde 45’i yürüyüş yapmayı tercih ediyor.
Yatırımcı Riskli Piyasalarda da Güven Arar
Yatırımcı Riskli Piyasalarda da Güven Arar
Yatırımcı riskli piyasalarda da güven arar, haklı olarak bu ne anlama geliyor diyebilirsiniz.
Ipsos Global Trendler 2024: Yeni Bir Uzlaşı Arayışı - 1
Ipsos Global Trendler 2024: Yeni Bir Uzlaşı Arayışı - 1
Ipsos Global Trendler 2024 raporu yaşadığımız çoklu kriz ortamının yarattığı zorlukları ve eşitsizliklerin nasıl ele alınacağı ve uzlaşmaya nasıl varabileceği konusunda yol haritası veriyor.
Yeni Dünya Düzenine Doğru Stratejik Manevra Alanları Açmak
Yeni Dünya Düzenine Doğru Stratejik Manevra Alanları Açmak
Türkiye, Batı ile ilişkilerini yeniden kalibre ederken, dünya ekonomisinde ekonomik ağırlık merkezi haline gelen Asya ekonomik alanına yönelik yeni bir stratejik ekonomik yol haritası oluşturmalı.
Paris’te Avrupa Çin Savaşı
Paris’te Avrupa Çin Savaşı
Dünyanın en prestijli otomobil fuarlarından olan Paris Otomobil Fuarı, 14-20 Ekim 2024 tarihlerinde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bu sene fuarın odak noktası ise mikromobilite oldu.
Otomobil Yan Sanayi Elektrik Dönüşümüne Ne Kadar Hazır?
Otomobil Yan Sanayi Elektrik Dönüşümüne Ne Kadar Hazır?
Otomotiv sektörü, teknolojik gelişmeler ve iklim krizi kaygıları etkisiyle büyük bir dönüşüm sürecinden geçerken elektrikli araçların yükselişi sadece otomobil üreticilerini değil aynı zamanda otomotiv yan sanayini de derinden etkiliyor. Peki Türkiye’de sektör bu dönüşüme ne kadar hazır?
Back To The Future: Yeni Bir Çağa Adım
Back To The Future: Yeni Bir Çağa Adım
Robotik Çağı, robotik ve yapay zekanın birleşiminin endüstrileri yeniden şekillendirdiği ve insan-makine işbirliği olanaklarını yeniden tanımladığı teknolojik yolculuğumuzda çok önemli bir anı temsil ediyor.
Ucuz Burgerin Sonu
Ucuz Burgerin Sonu
Fast-food zincirleri anlaşmalar yapıyor olabilir, ancak et yiyenler Amerika’nın en sevdiği yemek için yeni ve daha pahalı bir döneme hazırlansa iyi olur.
Bahis Uygulamaları Düzenlenmezse Acı Verici Sonuçlara Yol Açabilir
Bahis Uygulamaları Düzenlenmezse Acı Verici Sonuçlara Yol Açabilir
Bahis uygulamaları büyük oranda kazanan oyuncuları kısıtlamak ve kaybeden oyunculara daha fazla alan açacak şekilde hareket ediyor. Hatta o kadar ki profesyonel bahis oyuncuları, bahisçilerin bedava para akışını sürdürmesi için kendilerini kumar bağımlısı olarak gizlemeye başladılar.