İPSOS 8 Mart Dünya Kadınlar Günü araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Raporda “kadın erkek eşitliğine inanıyor musunuz?” sorusu yıllar içerisinde gerilediği gözlemleniyor. Bu sorunun yanıtı 2022 yılında yüzde 58 iken 2024 yılına gelindiğinde yüzde 56’ya düşüyor. Öte yandan aynı raporda kadınlara iş hayatında eşit davranılmadığını düşünenlerin oranı yüzde 40’ın üzerinde. Aynı işe eşit ücret alınmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 41.
Araştırma şirketi İPSOS’un yaptığı araştırmada çarpıcı bir başka veri ise kadınlar işe alımda ayrımcılığa maruz kalıp kalınmadığı sorusuna ise yüzde 58 oranında “kalıyor” sonucu çıktı. Aynı iş için erkeklerden daha düşük maaş aldığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 41.
İPSOS›un Türkiye CEO›su Sidar Gedik ankete ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu; “ Toplumların temel konularda gelişebilmesi için tüm bireylerin mücadelesi gerekir. Eşitlik çok temel, hatta belki de en temel konudur, eşitlikten bahsetmeye başladığımızda cinsiyet eşitliğini ilk sıralardan birine koymamız gerekir ve sadece kadınların mücadelesi ile ilerlemek imkansızdır.”
“İPSOS’un 31 ülkede gerçekleştirdiği araştırmada “Erkekler kadın haklarını desteklemek için harekete geçmedikçe kadınlar benim ülkemde eşitliği sağlayamayacak” ifadesine katılanların oranı yüzde 65 gibi yüksek bir oranda olmasına rağmen her dört kişiden biri, bu düşünceye katılmıyor… Aynı araştırmada “Kadın-erkek eşitliğini teşvik etmek için benim alabileceğim aksiyonlar var” ifadesine katılıp katılmadıkları sorulduğunda da benzer yanıtlar ile karşılaşıyoruz. Bu konuda tam bir görüş birliği maalesef henüz oluşmamış görünüyor.”
Kadınlar çalışmak için ailelerinden izin alıyor
Aynı zamanda gerek aile içinde, gerekse çalışan kadınlar için eşitsizliğe maruz kalma hali hala hüküm sürüyor. Kadınlarda iş gücüne katılım ancak yüzde 35. Ancak yüzde 27’lik bir kesim kadın ve erkeklere aile içinde eşit davranıldığını düşünüyor, bu oran son yıllarda değişmedi. Her ne kadar son yıllarda kayda değer şekilde ilerleme ölçülüyor olsa da kadınların yüzde 57’si çalışmak istediğinde ailesinden veya eşinden izin almaya hala mecbur.
Araştırmaya katılanların yarısından fazlası yani yüzde 53’ü işe alımlarda kadınların ayrımcılığa uğradığını düşünüyor. Ya tüm engelleri aşıp da bir işe girdikten sonra ne oluyor? Eşitsizlik orada da devam ediyor; iş yerinde kadınlara ve erkeklere eşit davranılmadığını düşünenlerin oranı yüzde 44. Eşit işe eşit ücret konusunda da iç açıcı bir tablo yok, katılımcıların yüzde 41’i kadınların aynı iş için erkeklerden daha düşük ücret kazandığını belirtiyor.
Sidar Gedik ”Kadınlar eğitimde fırsat eşitsizliği, ekonomik bağımsızlıktan yoksunluk, hayatın pek çok farklı alanında şiddete uğrama gibi derin sorunlar ile karşı karşıya olmaya devam ediyorlar. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak önemli, böyle özel günler gündem yaratmak, farkındalık oluşturmak için faydalı elbette. Ancak bu sorunların üstesinden gelebilmek için tüm toplum olarak mücadele etmeliyiz” değerlemelerinde bulundu.
Araştırmada dikkat çeken diğer veriler ise; kadınların yüzde 64’ü kadına yönelik şiddetin cezasız kaldığını düşünüyor, yüzde 56’sı hayatın her alanında şiddete maruz kaldığını, yüzde 61 aile baskısına maruz kaldığını ve yüzde 62’si akşamları tek başına dışarda tek başına veya arkadaşlarıyla güvende hissetmediğini söylüyor.