Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Gitmek İstediğimiz Yere Bu Yoldan Gidiliyor
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
  • 17 Mayıs 2024 14:48
  • Açıl Sezen
Gitmek İstediğimiz Yere Bu Yoldan Gidiliyor

Bloomberg Businessweek Türkiye, okuduğunuz sayı ile birlikte 30’uncu kez sizlerle birlikte oluyor. Yeni bir dergi olmasına rağmen, sizlerden gördüğümüz yoğun ilgiye, kamuoyunda yarattığı etkileşime müteşekkiriz. Dergimiz yeni ama ürettiğimiz içeriğin yerini bulmasından dolayı mutluluğumuz büyük.


Dergimizin 1 Aralık 2023 tarihli yedinci sayısındaki; yani bundan 5,5 ay önceki kapağımız, “TL Küllerinden Yeniden mi Doğuyor” başlığını taşıyordu. İçeriğinde ise Türk Lirası’nın reel değer kazanma sürecine girmiş olabileceğine vurgu yapmış; 12 yıldır reel olarak değer kaybeden Türk Lirası’nda bu serinin 2024 yılında bitebileceğine dair öngörüler paylaşmıştık.


Yılın ilk beş ayı tamamlanmaya yaklaşırken, TL tercihinin bu öngörüler ile uyumlu gittiğini görebiliyoruz.


Yılbaşından bu yana dolar/TL hareketi yüzde 8,4 ile sınırlı kalırken, Tüketici Enflasyonu Nisan ayı itibariyle 18,7 puan oldu.


Üretici Enflasyonu üzerinden bakarsak, yüzde 15,6. O gün sorduğumuz, “piyasa oyuncuları ve reel sektör yeni duruma hazır mı” sorusu, bugün hâlâ geçerliliğini koruyor.


İhracat kanalı değerli TL’nin ihracat kanalını ne kadar negatif etkilediğini aktarırken; bugünlerde daha önemli sorun kendini ithalat kanalı üzerinden gösteriyor.


Zira sabit giden kur, ithal ürün talebini daha ulaşılabilir kılıyor. İç talebin canlı kaldığı, üstelik talebin ithal ürünlere yöneldiği bir kompozisyon elbette programın ana çerçevesi ile pek uyumlu görüntü vermiyor.


15 Aralık tarihli dergimizin kapağı ise “Carry Trade’in Gözdesi Türkiye mi” başlığını taşıyordu. Uluslararası porföy girişlerinin Türkiye’ye hangi hızda yansıyabileceğine dair öngörüler paylaşılıyor, portföy girişinin hızlanması halinde oluşabilecek senaryoları aktarıyorduk.


Seçim riskinin ortadan kalkmasının ardından uluslararası yatırımcılar açısından bu senaryonun da hayata geçtiğini görebiliyoruz.


Döviz sıkıntısının ortadan kalktığı, TL’nin carry imkanı yaratması sonrasında yabancı ilgisinin yükseldiği bir ortam ile karşı karşıyayız.


Kurun sabitliği, eskiden Merkez Bankası’nın yükselişi engellemek için döviz satmasından kaynaklanırken, şimdi Merkez Bankası’nın piyasadan döviz alımları nedeniyle aşağı gelmesini engellediği için oluyor.


Türkiye’ye sadece önceki hafta 4,6 milyar dolar swap, 2,8 milyar dolar tahvil piyasasından para girişi yaşandı. Tahvil piyasasında yabancı payı 2021 sonrası ilk kez yüzde 4’e gelmiş oldu. 85 milyon dolarlık hisse senedini de dahil edersek, bir haftada 7,5 milyar dolar yabancı girdi. Yerel seçimler sonrasında toplam kaynak girişi 18,7 milyar dolara ulaştı.


CDS’ler 268 baz puan seviyesine geriledi. Bu arada Merkez Bankası 1,5 ayda 42 milyar dolar rezerv girişi sağladı. Sonuç olarak kimsenin dövizini satmadığı bir noktadan, dövizde kalmanın maliyetli olduğu bir döneme girildi. Türkiye gibi yapısal açığı olan bir ülkede döviz tutma konusundaki ısrarı normal karşılamak gerekir.


Bu kilidi çözmenin yolu, söyleminden çok eylemiyle inancı pekiştirmekten geçiyor. Şu ana kadar çözülen dövizin bir bölümü, seçimden önceki dönemde korku nedeniyle alınmış olan döviz.


Bir bölümü ise artık TL’nin faiz getirisine ikna olan bireysel ve kurumsal yatırımcıların satışlarından kaynaklanıyor.


Son beş haftada 11 milyar dolarlık döviz bozumu gerçekleşti. Yazın gelmesiyle birlikte, buna turizm gelirlerinin sağlayacağı avantajı da sağlayabiliriz. Bardağın dolu tarafı, hem yabancı girişinin hem de bireysellerin “TL’ye güveninin küllerinden doğuşu”.


Henüz dolmayan tarafı ise tam olarak yavaşlamayan iç talep, reel olarak değer kazanan TL nedeniyle artma eğiliminde olan ithalat eğilimi.


Daha önce de yazmıştık.


Sistemi bozmamız yıllar aldı. Düzeltmemiz de altı ay ya da bir senede olmayacak.


Ama en azından, gitmek istediğimiz yere bu yoldan gidiliyor.


Artık onu biliyoruz.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 30. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 30. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Fazla Mesai Yapanların Sadece Yarısı Parasını Alabiliyor
Fazla Mesai Yapanların Sadece Yarısı Parasını Alabiliyor
Uzaktan çalışmayla yeniden ele alınması beklenen fazla mesaide vaziyetimiz nasıl? DİSK araştırmasına göre son 12 ayda fazla mesai yaptığını belirtenlerin oranı yüzde 37. Ancak katılımcıların yüzde 20’si, fazla mesai yapanların ise yaklaşık yarısı ücretini alabiliyor. Yüzde 7’si ise fazla mesai ücreti yerine izin alamazken ücretin de kısmen ödendiğini belirtmiş.
Avrupa’da da Çalışanların Fazla Mesaisi Ödenmiyor
Avrupa’da da Çalışanların Fazla Mesaisi Ödenmiyor
2023 Almanya’sında çalışanlar ortalama 31,6 saat fazla mesai yaptı, bunun 18,4 saati için ödeme yapılmadı.
Yolun Henüz Çok Başındayız
Yolun Henüz Çok Başındayız
Önümüzdeki altı ayda enflasyonla mücadele hem çok daha kritik hem de çok daha zor olacak.
Sürdürülebilirlik Lideri Kim Olmalı?
Sürdürülebilirlik Lideri Kim Olmalı?
Günümüzde şirketlerin sürdürülebilirlik konusundaki performansları finansal performansları kadar önem taşıyor. Bu durumda şirketler için cevap bulunması gereken yeni bir soru ortaya çıkıyor: Sürdürülebilirlik çalışmalarından kim sorumlu olacak?
Ülke Kredileri
Ülke Kredileri
İhracatçılar makine teçhizat yatırım yapmak istediklerinde yüksek maliyetli kredilerle karşı karşıya kalıyorlar. Burada çözüm çok da bilinmeyen ECA kredilerinde olabilir.
Dünyayı Kurtarırken Kâr Etmek Mümkün mü?
Dünyayı Kurtarırken Kâr Etmek Mümkün mü?
Sürdürülebilir bir iş modelini benimseyen şirketler daha verimli bir hale gelirken daha çok kâra geçtiklerini de gördüler.
Para Portföyle Giriyor, Doğrudan Yatırımlarla Yurtdışına Çıkıyor
Para Portföyle Giriyor, Doğrudan Yatırımlarla Yurtdışına Çıkıyor
Portföy hesabı üzerinden rekor haftalık girişlere sahne olan Türkiye’de, doğrudan yatırımlar için tablo aynı şekilde işlemiyor. Artan finansman, işçilik ve girdi maliyetleri, yurtiçindeki yatırımcının dümeni yurtdışına kırmasıyla sonuçlandı. Son 3 yılda Türkiye’den yurtdışına yapılan yatırımların tutarı 15 milyar doları aştı.
Tedarik Darboğazından Çıkış Var mı?
Tedarik Darboğazından Çıkış Var mı?
Yine Kızıldeniz sorunu, yine Husi problemi. Navlun maliyetleri yine artışta. Mayıs’ın ikinci haftasında konteyner maliyetleri yüzde 16 artarken, Süveyş Kanalı kullanım oranı düşmeye devam ediyor. Maliyetler hangi noktada düşebilir? Denizcilik devleri bu yıldan umutlu görünmüyor…
Avrupa Hava Yolu Sektöründe Değerlemeler: Uçuşa Geçiş Zor mu?
Avrupa Hava Yolu Sektöründe Değerlemeler: Uçuşa Geçiş Zor mu?
Avrupa hava yolu sektörü, salgınlar, fırtınalar, savaşlar ve ücret anlaşmazlıkları gibi sayısız zorlukla boğuşurken, şimdi bir başka önemli endişe ile karşı karşıya; düşük değerlemeler. Bu durum, sektör liderleri için büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor ve piyasa dinamiklerini yakından izleyen yatırımcılar için dikkat çekici hale geliyor
Çalışanı Tavlamanın Yeni Yolu: Tatil Yerinde Uzaktan Çalış
Çalışanı Tavlamanın Yeni Yolu: Tatil Yerinde Uzaktan Çalış
Pandemiyle birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma şirketlerin yeni yetenekleri çekmek için kullandıkları bir yönteme dönüşüyor. Çalışanlarının ücretlerinde iyileştirme yapmakta zorlanan şirketler yaz döneminde tatil beldelerinden uzaktan çalışma imkânı sunarak bunu telafi etme yoluna gidiyorlar.
Ticaret Savaşlarının Jeo-ekonomisi
Ticaret Savaşlarının Jeo-ekonomisi
ABD-Çin ekonomik gerginliğinin dünya ekonomisi ve küresel güvenlik perspektifinden doğurduğu sonuçlar
Geleceği Öngörmek: “Minority Report” (2002) Filmi 2024 Yapay Zeka Adımları
Geleceği Öngörmek: “Minority Report” (2002) Filmi 2024 Yapay Zeka Adımları
Azınlık Raporu, sürücüsüz otomobiller ve giyilebilir teknolojilerle ilgili ilk işaretleri veriyordu.
Boğaziçi Teknopark’tan Büyüme Atağı
Boğaziçi Teknopark’tan Büyüme Atağı
Girişimcileri Etiler ve Kandilli olmak üzere iki kampüste destekleyecek Boğaziçi Teknopark, dört yıl içinde bu bölgelerde toplam 150 bin metrekareye ulaşacak büyüklükte teknopark alanı için yatırımlarını sürdürüyor.
Küresel Çip Savaşında En Güçlü Silah Sübvansiyonlar Olacak
Küresel Çip Savaşında En Güçlü Silah Sübvansiyonlar Olacak
ABD ve müttefikleri, yerli yatırım dalgasından güç alarak yarı iletken üstünlüğü için Çin ile yarışıyor
Yapay Zekâ Ekonomisinin Kaldıraç Etkisi
Yapay Zekâ Ekonomisinin Kaldıraç Etkisi
Astra ve GPT-7 gibi öncü yapay zeka projeler ile yalnızca teknolojik anlamda değil, ekonomik olarak da büyüme ve çeşitlenme potansiyelimizi üst seviyelere taşıyoruz.
Bu Yaz Görmeniz Gereken Rotalar
Bu Yaz Görmeniz Gereken Rotalar
Algoritmayı görmezden gelin. Arkadaşlarınızın size söylediklerini unutun. Eşinizin ailesinin tavsiyelerini göz ardı edin. Bunun yerine, gerçekten önemli olan tercihlere öncelik verin: Sizinkilere... (Bu size para da kazandırabilir)
Çin Büyüdükçe Küreselleşmenin Vidaları Gevşiyor
Çin Büyüdükçe Küreselleşmenin Vidaları Gevşiyor
Rusya ile ilişkileri nedeniyle Batı dünyasındaki imajı daha da kötüye giden Çin için gümrük duvarları daha da yükseliyor. Çin’in düşen satışları ve elde kalan çıktısı ise Türk üreticileri olumsuz etkileyebilir
Putin ve Şi ABD’nin ‘Çevrelemesine’ Karşı Mücadeleyi Artırma Sözü Verdi
Putin ve Şi ABD’nin ‘Çevrelemesine’ Karşı Mücadeleyi Artırma Sözü Verdi
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve Rusya lideri Vladimir Putin, rakip güçler arasında artan nükleer gerilim konusunda uyarıda bulunurken, ABD’nin ülkelerini “çevrelemesine” karşı işbirliğini yoğunlaştırma sözü verdi.
Doğu Cephesinde Yeni Bir Şey Var
Doğu Cephesinde Yeni Bir Şey Var
Rus ve Çinli liderin masasında enerji, finans, ticaret ve teknoloji konuları öne çıkıyor.
BIST 100 Yılsonu Beklentilerinin Neresinde?
BIST 100 Yılsonu Beklentilerinin Neresinde?
“BIST 100 endeksi, 2024 yılı beklentileriyle yatırımcıların radarında; yabancı yatırımcı ilgisi ve ekonomik göstergeler endeksin yönünü belirleyecek.”