Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Her Şey Şimdi Başlıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul Sanayi Odası’nın Meslek Komiteleri toplantısında yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.
  • 1 Aralık 2023 09:04
  • Açıl Sezen
Her Şey Şimdi Başlıyor

Konuşmanın birçok manşeti olduğunu söylemek mümkün. Ama bunlardan en önemlisi, “Algı, kabul, itibar” çerçevesinde enflasyonla mücadelede gerekli desteği beklediklerini aktaran vurgu idi.


‘Biz üzerimize düşeni yaptığımız ve yaptıklarımız üzerinden bizi değerlendirip bu patikaya olan inancınızı pekiştirirseniz, enflasyonu bu patika üzerinde oturtup dezenflasyonu minimum maliyetle gerçekleştirmemiz mümkün olabilecektir. Biz üzerimize düşeni yaparken şu ya da bu sebeple “algı, kabul, itibar” üçlüsü devreye girmiyorsa, enflasyonu daha yüksek bir maliyetle de olsa bu patikaya oturtmaya azimli ve kararlıyız.’


Dünyanın neresinde olursa olsun, para politikasının etkinliği tek başına alınan kararlar ya da dayatmalarla gerçekleşemez. Ekonominin paydaşları, aktarım mekanizmasının içinde yer alan aktörler, kamuoyunun algısı doğru yerde oturmadığı taktirde, iktisadi davranışın yönetilmesi ya da dönüştürülmesinin imkanı yok.


Dolayısıyla toplumsal uzlaşı, herhangi bir ekonomik planın başarıya ulaşmasının olmazsa olmazı.


Erkan’ın açıklamaları, özellikle fiyat koyuculara dönük. “Programa inanır, fiyatlama davranışını buna yönelik olarak değiştirirseniz, çok daha hızlı yol alabiliriz” diyor. Zira, ekonomi yönetiminin dezenflasyon sürecine geçiş için gereğini yaptığını vurguluyor.


“Faizin yüzde 8.5’ten yüzde 40’a çıkması da; sadeleşme çerçevesinin oluşması da, iç talebi dengelemek için alınan önlemler de bunun bir parçası. Biz sadece sizden beklemiyoruz, kendimiz yaptıktan sonra sizden bekliyoruz” diyor. Bloomberg HT ekranlarında, Türkiye’nin hemen hemen tüm sektörlerinden temsilcilerle her gün konuşuyor, görüşlerini alıyoruz. İş dünyası temsilcilerine soruyor, programa dair bakışlarını izleyicilerimiz ile paylaşıyoruz.


Şu an için kiminle konuşursak konuşalım, programa destek çağrıları alıyoruz. Ekonomi yönetiminin attığı adımlar karşılığında itibarının yeniden iade edilmeye başladığını görüyoruz. Yani üçlemenin “itibar” kısmında geçmiş iki yılın hasarı nispeten onarılıyor.


Kabul kısmında zaten sorun yok, çünkü aklı eren herkes bu sürecin bu şekilde devam etmesinin imkansızlığını görüyor. Bir şeyler yapılması gerektiğini kabul ediyor. Zira son 2 senede uygulanan politika nedeniyle paramıza 1 adet sıfır ekledik.


Muhtemelen her şey yolunda gidip bu program 2 yıl sonunda bugünkü fiyatlar neredeyse ikiye katlamış; ama bu döngüyü nihayete erdirmiş olacağız.


Eğer bugün yapılanlar yapılmasa veya bugün çıkılan yoldan dönülecek olursa; çok daha hızlı birkaç sıfır daha ekleme riskimiz var.


Eskiden 100 liraya aldıklarımıza markette artık 1.000 lira ödüyoruz.


Bugün 1.000 kira ödediğimiz alışveriş sepetinin üzerine sadece yıllık beklenen enflasyonu giydirdiğimizde, 2025 yılının sonunda o sepete 1.850 lira ödememiz gerekeceğini görüyoruz. Yaklaşık 100-150 bin lira arasında otomobil alırken artık 1-1.5 milyon lira arasında ödemeyle alabiliyoruz.


Bunun bir noktada durması gerekiyor.


Herkes de bunun farkında.


Şimdi üzerinde çalışılması gereken kısım “algı.”


Zira, ekonomide alınan adımların, yapılan sıkılaştırmaların etkisi mutlaka gecikmeli olarak geliyor.


Bugün herkes destek veriyor.


Çünkü ekonomi hala canlı.


Fiyatlama davranışı ve son 2 yılda oluşan “fiyat artsa da ücret artışıyla fark kapanır”yaklaşımı hala devam ediyor. Şirketlerin işlerinde talep bazlı kısmi değişiklikler olsa da hayat hala mecrasında akmaya devam ediyor.


Şirketlerin elinde hala son 2 senede uygulanan ucuza fonlama nedeniyle birikmiş bir likidite var. Homojen dağılmamış olsa da ekonomiyi çevirmeye yetiyor.


Buraya kadar sorun yok, çünkü hala kimsenin canı yanmıyor.


Esas yapılanların etkileri doğrudan hissedilmeye başlandığında, soğuma daha net görüldüğünde, yılın ikinci çeyreğinde enflasyon yüzde 70’lerde zirve yaptığında aynı destek sürecek mi?


Ben yapılan açıklamayı, bunun öncü uyarısı olarak görüyorum.


Bugün iade-i itibarı almak üzere olan, yaptıkları kabul gören Merkez Bankası için iş dünyası temsilcileri işler güçleştiğinde aynı desteği verecek mi?


Büyüme ve enflasyon arasında “gerçek ödünleşmeyi yapmak gerekecek” noktaya gelindiğinde, aynı destek sürecek mi?


İstihdamda daralma yaşanmaya başladığında, likidite azalışı nedeniyle işletmelerin krediye pahalı da olsa erişimi güçleştiğinde aynı destekler sürecek mi?


Merkez Bankası, “sürmek zorunda” diyor. Sürmezse çok daha ağır bir kür uygulamak zoruda kalacağını söylüyor.


Bugünün algısı ve desteği ile yarın işler zorlaştığında oluşacak güçlükler arasında “uzun erimli iyiliği” tercih etmek gerektiğini anlatıyor.


Soğumayı şirketler ve bireyler henüz yeni hissetmeye başlıyor.


Yapılacaklar yapılıyor ama…


Her şey şimdi başlıyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
TL İçin Yeni Bir Sayfa
TL İçin Yeni Bir Sayfa
Attığımız doğru adımlara ve enflasyonla mücadeleye kararlı şekilde devam edersek TL’de geçtiğimiz son 10 yıldaki ana trendin değiştiğini görebiliriz
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 7. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 7. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Girişimlerde Başarısız Olmanın Bazı Kısa Yolları
Girişimlerde Başarısız Olmanın Bazı Kısa Yolları
Yankı odaları girişimciler için derinlik eksikliği yaratırken gerçeklerden kopuk fikirlere tutunmalarına neden oluyor.
Amerika’nın En Şanslı Ev Sahipleri
Amerika’nın En Şanslı Ev Sahipleri
Peşin alınan konut oranı geçen yıl neredeyse yüzde 40 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
2024’ü Beklemek…
2024’ü Beklemek…
2023’te yanıltan kötümserlik, 2024’e sarkan iyimserlik ile yeni yıl bekleniyor. Piyasaların bekleyecek neyi kaldı yeni yılda öğrenilecek.
Yüksek Faizler Tüm Dünyada Konut Hayallerini Yıkıyor
Yüksek Faizler Tüm Dünyada Konut Hayallerini Yıkıyor
Emlak patlamasının sona ermesi, zenginliğe giden bir yol olarak ev sahipliğini azaltıyor ve ekonomik bölünmeleri derinleştiriyor.
ABD-Çin Çip Savaşında Yeni Cephe
ABD-Çin Çip Savaşında Yeni Cephe
Yükselen ileri paketleme alanı, yarı iletken endüstrisi için bir dönüm noktası olarak görülüyor. Çin de bu alanda ilerliyor.
Endüstri 4.0 Etkisinde e-Otonom Araçlar
Endüstri 4.0 Etkisinde e-Otonom Araçlar
10 yıl sonra ticari olarak satışa sunulacağı konusunda geniş bir fikir birliği olan otonom araçlar ulaşımın şeklini değiştirme gücüne sahip.
Türkiye’nin Bataryası Yavaş Doluyor
Türkiye’nin Bataryası Yavaş Doluyor
Elektrifikasyon sürecini hızlandırma niyetinde olan Türkiye batarya konusunda yavaş kalıyor.
Müşteri Verisini Eğlenceli Bir Deneyime Çevirmek: Spotify Wrapped 2023
Müşteri Verisini Eğlenceli Bir Deneyime Çevirmek: Spotify Wrapped 2023
Spotify’ın yıllık Wrapped çalışması, modern pazarlama ve müşteri ilişkileri yönetiminde on binlerce kullanıcı davranışı verisine sahip markalar için bir rol model olabilir.
Petrol Diyarında İklim Zirvesi
Petrol Diyarında İklim Zirvesi
Dubai’deki zirve üyeleri söylemden eyleme geçirebilecek mi?
Paylaşımlı Araç mı, Taksi mi? Sizin İçin Deneyimledik...
Paylaşımlı Araç mı, Taksi mi? Sizin İçin Deneyimledik...
İstanbul’un meşhur taksi sorununa paylaşımlı araçlar çözüm olabilir mi? Hangisi daha hızlı? Hangisi daha ucuz? Hangisi daha bulunabilir? Arkadaşlarımız Cemre Nur Karaca ve Tamer Arıcan, aynı anda çıktıkları yolculuklarda iki işlek rotada hem taksi hem paylaşımlı aracı deneyimledi, sizler için yazdı...
“Yatırım Gurusu” Jim Rogers: Türkiye’de şaşırtıcı söylemler bitti, doğru söylemler geldi
“Yatırım Gurusu” Jim Rogers: Türkiye’de şaşırtıcı söylemler bitti, doğru söylemler geldi
Dünyanın en tanınan “yatırım gurularından” Jim Rogers, Bloomberg Businessweek Türkiye’nin sorularını yanıtladı. Rogers, son iki yıldaki “şaşırtıcı” söylemlerden “dünyayı daha iyi anlayan” söylemlere geçilmesini olumlu görüyor, ancak Türk varlıklarını almak için “pahalı” buluyor.
Parayı Bulursak “İkiz Dönüşeceğiz”
Parayı Bulursak “İkiz Dönüşeceğiz”
Türkiye’de özel sektörün önemli bölümü, dijital ve yeşil dönüşümün artık zorunluluk olduğunun farkında. Avrupa’ya mal satabilmek için sınırda karbon uyumunun, rekabette geri kalmamak için dijitalleşmenin değerini biliyor. Dönüşmeye niyetliyiz; ama tek eksik var: Para…
Borsanın Pozitif Reel Faizle Sınavı
Borsanın Pozitif Reel Faizle Sınavı
Faizlerde son aylarda yaşanan yükseliş borsanın alternatifsiz olma konumunu sallıyor gibi görünüyor. Mevduat faizlerinin yüzde 50’lere dayanması yatırımcının daha risksiz olan bu alana yönelmesine yol açabilir mi? Faiz artışlarına bugüne kadar direnen borsa, pozitif reel faize geçilmesiyle birlikte bunu sürdürebilecek mi?
TL Küllerinden Yeniden mi Doğuyor?
TL Küllerinden Yeniden mi Doğuyor?
Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikası, TL’de önümüzdeki dönemde reel değerlenme ihtimalini artırırken, piyasa oyuncuları ve reel sektör yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor.
Hormonlu Büyümeden Yumuşak İnişe
Hormonlu Büyümeden Yumuşak İnişe
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in deyimiyle “rasyonel politikaya geçişin” makro ekonomideki izleri, henüz küçük de olsa geriden gelen büyüme verilerinde kendini gösteriyor. Politika faizinin yüzde 15’ten 30’a çıktığı, KKM’de ilk önlemlerin alınmaya başlandığı ve sıkılaşmanın ilk izlerinin görüldüğü çeyrekte Türkiye yüzde 5,9 büyüdü. Ancak bu veri iç tüketim odaklı hormonlu büyüme modelinin son “çok yüklü” verisi olabilir...