Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Hazırlanın, Türkiye İki Ay Sonra “Gri Liste”den Çıkıyor
Türkiye’nin 2021 yılı Ekim ayından beri bulunduğu Gri Liste’den Haziran sonunda çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.
  • 3 Mayıs 2024 12:24
  • İpek Yezdani
Hazırlanın, Türkiye İki Ay Sonra “Gri Liste”den Çıkıyor

Merak etmeyin, bu yazıya böyle iddialı bir başlık atmak için iyi sebeplerim var. Bu sebeplerin en başındaysa, üç ay öncesine kadar Paris’te, Türkiye’yi gri listeye alan Mali Eylem Görev Gücü’nde (FATF) çalışıyor olmam geliyor.


Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde 1989’da kurulan ve kara paranın aklanmasıyla mücadeleye ilişkin tavsiye ve kuralları belirleyen FATF, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı için Ekim 2021’de Türkiye’yi ‘Gri liste’ye almıştı. Bir ülkenin gri listeye alınması demek, o ülkenin FATF tarafından ‘Uluslararası İşbirliği İnceleme Grubu’ tarafından özel izlemeye alınması demek.


Şu anda FATF’nin gri listesinde Türkiye’nin yanı sıra şu ülkeler yer alıyor: Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam ve Yemen.


FATF’nin bir de “Kara liste”si var. FATF kara listeleri, kara para aklama ve terör rejimlerinin karşı finansmanında yetersiz görülen ülkeleri bu listeye alıyor. Yüksek riskli olarak tanımlanan bu listede şu anda üç ülke bulunuyor: İran, Kuzey Kore ve Myanmar.


Gri listeye alınmanın sonuçları


Gri listeye alınmanın ülke ekonomisi açısından sonuçları ise daha ciddi: Gri liste, bir ülkeye gelecek doğrudan yabancı yatırımı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Gri Liste’ye dahil olmak, bir yargı bölgesinin kara para aklamayı ve terörün finansmanını önlemeye yönelik politikalarında tespit edilen ‘stratejik eksiklikleri’ ifade ediyor.


Türkiye’nin gri listeden çıkacağının ilk göstergesi ise Şubat 2024’te Paris’te düzenlenen FATF Genel Kurulu’nda alınan “Türkiye’ye yerinde saha ziyaretinin gerçekleştirilmesi” kararıydı.


Paris’teki OECD binasında, yılda üç kez FATF genel kurul düzenliyor: Ekim, Şubat ve Haziran aylarında. Bu genel kurullarda da üye ülkeler tarafından bir takım kararlar alınıyor. Ben 2023 Ekim ayındaki genel kurul sırasında hâlâ FATF’de görevdeydim. Genel kurulun basına kapalı gerçekleştirilen olağanüstü toplantılarında saatlerce süren tartışmalar yaşandı.


Ancak tartışmaların sebebi ülkelerin gri listeye alınması ya da çıkarılması değil, Ortadoğu’da patlak veren savaştı. FATF’de kararlar oy çokluğuyla değil, oy birliğiyle alındığından dolayı sonuçta kimsenin istediği olmadı, geçen ekim ayındaki genel kurulun bitiminde ilk kez bir bildiri açıklanmadı.


Türkiye’ye dönecek olursak, Şubat 2024’te düzenlenen FATF Genel Kurulu’nda Türkiye’nin artık eylem planını tamamladığına hükmedildi. Bu önemli bir karardı çünkü bu kararı genelde yerinde değerlendirme takip eder. Ancak saha ziyareti ve yerinde değerlendirme için Türkiye’ye gelmesine karar verilen FATF uzmanlarından oluşan ekibin ülkeye ne zaman geldiği, kimlerle görüştüğü, nerede kaldığı, nasıl bir rapor hazırladığı vs. gibi bilgiler kesinlikle gizli bilgilerdir ve basına açıklanmaz. Şimdi bu ekip Türkiye ile ilgili bir rapor hazırlayacak. Bu ekibin hazırlayacağı rapor sonucunda Haziran ayındaki FATF Genel Kurulu’nda bu rapordaki tavsiyelerin kabul edileceğine ise neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü süreç böyle işliyor.


Kararlar siyasi değil


Şunu unutmamak gerekiyor: FATF’de yapılan değerlendirmeler tamamen uzmanlar tarafından yapılan teknik değerlendirmelerdir ve hiçbir siyasi yönelim, önyargı, politik manevra vs. içermez. Her şey uzmanların hazırladığı teknik raporlara göre ilerler. Bu aşamada da Türkiye’nin gri listeden çıkmak için bugüne kadar atmış olduğu adımlar büyük önem kazanıyor. Bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 23 Şubat’taki FATF Genel Kurulu’nun ardından dediği gibi, Türkiye’nin FATF gri listesinden çıkış sürecinde gerçekten de son aşamaya gelinmiş durumda.


FATF Genel Kurulu, bu yaz Singapur’un dönem başkanlığı nedeniyle 23-28 Haziran tarihleri arasında Singapur’da düzenlenecek. Genel kurullarda genellikle ilk üç gün çalışma grupları ve uzmanların toplantıları, son iki gün ise üye ülkelerin temsilcilerinin toplantılarıyla geçer. Son gün de düzenlenen bir basın toplantısıyla alınan kararlar ve yayınlanan bildiriler medyaya duyurulur.


Biz de büyük ihtimalle 27 ya da 28 Haziran’da Türkiye’nin gri listeden çıkışını kutluyor olacağız.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 28. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 28. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Dengesizlikler Savaşı…
Dengesizlikler Savaşı…
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Binance’in Patronu CZ’ye Hapis Cezasının Perde Arkası
Binance’in Patronu CZ’ye Hapis Cezasının Perde Arkası
Eski Binance CEO’su, 4 ay hapis cezası alarak ABD’nin gelmiş geçmiş en zengin mahkumu oldu. Ancak, şirketin yönetim kurulundaki arkadaşları, borsadaki hisseleri ve çocuklarının annesinin gösteriyi yönetmeye yardım etmesiyle, CZ’nin hapis cezası şirketin durumunun netleşmesi nedeniyle olumlu bir gelişme olabilir.
Değişimin Dönüşümün Hızına Hazır mıyız?
Değişimin Dönüşümün Hızına Hazır mıyız?
1970’den bu yana teknoloji daha da hızlı gelişti, yaşamlarımız, mobiliteden sonra elektrikli mobilite ile tanıştı ve daha da hızlı hayatımızda olmaya devam ediyor.
Hazır Mayıs da Gelmişken...
Hazır Mayıs da Gelmişken...
Gemileri büyütme vakti geldi. Büyütecek parası olmayanlar için ise bir şirketin satışı için ele alınacak koşullara değinmek gerekir.
“Teknopark 5.0 Olmaya Çalışıyoruz”
“Teknopark 5.0 Olmaya Çalışıyoruz”
Dünyanın en iyi kuluçka merkezleri içerisinde ilk 10’da yer alan YTÜ Yıldız Teknopark, “Teknopark 5.0” adını verdiği yapıya dönüşerek, tüm operasyonlarını mekana bağımlı olmaktan çıkarıp dijitale taşımak istiyor. Uluslararası ofisler ile girişimcilerin ihracat kapasitesinin artırılması hedeflenen YTU Startup House bünyesinde ise globaldeki etki alanının genişletilmesi planlanıyor. Dubai ve Taşkent’in ardından Nisan 2024’te Londra’da açılan YTU Startup House’un radarında Hollanda, Almanya ve ABD bulunuyor.
Kuyuya Salınmak, Kuyudan Çıkmak
Kuyuya Salınmak, Kuyudan Çıkmak
Negatif duygular sadece dünyaya bakış açımızı şekillendirmiyor, bizi de yavaş ama kesin bir şekilde dönüştürüyor.
Teknoloji Devleri 2024’te de Yükselişte: Balon mu, Büyüme mi?
Teknoloji Devleri 2024’te de Yükselişte: Balon mu, Büyüme mi?
Muhteşem Yedili’nin rallisi ve risk iştahındaki artış: “Teknoloji Sektöründe Köpük Mü Var?” sorusunu akıllara getirse de, bu şirketler devasa nakit akışına sahip favori şirketler olmaya devam ediyor.
BIST Hisselerin Yarısıyla Rekordan Rekora Koşuyor
BIST Hisselerin Yarısıyla Rekordan Rekora Koşuyor
Borsa İstanbul yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından Nisan ayında birbiri ardına tarihi zirvelere ulaşarak 10 bin puanı aştı. Endeksin zirve yolculuğuna hisselerin ancak yarısı eşlik edebildi. Birçok hisse zirvelerinin uzağında kaldı.
E-İhracat Fırsatları: Türkiye Dünya Pazarlarına Nasıl Açılıyor?
E-İhracat Fırsatları: Türkiye Dünya Pazarlarına Nasıl Açılıyor?
Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunan ve ülkenin global ticaretteki rekabetçiliğini artıran e-ihracat KOBİ’lere büyük fırsat sunuyor
Çok Uluslu Şirketler Afrika’dan Çekiliyor
Çok Uluslu Şirketler Afrika’dan Çekiliyor
Çok uluslu şirketler onlarca yıl süren iyimserliğin ardından, Afrika’da iş yapmanın zorlukları karşısında giderek daha fazla hayal kırıklığına uğruyor.
Yönetim Kurulları Öz Eleştiri Yapıyor mu?
Yönetim Kurulları Öz Eleştiri Yapıyor mu?
Şirketlerin yönetim kurulu üyeleri kendilerini başarılı buluyorlar. Tabi bu onların fikri…
Evini Sırtında Taşıyanlar
Evini Sırtında Taşıyanlar
Pek çok insan karavanla tatil yapmanın ya da karavanda yaşayıp gezmenin hayalini kuruyor. Karavan satışları ve üretimi son 1 yılda yüzde 65-70 oranında arttı. Türkiye’de ise 200 binden fazla kayıtlı karavan bulunuyor. Peki hem tatilin hem de karavanda yaşamanın maliyeti nedir?
Biden’ı Benzin Fiyatları Yolda Bırakabilir
Biden’ı Benzin Fiyatları Yolda Bırakabilir
Benzin fiyatları bu yıl şimdiden yüzde 18 arttı, ancak Kongre bazı üretici ülkelere daha sert yaptırımların uygulanmasını istiyor.
Hasta Adam İyileşiyor mu?
Hasta Adam İyileşiyor mu?
Dünyanın en yaşlı kıtası Avrupa son yıllarda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen hasta yatağından çıkmak için ciddi mücadeleler veriyor. Atılan adımlar yavaş yavaş meyvesini gösterse de kıta Avrupa’sının ekonomisine baharın ne zaman geleceği akıllarda büyük soru işaretlerine neden oluyor.
Modi’nin Çılgın Projesinde 20 Trilyon Dolar Eksik
Modi’nin Çılgın Projesinde 20 Trilyon Dolar Eksik
Ülkenin hükümetin 2047 yılına kadar gelişmiş ülke statüsüne ulaşma hedefi için GSYH’sinin 6 kat artması gerekiyor.
Daha Borçlu ve Daha Bölünmüş Bir Dünya
Daha Borçlu ve Daha Bölünmüş Bir Dünya
Küresel ekonomi bir gerileme döneminden kurtulmuş olabilir, ancak savaşlar ve ekonomik milliyetçilik birçok ülkeyi daha kötü hale getirebilir.
Küskün Yabancıyla İlk Bakışmalar
Küskün Yabancıyla İlk Bakışmalar
Ekonomi politikasının normalleşmesi, yabancı yatırımcılar için Türk şirketlerinin cazibesini artırdı. Önceki 2,5 yıl çok ucuza fonlandığı için satışa gönülsüz olan şirket hissedarları için ise ortam değişti. Patronlar faize paralel artan kredi maliyetleri nedeniyle nakit akışı bozulduğu için artık teklifleri “dinliyor.” Yabancı yatırımcı yüksek iç verim oranı ve sürdürülebilir iş modeli arıyor. Şirket hissedarları ise değerlemenin cazibesi ile çıkış kararı arasında “en doğru”yu bulmaya çalışıyor
Elon Musk ve Jeff Bezos’un Yeni Ay Yarışı
Elon Musk ve Jeff Bezos’un Yeni Ay Yarışı
Milyarderlerin düello halindeki uzay şirketleri NASA’nın astronotları yarım asır sonra ilk kez Ay’a götürme planını destekliyor.