Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Yaşam

Gıda Takviyelerinde Sağlık Beyanına Dikkat!
Yapılan düzenlemelerle gıda takviyesi sektörü ülkemizde istikrarlı bir şekilde büyüyor
  • 11 Aralık 2023 09:23
  • Ece Vahapoğlu
Gıda Takviyelerinde Sağlık Beyanına Dikkat!

Yıllardır sağlıklı yaşam iletişimimde gıda takviyelerine de sıkça yer veren bir dijital içerik üreticisi ve wellness eğitmeni olarak sektörü yakından takip etmeye gayret ediyorum ve bunu bir sorumluluk olarak görüyorum. Özellikle toplum sağlığını ilgilendiren konulara günümüzde her ne kadar bilgiye ulaşmak kolaylaşsa da bilgi kirliliğini göz önüne alarak dikkat edilmesini çok önemsiyorum.


Nitekim, 23-26 Kasım tarihleri arasında Antalya’da Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği tarafından gerçekleştirilen 5. Gıda Takviyesi Konferansı’na konuşmacı olarak davet edilmek beni çok mutlu etti. Hem iki gün boyunca kamu ve özel sektörün değerli isimlerinin ve karar vericilerin sundukları bilgilerini öğrenme şansım oldu, hem de bu kıymetli kitleye kendi bakış açımı anlatma fırsatım doğdu.


“Sürdürülebilir Gıda Takviyesi Üretimi ve Tüketimi” teması ile gerçekleşen konferansta T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı, IADSA (Uluslararası Gıda Takviyesi Dernekleri Birliği) ve GOED (EPA ve DHA- Omega-3 Global Organizasyonu) temsilcileri, akademisyenler ve takviye edici gıda sektörü bir araya geldi.


Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Samet Serttaş, açılış konuşmasında Türkiye’deki gıda takviyesi sektörünün geçmişten günümüze gelişimine dikkat çekti. Bu alandaki karar alıcıların oluşturduğu mevzuatların uygulanması ile piyasadaki algıyı zedeleyen ürünlerin ortadan kalktığı, yatırımlar ile birlikte yüksek kalitede ürün üretim ve ihracatının arttığına değindi. Sektördeki gelecek hedefleri arasında gönüllü sertifikalandırma sistemlerinin yaygınlaştırılması, gıda ve sağlık okuryazarlığının arttırılması, sağlık profesyonellerinin koruyucu sağlık hizmeti basamağında etkilerinin arttırılması olduğunu iletti.


Kendi sosyal medyamda da konferanstan paylaştığım bazı dikkat çekici noktalarda özellikle bizi ilgilendiren ‘sağlık beyanı’ mevzuatı vardı. Mesela; takviye edici bir gıda markası ve bu markayı ve ürünü paylaşan bir influencer ‘bağışıklığı güçlendirir, zayıflatır, … sistemini düzenler” gibi söylemlerde bulunamaz. Yerine ‘ … sistemini düzenlemeye/desteklemeye yardımcı olur’ diyebilir.


2013 yılı gıda takviyeleri için milat niteliğinde diyebileceğimiz bir yıl oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı uzun çalışmaların neticesinde gıda takviyeleri alanındaki yasal mevzuatı doldurmak için yönetmelik ve tebliğ yayımladı. Böylece öncelikle gıda takviyelerinde hangi vitamin ve minerallerin hangi miktarda kullanılabilecekleri belirlendi. Sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanları, Sağlık Bakanlığı uzmanları ve alanındaki en önemli akademisyenlerden oluşan bir bilim kurulu gıda takviyelerinde kullanılan tüm bileşenler için maksimum limitler belirlendi. Belirlenen bu limitler, sektörün yenilikçi özellikleri dikkate alınarak bilimsel gelişmeler ışığında gerek görüldükçe güncellendi. Dünyaya örnek olabilecek bir gıda takviyesi onay mekanizması kurularak üretilen ve ithal edilen tüm gıda takviyelerinin piyasaya arz edilmeden önce Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıkı bir denetim mekanizmasından geçtikten sonra onay alınması temin edildi. Ülkemizde satılan tüm gıda takviyelerinin etiketinde Bakanlık onay numarası bulunması şartı mevzuat ile getirildi.


Gıda takviyelerinin satışında, pazarlanmasında ve reklamında kullanımına izin verilen sağlık beyanları listesi Sağlık Bakanlığı tarafından 2023 yılında yayımlanan sağlık beyanları yönetmeliği ve kılavuzu ile sınırlandırıldı. Böylece gıda takviyelerinin pazarlanmasında sadece içindeki bileşenin hangi sağlık faydası doğurabileceğini belirten onaylı beyanların etiket ve reklamlarda kullanımına müsaade edildi. Bir başka önemli bakanlık da, Ticaret Bakanlığı. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün altında bulunan Reklam Kurulu ile gıda takviyeleri reklamları çok kapsamlı bir şekilde denetleniyor. Yanıltıcı sağlık beyanlarını reklamlarında kullanan firmalar büyük cezalar ile karşı karşıya kalıyor. Gıda takviyeleri hem eczanelerde, hem online satış noktalarında hem de doğrudan satış ve perakende satış kanallarında satılıyor. Ticaret Bakanlığı mesafeli satışlarda gıda takviyelerinin güvenli şekilde pazarlanması için yoğun denetim faaliyetleri yürütüyor. Tüm bu önlemler ile gıda takviyesi sektörü ülkemizde istikrarlı bir şekilde büyümüş ve büyümeye de devam edecek gibi görünüyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 8. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 8. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
2023 Yıl Sonu İçin Şirketlerin Stratejik Vizyonu: Yenilikçi Yaklaşımlar ve Değişim Dinamikleri
2023 Yıl Sonu İçin Şirketlerin Stratejik Vizyonu: Yenilikçi Yaklaşımlar ve Değişim Dinamikleri
Zor olan değişmek değil, işler iyiyken değişebilme cesaretini göstermektir.
Elektrikli Araç Yolculuğu Değişimi Yönetmek
Elektrikli Araç Yolculuğu Değişimi Yönetmek
Elektrikli araçların ortaya çıkışı ve büyümesiyle iş hayatımız ve kişisel yaşamlarımız her geçen gün önemli değişikliklere sahne oluyor
Yapay Zeka İşimi mi Paramı mı Elimden Alacak?
Yapay Zeka İşimi mi Paramı mı Elimden Alacak?
Ücret ve kazançlar yapay zekanın yaygınlaşmasından olumsuz etkilenebilir
“Baharı Bekleyen Kumrular Gibi”
“Baharı Bekleyen Kumrular Gibi”
Ünlü şarkının sözü, 1978 yılında Coşkun Sabah tarafından yazılmış. Kendisini Türkiye çapında şöhrete kavuşturan bu bestenin adı, bugünün piyasası ile birebir örtüşüyor.
Güneş Enerji Santralleri Hangi Evler İçin Avantajlı?
Güneş Enerji Santralleri Hangi Evler İçin Avantajlı?
Artan enerji maliyetleri ve sürdürülebilirlik kaygıları Çatı GES’lere olan ilgiyi artırıyor. Peki sistem hangi evler için daha uygun?
2024’te Devir Düşüyor
2024’te Devir Düşüyor
2023’te otomotiv satışları sektörün uzun zamandır hayalini kurduğu 1 milyonun üzerinde. Sektörün 2024 beklentileri ise bu yılın yüzde 30-40 altında
Ekonomi ve Jeopolitik - Ateş ile Buzun Dansı
Ekonomi ve Jeopolitik - Ateş ile Buzun Dansı
Küresel ekonomiler, 2000’li yılların başından itibaren globalizasyon, ucuz iş gücü ve ucuz enerji avantajlarından faydalandı.
Yabancılar tahvil piyasasına hızlı döndü
Yabancılar tahvil piyasasına hızlı döndü
Son yıllarda yerel para cinsi tahvil piyasasından tamamen çıkan yabancılar, Kasım ayı itibariyle güçlü bir dönüş yaptı. Aralık başında gerçekleşen 10 yıllık ihaleyi ise yabancılar domine etti.
2024 Dünyanın Seçim Yılı
2024 Dünyanın Seçim Yılı
2024 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yarısı sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Ülkeler seçim dönemine hazırlanırken, bunlardan bazılarının hükümet ve politikalar üzerinde önemli etkiler yaratması bekleniyor. Savaşlar, inatçı enflasyon ve yüksek borçlanma maliyetleri salgın sonrası toparlanmayı geciktirirken, yeni yılda dünyayı bekleyen ekonomik riskleri, hangi seçimlerin sonuçlarının önemli bir etkisi olacağını araştırdık.
‘Asgari’de Buluşuyoruz
‘Asgari’de Buluşuyoruz
2024’ün asgari ücreti için toplantılar 11 Aralık’ta başlıyor. Son 50 yıllık süreçte asgari ücretin kişi başına milli gelire oranı yüzde 80’den dalgalı bir seyir izleyerek bugün yüzde 40 seviyesine geriledi. 2005’te asgari ücret ortalama ücretin yüzde 46’sı iken ilerleyen yıllarda yüzde 60 seviyesine ulaştı
Ekonomide Denge Noktası Neresi?
Ekonomide Denge Noktası Neresi?
Merkez Bankası, ekonomik büyümede ödünleşmenin enflasyondaki aşırılığın devre dışı kalmasından sonra başlayacağını öngörüyor. Peki bu aşırılığı ölçebilecek modellemeler çalışmaya başladı mı? Enflasyonun “köpüğünün” büyüme ödünleşmesine gerek olmadan inebileceği seviye neresi?
BIST’in Gözü Normalleşmeyle Gelecek Yabancılarda
BIST’in Gözü Normalleşmeyle Gelecek Yabancılarda
Borsa 3 yıllık rallinin ardından 2024’e değişen dengelerle girmenin belirsizliğini yaşıyor. Yükselen faizlerle birlikte yerli yatırımcı için mevduat, tahvil gibi alternatifler yeniden gündeme geldi. Analistlerin beklentisi ise yerliden doğabilecek açığı yabancı yatırımcının dolduracağı yönünde.
Kira Fiyatları Üç Yıl Sonunda Geriledi
Kira Fiyatları Üç Yıl Sonunda Geriledi
Kiralardaki hızlı artışa karşı çıkarılan Airbnb yasası amacına ulaştı. Günlük kiralıktaki evler normal kiralık piyasasına dönmeye başladı. Kiralık ev sayısı artınca İstanbul’da kiralar düşmeye başladı.