Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

Ekonomi ve Jeopolitik - Ateş ile Buzun Dansı
Küresel ekonomiler, 2000’li yılların başından itibaren globalizasyon, ucuz iş gücü ve ucuz enerji avantajlarından faydalandı.
  • 8 Aralık 2023 13:34
  • Berk Dinçtürk
Ekonomi ve Jeopolitik - Ateş ile Buzun Dansı

2000 – 2020 yılları arasında yaşanan “Goldilocks” dönemi küreselleşmenin zirve yaptığı ve likidite bolluğunun yaşandığı altın bir çağ oldu. Ancak rüzgar yön değiştiriyor. Globalizasyon ticaret savaşları, ucuz iş gücü dönemi ise pandemi ile birlikte sona erdi.


Ucuz enerji döneminin ise şu an dünyada yaşanan iki savaş nedeniyle sonuna yaklaşıyoruz. 2021 yılında başlayan Rusya – Ukrayna savaşı dünyada ucuz enerji ve gıda dönemine ilk darbeyi vurdu. Petrol, doğalgaz ve gübre arzının önemli bir bölümünün sağlandığı bölgedeki savaş, küresel bazda enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu.


Buna ek olarak Nijer’de yaşanan darbe, NijerNijerya-Cezayir sıvı doğalgaz boru hattı projesini de durma noktasına getirdi. Son olarak Ekim ayında başlayan İsrail – Filistin savaşı, Orta Doğu kaynaklı yeni bir petrol ve doğalgaz açığına neden olabilir. Savaşın başlaması ile ABD, en sofistike komuta gemisi SS Eisenhower’ı Umman Körfezi’ne, uçak gemilerini Israil karasularına indirdi.


Geçtiğimiz hafta sonu Kızıldeniz’de ABD ve Birleşik Krallık donanma gemilerine yapılan drone saldırısı jeopolitik arenada risklerin yükseldiğine işaret ediyor. ABD’nin, saldırının arkasında İran’ın olduğuna dair açıklamaları dikkat çekici. Genel kanı, İran’ın açık bir hedef olduğu yönünde ancak İran, Rusya ve Çin gibi iki önemli ordu gücü ile müttefik halinde. İran’a olası bir saldırı Rusya ve Çin’i de gerilime dahil edecektir. Benzer durum Suriye ve Rusya için de geçerli. İsrail - Filistin savaşının Suriye’ye sıçraması, stratejik ortağı Rusya’nın savaşa dahil olmasına neden olur. Dolayısı ile bu durum İran ve Çin’i de etkileyecektir.


Hürmüz Boğazı’ndan dünya petrol arzının yüzde 20’si geçiyor. Boğaz’ın kapatılması enerji fiyatlarında çok kuvvetli bir yükselişe neden olur.


Diğer taraftan AUKUS paktı kapsamında ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda donanmalarını Çin Denizi’ne indirmeyi planlıyor. Bengal Körfezi, Çin’in dünyaya açıldığı en önemli stratejik noktalardan biri.


Peki savaş genele yayılır mı? diye bir soru soracak olursanız, yer ve zaman konusunda bir kehanette bulunamam ancak şunu kesinlikle söyleyebilirim. Savaş asla bir çakıl taşı ile çıkmaz. Askeri ve ekonomik hazırlıklarını yapan ülkeler bir çakıl taşını bahane ederek savaşı başlatırlar. Dünyada halen devam eden iki savaş, enerji ve gıdada dışa bağımlı ülkeler için ekonomik problemlerin derinleşme riskini artırıyor.



Enflasyon ABD, Avrupa ve Birleşik Krallık’ta yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde ve büyüme yavaşlıyor. Durgunluğun derinleşmesi, merkez bankalarını resesyonla mücadeleyi, enflasyonla mücadelenin önüne almak zorunda bırakabilir. Ancak globalizasyon, ucuz iş gücü ve ucuz enerji döneminin geride kalması, merkez bankalarının elini geçmişe oranla zayıflatacaktır.


EDİTÖRÜN NOTU: Jeopolitik riskler ve zayıflayan ekonomilere rağmen, piyasalar yükselme eğilimine devam etse de üzerinde yürüdükleri buz giderek inceliyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 8. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 8. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
2023 Yıl Sonu İçin Şirketlerin Stratejik Vizyonu: Yenilikçi Yaklaşımlar ve Değişim Dinamikleri
2023 Yıl Sonu İçin Şirketlerin Stratejik Vizyonu: Yenilikçi Yaklaşımlar ve Değişim Dinamikleri
Zor olan değişmek değil, işler iyiyken değişebilme cesaretini göstermektir.
Gıda Takviyelerinde Sağlık Beyanına Dikkat!
Gıda Takviyelerinde Sağlık Beyanına Dikkat!
Yapılan düzenlemelerle gıda takviyesi sektörü ülkemizde istikrarlı bir şekilde büyüyor
Elektrikli Araç Yolculuğu Değişimi Yönetmek
Elektrikli Araç Yolculuğu Değişimi Yönetmek
Elektrikli araçların ortaya çıkışı ve büyümesiyle iş hayatımız ve kişisel yaşamlarımız her geçen gün önemli değişikliklere sahne oluyor
Yapay Zeka İşimi mi Paramı mı Elimden Alacak?
Yapay Zeka İşimi mi Paramı mı Elimden Alacak?
Ücret ve kazançlar yapay zekanın yaygınlaşmasından olumsuz etkilenebilir
“Baharı Bekleyen Kumrular Gibi”
“Baharı Bekleyen Kumrular Gibi”
Ünlü şarkının sözü, 1978 yılında Coşkun Sabah tarafından yazılmış. Kendisini Türkiye çapında şöhrete kavuşturan bu bestenin adı, bugünün piyasası ile birebir örtüşüyor.
Güneş Enerji Santralleri Hangi Evler İçin Avantajlı?
Güneş Enerji Santralleri Hangi Evler İçin Avantajlı?
Artan enerji maliyetleri ve sürdürülebilirlik kaygıları Çatı GES’lere olan ilgiyi artırıyor. Peki sistem hangi evler için daha uygun?
2024’te Devir Düşüyor
2024’te Devir Düşüyor
2023’te otomotiv satışları sektörün uzun zamandır hayalini kurduğu 1 milyonun üzerinde. Sektörün 2024 beklentileri ise bu yılın yüzde 30-40 altında
Yabancılar tahvil piyasasına hızlı döndü
Yabancılar tahvil piyasasına hızlı döndü
Son yıllarda yerel para cinsi tahvil piyasasından tamamen çıkan yabancılar, Kasım ayı itibariyle güçlü bir dönüş yaptı. Aralık başında gerçekleşen 10 yıllık ihaleyi ise yabancılar domine etti.
2024 Dünyanın Seçim Yılı
2024 Dünyanın Seçim Yılı
2024 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yarısı sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Ülkeler seçim dönemine hazırlanırken, bunlardan bazılarının hükümet ve politikalar üzerinde önemli etkiler yaratması bekleniyor. Savaşlar, inatçı enflasyon ve yüksek borçlanma maliyetleri salgın sonrası toparlanmayı geciktirirken, yeni yılda dünyayı bekleyen ekonomik riskleri, hangi seçimlerin sonuçlarının önemli bir etkisi olacağını araştırdık.
‘Asgari’de Buluşuyoruz
‘Asgari’de Buluşuyoruz
2024’ün asgari ücreti için toplantılar 11 Aralık’ta başlıyor. Son 50 yıllık süreçte asgari ücretin kişi başına milli gelire oranı yüzde 80’den dalgalı bir seyir izleyerek bugün yüzde 40 seviyesine geriledi. 2005’te asgari ücret ortalama ücretin yüzde 46’sı iken ilerleyen yıllarda yüzde 60 seviyesine ulaştı
Ekonomide Denge Noktası Neresi?
Ekonomide Denge Noktası Neresi?
Merkez Bankası, ekonomik büyümede ödünleşmenin enflasyondaki aşırılığın devre dışı kalmasından sonra başlayacağını öngörüyor. Peki bu aşırılığı ölçebilecek modellemeler çalışmaya başladı mı? Enflasyonun “köpüğünün” büyüme ödünleşmesine gerek olmadan inebileceği seviye neresi?
BIST’in Gözü Normalleşmeyle Gelecek Yabancılarda
BIST’in Gözü Normalleşmeyle Gelecek Yabancılarda
Borsa 3 yıllık rallinin ardından 2024’e değişen dengelerle girmenin belirsizliğini yaşıyor. Yükselen faizlerle birlikte yerli yatırımcı için mevduat, tahvil gibi alternatifler yeniden gündeme geldi. Analistlerin beklentisi ise yerliden doğabilecek açığı yabancı yatırımcının dolduracağı yönünde.
Kira Fiyatları Üç Yıl Sonunda Geriledi
Kira Fiyatları Üç Yıl Sonunda Geriledi
Kiralardaki hızlı artışa karşı çıkarılan Airbnb yasası amacına ulaştı. Günlük kiralıktaki evler normal kiralık piyasasına dönmeye başladı. Kiralık ev sayısı artınca İstanbul’da kiralar düşmeye başladı.