2024, ülkemiz ve uluslararası kripto varlık piyasaları için regülasyon temasının hakim olduğu bir yıl oldu. Küresel ölçekte, kripto varlıklara ilişkin regülasyonlardaki belirsizliklerin azalması, büyük ekonomilerin dijital para birimlerini benimseme yönünde attığı adımlar ve kripto varlıkların yatırımcı tabanının daha çeşitli bir yapıya kavuşması dikkat çeken gelişmeler arasında yer aldı. Avrupa Birliği’nin MiCA (Markets in Crypto-Assets) düzenlemesi yürürlüğe girerek, sektör paydaşlarının sorumluluklarını daha net hale getirdi ve hukuki şeffaflık sağladı. Öte yandan, ABD’de kripto varlıkların menkul kıymet sayılıp sayılmayacağına dair tartışmalar ve SEC’in bu konudaki aktif rolü yıl boyunca gündemdeki yerini korudu.
Ülkemizde Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kripto varlık hizmet sağlayıcıların yani hem platform hem de saklama şirketlerinin Sermaye Piyasası Kanunu’na ve Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) tabi olması, yaşanan en önemli değişiklik. Paribu olarak, bu sürecin gerekliliklerinin farkındaydık ve tüm olasılıklara göre hazırlıklarını yapmıştık.
Regülasyon konuşulmaya başlandığında ilk ele alınacak konular arasında dijital varlık saklama hususunun olacağının farkındaydık. Bu sebeple dört yıldır, önce kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak sonra da tüm dünyaya dijital varlık saklama hizmetini en güvenli şekilde sunmak için geliştirdiğimiz saklama çözümümüz olan Coldshield’i hayata geçirdik. Bunun yanı sıra kripto varlık alım satım platformumuz olan Paribu Exchange özelinde attığımız adımlar ve yaptığımız geliştirmeler sayesinde kripto varlık kavramını geleneksel finans dünyasına daha da yakınlaştırdık. Ezberleri ve günlük alışkanlıkları teknolojimiz ile değiştirdik. 2024 yılının önceki dönemlere göre hareketli geçeceği de öngörülerimiz arasındaydı. Dördüncü Bitcoin yarılanması (halving), regülasyonlar, ABD’deki başkanlık seçimleri gibi gelişmeler, bahsi geçen hareketlilik için birer tetikleyici oldu.
Bu yıl beşincisini gerçekleştirdiğimiz Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın sonuçlarında da ortaya çıktığı üzere, Türkiye’de kripto paraların bilinirlik oranı iki yıldır yüzde 99. Kripto paraların kullanım oranı ise yüzde 27. Paribu olarak, kullanıcılarımıza sunduğumuz hızlı ve kolay işlem deneyimini daha da iyileştirerek kullanıcı sayımızı 7 milyonun üzerine çıkardık ve ülkemizdeki kripto varlık adaptasyonunun artmasına katkı sağladık. Yasalara tam uyum içinde çalışma prensibimiz ve geliştirdiğimiz teknolojimiz ile sektörümüze öncülük etmeye devam ettik. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 3 Ocak 2024’te açıkladığı ve 2020-2021-2022 vergilendirme dönemini kapsayan Kurumlar Vergisi beyannamelerinde 2021 yılının Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden 100 mükellef listesinde 23. sırada yer alarak kendi sektörümüzde birinci olduk.
2025 yılında var olan başarılarımızın üzerine koyarak ilerlemeyi hedefliyoruz. İlk olarak, toplumu ortak noktada buluşturan değerlerin herkes için erişilebilir olması amacıyla kültür sanatın yanında olmaya devam edeceğiz. Bu yıl, desteğimizi bir adım ileri taşıyarak kültür sanat alanına doğrudan yatırım yapacağımız bir yıl olacak.
Bununla birlikte, geleneksel finans dünyasının bugün geldiği yerin çok kıymetli olduğunun da bilincindeyiz ve bunu bir üst seviyeye çıkarmak için buradayız. Hayatlarımızda ne değişirse değişsin, değişmeyecek şeylerin başında finansal ihtiyaçlarımız geliyor. Bunlara konu olan finansal varlıklar söz konusu olduğunda da “nasıl” ve “ne ile” sorularının yanıtları değişse bile finansal sistemin kendisi değişmeyecek.
Finansal dönüşümün ihtiyaç duyduğu teknolojinin ve yarının teknolojisinin ihtiyaç duyacağı finansal sistemin farkındayız ve daha yeni başlıyoruz.