Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Deepseek, Sputnik Etkisiyle, Elektrikli Araçların Geleceği
Sınırlamalar ve koruma duvarları teknolojide yerlileşmeyi artırırken, elektrikli araçlar 2025’de yükselişte olacak.
  • 30 Ocak 2025 17:31
  • Koray Öztopçu
Deepseek, Sputnik Etkisiyle, Elektrikli Araçların Geleceği

1957’de Sputnik’in uzaya gönderilmesi, uzay programlarını değiştirirken, DeepSeek’in teknoloji de yeni bir yarışı başlattığını ve bu yarışında elektrikli araçlara etkisi gündemde yeni konu olarak yerini aldı. Çinli bir startup olan DeepSeek'in, ABD'deki endüstri lideri modellerle aynı seviyede veya daha iyi olduğunu söylediği son yapay zeka modellerini piyasaya sürmesi, teknoloji dünya düzeninde tekrar yeni bir değişim rüzgarları estirdi.


Şirket, 6 milyon dolardan az işlem gücü gerektiren yarı iletken yatırımı ile ilerlediğini söylemesi küresel teknoloji çevrelerinin de dikkat çekti. Şirketin geliştirdiği yapay zeka asistanı, rakibini geride bırakarak uygulama mağazalarında en yüksek puanlı ücretsiz uygulama oldu. Elbette bu durum, teknoloji şirketlerinin milyarlarca dolarlık yapay zeka yatırımı sözü verme kararının ardından ekonomi anlamında da büyük değişimleri barındırıyor.


Teknoloji yarışı hızlanıyor


2022 sonlarında piyasaya sürülen uygulamalar, yapay zeka destekli kendi sohbet robotlarını yaratmak için acele eden teknoloji firmaları arasında bir mücadeleye neden oldu. DeepSeek’in en güçlü yapay zeka çipleri üzerindeki ihracat kontrolleri altında çıkması, ABD'nin Çin'de satışını yasaklamadığı, Kaliforniya çip üreticisinden nispeten düşük performanslı bir yapay zeka çipine güvenerek ilerlemesi tüm sektörü şaşırttı. Özellikle DeepSeek'in modellerinin kalitesi ve maliyet verimliliği bu anlatıyı tersine çevirirken, yapay zeka asistanının arkasındaki amiral gemisi modelini eğitmenin maliyetinin yalnızca 5,6 milyon dolar olması tartışmaları daha da hızlandırdı.


Elektrikli Araçlar 2025’de yükselişte olacak


Bazı otomobil üreticilerinin elektrikli hedeflerini küçültmesine ve ABD'deki 7 bin 500 dolarlık federal vergi kredisiyle ilgili belirsizliklere rağmen, elektrikli satışlarının önümüzdeki yıl önemli ölçüde artması bekleniyor. Otomotiv araştırma şirketine göre, önümüzdeki yıl küresel olarak tamamen elektrikli araç satışlarının yüzde 29,9 oranında artması bekleniyor. Tahminlere göre, 2025 yılında dünya çapında 15 milyon elektrikli araç satılacak ve pazar payında yüzde 13,2'den yüzde 16,7'ye bir artış olacak. 2025'te elektrikli ve şarjlı hibrit araç satışlarının (BEV+PHEV) tüm dünyada yüzde 17 artarak 20 milyon adedi aşması bekleniyor.


Çin, yüzde 64 pay ile dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olarak öne çıkarken, 2025’te yüzde 17’inin üstünde olması bekleniyor. (2024’te 11 milyon adetti ) Amerika’da 2025'te elektrikli araç satışlarının yüzde 16 artarak 2,1 milyona ulaşacağı öngörülürken, 2024’te yüzde 9 büyüyerek 1,8 milyon adeti bulmuştu.


Küresel hafif araç üretiminin ise toplam 88-89 milyon adette olması bekleniyor. Otomobil endüstrisi, 2025'e girerken, özellikle de küresel ticaret ve koruma tarifeleri ile üretimde farklı değişikliklere maruz kalabilir.



Ülkelerin gelecekte elektrikli araç hakimiyeti ne anlama geliyor?


Ülkelerin elektrikli araç pazarındaki üretim becerisi, küresel elektrikli araç üretiminin yüzde olarak artan uygun fiyatlı elektrikli araçların dünya çapında hızla benimsenmesinin ardındaki itici güç olacak. Batarya üretimi ve inovasyon konusundaki uzmanlık, ülkeleri elektrikli araç teknolojisindeki gelişmeleri hızlandırmak için iyi bir konuma getirecek ve bu da onları küresel olarak fosil yakıtla çalışan arabalara daha uygulanabilir ve çekici alternatifler haline getirecek.


Artan elektrikli araçlara ilgi ülkelerin üretim politikalarını da etkiliyor. Çin, yılda 40 milyondan fazla içten yanmalı motorlu otomobil üretme kapasitesine sahip durumda gözükürken, 2025'in sonuna kadar 25 milyona yakın elektrikli araç üretme kapasitesine sahip olması bekleniyor .


Tüketici odağı elektrikli araçlara dönüyor


Tüketiciler elektrikli araçların geleceği konusunda iyimser iken, aynı zamanda teknolojisi konusunda artık daha açık fikirli. Şarj altyapısının eksikliği gibi kısa vadeli zorluklar devam ederken, mevcut elektrikli araç sürücülerinin yüzde 90'ı elektrikli güç aktarma organlarına sadık kalıyor: Motor tipi tercihlerine olan bağlılık yüksek olmaya devam ediyor.


Elektrikli mobiliteye geçiş hızla ilerlemeye devam ederek küresel enerji ve otomobil pazarlarını yeniden şekillendirirken, dünya çapında satılan her beş otomobilden birinin elektrikli olması bekleniyor.


Hızlanan dönüşüm yeni markalar getirecek mi?


Geleneksel otomotiv sektöründeki bu ekosistemdeki değişim elektrikli akıllı araçların artan payı ülkelerin kendi "yerli" elektrikli araç ve batarya endüstrisini inşa etme yönünde ortak bir çaba gösteriyor. Ülkeler, ekosistem oluşumunda elektrikli araç endüstrisi kritik bir kütleye ulaştığında dünya elektrikli araç pazarının büyük bir kısmını üretmeyi hedefliyor.


Daha ucuz elektrikli arabalar: Kitlesel pazarda benimsenmenin kilidini açmanın anahtarı


On yılı aşkın bir süredir otomotiv ekosistemini ve elektrifikasyonun geleceğini şekillendiren elektrikli bağlantılı araçların etkisi artarken, 2025'i "elektrikli araç yılı" olarak tanımlamak, oldukça fazla global düzenleme, gelişmeye rağmen değişimi hızlı göreceğimiz bir şekilde gerçek olacak gibi gözüküyor.


Otomotiv sektöründe de bunca teknolojik dönüştürücü gelişmelerin olmasının etkisiyle daha da hızlı hareket edecek. 2025’de daha da fazla öne çıkacak gelişmeler :



  • Küresel anlamda, Çin’in sürekli yenilenen modelleri, diğer ülkelerin yeni markalarla daha düşük bütçeli elektrikli araç model yelpazesinin tüketicilere ulaşması




  • Teknolojik anlamda gelişmelerle, ultra hızlı batarya şarjı beklentileri yeniden tanımlaması,




  • Ekonomik anlamda ülkelerde elektrikli araçların her zamankinden daha erişilebilir hale gelmesi,




  • Tüketici davranışları etkisinde daha çok yeni nesil beklentilerine uygun modeller ve otomotiv markalarının çekiciliğini artırma çabaları,




  • Politika anlamında ise dünya çapında ülkelerin elektrikli araçlara yönelik teşviklerin arttığı bir dönem yaşayacağız.


Elbette elektrikli araç üretimi, dünyanın karbondan arındırma hedefleriyle, ülkelerin elektrikli araç hakimiyeti umut verici bir hikaye sunuyor. Uygun fiyatlı elektrikli araçların hızlı bir şekilde piyasaya sürülmesi, ulaşım emisyonlarına karşı güçlü bir araç olduğu, yenilik, sürdürülebilir uygulamalarla eşleştirildiğinde; daha yeşil ulaşıma giden yolun kendi yaratacak.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
İki Süper Güç Arasında Londra’nın Ekonomik Denge Arayışı
İki Süper Güç Arasında Londra’nın Ekonomik Denge Arayışı
ABD ve Çin arasında tırmanan ekonomik soğuk savaş, ülkeleri taraf seçmeye zorlarken, Birleşik Krallık stratejik bir denge kurmaya çalışıyor.
İhtiyar Delikanlılar Yollarda
İhtiyar Delikanlılar Yollarda
Klasik otomobillerin yarıştığı Bahar Rallisi sürücüler kadar izleyenlere de keyif verdi.
Tam Düze Çıktık Derken…
Tam Düze Çıktık Derken…
Finansal piyasalarda iç ve dış kaynaklı yaşanan çalkantılar, 2023 yılından bu yana uygulanan sıkı para politikasının kazanımlarını zedeledi. Ekonomi yönetimi ekonomide durgunluk olmadan dezenflasyon sürecini yönetirken, son yaşananlar ve faiz indirimlerinin yerini faiz artışına bırakması işleri zorlaştırdı. TCMB’nin anketi şirketlerin yatırım planlarını ötelediğini ortaya koyarken, ekonomide sert bir yavaşlama ihtimali arttı.
Yeni Jeopolitik Cephane: Nadir Toprak Elementleri
Yeni Jeopolitik Cephane: Nadir Toprak Elementleri
Akıllı telefonlardan savaş uçaklarına, elektrikli otomobillerden nükleer reaktörlere... Çin, dünya ekonomisinin sinir uçlarını oluşturan nadir toprak elementlerinin neredeyse tamamını kontrol ediyor. Bu sessiz ama etkili hakimiyet, küresel güç dengelerini altüst etmeye aday.
Türk’ün Sigortayla İmtihanı
Türk’ün Sigortayla İmtihanı
Tüm dünyada artan risklere karşın Türk sigorta sektörü beklenen hızda büyüyemiyor. TSB verilerine göre 2023 yılında 120 milyon poliçe üreten sigorta sektörü 2024 yılında yüzde 5,5 büyüyerek 127 milyon poliçe üretti.
Devlet Yardımı, Halk Arasında “Sigortaya Gerek Yok” Gibi Yanlış Bir Algıyı Güçlendirebiliyor
Devlet Yardımı, Halk Arasında “Sigortaya Gerek Yok” Gibi Yanlış Bir Algıyı Güçlendirebiliyor
Özel Röportaj
Doların Tahtı Sallantıda mı?
Doların Tahtı Sallantıda mı?
ABD Doları, yaklaşık bir asırdır küresel finans sisteminin merkezinde yer alıyor. Sadece merkez bankalarının rezerv tercihlerinde değil, uluslararası ticaretin dilinde, enerji fiyatlamasında, hatta küresel borçlanmanın temelinde doların imzası var. Ancak 21’inci yüzyılda jeopolitik fay hatlarının yeniden şekillenmesi, teknolojik dönüşüm ve küresel güç dengelerindeki değişim, “doların tartışılmaz üstünlüğünü” masaya yatırıyor.
Trump’ın IRS Kesintileri Vergi Mükelleflerini Hile Yapmaya Teşvik Ediyor
Trump’ın IRS Kesintileri Vergi Mükelleflerini Hile Yapmaya Teşvik Ediyor
DOGE’nin vergi dairesindeki kesintileri derinleştirmesiyle birlikte, daha fazla Amerikalı ödemelerden kaçma konusunda cesaretlenebilir.
Trump’ın Gümrük Vergileri Gerçek Amerikan Rüyasını Tehdit Ediyor
Trump’ın Gümrük Vergileri Gerçek Amerikan Rüyasını Tehdit Ediyor
Trump’ın gümrük vergileri, politikacılar ve ABD’li tüketiciler arasındaki neredeyse yüzyıllık bir anlaşmayı altüst ediyor.
Yeşil Hidrojen: Enerji Dönüşümünün Güçlü Oyuncusu
Yeşil Hidrojen: Enerji Dönüşümünün Güçlü Oyuncusu
Doğalgazın sürdürülebilir ikamesi olarak görülen hidrojen enerjisi gelecekte enerji piyasalarını yeniden şekillendirebilecek bir potansiyele sahip. Hidrojen üretiminin birçok yöntemi bulunsa da yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik ile bu kaynağı üretmek dünyanın karbon salımını önlemesine yardımcı olabilir. Hidrojen ayrıca, elektriğin hidrojene dönüştürülmesiyle bir depolama aracı olma işlevi de görebilir.
Küresel Ekonomide Tepişen Filler, Ezilen Çimenler
Küresel Ekonomide Tepişen Filler, Ezilen Çimenler
Dünya Bankası ve IMF’in Bahar Toplantıları’nın ana gündemi tarifelerin küresel ekonomiye etkileri olurken, IMF raporunda küresel ekonomide daralma ve enflasyonda artış beklediğini paylaştı. Tarifelerle azalan risk iştahı gelişmekte olan para birimlerinin değerlenmesini baskılarken, enflasyonun hedefe gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı yakınsayacağı tahmin ediliyor.
Bir Kocaman Çocuk Meselesi…
Bir Kocaman Çocuk Meselesi…
Her çocuğun güvenli, sağlıklı, eşit ve umut dolu bir dünyada büyüme hakkı vardır. Bu haklar sadece bayramlarda değil, her gün korunmalı ve savunulmalıdır.