Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Özel Dosya

En Temel Konu Eşitlikte Bile İlerleme Yok
İPSOS’un 8 Mart Dünya Kadınlar Günü araştırmasına göre Türkiye’de kadın erkek eşitliğine inananların sayısı azalıyor
  • 8 Mart 2024 14:45
En Temel Konu Eşitlikte Bile İlerleme Yok

İPSOS 8 Mart Dünya Kadınlar Günü araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Raporda “kadın erkek eşitliğine inanıyor musunuz?” sorusu yıllar içerisinde gerilediği gözlemleniyor. Bu sorunun yanıtı 2022 yılında yüzde 58 iken 2024 yılına gelindiğinde yüzde 56’ya düşüyor. Öte yandan aynı raporda kadınlara iş hayatında eşit davranılmadığını düşünenlerin oranı yüzde 40’ın üzerinde. Aynı işe eşit ücret alınmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 41.


Araştırma şirketi İPSOS’un yaptığı araştırmada çarpıcı bir başka veri ise kadınlar işe alımda ayrımcılığa maruz kalıp kalınmadığı sorusuna ise yüzde 58 oranında “kalıyor” sonucu çıktı. Aynı iş için erkeklerden daha düşük maaş aldığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 41.


İPSOS›un Türkiye CEO›su Sidar Gedik ankete ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu; “ Toplumların temel konularda gelişebilmesi için tüm bireylerin mücadelesi gerekir. Eşitlik çok temel, hatta belki de en temel konudur, eşitlikten bahsetmeye başladığımızda cinsiyet eşitliğini ilk sıralardan birine koymamız gerekir ve sadece kadınların mücadelesi ile ilerlemek imkansızdır.”


“İPSOS’un 31 ülkede gerçekleştirdiği araştırmada “Erkekler kadın haklarını desteklemek için harekete geçmedikçe kadınlar benim ülkemde eşitliği sağlayamayacak” ifadesine katılanların oranı yüzde 65 gibi yüksek bir oranda olmasına rağmen her dört kişiden biri, bu düşünceye katılmıyor… Aynı araştırmada “Kadın-erkek eşitliğini teşvik etmek için benim alabileceğim aksiyonlar var” ifadesine katılıp katılmadıkları sorulduğunda da benzer yanıtlar ile karşılaşıyoruz. Bu konuda tam bir görüş birliği maalesef henüz oluşmamış görünüyor.”


Kadınlar çalışmak için ailelerinden izin alıyor


Aynı zamanda gerek aile içinde, gerekse çalışan kadınlar için eşitsizliğe maruz kalma hali hala hüküm sürüyor. Kadınlarda iş gücüne katılım ancak yüzde 35. Ancak yüzde 27’lik bir kesim kadın ve erkeklere aile içinde eşit davranıldığını düşünüyor, bu oran son yıllarda değişmedi. Her ne kadar son yıllarda kayda değer şekilde ilerleme ölçülüyor olsa da kadınların yüzde 57’si çalışmak istediğinde ailesinden veya eşinden izin almaya hala mecbur.


Araştırmaya katılanların yarısından fazlası yani yüzde 53’ü işe alımlarda kadınların ayrımcılığa uğradığını düşünüyor. Ya tüm engelleri aşıp da bir işe girdikten sonra ne oluyor? Eşitsizlik orada da devam ediyor; iş yerinde kadınlara ve erkeklere eşit davranılmadığını düşünenlerin oranı yüzde 44. Eşit işe eşit ücret konusunda da iç açıcı bir tablo yok, katılımcıların yüzde 41’i kadınların aynı iş için erkeklerden daha düşük ücret kazandığını belirtiyor.


Sidar Gedik ”Kadınlar eğitimde fırsat eşitsizliği, ekonomik bağımsızlıktan yoksunluk, hayatın pek çok farklı alanında şiddete uğrama gibi derin sorunlar ile karşı karşıya olmaya devam ediyorlar. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak önemli, böyle özel günler gündem yaratmak, farkındalık oluşturmak için faydalı elbette. Ancak bu sorunların üstesinden gelebilmek için tüm toplum olarak mücadele etmeliyiz” değerlemelerinde bulundu.


Araştırmada dikkat çeken diğer veriler ise; kadınların yüzde 64’ü kadına yönelik şiddetin cezasız kaldığını düşünüyor, yüzde 56’sı hayatın her alanında şiddete maruz kaldığını, yüzde 61 aile baskısına maruz kaldığını ve yüzde 62’si akşamları tek başına dışarda tek başına veya arkadaşlarıyla güvende hissetmediğini söylüyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Kadınlar Eşitliğe Hasret
Kadınlar Eşitliğe Hasret
Cinsiyet eşitsizliği dünyanın her yerinde kadınlar önündeki en büyük engel. Ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre bu engeller azalıyor ya da artıyor, ancak ortadan kalkmıyor.
Toplumların İlerleme Sürecine Kadın Emeği Perspektifinden Bakmak
Toplumların İlerleme Sürecine Kadın Emeği Perspektifinden Bakmak
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, hakiki bir adalet ve özgürleşme zemininde tüm toplumları ve ayırt etmeksizin tüm insanları buluşturma adına “bir günle sınırlanmayacak” önem ve anlamdadır
Google’da Haklarını Arayan Kadın
Google’da Haklarını Arayan Kadın
“Problemler tek bir dava ile çözümlenemeyecek kadar zor ve yaygın. Ancak eşitlik mücadelesi sadece kadınların değil, toplumun meselesidir”
Hiç Bir Ülke Kadınlara Eşit Fırsat Sunmuyor
Hiç Bir Ülke Kadınlara Eşit Fırsat Sunmuyor
Dünya genelinde iş dünyasında kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı düşünülenden çok daha büyük
Savaş Kazanımları da Geri Alıyor
Savaş Kazanımları da Geri Alıyor
Savaş; şiddet, yoksulluk, zorla yerinden etme, güvensizlik, geleceksizlik ortamı yaratırken, toplumsal cinsiyet eşitliğini gerileterek kadınların kazanılmış haklarına da darbe vuruyor
“Tasarruf ve Yatırım”; Tam da Kadın İşi
“Tasarruf ve Yatırım”; Tam da Kadın İşi
Hane halkının ihtiyaç ve tasarruflarının şekillendirilmesinden finans dünyasında oyunun kurallarını belirlemeye kadar kadınlar paranın yönetiminde önemli rol oynuyor
“Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz”
“Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz”
Z Zurich Vakfı mesleğinin ilk yıllarında köylerde çocukların yaşamlarına dokunmak üzere atanmış binlerce kadın öğretmene eğitim veriyor, gelişimlerine katkı sağlıyor.
Ücretsiz | 8 Mart Kadınlar Günü Özel Sayısı Yayında!
Ücretsiz | 8 Mart Kadınlar Günü Özel Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için çıkardığı özel yayınını ücretsiz olarak indirebilirsiniz!
Programlanmış Eşitsizlik
Programlanmış Eşitsizlik
Kadınların teknoloji ve girişim alanlarında desteklenmesi toplumsal cinsiyet eşitliği ve ekonomik açıdan kritik önemde… Günümüzde girişimci kadınlar daha fazla sermaye toplamak için erkeklerle ortaklık yapmak durumunda kalırken, yapay zeka alanında kadın temsili çok yavaş ilerliyor. Tarihte bilişim sektöründeki birçok ilki gerçekleştiren kadınlar, bugün “erkek egemen dünya” haline gelen sektörde cam tavanları kırma mücadelesi veriyor
Şirketlerin Başında Artık İş Adamları Değil İş İnsanları Var
Şirketlerin Başında Artık İş Adamları Değil İş İnsanları Var
Sanayide etkinlikleri artan girişimci kadınlar deniyor, yanılıyor ve tekrar deneyip başarıyorlar
İş Dünyasında Kadın Olmak
İş Dünyasında Kadın Olmak
Margaret Thatcher, “Eğer bir şeyin söylenmesini istiyorsanız erkekten, yapılmasını istiyorsanız kadından isteyin” derken kadınların profesyonel dünyadaki iş bitirici ve sonuç odaklı yaklaşımına vurgu yapmıştı.
Paraya Yön Veren Kadınlar
Paraya Yön Veren Kadınlar
Küresel ekonominin büyük sınavlar verdiği son yıllarda, ekonominin büyük kurumlarında kadın figürler ön plana çıktı. Adını sıkça duyduğumuz bu isimler, hem kadın elinin değdiği küresel ekonomiyi daha iyi hale getirmek için hem de tüm dünyada devam eden cinsiyet eşitsizliğine yönelik yeni bir algının inşa edilmesinde büyük öneme sahip.
Tarımda Kadın Eli
Tarımda Kadın Eli
BEE’O Propolis Kurucu Ortağı Aslı Elif Tanuğur Samancı kadınların tarım ve gıda sektörüne kesinlikle girmesi ve hatta bu konuda pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söylerken Baltalı Gıda Kurucusu Hesna Funda Baltalı kadınlara “Girişim her yaşta yapılabilir, önemli olan zamanlama “ tavsiyesinde bulunuyor.
Cinsiyet Eşitliği 286 Yıl Uzakta
Cinsiyet Eşitliği 286 Yıl Uzakta
Kadınların 167 yıl önce daha insani koşullarda çalışma ve eşit ücret için başlayan, ardından kamuda daha fazla yer alma, temsil edilme, seçme ve seçilme haklarını da içeren toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi, pek çok kazanım getirse de kadınlar gerek iş gerek toplumsal hayatta eşitliğin 286 yıl uzağında.