Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Tehlikeli Poker Oyunu
Tüm analistler, Macron’un Fransa’yı aşırı sağın kucağına itecek erken seçim kararını “hayati bir strateji hatası” olarak değerlendiriyor
  • 28 Haziran 2024 10:28
  • İpek Yezdani
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Tehlikeli Poker Oyunu

Fransa’da dananın kuyruğu bu hafta sonu kopuyor. Avrupa, 6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve aşırı sağın rekor seviyede güçlenerek çıktığı Avrupa Parlamentosu seçimlerinin şokundan hâlâ kurtulamamışken, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un erken genel seçime gitme kararı nedeniyle bu hafta sonu Fransa’da genel seçimlerin ilk turu düzenleniyor.


Ülkede aşırı sağcı Marine Le Pen’in lideri olduğu Rassemblement National (Ulusal Cephe) Partisi, Macron’un liberal kanattaki partisi Rönesans’ı geçerek tüm oyların neredeyse 3’te 1’ini almıştı.


Nitekim Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, geçen hafta Macron’un erken seçim kararını “Fransa’yla poker oynamak” olarak tanımladı. Bir tek Le Monde değil, Avrupa’daki sol ve liberal basın kuruluşları, Macron’u bu kararından dolayı yerden yere vurarak erken seçim kararını “pervasızlık ve sorumsuzluk” olarak nitelendirdi. Avrupa’daki liberal çevrelerin eteklerinin tutuşması boşuna değil. Le Parisien gazetesi ve Radio France için 19-20 Haziran arası yapılan Ipsos anketine göre Marine Le Pen’in Ulusal Birlik’i 30 Haziran’da gerçekleşecek seçimde yüzde 35,5 oranında oy alarak seçimi birinci götürüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi ise üçüncü sırada.


Le Pen’in Ulusal Birlik partisinin liderliğini yürüten 28 yaşındaki Jordan Bardella, şimdiden başbakanlık için zafer çığlıklarını atmaya başladı bile. (Bu hafta sonu ve 7 Temmuz’da gerçekleştirilecek parlamento seçimlerinin ardından Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2027’de düzenlenmesi öngörülüyor, yani Macron teorik olarak 3 yıl daha koltuğunu koruyacak)


TikTok fenomeni bir başbakan


TikTok’ta 1,2 milyon takipçisi bulunan aşırı sağcı genç başbakan adayı Bardella ise “Yönetmeye hazırız, geliyoruz, hazır olun” gibi demeçler vermeye başladı bile. Bardella’nın partisinin en belirgin politikası ise diğer tüm aşırı sağcı partiler gibi “göçmen karşıtlığı.” Başbakan olması durumunda en büyük vaatlerinden birisi “droit du sol” (Doğuştan gelen hak) olarak tanımlanan vatandaşlık hakkının 11 ile 18 yaşları arasında Fransız topraklarında en az beş yıl yaşamamış herkes için iptal edilmesi.


Macron neyine güveniyor?


Peki Fransa Cumhurbaşkanı Macron neyine güvendi de böyle bir erken seçim kararı aldı diye soracak olursanız, inanın bu sorunun cevabını bilen yok. Macron’un, erken seçim kararıyla rakiplerini “şaşırtmak” ve onları “seçimlere hazırlıksız bir şekilde yakalatmak” istediği söyleniyor. Ancak neredeyse aklı başında tüm analistler, Macron’un Fransa’yı aşırı sağın kucağına itecek erken seçim kararını “hayati bir strateji hatası” olarak değerlendiriyor. Çünkü seçimleri aşırı sağın kazanması durumunda Macron, iktidarı ana muhalefetle paylaşmak zorunda kalacak.


Kuşkusuz ki aşırı sağdaki Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN) seçimlerden galip çıkarsa bu durum önümüzdeki dönemde mutlaka Avrupa’daki diğer ülkelerin seçimlerini de etkileyecek. İşte o zaman kendinizi yeni bir Avrupa’ya hazırlamaya şimdiden başlayın derim. Vize randevusu alamamaktan mı şikayetçisiniz? Aşırı sağ partilerin başa geçmesi durumunda Avrupa Birliği ülkelerine Müslüman ülkelerden girişin tamamen rafa kaldırıldığı günlere doğru bile yelken açabiliriz.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 36. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 36. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Erkek Takıları Hız Kazanıyor
Erkek Takıları Hız Kazanıyor
Markalar, bazı erkeklerin büyük harcamalar yapmaya hazır olduğunu düşünüyor
Borsanın Hikayesi Hikayenin Borsası
Borsanın Hikayesi Hikayenin Borsası
Borsada ilk yarıya “Türkiye’nin dönüşü” hikayesi damga vurdu. Yılın ikinci yarısında “Parlayan Türkiye” ve yabancı girişi beklentisi, ilk yarıda enflasyonu ve mevduatı yenen performansın sürmesini sağlayacak mı?
Piyasadaki İvme Momentum Stratejisine Kazandırmaya Devam Ediyor
Piyasadaki İvme Momentum Stratejisine Kazandırmaya Devam Ediyor
ABD endekslerinde 2024’ün ilk yarısındaki hızlı yükselişin ardından momentum trade stratejisi hâlâ çekici görünmeye devam ediyor. BIST 100’de ise işlem hacminde azalan bir trend söz konusu.
Trump Yeniden Seçilirse Fed’i Etki Altına Almak İçin Neler Yapabilir?
Trump Yeniden Seçilirse Fed’i Etki Altına Almak İçin Neler Yapabilir?
ABD’nin Cumhuriyetçi başkan adayı Trump, Powell’ın bir dönem daha başkanlık yapmayacağını, ancak daha büyük değişiklikler yapmanın zor olabileceğini söyledi.
Trump Biden’a Karşı
Trump Biden’a Karşı
Donald Trump ve Joe Biden, önümüzdeki dört yıl boyunca Beyaz Saray’da kimin oturacağını belirlemek üzere Kasım ayında kozlarını paylaşacak. Peki Trump ve Biden Amerikalı seçmene ne vaat ediyor? Yarışı kim önde götürüyor? Hangi başkan dünya ve Türkiye için ne anlama geliyor?
ABD’nin Tek Kutuplu Dünya Sistemi Yanılgısı
ABD’nin Tek Kutuplu Dünya Sistemi Yanılgısı
David Calleo’nun Washington’a yönelik küresel iktidar/hegemonya sarhoşluğu eleştirisi incelemeye değer fikirler sunuyor.
Açığa Satışı Hedeflemek Piyasaların Dengesini Bozabilir
Açığa Satışı Hedeflemek Piyasaların Dengesini Bozabilir
Hisse senedi düşüşleri üzerine bahis oynama işi, düşüş eğilimli yatırımcıların her yönden tehditlerle karşılaşması nedeniyle küçülüyor.
Sanayicinin Kârını Faiz Yedi
Sanayicinin Kârını Faiz Yedi
En büyük 500 sanayi kuruluşumuzun finansman giderleri bir önceki yıla göre yüzde 92,5 oranında artış gösterdi.
Dahi Girişimci Dondurulanları Hayata Döndürmeyi Hedefliyor
Dahi Girişimci Dondurulanları Hayata Döndürmeyi Hedefliyor
Laura Deming, uzun ömürlülük biliminin onlarca yıldır başarısız vaatlerle dolu bir köşesinde potansiyel görüyor.
İzlemeniz Gereken 10 Ticari Uzay Şirketleri
İzlemeniz Gereken 10 Ticari Uzay Şirketleri
Mars’a iniş aracından yörüngedeki çöpleri temizlemeye kadar uzay alanında ortaya çıkan bu yeni şirketler sektör tarafından yakından izleniyor.
Konteyner Fiyatları Yeniden Atağa Geçti
Konteyner Fiyatları Yeniden Atağa Geçti
Jeopolitik nedenlerle uzayan taşıma süreleri konteyner fiyatlarını yukarı çekerken artan fiyatlar küresel ticaret ve büyüme üzerinde aşağı yönlü risk oluşuyor
Asıl İş Halka Arzdan Sonra Başlıyor!
Asıl İş Halka Arzdan Sonra Başlıyor!
İletişim ve düzenli bilgilendirme halka arzlar sonrası görülen en büyük eksiklik
Şirketinizin Eğitim ve Gelişim Kataloğu Hazır mı?
Şirketinizin Eğitim ve Gelişim Kataloğu Hazır mı?
Şirketlerin gelişimlerini sağlamak için sadece yetenek setlerini geliştirmek yeterli değil, aynı zamanda zihin setlerini de dönüştürmeleri gerekiyor
Geleceğin Toplumunda Yaşamak: The Next Society
Geleceğin Toplumunda Yaşamak: The Next Society
Yarın sandığınızdan daha hızlı yakınlaşırken, bugünden nasıl farklılaşacağı ve bunun için neler yapılması gerektiği hepimizin en fazla sorguladığı konulardan bir tanesi