Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Eğitimde Dijital Dönüşüm: EdTech’in Yükselişi
EdTech öğrenme deneyimlerini zenginleştirirken, eğitimde fırsat eşitliğini artırmayı hedefleyen yenilikçi çözümler sunuyor.
  • 11 Ekim 2024 01:19
  • Turgut Özay
Eğitimde Dijital Dönüşüm: EdTech’in Yükselişi

Okullar açıldı, üniversiteler açılıyor, dershaneler, kurslar, etüd merkezleriyse mesailerine çoktan başladılar bile hatta pek çoğunda boş yer kalmadığı iddia ediliyor.


Özetle yeni sınav sezonu resmen başlamış oldu hepimize hayırlı uğurlu olsun…


Neredeyse tüm uzmanların söylediği gibi Türkiye bir sınavlar ülkesi. YKS, AYT, LGS, KPSS gibi üç ve dört harflilerin neredeyse hayatımızın merkezine yerleştiği bir ortam ve kıyasıya bir yarış söz konusu.


Ancak artık farklı olan bir şeyler var.


Daha birkaç sene öncesine kadar eğitimde, sınav hazırlıklarında, kişisel gelişimlerde tek seçenek yüz yüze eğitim modeliydi.


Ancak artık dijital teknolojiler bize mekandan ve zamandan bağımsız imkanlar, fırsatlar sunuyor. Ve bu yaşamın her alanında olduğu gibi eğitim alanında da köklü ve güçlü değişiklikleri beraberinde getiriyor.


Eğitim teknolojileri alanı ya da başka bir deyişle EdTech, yakın dostum Öğretim Görevlisi Dr. Can Uysal’ın da ilgilendiği bir alan. O yüzden konuyu daha iyi anlamak için onunla konuşmaya karar verdim.


Dr. Can Uysal EdTech ve Önemini şu şekilde ifade etti; Dijital teknolojilerin hayatın her alanına hızla nüfuz etmesi, eğitimin de köklü bir dönüşüm geçirmesine yol açtı. Özellikle pandemi süreci, dijital eğitim araçlarına olan ihtiyacı dramatik bir şekilde artırdı ve bu alanda yatırım fırsatlarını ön plana çıkardı. Eğitim Teknolojileri (EdTech), dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de eğitim sistemlerini yeniden şekillendiriyor. EdTech, öğrenme deneyimlerini zenginleştirirken, eğitimde fırsat eşitliğini artırmayı hedefleyen yenilikçi çözümler sunuyor.


EdTech, dijital araçlar ve yazılımlar aracılığıyla öğrenme süreçlerini destekleyen teknolojilerin genel adı. Bu teknolojiler, geleneksel sınıf ortamlarının dışına çıkarak, kişiye özel ve her an, her yerden erişilebilen öğrenme deneyimleri yaratır. Eğitimde kullanılan yapay zeka, veri analitiği, Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) gibi teknolojiler, öğrencilerin öğrenme becerilerini geliştirmede devrim yaratıyor.


Bir diğer merak ettiğim nokta ise “Bu teknolojilerin hayatımıza bu kadar hızlı girmesini sağlayan unsurların neler olduğuydu… “2020 yılında COVID-19 pandemisinin dünya genelinde okulları kapatması, uzaktan eğitim teknolojilerinin zorunlu hale gelmesine neden oldu. Bu durum, EdTech’in hızla büyümesini sağladı. 2020’de küresel EdTech harcamaları 227 milyar dolara ulaşırken, bu miktarın 2027’de 404 milyar dolara çıkması bekleniyor. Türkiye’de de uzaktan eğitim platformları ve dijital öğrenme araçlarına yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Türkiye’nin en büyük eğitim platformlarından biri olan EBA, milyonlarca öğrenciye dijital eğitim imkanı sunarak bu süreçte kilit bir rol oynadı.


Dr. Can Uysal da benim gibi dijital eğitimin genel anlamda Eğitimde Erişim ve Eşitsizlik Sorununa katkı sğlayacağına inananlardan. Ama çok önemli bir noktaya da dikkat çekiyor;


“Her ne kadar EdTech, eğitimde fırsat eşitliğini artırma potansiyeli taşısa da, dijital uçurum hala önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kırsal bölgelerde, internet erişimi ve teknolojik altyapı eksikliği, dijital eğitim araçlarının etkin kullanımını sınırlıyor. Bu durum, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde eğitimde eşitsizlikleri derinleştirebilir.


Dolayısıyla, EdTech yatırımları, sadece dijital araçlara değil, aynı zamanda internet altyapısına ve erişim olanaklarına da yöneltilmelidir.”


Bu tespitlere katılmamak mümkün değil. Dijital eğitim imkânları coğrafi eşitsizlikleri ortadan kaldıracak diye beklerken internet ve GSM’deki altyapı eksiklikleri günün sonunda bize pahalı bir sosyal fatura çıkartabilir.


Türkiye’de EdTech’in Geleceği noktasında ise Dr. Can Uysal oldukça umutlu…


“Türkiye, genç nüfusu ve eğitim teknolojilerine olan artan ilgisiyle EdTech alanında büyük bir potansiyele sahip. Start-up ekosistemi içinde gelişen pek çok girişim, dijital eğitim araçları ve platformlar sunarak Türkiye’nin eğitimde dijitalleşmesine katkıda bulunuyor. Özellikle Yapay Zeka tabanlı öğrenme platformları ve mobil uygulamalar, öğrencilerin kişisel öğrenme hızlarına ve ihtiyaçlarına uygun çözümler sunarak bireyselleştirilmiş eğitim imkanı sağlıyor.”


Tüm bunların yanı sıra hayatımızın bundan sonraki ayrılmaz parçalarından birisi olan yapay zekaya ise ayrı bir başlık açmak istedik.


Her alanda olduğu gibi yapay zeka eğitim alanında da bundan sonra hep bizimle olacak gibi. Yapay zekanın eğitimde sağlayacağı en büyük katkı ise “Kişiselleştirilmiş Eğitim” olacak diye düşünüyorum. Dr. Can Uysal’dan bunu da yorumlamasını istedim.


“Yapay zeka, EdTech’in en yenilikçi araçlarından biri olarak öne çıkıyor. Öğrencilerin öğrenme hızlarına ve performanslarına göre kişiselleştirilmiş içerikler sunan yapay zeka destekli uygulamalar, öğrenme sürecini daha etkili hale getiriyor. Türkiye’de bu alanda yapılan girişimler, öğrencilerin akademik başarılarını artırmayı hedefleyen algoritmalarla çalışıyor. Bu sayede, her öğrencinin kendi öğrenme deneyimi optimize edilebiliyor.


“EdTech girişimciler, yatırımcılar için de iştah kabartan bir potansiyele sahip gibi duruyor.


Dünya genelinde EdTech yatırımları hızla artarken, Türkiye de bu küresel trende ayak uyduruyor. Eğitimde dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğu bir dünyada, teknoloji girişimcileri için büyük fırsatlar sunuluyor. Özellikle uzaktan eğitim çözümleri, dijital ders materyalleri ve sanal sınıf uygulamaları, yatırımcıların ilgisini çeken başlıca alanlar. Türkiye’deki EdTech girişimleri, bu global büyüme trendinden faydalanarak önemli yatırımlar çekmeye devam ediyor.


EdTech, eğitimin geleceğini şekillendiren en önemli faktörlerden biri haline geldi. Türkiye, dijital eğitim çözümlerine olan talebin arttığı bu dönemde, hem devletin hem de özel sektörün katkılarıyla büyük bir dönüşüm yaşıyor. Ancak, bu teknolojilerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için dijital altyapının güçlendirilmesi ve eğitimde fırsat eşitsizliklerinin giderilmesi gerekiyor. EdTech’in sunduğu potansiyelin tam anlamıyla gerçekleştirilmesi, eğitimin her kesime ulaşmasını sağlayacak stratejik yatırımlar ve politikalarla mümkün olacaktır.”


Dr. Can Uysal’ın da belirttiği gibi eğitim teknolojileri, yapay zeka tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir değişim ve dönüşüme sebep oluyor. Ancak bu konunun olmazsa olmazı ise dijital altyapının hazır ve vatandaşın erişebileceği şartlarda sunulması. Ancak bu şekilde dijital teknolojileri eğitimden sağlığa hayatımızın tüm alanlarında faydalı ve verimli kullanabiliriz.


Bu noktada merkezi ve yerel yönetimlerimize de büyük görev düştüğü bir gerçek.


Singapur hükümeti yakın zamanda ülkedeki 40 yaş üstü çalışanlara ücretsiz yapay zeka eğitimleri verileceğini açıkladı.


Ne diyelim darısı başımıza…


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 51. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 51. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Çarklar Fırtınanın Merkezinde
Çarklar Fırtınanın Merkezinde
Salgın dönemindeki seviyesine gerileyen PMI verisi ve deprem dönemindeki kadar yıllık daralma gösteren sanayi üretimi, reel sektörün yavaşlamasına dair resmi berrak hale getirdi. Kasım ayında faiz indirimi ile başlayabilecek “yumuşak iniş” senaryoları ise yüksek Eylül enflasyonu ile yeni yıla taşındı. İşletme sermayesi sorunu, kredi bulunabilirliği ve yüksek finansman maliyetlerine rağmen iş dünyası programı destekliyor. Ancak soru aynı: Ne kadar süreyle dayanmamız gerekecek? İş dünyası, yavaşlama ve sıkılaşma takvimine dair belirsizlikler nedeniyle “aşırı önlem almak” veya “önlemleri yeterince alamamak” arasında sıkışmış durumda.
Orta Doğu’da Bitmeyen Savaş
Orta Doğu’da Bitmeyen Savaş
İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik sürdürdüğü savaşta bir yıl geride kaldı. Hamas’ın 7 Ekim saldırısının üzerinden bir yıl geçerken savaş birden fazla cephede sürüyor. Gazze karadan, havadan ve denizden yoğun saldırı altında. Hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 42 bin. Ölenlerin çoğu kadın ve çocuk. Peki bir yılda neler yaşandı? Orta Doğu nasıl bölgesel savaşın eşiğine geldi?
Borsayı “Kredisi Yüksek” Yatırımcı Dağıttı
Borsayı “Kredisi Yüksek” Yatırımcı Dağıttı
Eriyen portföyler ve yıllık yüzde 100’e varan faizin kıskacındaki kredili borsa yatırımcısı, öz kaynak sorunu yaşadığı dönemlerde satış yapmak zorunda kalarak borsadaki düşüşlerin daha sert olmasına neden oluyor.
Piyasalarda Orta Doğu Gölgesi
Piyasalarda Orta Doğu Gölgesi
Bir yıl önce başlayan İsrail-Hamas çatışması, piyasalardan tedarik zincirine kadar geniş bir yelpazede etkilerini hissettirdi. Özellikle emtia fiyatlarında ve taşımacılık maliyetlerinde büyük değişimler yaşandı. Jeopolitik riskin piyasalardaki etkisi ise beklenenden daha sınırlı kaldı, zira piyasalar ‘doğal jeopolitik belirsizlikle’ başa çıkmayı öğrenmiş durumda.
Otomotivde Yeni Bir “Yerli”
Otomotivde Yeni Bir “Yerli”
HABAŞ eski Honda fabrikasında hibrit, plug-in hibrit ve benzinli otomobil üretimine başlıyor.
Beş Katına Çıkan Yabancı İşçiye Kalite Ayarı
Beş Katına Çıkan Yabancı İşçiye Kalite Ayarı
2013 yılında 45 bin dolayında olan yabancı çalışma izni sayısı, konaklama, ticaret ve inşaat sektörü başta olmak üzere geçen yıl 240 bine fırladı. Serbest bölgeler ve izinden muaf yabancılarla bu rakam 329 bini bulunca yabancı çalıştırmada yeni kriterler, öncelikli kolaylık sağlanan sektörler ve muafiyetler içeren düzenlemeye gidildi.
Pis Bir İş Ama Biri Yapmalı! Hem de Mümkün Olan En Az Hasarla
Pis Bir İş Ama Biri Yapmalı! Hem de Mümkün Olan En Az Hasarla
İşten çıkarmaların artabileceği bir dönemde sürecin en doğru şekilde yönetilmesi şirket itibarını ve çalışan haklarını korumak adına büyük önem taşıyor.
Türkiye “Nadir Elementlerde” Kendini Garantiye Alıyor
Türkiye “Nadir Elementlerde” Kendini Garantiye Alıyor
Türkiye teknoloji yarışındaki yerini daha ileri taşımak için ihtiyaç duyduğu nadir toprak elementlerinin tedarikinde mevcut kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyor.
Kripto Paraları Duymayan Kalmadı
Kripto Paraları Duymayan Kalmadı
Türkiye’de kripto para ekosistemine dair en kapsamlı verilerin açıklandığı, Paribu ve FutureBright Group’un iş birliğinde hazırlanan “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın sonuçları açıklandı.
Çin ve AB Arasındaki Ticaret Gerilimi Tırmanıyor
Çin ve AB Arasındaki Ticaret Gerilimi Tırmanıyor
AB’nin Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 45’e kadar tarife uygulama kararı ticaret gerilimini artırdı. Çin, buna karşılık olarak Avrupa’dan ithal edilen konyak ürünlerine ilave vergi getirirken, büyük motorlu araçlara da yeni vergiler getirmeyi değerlendiriyor.
Çip Krizi 2.0 Yolda mı?
Çip Krizi 2.0 Yolda mı?
Veri merkezlerine olan talep ve yapay zekâ cihazlarına artan ihtiyaç, yarı iletken tedarik zinciri üzerindeki baskıları da artırıyor. Bu baskının yeni bir çip krizini tetikleyebileceğini düşünen uzmanlara göre küresel iş birlikleri ve dost üretim stratejileri riski dağıtmada önemliyken, jeopolitik gerilimler bu durumu daha da karmaşık hale getirebilir.
ABD ve Çin Arasında Brüksel’in Utangaç Stratejik Özerklik Arayışı
ABD ve Çin Arasında Brüksel’in Utangaç Stratejik Özerklik Arayışı
Gerçek bir Avrupa egemenliği için AB’nin ekonomik güvenlik, savunma sanayii ve teknoloji geliştirme gibi kritik alanlarda daha bağımsız hareket etmesi gerekiyor.
MÖ 500 ve Efesli Herakleitos: Değişimin Belirsizliği
MÖ 500 ve Efesli Herakleitos: Değişimin Belirsizliği
Otomotiv sektöründe ekosistemin tamamıyla değiştiği bir dönemde bu değişimi iyi öngören, iyi tasarlayan ve uyum sağlayan şirketler öne geçecek.
Trump’ın Vergi İndirim Planının Sırrı Geçmişte Saklı
Trump’ın Vergi İndirim Planının Sırrı Geçmişte Saklı
Tarihçi Rick Perlstein, 1980’lerde Cumhuriyetçi Parti’de kök salan uçuk bir fikrin Trump döneminde nasıl ikinci bir rüzgar yakaladığını anlatıyor.
Alman Nakliye Şirketi Emeklileri Nasıl Dolandırdı?
Alman Nakliye Şirketi Emeklileri Nasıl Dolandırdı?
P&R Containers nakliyecilikten daha kârlı bir iş olan insanları kazıklama işine nasıl geçiş yaptı?
Activision ve Blizzard’ın Kurumsal Savaşının İçinden
Activision ve Blizzard’ın Kurumsal Savaşının İçinden
Oyun dünyasının iki efsane ismi Bobby Kotick ve Mike Morhaime, birbirleriyle kavga edene dek video oyun endüstrisinin durdurulamaz çiftiydi.
Apple Beyaz Perdeyi Canlandırma Planlarını Erteledi
Apple Beyaz Perdeyi Canlandırma Planlarını Erteledi
Teknoloji devi sinemalarda gösterilecek filmler için yılda 1 milyar dolar harcamayı planlıyordu. Gişede yaşanan birkaç hayal kırıklığının ardından, Wolfs gibi yapımları yayın hizmetine geri kaydırıyor.