Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Halka Arzın Yeni Dev Kriterleri ve Enflasyon Muhasebesi
Firma değerlerini gösteren özkaynakların enflasyon karşısında ne ölçüde korunduğunu belirlemek amacıyla yasalaşan enflasyon muhasebesi değerlendirilmeleri daha anlamlı kılacak.
  • 5 Ocak 2024 09:06
  • Diğdem Aykutlu
Halka Arzın Yeni Dev Kriterleri ve Enflasyon Muhasebesi

Son yıllarda yüksek faiz ve finansman maaliyetlerinin en gözde alternatifi olarak kabul edilen halka arzlar ve halka arza olmayı planlayan şirketler 2024 yılına beklenenin de üstünde finansal kriterlerle merhaba dedi. Borsaya aşina herkesin bildiği iki önemli halka arz koşulu (aktif toplam büyüklük ve yıllık ciro tutarı) Sermaye Piyasası Kurulu’nun 29.12.2023 tarih ve 2023/82 sayılı kararıyla güncellenerek revize edildi. Böylece 2022 yılı için minimum 450 milyon TL olarak aranan şirket aktif toplam büyüklüğü 2023 yılı için 1 milyar 500 milyon olarak belirlenirken 2022 yılı için aranan 270 milyon TL değerinde yıllık ciro tutarı 2023 yılı için 750 milyon TL’ye yükseltildi.


Geçtiğimiz yılı gerek yatırımcı sayısı (8,5 Milyon), halka açılan şirket sayısı (54) ve gerekse sağlanan fon miktarıyla (79,3 Milyar TL) rekor rakamlarla geçiren sermaye piyasalarını yeni yılda daha rekabetçi bir ortam ve aktif büyükleri yüksek şirketler bekliyor denilebilir. Aslında yedi haneli ve geçmiş yıllara kıyasla artı eksi yüzde 300 artış getiren yeni kriterlerin Türkiye’yi bir süredir zorlayan enflasyon problemiyle paralel bir seyir izliyor. SPK tarafından belirlenen bu yeni rakamların, firma değerlerini gösteren özkaynakların enflasyon karşısında ne ölçüde korunduğunu; aslında eriyip erimediğini belirlemek amacıyla yasalaşan enflasyon muhasebesiyle birlikte değerlendirilmesi anlamlı olacaktır.


Gerçekten de günlük hayatta market alışverişi, eğitim, kira giderleri ve biraz daha şanslıysanız kültür hayatınızı zora sokan hayat pahalılığı nam-ı diğer enflasyon erimesi pek tabiki şirketleri de etkilemektedir. En basit örnekle enflasyonist ortamlarda şirketlerin beş yıl önce satın aldığı ve bilançolarında duran varlıklar altında kaydedilen gayrimenkullerin güncel piyasa değeri, satın alma gücü cinsinden değeri yani fiyatı şirket defterlerinde yer alan değerin oldukça üstündedir. Yani şirketin finansal tabloları sahip olduğu gayrimenkullerin hazırlandığı tarihteki değerini yansıtmamaktadır. Şirketler sahip olduğu stoklar veya parasal olmayan varlıklar için aynı tehlikeyi taşır. Bu durum bilançoların şirketlerin gerçek durumunu gösterememesine yol açar. Güçlü özvarlığı olmasına rağmen kredi kuruluşları nezdinde şirketler durumlarını yansıtmayan bilançolarla varlıklarını tevsik yani ispatlayamaz, kredibilitelerini arttıramazlar. Özellikle krediyle dönen şirketler için bu para bulamama ve çöküş demektir.


Borsa çevreleri dahil günlük hayatta sıkça kullanılan; “Çok iyi gidiyordu bu şirket nasıl battı? Şirket değeri neden bir anda düştü?” gibi soruların cevapları arasında tam da bu nedenle gerçeği yansıtmayan bilançoları da zikretmek gerekir.


Gerçeklerden ve risklerden ayrışmış bu kayıt sistemi şirketlerin yüksek enflasyon ortamında maruz kaldığı maliyet yüküne de etkilidir. Bir başka ifadeyle, şirketler satın aldıkları mal ve hizmet pahalılığını maliyetlerine/giderlerine yansıtamazlar. Ve bilançolarında olmayan yani fiktif kârlar doğar, kazanmadıkları paraların vergisini ödemek zorunda kalabilirler. Sonuç olarak şirket başarısı ve kârlılığı sürdürülebilir ve güvenilir olmaktan uzaklaşır. Mikro ölçekte şirket sahipleri, çalışanları, müşteri veya tedarikçiler ile bütüne baktığımızda kredi kuruluşları, devlet kurumları, borsa yatırımcıları ve tüm bir ekonomik düzen bu yanıltıcı etkinin zararlarına ortak olur.


Tam da bu sorunları çözmek amacıyla Türkiye’de 31.12.2023 tarihli bilançolar için TMS 29 Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama Standardı ve BOBİ FRS 25 Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Enflasyon muhasebesi uygulamasına geçiliyor. Enflasyon muhasebesiyle bilançoların artan enflasyon ve yükselen fiyatlar dikkate alınarak düzenlenmesi amaçlanıyor. Böylece duran varlıkları fazla olan şirketlerin özvarlık ve aktif büyüklerinin enflasyon oranında ve belki de daha fazla büyüme göstermesi olası. SPK tarafından küçük yatırımcıyı korumak ve borsaya güçlü mali yapıya sahip şirketleri kazandırmak amacıyla iktisap edilen bu yeni dev rakamların rasyonel sebebi bu olabilir. Peki ama duran varlıkları yüksek olmayan kârlı ve güçlü teknoloji veya hizmet firmaları? Aktif büyüklük kriterinin bu firmaları tanımlamakta yeterli olması pek mümkün görünmüyor. Asıl duran varlığı ve değeri hiç durmayan ve devamlı geliştiren beyinleri, uygulamaları, hizmetleri olan fintech, IT ve diğer hizmet sektörlerini küçük yatırımcıyla buluşturacak yeni ve görece spesifik halka arz kriterlerinin yasalaşması bu şirketlerin de yüksek finansman maliyetlerinden korunmasında faydalı olacaktır.


Son olarak halka arzın ilk adımı olarak kayıtlı sermaye sistemine geçecek şirketlerin asgari sermaye miktarı 01.01.2024 yılından itibaren geçerli olmak üzere 100 milyon TL olarak güncellendi. Halka arz planlayan şirketlerin bu kriterlerin hepsini karşılaması bekleniyor. SPK tarafından başvuru prosedürünün hızlanması ve etkinleşmesi amacıyla geliştirilen ve önce yatırım ortaklıkları için hayata geçirilen e-başvuru sisteminin 2024 yılı içinde tüm başvurular için geçerli olacak şekilde genişletilecek olması halka arz edilecek şirketlerin işini kolaylaşıtıracaktır.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
İhracatta 2024 Görünümü Nasıl Olacak?
İhracatta 2024 Görünümü Nasıl Olacak?
Ekonomisini üretim ve ihracatla büyütmeye odaklanan Türkiye, 2023’ü OVP hedefine paralel 255,8 milyar dolar ihracat ile tamamladı. Aynı dönemde ithalat 361,8 milyar dolar olurken, dış ticaret açığı gerilemeye rağmen 100 milyar doların üzerinde kalmaya devam ediyor.
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 12. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 12. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Otomotiv Şirketlerinin Geleceği: Değişen Tüketici Taleplerine Yenilikçi Yanıtlar
Otomotiv Şirketlerinin Geleceği: Değişen Tüketici Taleplerine Yenilikçi Yanıtlar
Elektrikli araçların yükselişi, sadece ulaşım alışkanlıklarımızı değil, aynı zamanda otomotiv şirketlerinin iş modellerini de köklü bir şekilde dönüştürüyor
Enflasyon Muhasebesi Temettüleri Nasıl Etkileyecek?
Enflasyon Muhasebesi Temettüleri Nasıl Etkileyecek?
Borsada 2024’e girdiğimiz bu günlerde yatırımcıların en fazla merak ettiği konulardan birisi şirketlerin 2023 yılı kârlarından ne kadarını temettü olarak dağıtacağı. Bununla bağlantılı olarak merak edilen bir diğer konu da bu yıl uygulanacak enflasyon muhasebesinin şirketlerin temettü kararlarını etkileyip etkilemeyeceği.
Tüketicinin zor yılı
Tüketicinin zor yılı
Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele reçetesinin başında, iç talebin kısılması var. Önceki iki yılda uygulanan politika nedeniyle inanılmaz bir hızla yükselen “mala hücum”, hız kesmek zorunda. Otomotiv ve konutta bunun izleri net olarak görünüyor. Lükse ya da ihtiyaç dışı tüketime yöneldiği düşünülen bireysel krediler yavaşlarken, bankalar kredili mevduat hesaplarında kısıtlamalara gidiyor. Ücret artışlarının yarattığı birkaç aylık geçici refah dışında, tüketicilerin son dönemin en sert yılına hazırlanması şart gibi görünüyor.
İşte Hayatımızın Matematiğini 2024’te Değiştiren Yeni Rakamlar
İşte Hayatımızın Matematiğini 2024’te Değiştiren Yeni Rakamlar
Yeni yılla birlikte vergilerden ücretlere hayatımızı etkileyen tüm rakamlar yukarı yönlü revize edildi.
Asgari Ücret Azami Rekabet
Asgari Ücret Azami Rekabet
Kar marjı dar, emek payı yüksek birçok sektör, uluslararası rekabet avantajını kaybetme riski ile karşı karşıya. Farklı sektörlerin temsilcileriyle kendi sektörlerindeki rekabet durumunu; zorlukların aşılması için planlarının neler olduğunu konuştuk.
Havada Eriyen Zam…
Havada Eriyen Zam…
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Miktarsal Sıkılaşmaya Likidite Baskısı
Miktarsal Sıkılaşmaya Likidite Baskısı
Bankalardaki TL likidite fazlası, TCMB’nin zorunlu karşılık ve TL depo alım ihalesi adımlarına rağmen artmaya devam ediyor. Bu durum piyasa faizlerini baskılarken, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini sınırlıyor.
2024 Marka Stratejileri
2024 Marka Stratejileri
Bu yıl, basitlik, hakkaniyet, şeffaflık ve kolaylık yılı
40 Yıllık Döngü Sona mı Eriyor?
40 Yıllık Döngü Sona mı Eriyor?
Çin büyümesi 2023 yılına göre daha iyi bir performans gösterebilir ancak bu toparlanma önceki yıllara oranla oldukça sınırlı kalacak.
Ticari Çatışmalar ve Korumacılıkta Yaygınlaşma Korkusu: G-20 Ülkeleri Tedricen Korumacılığa Kayıyor
Ticari Çatışmalar ve Korumacılıkta Yaygınlaşma Korkusu: G-20 Ülkeleri Tedricen Korumacılığa Kayıyor
Küresel ticarette korumacı önlemler durgunluk eğilimleri ve büyük risklere rağmen artıyor.
Meditasyon ve Mutluluk Arasındaki Bağ
Meditasyon ve Mutluluk Arasındaki Bağ
Meditasyonun düzenli ve uzun soluklu uygulanması, kişinin hayatında net bir şekilde meditasyondan önce ve sonra farkını ortaya koyuyor
Yüksek Faizler Dünyayı Nasıl Değiştirdi?
Yüksek Faizler Dünyayı Nasıl Değiştirdi?
Ekonomistler ve üst düzey yatırımcılar; parasal sıkılığın tüketiciler, hükümetler, işçiler ve piyasa için ne anlama geldiğini değerlendirdi.
Girişimci Kadınlara Cinsiyet Engeli
Girişimci Kadınlara Cinsiyet Engeli
Girişim ekosisteminde kadınlar tarafından kurulan şirketlerin anlaşma sayısı yavaş da olsa artış gösterirken, yatırım hacmi ise azalıyor. Cinsiyet temelli önyargılar, kadın kurucuların toplam sermaye pastasından aldığı paydaki düşüşte önemli faktörlerden biri...
Yeni Çağda Yeni Adım: Batarya Ekonomisi
Yeni Çağda Yeni Adım: Batarya Ekonomisi
Gelecekte ulaşımda kullanacağımız araçların akıllı, otonom ve elektrikli olacağını artık söylemeye gerek yok. Ancak bu yeni gerçekliğe ulaşmak ve kabul ettirebilmek zaman aldı ve süreç devam ediyor. Çok uzun süredir tüketicilerin “bataryalı elektrikli araçlar geliyor, önemli, menzil sorunları sebebiyle buna inanmıyoruz” dediği bir dönem yaşıyoruz.