Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

Dünya Ekonomik Forumu, Riskler ve Otomotiv Ekosistemi
WEF Küresel Riskler 2024 Raporu, küresel ekonominin bu yıl ve önümüzdeki yıllarda karşılaşacağı temel risklere ve sorunlara ışık tutuyor
  • 19 Ocak 2024 14:25
  • Koray Öztopçu
Dünya Ekonomik Forumu, Riskler ve Otomotiv Ekosistemi

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 10 Ocak’ta yayınlanan 2024 Küresel Riskler Raporu kapsamında, iş dünyası, akademi, sivil toplum ve hükümetler dahil olmak üzere çeşitli sektörlerden yaklaşık bin 500 liderin yanı sıra 200’den fazla farklı konudaki liderin görüşlerini paylaştığı bir anket gerçekleştirildi. 2024 Küresel Risk Algılama Anketi’ne yanıt verenlerin yüzde 54’ü istikrarsızlık ve orta düzeyde küresel felaket riski, diğer yüzde 30 ise daha da çalkantılı koşullar bekliyor. Son 10 yılda görünüm belirgin şekilde daha farklı riskleri barındırıyor.


Yayınlanan rapora göre de yapay zekanın getireceği yanlış bilgilerin, artan bölgesel çatışmaların ve ekonomik belirsizliğin bu yılın karşı karşıya olduğu en yaygın riskler olacağı belirtiliyor.


2024’te global eksende kutuplaşma, artan yaşam maliyetleri, yüksek faiz ortamı, azalan kaynaklar ve artan jeopolitik gerilimler önemli riskler olarak gözüküyor. Küresel ısınma, tedarik zincirlerindeki sıkıntılar devam ederken enerji krizleri ve belli coğrafyalarda süren yüksek enflasyonun da etkisiyle dünya genelinde iklim değişikliği ve karbon nötrleştirme çalışmaları önemli ölçüde yavaşladı.


Henüz yılın başı olsa da küresel ekonomik kaygıların ve hızlı teknolojik değişimlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Bunlar arasında, yanlış bilgilerin eşi benzeri görülmemiş yükselişinin yanı sıra artan çatışma ve ekonomik belirsizlik, muhtemelen bu yıl görülen en önemli riskler olacak.


Yapay zeka ve dezenformasyon Küresel Risk Algılama Araştırması, ankete katılanların yüzde 53’ü yapay zekanın ürettiği yanlış bilgi ve dezenformasyonun önümüzdeki iki yılda en büyük risklerden biri olacağını belirtiyor. Sosyal medyada ve bazı haber kaynaklarında ileri teknolojilerin yanı sıra yapay zeka teknolojilerinin güvenlik sorunlarını da beraberinde getirdiğine değiniliyor. Elbette siber güvenlik ve teknolojik güçlerin bir coğrafyada yoğunlaşması da önemli bir konu olarak yer alıyor. Yanlış bilgi, sosyal medyanın, şüpheli haber ve diğer bilgi kaynaklarının bulunabilirliği ve erişiminin artmasıyla birlikte dünya çapında giderek artan bir endişe kaynağı haline geldi. Diğer teknoloji araçların yanı sıra yapay zeka (AI), yanlış ve yanıltıcı görüntüler oluşturmak, destek toplamak, birilerinin moralini yükseltmek ve kıvılcım çıkarmak için her iki tarafça da serbestçe kullanılabiliyor.


WEF’e göre yeni otomotiv ekosistemi Yeni otomotiv ekosistemi, son yıllarda mobilite bakışı da dahil olmak üzere, büyük ölçüde ileri teknoloji yazılım geliştirme ve bunların son teknoloji ürün ve hizmetlere yönelik uygulamalarıyla farklı bir gelişim içerisinde yer alacak. Otonom sürüş, araç performansı (elektrifikasyon dahil) ve kullanıcı ömrü entegrasyonu, yazılım ve ilgili teknoloji tarafından yönlendirilen üç ana konu olacak. E-mobilite ürünleri ve yeni otomotiv ekosistemi rekabetçi çözümleri içinde olsa da, diğerleri kamu-özel sektör ve sektörler arası işbirliğinden faydalanarak büyüyecek. WEF’e göre gelecekte farklılaşan otomobil özelliklerinin yüzde 90’ı yazılım tabanlı olacak ve 2035 yılında yazılım-veri odaklı pazar hacmi 0,5-1 milyar dolar seviyesine gelecek.



Diğer taraftan sürücüsüz otonom araçlarla kazalar yüzde 90 oranında azalacak. Bugün çelik, alüminyum ve plastik, bir arabanın gömülü emisyonlarının yüzde 80’inden fazlasını temsil ediyor. Bu anlamda emisyonları azaltmak, geri dönüşümü artırmak ve aynı zamanda ham maddelerin çıkarılması, bunun insanlar ve doğa üzerindeki etkisiyle ilgili ikilemleri dikkate almak yeni ekosistemin en önemli adımı olacak. Güvenliği, kapsayıcılığı, sürdürülebilirliği ve genel sistem dayanıklılığını artırmaya yardımcı olmak amacıyla yazılım odaklı çağda yeni otomotiv ekosistemi için sektörler arası ve kamu-özel sektör işbirliğinin potansiyelini ortaya çıkarmak paylaşımların esas amacı oldu.


Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos Zirvesi aynı zamanda giderek parçalanan bir dünyada güvenin nasıl yeniden inşa edileceğine de odaklanırken paylaşımlar ve çıkan sonuçları hep beraber değerlendireceğiz.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bitmeyen Bilanço Yılı
Bitmeyen Bilanço Yılı
Borsaların seyrini etkileyen önemli gelişmelerden birisi de hiç kuşkusuz şirketlerin bilançoları. Bilanço dönemi öncesinde beklentiler alınır, gelen bilançolar izlenir ve genellikle de gerçekleşmeler satılır. Bu yüzden bilanço dönemlerinin ayrı bir önemi vardır. Bu durum bugüne kadar Borsa İstanbul’da da böyleydi. Ancak bu yıl durum değişecek gibi. Enflasyon muhasebesi nedeniyle şirketlerin mali tablolarını açıklama tarihlerindeki farklılaşma BIST’te 6 ayı bulan uzun bir bilanço dönemine işaret ediyor.
Yatırımcının 2024 Rehberi
Yatırımcının 2024 Rehberi
Yeni yıldan herkesin beklentileri farklı. Ancak piyasalara yön verenlerin ve paranın yönünü belirleyenlerin beklentileri bu aşamada biraz daha önem taşıyor. Yatırımlara rehberlik edecek “Strateji Raporları ve Model Portföyler”in vizöründen 2024’e şöyle bir bakalım.
Yabancının Banka Sevdası Canlanır mı?
Yabancının Banka Sevdası Canlanır mı?
Eski ezberlere göre yabancıların ilk talep edeceği hisseler bankalar. Değişen para politikasıyla yabancı yatırımcıların TL varlıklara ilgisi artsa da bankalara dair dikkatleri Türkiye’nin kredi notunda.
Gıdadaki Sorunlar Koç’u Bile Küstürdü
Gıdadaki Sorunlar Koç’u Bile Küstürdü
Grub’un gıda sektöründeki çıkış gerekçeleri sektörün genel sorunlarına işaret ediyor
Yapay Zeka Kanser Hücrelerinin Tespitini Kolaylaştırıyor
Yapay Zeka Kanser Hücrelerinin Tespitini Kolaylaştırıyor
Patolojide yapay zeka kullanımı henüz doktor yeteneklerinin önüne geçemese de süreci önemli ölçüde hızlandırabilir
Türkiye’nin Kriptoda Ödevi Çok
Türkiye’nin Kriptoda Ödevi Çok
2023 yılı dünya genelinde kripto para regülasyonunun ve Bitcoin ETF’inin konuşulduğu bir yıl oldu. Kripto para düzenlemelerinde global çapta ilerlemelerin kaydedilmesi küresel kabulü konusunda piyasayı destekledi. Ancak hâlâ yapılması gereken çok iş var. Özellikle de Türkiye’de.
Zombi Şirketler Nasıl Anlaşılır?
Zombi Şirketler Nasıl Anlaşılır?
Zombi şirketler hayatta kalmaya devam ettikçe sektörünü de enfekte ederek verimsizliğe sebep oluyor
Las Vegas’ta Çin ve Yapay Zeka Rüzgarı
Las Vegas’ta Çin ve Yapay Zeka Rüzgarı
Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2024 ABD’nin Las Vegas şehrinde yapıldı. Bu sene 150 ülkeden yaklaşık 150 bin ziyaretçinin katıldığı fuarda 4 bin 300’den fazla şirket, en yeni teknolojilere sahip ürün ve hizmetlerini tanıttı. Çinli teknoloji şirketlerinin ön plana çıktığı fuarın ana gündeminde ise yapay zekâ vardı.