Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Bundan Sonra Bizi Kim Tedavi Edecek?
Diş hekimliği fakültelerinin sayısı artarken verilen eğitim kalitesini koruyamıyor
  • 9 Ağustos 2024 08:58
  • Turgut Özay
Bundan Sonra Bizi Kim Tedavi Edecek?

Bu sorunun sahibi İstanbul Diş Hekimleri Odası Denetleme Kurulu Başkanı Dr. Cenap Koşu. Her dönem birçok kişinin hayallerini süsleyen bir meslek olan Diş Hekimliğinin bugünü ve yarını için meslektaşlarıyla birlikte uzun yıllardır çalışan Dr. Cenap Koşu, sadece birkaç yılda sayıları hızla artan Diş Hekimliği Fakülteleri’nde eğitim gören ya da hakkettikleri kaliteli eğitimi alamayan gençlerin ileride hem diş hekimliği mesleği, daha da önemlisi toplum sağlığı açısından sahip yaratacakları durumu şu şekilde paylaşıyor: “Şurada söyle bir sorunumuz var. Diş hekimliği eğitiminde kalite konusunu çok ihmal ediyoruz gibi geliyor bana. Daha önce diş hekimliği fakültesi sayıları azken bir sorun yoktu ancak şu anda ülkemizde kısa zamanda çok sayıda diş hekimliği fakültesi açıldı. Bu da mesleki başarıyı ve kaliteyi azaltan bir unsur.


Türkiye’de 120 diş hekimliği fakültesi var, Almanya’da ise 30


Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Tarık İşmen’den aldığım bilgiye göre şu anda Türkiye’de 105 diş hekimliği fakültesi var. Bunlardan 92’sinin öğrencisi var. Ayrıca 15 tane de izni alınmış ve açılmayı bekleyen diş hekimliği fakültesi var ki bununla birlikte toplam sayı 120 oluyor. Buradaki tek sorun diş hekimliği fakültesi sayısı da değil. Bu fakültelerin kontenjanları da çok yüksek. Şu anda 100-200 civarında kontenjanı olan fakülteler var ve bu kadar fazlalık kaliteyi düşürüyor. Şöyle bir örnek vereyim, Prof. Dr. Taner Yücel’in iki yıl önce yaptığı bir araştırmada belirttiği gibi nüfus olarak bize yakın olan Almanya’da 30 tane diş hekimliği fakültesi var. Neredeyse Türkiye’deki diş hekimliği fakülte sayısının dörtte biri kadar. Kontenjanları da 35-40 kişi civarında. Daha da vahimi Türkiye’deki 120 diş hekimliği fakültesi içerisindeki öğretim üyelerinin yüzde 67’si sadece 15 fakültede. Diğerlerinin bazılarının dekanları diş hekimi bile değil. Yani öğretim üyelerine sahip 15 üniversitenin diş hekimliği fakülteleri dışındaki yerlerden mezun olacak arkadaşların belki diş hekimliği diplomaları olacak ama hekim statüsünde olamayacaklar. Ve onlara da çok yazık çünkü zamanlarını orada harcamış olacaklar.


Peki ne yapılmalı?


Acilen YÖK tarafından, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi gibi kaliteli olan diş hekimliği fakülteleri gibi daha eski ve kadroları güçlü fakültelerin bu sorun hakkında daha fazla çaba göstermesi gerekir. Çünkü sadece kendi eğitimlerinin kalitesi yeteli değil. Çünkü diğer zayıf diş hekimliği fakültelerin sayısının azalmasıyla onların ve mezunlarının kalitesi daha da ortaya çıkacak. Hekimlik konusunda bir 5. Sınıf stajyer öğrenci ile o bölümün başkanının yapacağı cerrahi tedavi aynıdır. Hani ben yüzde 10 az yapayım diye bir şey yok.


Hekimlik böyle bir şey.


O yüzden bu kadar ciddi bir konuda kimseyi düşünmüyorsak bile kendimizi düşünmemiz lazım. Bundan sonra bizi kim tedavi edecek? Meslektaşlarımızın bir kısmı zaten yurt dışına gidiyor. O yüzden bu sorunu biran önce çözmeliyiz. Bu sorunu sadece biz Türk Diş Hekimleri Birliği, İstanbul Diş Hekimleri Odası meslek örgütü olarak değil bütün paydaşlar YÖK, üniversiteler, bakanlıklar olarak ciddi bir adım atılması lazım. Sadece üniversite mezunu olmak, sadece hekim statüsü almak, sadece diploma almak çözüm değil. Bu sadece kendi kendimizi kandırmak olur diye düşünüyorum.


Sorunu açıkça ortaya çıkartamazsak çözümü bulamayız. Her şey çok güzel tozpembe dersek sorun ortadan kalkmış olmaz. Bu sorunu çözmek için Türk Diş Hekimleri Birliği olarak YÖK’le Sağlık Bakanlığı’yla iletişim halindeyiz ve konuyu her platformda gündeme getirmeye çalışıyoruz. Sorunun farkındayız ve çözüm odaklı olmaya çabalıyoruz.


İstanbul Diş Hekimleri Odası Denetleme Kurulu Başkanı Dr. Cenap Koşu bize sorduğu soruyu bir kez daha hatırlayalım “bundan sonra bizi kim tedavi edecek?” Bu sorunun cevabını gönül rahatlığıyla verebileceğimiz günleri umutla bekliyor olacağız.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Küresel Satış Günündeki Tepkiler Ne Anlatıyor?
Küresel Satış Günündeki Tepkiler Ne Anlatıyor?
Küresel piyasalar Ağustos ayına şokla başladı. 5 Ağustos’ta Japonya’dan başlayan satış dalgası tüm dünyayı sardı. Hisse senetlerinde başlayan satışlar Bitcoin’den emtiaya kadar yayıldı. Altın da pek güvenli liman olmadığını gösterdi. Satış dalgasından Borsa İstanbul da nasibini aldı.
Sigortadan Çok Enflasyona Prim Verdik
Sigortadan Çok Enflasyona Prim Verdik
Regülasyonların yaşandığı sigorta sektöründe poliçe sayısı ilk 3 ayda 1,5 milyon artarken, prim üretimi ilk 6 ayda geçen yıla göre yüzde 80 yükseldi, ancak enflasyondan arındırınca artış yüzde 5,3’te kaldı. Trafik ve kasko sigortası ile hastalık sağlık sigortalarında da prim üretim artışı enflasyon dikkate alındığında düşük kalmış görünüyor.
Sayısal Çoğunluğa Değil Eşitlikçi Bakış Açısına İhtiyaç Var
Sayısal Çoğunluğa Değil Eşitlikçi Bakış Açısına İhtiyaç Var
Türkiye’de kadın nüfusu 2026 yılında erkek nüfusunu geçecek ancak iş hayatındaki kadın etkinliğinin artması için sayısal çoğunluktan fazlası gerekiyor.
Dünya Kupası’nın Katar’da Bıraktığı Kredi Enkazı
Dünya Kupası’nın Katar’da Bıraktığı Kredi Enkazı
Katar hükümeti, 2022 Dünya Kupası’nın ardından artan kredi zararlarıyla boğuşan yerel bankaların bilançolarını nasıl destekleyebileceğini araştırıyor.
İran-İsrail Gerginliğinin Ekonomik Sonuçları
İran-İsrail Gerginliğinin Ekonomik Sonuçları
İsrail’in Beyrut’ta Hizbullah komutanlarından Fuad Şükrü’yü ve Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye’yi vurması, İran’ın direniş eksenindeki hiçbir liderin güvende olmadığına işaret ediyor. Peki ama bu ittifak tam olarak nedir? İran’ın eli ne kadar güçlü? Orta Doğu’da topyekûn savaşa girilmesi halinde bölge, dünya ve küresel ekonomi için ne gibi riskler söz konusu?
Bankalar En Kötüyü Geride Bıraktı
Bankalar En Kötüyü Geride Bıraktı
Yabancı girişiyle yılın gözde sektörlerinden olan bankaların ikinci çeyrek bilançoları, enflasyonla mücadeleden payını aldı ancak beklentiler ‘en kötünün geride kaldığı’ yönünde.
Kırmızı Pazartesinin Kısa Bir Anlatısı
Kırmızı Pazartesinin Kısa Bir Anlatısı
“… olacağını herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir çalkantının öyküsü!”
Japon İşletmelerinin İflas ya da Zam İkilemi
Japon İşletmelerinin İflas ya da Zam İkilemi
Onlarca yıl süren deflasyonun ardından, birçok küçük şirket müşterilerinden nasıl daha fazla para isteyeceğini bilmiyor ve bu da sağlıklı bir ücret-fiyat döngüsünün kök salmasını engelliyor.
Toplu İşten Çıkarmaların Gerçek Maliyeti
Toplu İşten Çıkarmaların Gerçek Maliyeti
Şirketler personel çıkardıklarında sadece kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmıyor, aynı zamanda şimdiye kadar tam olarak hesaplanmamış çok sayıda başka maliyetlerle karşı karşıya kalıyor
Orta Doğulu Influencer’lar Meta’nın Kendi Araçlarıyla Dolandırılıyor
Orta Doğulu Influencer’lar Meta’nın Kendi Araçlarıyla Dolandırılıyor
Mağdurlar yüksek fidyeler ödemedikleri takdirde içeriklerinin Instagram’dan kaldırıldığını görüyor
Doğru Hisseyi Seçen Enflasyonu Yendi
Doğru Hisseyi Seçen Enflasyonu Yendi
Artan faizler, yavaşlayan ekonomi ve düşen kârlılıklar borsadaki şirketlere negatif yansırken doğru seçilmiş hisseler yatırımcılarına reel getiri sağladı
Öne Çekilen Talepte Sonun Başlangıcı mı?
Öne Çekilen Talepte Sonun Başlangıcı mı?
Yükselen faizler, sıkılaşan finansal koşullar ve ekonomideki ivme kaybı talebin öne çekilmesini yavaşlatmış görünüyor.
Mobil Markette Daha Az İndir Daha Fazla Harca Dönemi
Mobil Markette Daha Az İndir Daha Fazla Harca Dönemi
Dünyada indirilen mobil uygulamaların sayısı ikinci çeyrekte azalsa da uygulama mağazalarında yapılan harcamalar yıllık çift haneli büyüdü. Hem küreselde hem de Türkiye’de TikTok açık ara en çok harcama yapılan uygulama olurken, arkadaşlık ve video sohbet uygulamalarındaki harcamalar dikkat çekti.
Avrupalı Düzenleyiciler Büyük Teknolojiye Baskı Yapıyor
Avrupalı Düzenleyiciler Büyük Teknolojiye Baskı Yapıyor
Yıllar boyunca dünyanın en büyük teknoloji şirketleri hükümet denetimine büyük ölçüde direnebildi. Ancak bu durum hızla değişiyor.
Her Şey Yerli Yerinde
Her Şey Yerli Yerinde
5 Ağustos’ta yaşanan sarsıntıyı tarihe not düşmek adına sarsıntının olası üç gerekçesine değinelim
Instagram’ın Kapatılmasının Dijital Ekonomiye Etkileri
Instagram’ın Kapatılmasının Dijital Ekonomiye Etkileri
Alternatif dijital iletişim stratejileri Instagram’ın kapatılmasının zararlarını minimize edebilir
Nedir Bu Aktivist Yatırımcı?
Nedir Bu Aktivist Yatırımcı?
Organize ve kararlı bir şekilde şirket yönetimine etki eden aktivist yatırımcıların sayısı artıyor
Z Kuşağı İle Değişen İş Tecrübesi Dengesi
Z Kuşağı İle Değişen İş Tecrübesi Dengesi
Z Kuşağı şirketlerin geleceği olarak kabul edilirken, iş gücünün üzerinde olumlu yönde bir etkisi var