Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

Dünya Ticaretinde Gelecek Senaryoları: 2032’ye Doğru Olası Trendler
BCG’nin senaryo analizi, dünya ticaretinin geleceğini anlamak için çeşitli olasılıkları göz önüne seriyor.
  • 16 Ağustos 2024 09:49
  • Dr. Şahin Yaman
Dünya Ticaretinde Gelecek Senaryoları: 2032’ye Doğru Olası Trendler

Boston Danışmanlık Grubu (BCG) mensubu dört analist, Nikolaus Lang, Marc Gilbert ve Michael McAdoo imzasıyla Linkedin’de Dört Potansiyel Senaryo ve Bir Harita: Dünya Önümüzdeki Onyıllarda Nasıl Ticaret Yapacak (4 potential scenarios—and 1 map—showing how the world will trade goods for the next decade) adlı kısa ve basit bir senaryo analizi yayınladı. Hazırlanan senaryo analizi, dünya ticaretinin geleceğini değerlendirmek için dört potansiyel senaryo sunuyor. Bu senaryolar, 2032 yılına kadar dünya ticaretinin nasıl şekilleneceğine dair önemli öngörüler sağlıyor. Analiz, günümüzün karmaşık jeopolitik ortamında stratejik planlamanın ötesine geçilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Söz konusu senaryolar;


a) Küresel İşbirliği ve Barışa Dönüş,


b) Bölgesel Çatışmaların Daha da Artması,


c) Küresel Ölçekli Çatışmaların Tırmanması ve Yerelleşmiş Ticaret,


d) Çok Kutuplu Bir Sistemin Ortaya Çıkışı ile Yeni Rekabet Ortamı beklentilerine dayandırılmıştır. Peki bu senaryoların gerçekleşme ihtimali nedir ve jeoekonomik sonuçları ne olur?


1. Küresel İşbirliği, Barışa Dönüş ve Uluslararası Ticaret. Olasılık: En düşük


Bu senaryoda, 1990’lar ve 2000’lerin başındaki küresel işbirliği ve barış ortamının yeniden sağlanacağı öngörülüyor. Batı değerlerine dayalı küresel kurumlar ve çok taraflı (Raporda barışçıl) mekanizmalarının yeniden egemen olmasıyla birlikte, küresel ticaret tarihi zirvelere ulaşacak.


Mevcut jeopolitik ortamda, DTÖ reformları, devam eden çatışmalar ve artan korumacılık politikaları nedeniyle bu senaryonun gerçekleşme olasılığı çok düşük. Uluslararası kuruluşların karşılaştığı zorluklar ve çatışmaların devam etmesi, bu iyimser ticaret ve işbirliği görüşünün yakın gelecekte gerçekleşmesini pek mümkün kılmıyor.


2. Bölgesel Çatışmaların Artışı ve Küresel Ticaret. Olasılık: Orta


Bu senaryoda, küresel ticaret toplamda istikrarlı kalmasına rağmen, ticaret akımları bölgesel düzlemde yön değiştirecek. Artan bölgesel çatışmalar ve yaptırımlar, tedarik zinciri kesintilerine ve emtia piyasalarındaki zorluklara yol açacak.


Bölgesel çatışmalar ve mevcut trendler göz önüne alındığında, küresel ticarette ciddi aksaklıklar ve kesintiler gözlemlenmesi olası görünüyor. Bölgeselleşmenin tedarik zincirlerinin hassasiyetinin artmasına paralel seyir izlemesi, küresel ticaret akımları ve tedarik zincirleri artan oranda bölgesel denklem içine sokarak bölgeselleşme gerilimlerinden etkilenmesine sebebiyet verecek.


3. Küresel Ölçekli Çatışmalar ve Yerelleşmiş Ticaret. Olasılık: Orta


Bu senaryoda, büyük güçlerin doğrudan çatışmalara girmesiyle küresel ticaret önemli ölçüde azalacak. Teknolojik yenilikler savaş ve siber güvenlik odaklı olacak, küresel yetenek hareketliliği ise durma noktasına gelecek.


Çeşitli bölgelerde artan gerilimler (Ukraya, İsrail-Filistin, İran- ABD, Tayvan Boğazı vs) ve büyük güçlerin çatışma riskleri bu senaryoyu olası kılmaktadır. Küresel ticaretin daralması ve teknolojik odakların değişmesi, uluslararası ilişkilerdeki belirsizlikler ve artan güvenlik risklerinin sonucu.


4. Çok Kutuplu Ticaret ve Rekabet. Olasılık: En yüksek


Bu senaryoya göre, dünya çok kutuplu bir rekabet sürecine girerken Kuzey Amerika, BRICS ve diğer bölgesel güçlerden oluşan farklı ekonomik kutuplar arasında daha sınırlı bir güven ve işbirliği mevcut olacak. Ticaret ağırlıkla bu kutuplara dahil ülkeler arasında gerçekleşecek.


Bu senaryo, son yıllarda gözlemlenen NATO’nun yeniden canlanması, BRICS’in genişlemesi ve büyük güçler arasındaki artan gerilimlerle uyumlu. Küresel ticaretin stabil kalmasına rağmen, ticaret ilişkilerindeki kaymalar ve bölgesel kutuplar arasındaki farklılaşmalar, küresel ticaretteki temel dinamikler haline gelecek.


5. Küresel Ticaret Haritasının Değişmesi ve Yeni Küresel Ekonomik Dengeler


Bu senaryoda Kuzey Amerika ülkeleri arasındaki ticaretin önemli ölçüde artması bekleniyor. ABD’nin IIJA, CHIPS Yasası ve IRA gibi politikaları, yurt dışı yatırımları tekrar ülkeye çekme ve üyeler arasındaki ticaret akımlarının güçlenmesi, ticaretin blok içine kayması bekleniyor.


Bu kapsamda, ABD ile Çin arasındaki ticaretin azalması, Çin ve Güneydoğu Asya arasındaki ticaretin ise artması öngörülüyor. Aynı şekilde Güneydoğu Asya ülkeleri Japonya ve Güney Kore ile ticaretlerini daha da artıracaklar. Öte yandan Rusya’nın BRICS ülkeleriyle olan ticareti artarken, AB ve ABD ile olan ticareti azalacak. BRICS+ ülkeleri, dünya nüfusunun yarısını ve küresel ticaretin beşte ikisini oluşturacak.


Sonuç ve Türkiye için dersler


BCG’nin senaryo analizi, dünya ticaretinin geleceğini anlamak için çeşitli olasılıkları göz önüne seriyor. Küresel işbirliği ve barışa dönüş en düşük olasılık olarak değerlendirilirken, bölgesel çatışmaların artışı ve çok kutuplu rekabet daha yüksek olasılıklarla öne çıkıyor. Ticaret haritasının değişmesi ve bölgesel ekonomik kutupların güçlenmesi, gelecekte küresel ticaretin yönünü ve ekonomik dengeleri belirleyecek. Bu senaryolar, stratejik planlama ve uluslararası ticaret politikaları açısından önemli öngörüler sunuyor.


BCG’nin 2032’ye kadar dünya t icaret inin geleceğine dair senaryoları, Türkiye için birkaç önemli stratejik ders sunuyor. Öncelikle, Asya pazarlarının dünya ekonomisinde merkezi konuma gelmesi ve yükselişi göz önüne alındığında, Türkiye’nin Çin ve Hindistan gibi Asya ülkeleriyle ticari ilişkilerini stratejik bir bakışla güçlendirmesi ve Güneydoğu Asya ile ticaret ve yatırımlarını artırması kritik öneme sahip. Ayrıca, dış ekonomik ilişkilerde stratejik muhtariyet açısından mevcut Gümrük Birliği anlaşmasını Serbest Ticaret Anlaşması (STA) seviyesine çevrilerek girmeyeceğimiz bir Birliğe devrettiğimiz ticaret politikası egemenliği geri kazanılmalıdır. Bu gelişme Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ticari ilişkilerini daha da derinleştirebilir ve ekonomik entegrasyon dahil daha ciddi ve somut ilişkiler geliştirilmesine destek olabilir. Başta RCEP olmak üzere, ASEAN, AcFTA, Avrasya Ekonomik Birliği ile daha derin Bölgesel ekonomik ilişkiler geliştirilerek AB ve USMCA ile olan ilişkiler dengelenmelidir. Bu kapsamda özellikle yatırım ve finansman alanında BRICS ülkeleriyle işbirliklerini güçlendirmek ve bölgesel tedarik zincirlerini desteklemek, Batı İttifakına aşırı bağımlılığı dengelemek önem arz ediyor. Teknoloji ve inovasyona yapılacak yatırımlar, özellikle yapay zeka, bilişim teknolojileri, çip endüstrisi ve kritik yazılım endüstrilerine yatırım yapmak, Türkiye’nin rekabet gücünü artırabilir. Son olarak, jeopolitik risklerin etkin bir şekilde yönetilmesi ve kriz yönetimi stratejilerinin bu risklere göre uyarlanması, Türkiye’nin küresel ticarette daha esnek ve dayanıklı bir konumda gelmesine yardımcı olabilir. Bu stratejiler, Türkiye’nin küresel ticaretin dinamiklerine uyum sağlamasına ve gelecekteki belirsizliklere karşı daha güçlü bir pozisyon elde etmesine yardımcı olabilir.


Tüm bunlar için Türkiye’nin çok kapsamlı ve yeni bir dış ekonomik ilişkiler stratejisine ve eylem planına ihtiyacı bulunuyor.



Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 43. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 43. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Niyet Çok İcraat Yok
Niyet Çok İcraat Yok
1999’da gerçekleşen Marmara Depremi’nin üzerinden tam 25 yıl geçti. O günden bu yana deprem riskine karşı ülkedeki tüm paydaşlar kentsel dönüşüm paydasında buluşuyor. Ancak süreç içinde her tarafının farklı önceliğinin olması dönüşümün sekteye uğramasına neden oluyor
ABD Seçimlerini Şekillendirecek Salıncak Eyaletlerdeki Ekonomik Gerçekler
ABD Seçimlerini Şekillendirecek Salıncak Eyaletlerdeki Ekonomik Gerçekler
Bu yılki başkanlık yarışında başkanı belirleyecek olan salıncak eyaletler, Kamala Harris için ciddi bir meydan okuma ve Donald Trump için ise yeni bir başlangıç anlamına geliyor.
Kamala Harris’in Başkan Yardımcısı Adayı Ortadoğu İçin Umut Vadediyor
Kamala Harris’in Başkan Yardımcısı Adayı Ortadoğu İçin Umut Vadediyor
ABD’de Kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimleri öncesinde, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris arasındaki yarış gitgide kızışıyor.
Gelirde Değil “Hesapta” Eşitlendik
Gelirde Değil “Hesapta” Eşitlendik
Bir lahmacunun 100 ile 1000 lira arasında, bir hamburgerin 250 ile 750 lira arasında servis edildiği ülkenin restoranlarında hem tüketici hem de sektör temsilcilerine göre arz ile talep eskiden olduğu gibi huzur ve barış içinde bir fiyatta buluşamaz oldu.
Yerli Yatırımcı Gözünü Yabancı Hisse Fonlarına Çevirdi
Yerli Yatırımcı Gözünü Yabancı Hisse Fonlarına Çevirdi
Son yıllarda ABD borsalarının rekordan rekora koşması, teknoloji ve enerji şirketlerinin hisselerindeki baş döndüren yükselişler Türk yatırımcısının da ilgisini çekti. Yabancı hisse senetlerine yatırım yapan katılımcıların sayısı ilk 7 ayda yüzde 30 arttı. Ancak yatırımcılar şimdilik getiri beklentilerini karşılayamamış durumda.
Borsada Alım Zamanı Geldi mi?
Borsada Alım Zamanı Geldi mi?
Borsa İstanbul’da son haftalarda yaşanan düşüşler yatırımcıların bir kısmını tedirgin edip satışa yöneltirken, diğer bir kısım yatırımcı alım yapmak için uygun yerin hangi seviyeler olduğunu kestirmeye çalışıyor.
Yüzde 100 Doluluğun Sırrı Nedir?
Yüzde 100 Doluluğun Sırrı Nedir?
Yüksek ücretleriyle anılan vakıf üniversitelerinin kontenjanlarının dolmuş olması tesadüflerle değil, bugüne kadarki kurumsal yapıları ve tutumlarıyla yakından ilgili.
Süper Zenginlere Varlık Vergisi
Süper Zenginlere Varlık Vergisi
Son yıllarda küresel manzara, hükümetlerin süper zenginlere olan bakışında çarpıcı bir değişime işaret ediyor. G20’de kabul gören süper zenginlere servet vergisi getirilmesi konusunda ülkeler yavaş yavaş harekete geçiyor.
En Büyük Pazar İyileşecek mi?
En Büyük Pazar İyileşecek mi?
Türkiye’nin ihracatında önemli yer tutan Avrupa Birliği’nde durgunluğun yavaş yavaş sonuna geliyoruz.
E-Ticarete Vergi Ayarı Kime “Yarar”?
E-Ticarete Vergi Ayarı Kime “Yarar”?
Temu ile başlayan tartışmaların sonucu, e-ticarette 30 euro sınırlaması oldu. “Maliyetimiz yüksek, ondan pahalıyız” diyen yerli satıcılar düzenlemeden memnun. Tüketiciler ise yurtdışından gelmesine rağmen daha ucuz olan ürüne erişim imkanını kaybettiği için karara tepkili.
Alışverişçi Davranışında Doğru Bilinen Yanlışlar
Alışverişçi Davranışında Doğru Bilinen Yanlışlar
Son yıllarda enflasyonda yaşanan hızlı yükseliş tüketim davranışlarında ciddi bir değişim yaratmazken, fiyatlama davranışlarında değişikliklere neden olmuş görünüyor. Normal marketler ile indirim marketleri arasındaki fiyat farkı yüzde 10’un altına indi.
Yapay Zeka Olimpiyatları ve Sporu Nasıl Değiştiriyor?
Yapay Zeka Olimpiyatları ve Sporu Nasıl Değiştiriyor?
Yapay zekâ hayatın her alanı gibi sporda da kullanılmaya başlandı. Sporcu performansları, hakem kararları, seyir zevkinin artırılması gibi birçok alanda yapay zekâ kullanımı artıyor. Diğer yandan teknoloji kullanımının artması sporun “insani”liğinin ortadan kalkıp daha mekanik hale gelebileceği endişelerini de körüklüyor.
Roblox’ta Kontrol Kimde?
Roblox’ta Kontrol Kimde?
İnternetin çocuklar için en büyük eğlence alanı, avcıları uzak tutmak için savaşıyor ancak bu savaş her zaman zaferle sonuçlanmıyor.
iPhone 16 Daha Büyük Değişiklikler Gelene Kadar Geçici Bir Çözüm
iPhone 16 Daha Büyük Değişiklikler Gelene Kadar Geçici Bir Çözüm
Apple’ın iPhone 16 modeli, gelecek yıl daha fazla yenilik barındıran modeller hazır olana kadar satışları sabit tutacak. Daha küçük bir Mac mini yolda; iOS 18’in Fotoğraflar uygulaması rota değiştiriyor; ve şirketin SE saatinin plastik versiyonuna geçmesinin nedeni.
UEA ve OPEC Petrolün Geleceği Konusunda Hemfikir Değil
UEA ve OPEC Petrolün Geleceği Konusunda Hemfikir Değil
UEA temiz enerjiye geçişi savunurken, OPEC petrolün geleceğine yatırım yapmaya devam ediyor. ABD seçim gündemi petrol piyasasında farklı fiyatlamalara neden oluyor.
Einstein: Geleceğe Giden Köprü
Einstein: Geleceğe Giden Köprü
“Geleceğe köprü kurmak”, şirketlerin ve ülkelerin ulaşmak istediği hedeflere odaklanmasını sağlar
Üşenmezlik Ekonomisi ve Harekete Geçme
Üşenmezlik Ekonomisi ve Harekete Geçme
Üşenmezlik ekonomisi, bireylerin üretkenliğini artırmak için etkili bir araç olabilir ancak bu aracın doğru kullanımı, tükenmişlik riskinden korunmak açısından önemlidir