Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Geleneksel Mesai Kavramı Biterken Sırada Bizi Ne Bekliyor?
İş dünyasının, teknolojinin sağladığı imkanları kullanarak çalışma modellerini daha da insan odaklı hale getirme potansiyeli, verimliliğin anahtarı olacak
  • 23 Ağustos 2024 08:59
  • Ercüment Büyükşener
Geleneksel Mesai Kavramı Biterken Sırada Bizi Ne Bekliyor?

1817’de İngiliz sanayici ve sosyalist öncü Robert Owen, modern çalışma saatlerinin temelini atan “Sekiz saat iş, sekiz saat dinlenme, sekiz saat uyku” fikrini öne sürmüştü. Owen, işçilere adil davranışı ve iş yönetiminde yenilikçi felsefeleri benimseyerek dönemin en başarılı fabrikalarından birini yarattı. Ancak bu yenilikçi çalışma modelinin toplumda kabul görmesi uzun yıllar aldı ve kadınlar ile genç işçilerin çalışma sürelerini sınırlayan yasalar çok sonra somutlaşmaya başladı. Geçtiğimiz bir kaç hafta önce, LinkedIn kurucu ortağı Reid Hoffman, yapay zeka teknolojisinin iş dünyasında yaratacağı devrimlerle ilgili çok önemli öngörülerde bulundu. Hoffman’a göre, 2034 yılında 9’dan 5’e kadar süren geleneksel sekiz saatlik mesai kavramı tamamen sona erecek ve gig ekonomisi (serbest zamanlı çalışma ekonomisi) ile esnek çalışma modelleri ön plana çıkacak. Bu yeni model, iş ve özel hayat arasında daha esnek sınırlar sunacak ve çalışma saatleri bireylerin kişisel ihtiyaçlarına göre şekillenecek. Hoffman’ın yaptığı açıklamalarda yapay zekanın yükselişi, bu dönüşümde kritik bir role sahip olacak.


Yapay zeka, iş süreçlerini otomatize ederek verimliliği artırırken, serbest meslek sahipleri ve gig ekonomisi çalışanları için yeni fırsatlar yaratmaya devam edecek. Özellikle 2024 itibarıyla gig ekonomisinin 500 milyar dolarlık ekonomik değere ulaştığını da hatırlatmak istiyorum. Bu ekonomik büyüklük, serbest çalışanların ve esnek iş modellerinin küresel ekonomideki önemini gösteriyor ve şirketlerin insan kaynakları departmanlarının çözmesi gereken çok büyük bir çalışma modeli probleminin de yaklaştığına işaret ediyor. Yapay zekanın, veri analizi, müşteri hizmetleri, pazar araştırmaları gibi birden çok alanda işleri daha hızlı ve etkin bir şekilde tamamlamamıza olanak tanıyarak çalışanların daha stratejik görevlere odaklanmasını sağlaması da mesleki açıdan yeni açılımları beraberinde getirecek gibi duruyor.


Aynı zamanda, sadece serbest meslek sahiplerinin değil, beyaz yakalıların da birden fazla projede ve disiplinde yer alma esnekliği de çoklu kariyer imkanlarını, profesyonel ve kişisel yaşamlara daha iyi entegre edilmesine yardımcı olacak. Tarihten bir başka örneğe bakacak olursak Henry Ford’un 1905’te başlattığı sekiz saatlik iş günü uygulaması gibi geçişlerin de şirketler için yepyeni bir modele adaptasyonu beraberinde getirdiğini hatırlamak gerekiyor. Ford’un bu adımı, iş dünyasında çalışanların haklarına saygı duymanın ve onlara iyi koşullar sunmanın şirketler için ne kadar olumlu geri dönüşler sağlayabileceğinin bir kanıtıydı.


Günümüz dünyasında çalışan haklarının, mesai kavramını yeniden tanımlayacağı ve tek bir işte/ unvanda sekiz saatlik mesai kavramının sonuna yaklaşırken 200 yıllık bir ezberin bozulacağına inancım tam. Özellikle son birkaç yıldır başta Kuzey Avrupa olmak üzere öne çıkan haftada dört gün çalışma üç gün tatil gibi iş modellerinin de denendiğini unutmamak gerekiyor. Sonuç olarak, Owen’ın 200 yıl önce öncülük ettiği sekiz saatlik iş gününden, Hoffman’ın günümüz yapay zeka destekli esnek çalışma modellerine kadar uzanan bu mesai anlayışı evrimi, iş dünyasının hem geçmişten dersler alması hem de geleceğe yönelik yenilikçi yaklaşımlar geliştirmesi gerektiğini gösteriyor. İş dünyasının, teknolojinin sağladığı imkanları kullanarak çalışma modellerini daha da insan odaklı hale getirme potansiyeli, verimliliğin anahtarı olacak. Bu yeni model, iş ve özel hayat arasında daha iyi bir denge sunarken, aynı zamanda “iş yeri” kavramını da tüm dünyada sorgulatacak bir güce sahip olacak gibi görünüyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 44. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 44. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
MEGAP Konkordatosu Ne Anlatıyor?
MEGAP Konkordatosu Ne Anlatıyor?
MEGAP hissesinde yaşanan süreç, bireysel yatırımcıların neden tek başına “finfluencer” peşinden gitmemeleri gerektiğini gösteren iyi bir örnek.
Dünya Gelir Tuzağının “Ortasında”
Dünya Gelir Tuzağının “Ortasında”
Gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülke kategorisine geçebilmeleri için aşmaları gereken önemli engellerden olan orta gelir tuzağı 108 ülkeyi sarmış durumda. Teknolojinin hızla ilerlediği 21. yüzyılda çoğu ülkenin ekonomisi yerinde sayıyor. Türkiye ise doğru stratejilerle küresel oyuncu olma potansiyeline sahipken, mevcut politikalar çıkış için fırsat sunmuyor…
Geçmişi Satma Trendi Müzik Endüstrisini Yozlaştırıyor
Geçmişi Satma Trendi Müzik Endüstrisini Yozlaştırıyor
Yayın çağı, yayıncıların müzik telif haklarını istismar etmeleri için büyük teşvikler yarattı. Whitney Houston slot makinelerinden Bing Crosby birasına kadar, yıldızların eserleri ve resimlerinin nasıl yeniden canlandırıldığını burada bulabilirsiniz.
Yatırımcı Profili Değişiyor
Yatırımcı Profili Değişiyor
Bireysel yatırımcı sayısının artığı bir döneme şirketlerin yatırımcı tabanlarını iyi tanımaları, değişiklikleri yakından takip etmeleri şirket değeri ve yatırımcı iletişimi açısından kritik öneme sahip.
Justin Lin ve Yeni Yapısal İktisat: “Taşı Pişirecek Sabra Sahip Adam”
Justin Lin ve Yeni Yapısal İktisat: “Taşı Pişirecek Sabra Sahip Adam”
Çin Kalkınmasına katkı sunan en önemli bilim adamları arasında yer alan Justin Lin’in yaklaşımlarından dersler çıkarılabilir.
Elektrikli Araçlarda Menzil Sorununu EREV’ler Çözebilir
Elektrikli Araçlarda Menzil Sorununu EREV’ler Çözebilir
Çalıştığı zamanın yüzde 95’inde bataryalarla çalışan yeni nesil elektrikli araçlar, benzinli bir motorun daha uzun mesafeler için bataryaları şarj etmesiyle kullanıcıların menzil kaygılarını önemli oranda hafifletebilir.
Çin’deki Yavaşlama Şirket Stratejilerini Yeniden Şekillendiriyor
Çin’deki Yavaşlama Şirket Stratejilerini Yeniden Şekillendiriyor
Uzun yıllar Çin pazarından ciddi kârlar elde eden batılı şirket, Çin ekonomisindeki yavaşlama ile birlikte gelirlerinde önemli kayıplar yaşamaya başladı. ABD ve AB ile Çin arasında gümrük vergilerinin artırılmasıyla yaşanan ekonomik gerilimin ticaret savaşına dönme riski de şirketlerin Çin stratejilerini gözden geçirmelerine neden oluyor.
İstanbul: Artık Taşı Toprağı Maliyet
İstanbul: Artık Taşı Toprağı Maliyet
Kırsalda iş bulma sorunu, gelir düzeyini artırma isteği ve büyük şehir imkânlarından faydalanmak için İstanbul’a göç eden vatandaşlar daha iyi yaşam koşulları, işsizlik sorunu ve güvenlik endişeleri nedeniyle İstanbul’u terk etmeye başladı.
OECD Ülkelerinin Yarısı Pandemi Öncesinden Daha Az Kazanıyor
OECD Ülkelerinin Yarısı Pandemi Öncesinden Daha Az Kazanıyor
OECD ülkelerinin yaklaşık yarısının pandemi öncesine göre daha az kazandığı ortaya çıktı. Enflasyona göre düzeltilmiş saatlik reel ücretler göz önüne alındığında, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, Avustralya ve birçok Avrupa ülkesindeki insanlar yaklaşık dört yıl öncesine göre daha az paraya sahip. Peki bunun sebebi ne? Ücretlerdeki dengelenme ne zaman sağlanabilir? Türkiye bu tablonun neresinde?
Dalgalı Piyasada Seyir Rehberi
Dalgalı Piyasada Seyir Rehberi
Bir yatırımcı dalga boyu yüksek zamanlarda gemisini hangi portföy ve yol haritası ile karaya yanaştırabilir? ‘Kara pazartesi’den alınması gereken dersleri, oynaklık dönemlerinde uygulanması gerekenleri uzmanlarına sorduk. Genel kanı portföylerin çeşitlendirilmesi, kaldıraçlı işlem yapılmaması ve hedge pozisyonlarının alınması yönünde.
Kara Delikler: Sürdürülebilirlikte Yeni Bir Adım mı?
Kara Delikler: Sürdürülebilirlikte Yeni Bir Adım mı?
Kara delikle çalışan bir pil nihai temiz enerji çözümü olabilir.
ABD’de Zincir Marketler Ürünlerle Birlikte Cirolarına da Kilit Vurdu
ABD’de Zincir Marketler Ürünlerle Birlikte Cirolarına da Kilit Vurdu
CVS, Target ve diğer zincir marketler tuvalet malzemelerinden temizlik malzemelerine kadar her şeyi bariyerli rafların arkasına koydu ancak bu önlem neredeyse her yönden geri tepti
Markalaşan Çinli Üreticiler Büyümeyi Dış Pazarlarda Arıyor
Markalaşan Çinli Üreticiler Büyümeyi Dış Pazarlarda Arıyor
Boox, Narwal ve Laifen gibi yerli markalar, yerel ekonominin zayıflığına ilişkin endişeler arttıkça bir koruma arayışına giriyor.
Olmayan Kazanca Enflasyon Vergisi
Olmayan Kazanca Enflasyon Vergisi
Yüksek enflasyonla yeniden gündeme gelen enflasyon muhasebesi, geçici vergi dönemlerinde uygulanmasıyla birlikte daha kazanç oluşmadan ek vergiye çıkmasına neden oluyor. Örneğin 3,3 milyon TL enflasyon düzeltmesine tabi varlığı bulunan şirket kredi de kullanıyorsa 94 bin lira ilave vergi çıkıyor. Mali müşavirler ve şirketlerin enflasyon muhasebesine itirazlarını 5 başlıkta topladık
İş Dünyası ve Sendikaların OVP’den Beklentileri
İş Dünyası ve Sendikaların OVP’den Beklentileri
Hükümetin üç yıllık makro hedeflerini ve politikalarını ortaya koyan Orta Vadeli Program’dan (OVP) iş dünyası adil bir vergi düzeni, finansmana kolay erişim, kalıcı düşük enflasyon dönemine ivedilikle ulaşılmasının sağlamasını beklerken, emek dünyası da öncelikle sosyal diyaloğun işletilmesi, gelirde ve vergide adaleti sağlayacak adımların atılmasını talep ediyor.
Ucuz Olmak Yeter mi?
Ucuz Olmak Yeter mi?
Türkiye için hisse senedi fiyatlaması bundan sonraki süreçte küresel konjonktür elverse bile, daha çok kendi politikalarımıza bağlı olacak gibi görünüyor