Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Halka Arzın Hikayesi Olmaz, Patronun Vizyonu Olur
Halka arzdan elde edilen gelirin nasıl değerlendirileceği izahnamede somut bir zemine oturtulmuş olsa bile; bu niyetleri hayata geçirecek olan patronun vizyonudur
  • 31 Mayıs 2024 09:39
  • Dr. Ali Yürüdü
Halka Arzın Hikayesi Olmaz, Patronun Vizyonu Olur

Türkiye’de 50 yıldan uzun faaliyetlerine devam eden kaç şirket vardır?


Sizce kaç şirket aile arası sorunlarla yaşıyordur?


Kaç şirket gerçek anlamda kurumsal bir kültüre sahiptir?


Peki ya sizce hisse senetlerine yatırım yapan 8 milyonu aşkın kişiden kaçı hayatında en az bir izahname okumuştur?


30 yılı aşkın meslek hayatımla size kısaca hepsinin cevabının “az” olduğunu söyleyebilirim. Dünyanın milli hasılasının yarısını, ülkemiz şirketlerinin ise yarısından fazlasını oluşturan aile şirketleri; yıllar içerisinde evlilikler, çocuklar, gelinler, damatlar derken dallanıp budaklanırlar. Ancak hepimizin malumu olduğu üzere; Türkiye’de aileleşmek meşakkatli bir yolculuktur.


Şirketlerimiz; Türk Ticaret Kanunu’na göre “şirketleşmiş” gibi olsa da; ailelerin kalabalıklaşması ve herkese hissedeki payı kadar iktidar vermek, iş vermek, güç vermek; demokrasilerde olduğu kadar, kurumsallaşma eşiğini geçememiş şirketlerde maalesef yönetmeyi zorlu kılıyor. Dolayısıyla her şirkette bir “lider” bulunur. Şirketlerin sürekliliği için de her ailede patron olacak bir lider mutlaka çıkmalıdır.


Kurumsal ilkeler neticesinde oluşan organizasyon şemalarının en tepesinde oturan bu lider patronlarımızın; zaman içerisinde giderek kalabalıklaşan bu yapıları yönetebilmesi ve yıllarca devam ettirebilmesi, hele de Türkiye ekonomisi gibi öngörülebilirliği düşük ülkelerde zorlu bir yolculuktur. Diğer yandan; elbette hissedarların ya da söz konusu ortak aile bireylerinin şirket üzerindeki haklarını ve çıkarlarını koruyabilmek için bir organizasyon şeması şarttır. Lider bile olsa; paranızı birine emanet etmek, canınızdan muhtemelen hemen sonra gelir.


Ülkemizde sıklıkla denk geldiğimiz ailelerin şirketler üzerinde yarattığı risklerden biri de aile fertlerinden biri veya birkaçının; artık aile işini yapmak istememesidir. Oldukça doğal olmakla beraber; bu ayrılık isteği, ortada bir lider olsa bile kolay olmayabiliyor. Lider; neticede çoğunluğu koruma çabasında olduğu için, sistemden çıkmak isteyenin kapısını sonuna kadar açamıyor.


Bu noktada başvurulan yöntemlerin en başında gelen halka arz müesesesi; burada bahsettiğim tüm sorunların çözümü olarak görülüyor. Artık aile işini yapmak istemeyen, şirketteki parasıyla başka bir iş yapmak ya da belki hiçbir iş yapmak istemeyenler için; hissesini satmak istediğinde satılacak pazarı, alıcısı, fiyatı şeffafça belli olduğu borsa; şirketin sürekliliğine zarar vermeden bu sorunların tamamına çözüm oluyor.


Ama o fiyatın oluşabilmesi için; “Neyi, niye satıyoruz, neden bu fiyata satıyoruz? Biz kimiz? Sonra biz bu parayla ne yapacağız?” sorularının potansiyel yatırımcı bulabilmek için iyi anlatılması gerekiyor. “Lider” diye tanımladığımız patronun; “Sattığımız paydan gelen parayla biz ne yapacağız?” sorusunun cevabı; bizler gibi danışmanlar arasında “halka arz hikayesi” olarak tanımlanır. Yukarıda anlattığım patron dominasyonu sebebiyle “halka arz hikayesi”; yatırım yapacağınız şirket için “hikaye” olmaktan öteye geçmelidir. Dünyaya açılmak, her köşeye ihracat yapmak, yatırımdan yatırıma koşmak; bir şirkete yatırım yapmak için kulağa en hoş gelen hikayelerdir. İzahnamede ise “fonun kullanılacağı yer” başlığı altında “yatırım için” niyetini görebiliriz. Bu niyetin gerçeğe dönüşme ihtimalinin olasılığını ise patrondan anlarız.


Dolayısıyla patron önemlidir. Nihayetinde çoğunluk yönetimdedir ve son söz patronaja aittir. Dolayısıyla burada bir şirketin; fon toplayabilmesi için önce bir hikaye ortaya koyup, her anlamda önce kamu kurumlarını ikna edebilmesi gerekir. Burada kullanılan en önemli evraklardan olan izahnameler; bir şirket işlem görmeye başlamadan önce mevzuata göre şirketlerin web sayfalarına yüklenir. Maalesef burada söz konusu olan hisse senedi yatırımcılarının ise bu detaylı dokümanı okuma eğiliminin ülkemizde düşük olduğunu görüyoruz. Okunması gerekliliği bir yana; her ne kadar halka arzdan elde edilen gelirin nasıl değerlendirileceği izahnamede somut bir zemine oturtulmuş olsa bile bu niyetleri hayata geçirecek olan patronun önemini yatırımcıların göz ardı etmemesi gerekir. Yani aslında hikâyeden daha fazlası gerekir.


Patronların burada üzerine düşen yatırımcılarla daha fazla kamuoyuyla iletişimi kurması kendisini, vizyonunu, şirketini şeffaf biçimde aydınlatması gerekir. Uzun vadede yatırım yapmak isteyen yatırımcıların ise bu noktada patronun vizyonunun, şirketin geleceğini inşa edeceğini unutmadan karar alma cesareti gösterebilecek olanları filtreleyebilmesi gerekir diye düşünüyorum.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 32. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 32. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Yapay Zekada Testi Kırılmadan
Yapay Zekada Testi Kırılmadan
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Konkordato Riski Büyüyor
Konkordato Riski Büyüyor
Çek, senet ve krediler açısından 2024 yılında şirketlerin nakit akışında bozulma hızlandı. Çıkan Finansal Yeniden Yapılandırma düzenlemesine rağmen konkordatoların sayısı katlandı. Birçok şirketin alacaklı baskısından kurtulma seçeneğini tercih etmesi, ödeme zincirini tehlikeye atar hale geldi. 2023’te 519 firma konkordato ilan ederken bu yılın nabzını mahkeme ilanları gösteriyor. 3 yılda konkordatoyla ilgili mahkeme kararlarını içeren ilan sayısı 895 iken, Mayıs sonunda rakam ikiye katlandı. Soru şu: Tüm konkordatolar gereklilikten mi? Yoksa kötü niyetli olanlar da var mı?
Küresel Ticareti Altüst Edebilecek Altı ‘Darboğaz’
Küresel Ticareti Altüst Edebilecek Altı ‘Darboğaz’
Bu kritik deniz yollarında yaşanacak aksaklıklar deniz ticaretini alt üst edebilir ve enflasyonu yeniden ateşleyebilir.
Google Ünlü Laboratuvarındaki İcatları Özgür Bırakacak
Google Ünlü Laboratuvarındaki İcatları Özgür Bırakacak
Alphabet, ünlü laboratuvarındaki birçok projeyi bağımsız startuplara dönüştürerek sınırsız icat dönemini sona erdiriyor.
Suudilerin Yeni Hedefi ATP Masters 1000 Turnuvası
Suudilerin Yeni Hedefi ATP Masters 1000 Turnuvası
Suudi Kamu Yatırım Fonu (PIF) destekli bir kuruluş olan SURJ Sports Investment’ın, ATP Masters 1000 tenis turnuvasına ev sahipliği yapmak amacıyla lisans almak için görüşmelerde bulunduğu belirtiliyor. Kaynaklar, organizatör ATP Tour ile zamanlama ve yer konusunda görüşmelerin sürdüğünü ve görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının kesin olmadığının altını çiziyor
Avrupa Bankalarının Rusya İkilemi
Avrupa Bankalarının Rusya İkilemi
Avrupa Merkez Bankası, bankalara Rusya’dan çıkışlarını hızlandırmaları için baskıyı artırıyor.
Bankalardan Aradığını Bulamayan İş Dünyası Faktoringe Yöneldi
Bankalardan Aradığını Bulamayan İş Dünyası Faktoringe Yöneldi
Yüksek enflasyonla birlikte gelen miktarsal ve parasal sıkılaşma, şirketleri likidite bulmakta zorlamaya başladı. Çoğu sanayici ya da ihracatçı bu dönemde öz kaynaklarını kullanarak ticaret yapmaya çalışıyor. Öz kaynağı güçlü olmayanlar ise faktöring şirketlerinin kapısını çalıyor.
Borsa Yeni Yıldızını Arıyor
Borsa Yeni Yıldızını Arıyor
2024 yılının yıldızı olan bankacılık sektöründe kâr realizasyonları görülmeye başlarken yatırımcılar yeni yıldızın peşine düştü. Peki bankacılık dışında hangi sektörler bu yıl içerisinde öne çıkabilir?
Rekabet Çağı
Rekabet Çağı
Yapay zekaya ilişkin gelişmeler o kadar hız kazandı ki geleceğe yönelik kurulan senaryolar da bundan payını alıyor. Geliştiriciler son 1 yılda ardı ardına yeni model ve güncellemeler çıkarırken, üretken yapay zekanın henüz kendini e-ticaretin de gerisinde konumlandırması mütevaziliğinden midir bilinmez…
Fırsatçılık Enflasyonu
Fırsatçılık Enflasyonu
Dördüncü yılına giren yüksek enflasyon dönemi, tüketicinin kafasındaki “fiyat algısını” yerle bir etti. İşletmelerin bir bölümü bunu fırsat bilerek fiyatları sürekli, düzenli olarak yukarı çekerek “fırsatçılık enflasyonu” üretiyor. Bir bölümü ise “yerine koyma maliyetini” dikkate alarak fiyatlama yapıyor. Sonuç, kendini her şekilde hayat pahalılığı olarak gösteriyor.
İletişim Bir Bölümün İşi mi?
İletişim Bir Bölümün İşi mi?
Şirketin iletişiminde sürece kurumsal iletişim bölümü kadar, yatırımcı ilişkileri, CEO, CFO ve tüm üst yönetimi hatta yönetim kurulunu dahil edebiliriz
Robot Devrimi Başlıyor: Unitree G1 ile Yeni Bir Dönem
Robot Devrimi Başlıyor: Unitree G1 ile Yeni Bir Dönem
İnsansı robotlar Çinli Unitree G1 modeli ile evlerimize girip hayatımızı değiştirmeye hazırlanıyor
Nöropazarlama ve Yeni Dünyada Tüketici Davranışları
Nöropazarlama ve Yeni Dünyada Tüketici Davranışları
Sinirbilim ve psikolojideki ilerlemeler sayesinde beynin nasıl çalıştığını artık daha iyi anlıyoruz.
İngiltere’de Seçim Yarışı Başlıyor
İngiltere’de Seçim Yarışı Başlıyor
İngiltere, sürpriz bir kararla 4 Temmuz’da erken seçime gidiyor. Anketler, İşçi Partisi’nin 2010 yılından beri ilk kez iktidara gelebileceğini gösteriyor. Erken seçim nedeniyle İngiltere-Türkiye güncellenmiş Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri erteleniyor. İş dünyası, müzakerelerin seçim sonrası hızla tamamlanmasını talep ediyor.
Fakir Bir Ülkede Mutlu Olmak Mümkün Mü?
Fakir Bir Ülkede Mutlu Olmak Mümkün Mü?
Mutlu olmak için öncelikli olarak “ben” değil, “biz” demeyi öğrenmek gerekiyor.
Türk Lirası, Dedikleri Kadar Değerli mi Gerçekten?
Türk Lirası, Dedikleri Kadar Değerli mi Gerçekten?
Bu sorunun cevabını arayacağımız yerlerin başında TL’nin reel değeri geliyor.
Döviz Kredisinde Maliyeti Yarıya Düşürme ‘Opsiyonu’
Döviz Kredisinde Maliyeti Yarıya Düşürme ‘Opsiyonu’
Yüksek finansman maliyeti, şirketleri yeni yol bulmaya itti. Firmalar döviz kredilerinde yüzde 8’ler civarında olan maliyetleri bankalar ile çeşitli opsiyon sözleşmeleri yaparak yüzde 4,5’lara kadar düşürebiliyor