Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

Bu Yıl İletişimin Yılı
Uluslararası gelişmeler 2025 yılının çok hareketli geçeceğine işaret ediyor.
  • 13 Aralık 2024 03:48
  • Dr. Ali Yürüdü
Bu Yıl İletişimin Yılı

Aralık tahmin ediyorum ki herkesin nasılsa yıl bitiyor diye biraz rehavete kapıldığı, biraz da yeni yılda yeni başlangıçlardan umutla dolduğu bir ay. Küresel ekonomi açısından baktığımızda ise uluslararası gelişmeler, bu rehavetin kalıcı olmasına bence kesinlikle engel olacak.


Suriye’de yeni dönem, Türkiye için şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrasında da gündemde kalmaya devam edecek. Oradaki gelişmelerin tamamı ülke olarak gündemimizde yerini koruyacak. Öte yandan tüm ilgili ülkeler; Rusya’dan İsrail’e kadar hepsinin bugüne kadar ki tavrı ve bundan sonrasında şekillenecek Suriye döneminde Türkiye ile ilişkiler de gündemimizde olacak.


Öte yandan dünya şekil değiştirmeye devam ediyor. Suriye’de ki önemli rolümüzün yanında Ukrayna-Rusya savaşında da önemli bir konumdayız. Türkiye her daim taraflar arasında ara bulucu rol üstlenmeye hazır olduğunu ifade ediyor. Ülke olarak diplomasinin yeni yılda bol bol konuşulduğu bir yıl olacağını tahmin ediyorum. Ancak dünyanın her yerinde benzer bir durumun söz konusu olacagını düşünerek, kendi gündemimizden daha fazla, dünyada diplomasi nasıl ilerliyor diye bu yazıda not düşmek istedim.


Biz Ukrayna-Rusya arasında ateşkes üzerine konuşurken, ABD ve Rusya ilişkileri gerilmeye devam ediyor. ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya balistik füze fırlatabileceğini iddia ederken, Rusya ise Ukrayna’nın Amerika menşeili silahlarla Rus askeri havaalanına yaptığı saldırılara yanıt vereceğini söylüyor. Ancak hatırlatmak gerekirse Trump, hem Gazze hem de Ukrayna’da savaşı bitirme sözü vermişti.


Trump’ın yeni döneminin, ABD’nin diğer ülkelerle ilişkisini etkileyeceği aşikar. Kendisine ulusal güvenlik danışmanı olarak seçtigi aday, Iran’a baskı kurma sözü verdi. ABD’nin her adımı 2025’te önemli olacak, ancak her halükarda sonuçları görmek zaman alacak gelişmelerden bahsediyoruz.


Gelelim dünyanın en büyük tüccarları arasındaki ilişkilere. Trump gelir gelmez Çin ile ilişkilerin gerilmesini bekleyen küresel ekonomi, son dönemde şaşırtılmaya devam ediyor, ancak bu kez Çin tarafından. Hatırlanacağı üzere Joe Biden yönetimi, Çin’in yapay zeka çipleri üretmesini kısıtlayacak önemler almıştı. Ardından Çin karşı hamleyle Nvidia anlaşması hakkında rekabet soruşturması açmasının yanı sıra, yüksek teknoloji ile savunma alanında kullanılan bazı ürünlerin ABD’ye ihracatını yasaklamıştı. Sonrasında bu yasakların kapsamını daha da genişletti. Sanki Çin, dünyanın Trump’ın yeni döneminde Çin’e uygulayacağı söylenen yüzde 60 gümrük tarifesi gibi ticaret savaşı başlatacak bir hamleden önce davranmak istiyor.


Buna karşın Trump, beklenmedik şekilde Çin’e karşı ılımlı görünüyor. Hem Çin Devlet Baskanı Xi Jinping’i yemin törenine davet etmesi, hem Çin’e gönderdiği büyükelçisinin Çin deneyimine sahip olmasına istinaden şimdilik en azından bunu söyleyebiliriz.


Merkezde ABD var gibi görünse de, aslında dünyanın geri kalanında da gündem bugünlerde oldukça hareketli. Fransa’da ekonomi zayıflamaya devam ediyor. Hükümet krizi, iş dünyasında sarsılan güven derken, benzer bir hareketlilik en büyük Avrupa pazarımız olan Almanya’da da siyasi belirsizlik olarak tezahür ediyor.


Latin Amerika’da Brezilya Devlet Baskanı sağlık sorunlarıyla mücadele ederken, Asya’nın Güney Kore’sinde muhalefet milletvekilleri, mevcut Başkan’ın azline yönelik önerge sunuyor.


Tüm bu gelişmeler jeopolitik gündemin yeni yıla girerken hareketli kalmaya devam edeceğini gösteriyor. 2022 yılının Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna işgalinden sonra, Ekim 2023’te İsrail’i konuşmaya başladık. Biz tüm bunların ekonomiye yansımalarını konuşurken, 2025 yılı bence pandemi sonrası duraksayan, sonra da bu savaşlarla sarsılan dünya ekonomisi için ya belirsizliğin daha da artacağı ya da artık liderlerin yeter dediği yıl olacak bence. Sonuçları kestirmesi zor, ancak bu yıl bence kesinlikle iletişimin yılı olacak diye düşünüyorum.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 60. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 60. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Aşırı Sağ Avrupa’yı Sarıyor: Siyasetten Ekonomiye Derin Değişim
Aşırı Sağ Avrupa’yı Sarıyor: Siyasetten Ekonomiye Derin Değişim
Avrupa siyasetinde köklü değişimlerin yaşandığı bir dönemden geçiliyor. Aşırı sağ partilerin yükselişi, yalnızca ulusal hükümetleri değil, aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) düzeyindeki karar alma süreçlerini de etkiliyor. Bu durum, Avrupa’da demokrasinin geleceği, hukuk devleti ve temel haklar açısından endişelere yol açıyor. Özellikle 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri, bu değişimin boyutlarını ve potansiyel etkilerini gözler önüne serdi.
Avrupa Ekonomileri 2024’te Toparlanma Umutlarını Boşa Çıkardı
Avrupa Ekonomileri 2024’te Toparlanma Umutlarını Boşa Çıkardı
Almanya’da sanayi üretimi çöküşe geçerken, AMB faiz indirimleriyle büyümeyi desteklemeye çalışıyor. Ancak Trump’ın tarife tehdidi ve Euro’daki düşüş, bölgenin kırılganlığını daha da artırıyor.
Avrupa’daki Yavaşlama Türkiye’yi Nasıl Etkiledi?
Avrupa’daki Yavaşlama Türkiye’yi Nasıl Etkiledi?
Avrupa'daki ekonomik yavaşlama ve paritedeki düşüş Türk ihracatçılarını zorluyor. Ancak, zorluklara rağmen Türkiye'nin ihracatındaki süreklilik devam ederken, Avrupa'dan gelen doğrudan yatırımlardaki artış dikkat çekiyor.
2025: Küresel Ekonomide Yeni Paradigmalar Yılı
2025: Küresel Ekonomide Yeni Paradigmalar Yılı
2025 yılı, merkez bankalarının parasal gevşemeye geçişiyle küresel ekonomide yeni bir dönemi başlatırken, Borsa İstanbul, gelişen piyasaların negatif görünümüne rağmen yükseliş potansiyeliyle öne çıkıyor.
Quo Vadis - Bu Yolculuk Nereye?
Quo Vadis - Bu Yolculuk Nereye?
Bitcoin, Trump döneminde artan kurumsal ilgi ve yeni düzenleyici adımlar ile finans dünyasında bir dönüşüm yaşıyor. Bitcoin ETF’lerine rekor yatırımlar ve MicroStrategy gibi şirketlerin agresif alımları, Bitcoin’de bundan sonraki hedefin neresi olacağı sorularını sordururken Altcoinler ise teknolojik yenilikler ve likidite akışlarıyla yeni fırsatlar elde etmeye çalışıyor.
Ekonominin Fren Mesafesi Uzuyor
Ekonominin Fren Mesafesi Uzuyor
Ekonomiyi soğutmaya yönelik tedbirler sonuç vermeye başladı. Ancak devam eden güçlü iç talep dezenflasyon sürecini yavaşlatıyor.
Avrupa’nın Teknolojik Geleceği Tehlikede
Avrupa’nın Teknolojik Geleceği Tehlikede
Avrupa, dijital dönüşüm ve teknoloji yarışında iddialı hedefler koydu. Ancak çip, batarya ve yapay zekâ projelerindeki gecikmeler, bölgenin küresel rekabet gücünü tehdit ediyor.
İş Dünyası Suriye’deki Fırsatlara Odaklandı
İş Dünyası Suriye’deki Fırsatlara Odaklandı
Suriyeli muhalifler 13 yıllık bir iç savaşın ardından Esad rejiminin 12 gün içinde devrilmesi ile hükümet kurmaya ve düzeni yeniden sağlamaya çalışıyor. Peki Türkiye-Suriye normalleşme süreci canlanacak mı? Kitlesel bir sığınmacı dönüşünün etkileri ne olur? Ankara-Şam hattındaki yeni dönem hangi sektörleri nasıl etkileyebilir?
İhracatçı 2025 İçin Umudunu Korumakta Zorlanıyor
İhracatçı 2025 İçin Umudunu Korumakta Zorlanıyor
Savaşlar, enflasyonist baskı, finansal kaygılar ve Çin rekabeti altında 2024 yılını geçiren ihracatçılar 2025 yılına umutla bakmak istiyor. Ancak başta döviz kuru olmak üzere bugünün sorunları geleceğin risklerini beslemeye devam edecek gibi…
Piyasaların Dönüşümünde Kadınlar ve Gençler Başrolde
Piyasaların Dönüşümünde Kadınlar ve Gençler Başrolde
Pandemi sonrası sermaye piyasalarına katılan milyonlarca yeni yatırımcı özellikle pay piyasaları ve yatırım fonlarının işleyişinde çok önemli değişikliklere neden olurken, bu dönemde katılımcıların yüzde 43’ünün kadın, yüzde 50’sinin ise 20-34 yaş grubundaki gençlerden oluştuğu görüldü.
İnsan ve Yapay Zeka Uyumu İş Dünyasını Nereye Taşıyor?
İnsan ve Yapay Zeka Uyumu İş Dünyasını Nereye Taşıyor?
Performans artışında yapay zekanın etkisi hızla büyüyor. Yapay zeka yetenek sınırları dahilinde kullanıldığında çalışanların üretkenliğini yüzde 40’a kadar yükseltirken, yanlış kullanım tam tersi bir etki yaratıyor. Şirketler ise artık teknik bir araç olmaktan çıkıp iş dünyasında stratejik bir partner haline gelen yapay zekanın kritik öneminin farkında… SAP’nin Joule sistemi de süreçler arası iş birliğiyle akıllı çözümler sunarak, karmaşık iş süreçlerini daha yönetilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.
Ipsos Global Trendler 2024: Yeni Bir Uzlaşı Arayışı – 3
Ipsos Global Trendler 2024: Yeni Bir Uzlaşı Arayışı – 3
Kasım ayı yazımızda Ipsos Global Trendler’in ilk dördünü ele almıştık. Bu yazımızda ise trenleri incelemeye devam ediyor ve beş trende yakından bakıyoruz.
Gary North’un Kalın Kitap Teorisi ve Çok Kutupluluğun Magnum Opusu
Gary North’un Kalın Kitap Teorisi ve Çok Kutupluluğun Magnum Opusu
Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin ihtiyaçlarını karşılayacak, ticaret, finans, kalkınma ve teknolojik alanları düzenleyecek, geniş katılımlı ve uzun soluklu müzakereler sonunda ortaya çıkacak, kalın bir kitaba ihtiyacı var.
Lüks Tüketim Hız Kesmiyor
Lüks Tüketim Hız Kesmiyor
Rolls-Royce 2023 yılında dünyada satışlarını 6 bin 32 adet ile tamamlayarak bir rekora imza attı.
Doğum Gününde Nostradamus ve Kehanetleri: Otonom Araçlar
Doğum Gününde Nostradamus ve Kehanetleri: Otonom Araçlar
Artık sürücü olmanıza ya da bir sürücü ayarlamanıza gerek kalmadığında işlerin nasıl olacağını hayal etme zamanı geldi.
FedEx CEO’su “Veliaht”ın Gölgesinde Şirketi Dönüştürmeye Hazırlanıyor
FedEx CEO’su “Veliaht”ın Gölgesinde Şirketi Dönüştürmeye Hazırlanıyor
POT: FedEx’in efsanevi kurucusu Fred Smith, şirkette yarı emekli bir role geçti. CEO Raj Subramaniam ise artık şirketi dönüştürmek ve yatırımcıları yatıştırmak gibi karmaşık bir görevin yanı sıra veliaht gözüyle bakılan oğul Smith’e de dikkat etmek zorunda.
Shell’in Nijerya’daki Pisliğini Kim Temizleyecek?
Shell’in Nijerya’daki Pisliğini Kim Temizleyecek?
Enerji devi, sorumlu olduğu sızıntıları giderdiğini iddia ediyor. Eleştirmenler, bir yan kuruluşun satış önerisinin sayısız sızıntının bedelini ödemekten kaçınmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.