Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Özel Dosya

Depremin 1. Yılında Yanıtsız Sorular
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
  • 2 Şubat 2024 09:37
  • Açıl Sezen
Depremin 1. Yılında Yanıtsız Sorular

6 Şubat tarihinde yaşadığımız depremin üzerinden 1 yıl geçti. Ne giden canlarımızın acısının azalması mümkün ne de deprem bölgesinde aradan bir yıl geçmesine rağmen hayatın normal akışına dönebilmesi.


O günkü kayıplarımızı ve hasarı geri getirme imkânımız yok. Ama bundan sonra gelecek depremlere hazırlanma imkânımız var.


Bloomberg Businessweek Türkiye’nin bu sayısında, kapağımızı deprem sonrasında dönüşümde son 1 sene içinde nereden nereye geldiğimize ayırdık.


Arkadaşımız Sinan Koparan, İstanbul örneğinden yola çıkarak kentsel dönüşüme dair neler yaptığımızı, ne zorluklarla karşılaştığımızı araştırdı.


Sonuçlar çok iç açıcı olmamakla birlikte, farkındalığın sürdüğünü görmek bardağın dolu tarafı.


Burada merkezi yönetimin yükümlülükleri, belediyelerin yükümlülükleri, sektör temsilcilerinin ama en çok da vatandaşın yükümlülükleri var.


Bugün özellikle İstanbul’un Anadolu yakasında bina yenileme çalışmalarının hızlandığını görmek çok önemli.


Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki’nin öncülüğünde çıkarılan son yasanın işlemeye başladığını görüyoruz.


Adı “kentsel dönüşüm” olan, ancak aslında “bina yenileme” olduğunu hepimizin bildiği çerçeve; son düzenlemeden bu yana daha iyi çalışıyor.


Özellikle bina yenileme kararlarında getirilen yüzde 50 kabul oyu yeterliliğinin katkısının çok büyük olduğu anlaşılıyor.


“Benim evim neden küçülüyor?”, “Neden balkonum olmuyor?”, “Ben daha büyük daire istiyorum” gibi gerekçeler gösterilerek yapılamayan binalar, kişisel kapris ve taleplerin çok ötesinde bir can kaygısı ile yıkım kararına koşuyor.


160 bin başvurudan 35 bininde tarama yapılabildiğini, bunların yarısının riskli ya da yüksek riskli çıktığını biliyoruz.


Her ne kadar yoğunluk ve birikim olsa da, bina kalitesine dönük testlerin arttığını, yıkım kararı çıkan bina sayısının yükseldiğini görüyoruz.


Ama çalışmalara rağmen hızın da imkânların da yeterli olmadığını görüyoruz.


Yapı ruhsatı alınan bina sayısının 2023’ün ikinci çeyreğinde yüzde 7, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 24.9 artmış olması, vatandaşın hızlı çözüm talebinin göstergelerinden birini oluşturuyor.


Bina ölçüm kısıtları nedeniyle yeterince büyüyemeyen ikinci çeyrek sonrasında neredeyse yüzde 25’e ulaşan yapı ruhsat sayısı artışı insanların bu konudaki taleplerinin ne kadar belirgin olduğunun göstergesi.


Ruhsat verisinde ikinci çeyrekte yüzde 33.4 büyüyen, üzerine üçüncü çeyrekte yüzde 35 artan daire sayısındaki artış da buna kanıt olarak görülebilir.


Binaların yenilenmesi konusunda biraz daha hareketlenmiş olabiliriz. Ancak yanıt bekleyen birçok sorumuz var ve bunlar hâlâ belirsizliğini koruyor.


• Tercih İstanbul özelinde riskli binalarda yaşayan 1,5 milyon kişinin taşınması mı, yoksa yerinde dönüşüm mü? Burada yetki ve karar mekanizması nasıl işleyecek?


• Yeni bir konuta geçişin yaratacağı finansal ihtiyaç nasıl karşılanacak?


• Önceki depremde en büyük sorunlardan biri, GSM operatörlerinin çalışmaması idi. Bu konuda gelişim için ne yapıldı, ne yapılacak?


• Diğer büyük sorun, yol alternatifi olmadığı için birçok yere yardımın ulaşamamasıydı. Bu konuda ne yapıyoruz? Nasıl bir planlamayla gidiyoruz? Örneğin İstanbul’un dar sokaklarında nasıl bir yardım çalışması üretilebileceğine dair planımız var mı?


• Büyükşehirlerin önemli bir bölümünde afet toplanma alanlarının imara açılması sonrasında şehir master planlarında bu konuda yeni bir çalışma yaptık mı? Bu konuda kamuoyunu yeterince bilgilendiriyor muyuz?


• Yükselen inşaat maliyetlerinin yarattığı güçlüklerin aşılması için devlet tarafından atılabilecek hangi adımlar var? Toplu alımlar ya da alım garantili üretim mekanizması konusunda herhangi bir çalışma var mı?


Soruları çoğaltabiliriz. Bu arada önemli bir bölümü deprem kuşağında yer alan Anadolu’da, tartışmayı İstanbul üzerinden götürmenin yarattığı haksızlık duygusunu da taşıyarak yazıyorum bu satırları.


Maalesef 17 milyonluk bu kentin nüfusu devasa, aldığı göç devasa, derdi devasa, trafiği devasa.


Son dönemin en popüler sözü olduğu için bu konuda affınıza sığınarak bitireyim.


“Türkiye’nin neresinde sorun olsa İstanbul yardıma koşar, oraya bakar. Ancak İstanbul’a bir şey olduğunda, tüm Türkiye birleşse İstanbul’u kurtaramaz.”


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
İstanbul İçin Zaman Daralıyor
İstanbul İçin Zaman Daralıyor
Yapı stokunun yüzde 70’i potansiyel riskli olan İstanbul’da kentsel dönüşümün vakit kaybetmeden tamamlanması gerekiyor. Ancak vatandaşların yüksek beklentileri, finansman sıkıntıları, artan inşaat maliyetleri, yetersiz insan kaynağı, mevcut hukuki sıkıntılar ve merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki uyum eksikliği, hayati öneme sahip bu dönüşümün gecikmesine neden oluyor.
Çin Hisselerinde Dev Kaybın Perde Arkası
Çin Hisselerinde Dev Kaybın Perde Arkası
Çin hisselerindeki 6 trilyon dolarlık kayıp, Çin ekonomisine duyulan güvenin son yılların en düşük seviyesinde olduğunu kamuoyuna hatırlatıyor.
2024’ün Fay Hatlarında Gelir Adaletsizliği
2024’ün Fay Hatlarında Gelir Adaletsizliği
Sadece yaş grupları ve ülkeler bazında değil artık toplumların her katmanının huzursuzluğunun geçim derdi bazlı öfkesi “kusursuz fırtına” için dikkatlerden kaçmaması gereken bir uyarı olabilir.
Enflasyon Muhasebesinde Mesai Başlıyor
Enflasyon Muhasebesinde Mesai Başlıyor
En son 2001 krizinin ardından devreye giren, işletme bünyesindeki parasal olmayan kıymetler üzerinde enflasyonist etkinin ortadan kaldırılarak değerinin güncellenmesini sağlayan “enflasyon muhasebesi” 20 yıl aradan sonra yeniden ülkenin gündemine geldi.
İran, ‘’Şah’’ı Oyuna Sokuyor
İran, ‘’Şah’’ı Oyuna Sokuyor
İran, ABD ile sıcak bir savaşa girmektense bölgesel riskleri canlı tutarak petrol ve taşımacılık maliyetleri kozunu oynuyor
2023 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye Geriledi
2023 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye Geriledi
Bir önceki yılda puanı 36 olan Türkiye 2 puan kaybetti ve ülke sıralamasında 14 sıra geriledi
50 Bin Kişiyle Küresel Ticareti Kilitlediler: Husiler
50 Bin Kişiyle Küresel Ticareti Kilitlediler: Husiler
Husi milislerinin saldırılarında azalma olmaması ve hatta yeni Anglo-Amerikan saldırılarını cezalandıracaklarını ilan etmiş olmaları, önümüzdeki günlerde bölgedeki gerilimin daha da tırmanacağı sinyalini veriyor
AVM’lerin Kasasından Borç Çıktı
AVM’lerin Kasasından Borç Çıktı
Yatırım için dövizle borçlanan ancak kiralamayı döviz cinsinden yapamayan AVM yatırımcıları bugüne kadar zor da olsa idare edebildi. Ancak ekonomideki yavaşlama bazı AVM’lerin oyunu terk etmesine neden olacak gibi.
Üretimin Üzerinde Çoklu Kıskaç
Üretimin Üzerinde Çoklu Kıskaç
İmalat sanayinde üretim koşullarındaki bozulma hafiflerken, girdi fiyatlarındaki hızlı artış dikkat çekiyor. Kızıldeniz’deki gelişmeler de tedarikçilerin teslim sürelerinin uzamasına yol açıyor.
Sıkılaşmaya Kart Harcaması Engeli
Sıkılaşmaya Kart Harcaması Engeli
Enflasyonla mücadeledeki en önemli direnç noktalarından biri yavaşlaması ağır gerçekleşen iç talep. Bireysel kredilerde yavaşlama dikkat çekse de bireysel kredi kartlarındaki harcama büyümesi 3 haneli kalmaya devam ediyor. Ücretler arttıkça yükselen limitler ve akdi faiz oranında tavan sınırı, kartlı harcamayı destekliyor. Seçim sonrası önlem beklentisi artıyor.
Hedge Maaliyeti Ucuz Ama Korunmak İsteyen Var mı?
Hedge Maaliyeti Ucuz Ama Korunmak İsteyen Var mı?
Şirketler için kur riskinden korunma maliyeti son yılların en düşük seviyesine indi. Ancak şirketler buna rağmen hedge imkanlarını kullanma konusunda çekimser…
Her Şey Daha Sağlam Bir İstanbul İçin
Her Şey Daha Sağlam Bir İstanbul İçin
Yerel seçimler yaklaşırken adayların depreme karşı ortaya koydukları kentsel dönüşüm projeleri de açıklanmaya başladı. İşte mevcut Belediye Başkanı’nın çalışmaları, vaatleri ve rakibinin projeleri!
“Yanlış Uygulamalar Hızımızı Çok Etkiliyor”
“Yanlış Uygulamalar Hızımızı Çok Etkiliyor”
İstanbul’daki dönüşümün en önemli aktörlerinden KİPTAŞ’ın Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul’un yapı stokunu, artan maliyetleri, vatandaşla uzlaşma çalışmalarını ve dönüşümü zorlaştırıcı etkenleri Bloomberg Businessweek Türkiye için değerlendirdi.