Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Her Şey Yerli Yerinde
5 Ağustos’ta yaşanan sarsıntıyı tarihe not düşmek adına sarsıntının olası üç gerekçesine değinelim
  • 9 Ağustos 2024 09:08
  • Dr. Ali Yürüdü
Her Şey Yerli Yerinde

Dünya ekonomisi tıpkı insan ömründe olduğu gibi aşağı yukarı 10’ar yıllık dönemlerde iniş çıkışlar yaşar. Yani bir 10 yıl çoğu açıdan iyiye, bir 10 yılda da kötüye gidersiniz. Küreselleşmenin getirdiği entegrasyon elbette nerdeyse her ülkeyi kaldırıp ilerlemeye zorladı. Dolayısıyla geldiğimiz noktayı dünya ekonomisi için iki ileri bir geri olarak özetleyemeyiz, haksızlık olur. Bahsettiğim iniş çıkışlar ne kadar sert olursa gelişmiş ülkelerden o kadar uzaklaşıyorsunuz. Dolayısıyla başka ülkelerden gelen yatırımcıların ilgisini kaybetmek ya kolaylaşıyor ya da ilgisini kazanmak için ödeyeceğiniz maliyet artıyor.


Şimdi ise tüm dünya için rahat bir nefes alma zamanı yaklaşıyor diyorduk. Enflasyon sakinleşmişti ve merkez bankalarına daha fazla büyümeyi sıkmadan indirim penceresi açmıştı. Fed ilk indirimin Eylül’de gelebileceği sinyalini verdi. Piyasa bu sinyal öncesinde daha geç olmasını bekliyordu. ECB hali hazırda indirime Haziran’da gitmiş ama yavaş ilerliyordu. Danimarka’dan Kanada’ya birçok ülke Fed’e gelmeden faiz indirimlerine zaten başlamıştı. Dolayısıyla dünyada sermaye, kendisine net bir rota tayin edemese bile, en azından umutluydu. Biz sermaye piyasalarında umudu, para piyasalarına kıyasla daha hızlı ve net görürüz. Öngörü fiyatlamalara girer.


Yukarıda kabaca özetlemeye çalıştığım para politikalarının sıkılığının küresel ekonomik büyümeyi baskı altında tutması, sermaye piyasalarına da nefesleri tutturuyordu. Yatırımcılar, dünyadaki enflasyonu yenmek için bu duraklamayı aşma potansiyeli olanlara, daha yüksek kar etmek için işgücü maliyetleri, yatırımlar, borçlanma maliyetlerini daha az düşünmesi gereken teknoloji şirketlerine yatırım yaptı. Tam para politikası büyümeye nefes aldıracak dediğimiz kısa sürede ivme yakalayan sermaye piyasaları bir hafta içerisinde ciddi biçimde sallandı.


Bu hafta başında küresel ölçekte yaşanan hisse senetleri piyasasındaki erime için eminim herkesin kendince bir açıklaması vardır. Ancak gözüme çarpan bu sebepler, o denli bir sarsıntıyı açıklar mı emin değilim. Yine de tarihe bu sarsıntıyı not düşmek adına belki üç gerekçeye değinebiliriz. İlki İran-İsrail gerginliği. Jeopolitik riskler, dünyanın neresinde olursa olsun hisse senetleri üzerinde hissedilen en ufak kaygının gerekçesi olarak sayılabiliyor genel kabul olarak. İkincisi Japonya’nın beklenmedik faiz artırımı. Üçüncüsü ise ABD’de resesyon beklentilerinin bir anda canlanması olarak sayılabilir. Hatta bir de sonrasında Fed’den ara toplantı haberleri çıkmaya başlamıştı. Bence neresinden tutarsanız bu üç gerekçe de bu hafta gördüğümüz satışı tam olarak açıklayamıyor. Jeopolitik tarafında söz konusu haber akışının canlanması hemen her zaman dediğim gibi kabul edilebilir. Hali hazırda dünyada hem tansiyon yüksek, hem de bir yandan seçimlerin yoğun olduğu bir yılın içerisindeyiz.


Diğer yandan ekonomiler, seçim yarışında olanlar için ne çok iyi ne de çok kötü durumda. Ağır aksak bile olsa iyi ya da kötü acımasız eleştirilere ya da abartılara mahal vermeyecek kadar belirsizlik barındırıyor bence. Tüm bunların yanında Japonya konusunun teorik olarak hisse senetlerine negatif yansıyabilecek nitelikte olduğunu ama niceliksel olarak böyle bir satışa yol açamayacak ölçekte olduğunu söyleyebilirim. Aniden ortaya atılan ABD resesyon beklentileri ile Fed’den ara toplantı beklentileri ise, paniğin, haberlerin hızla yayılması konusunda nasıl bir tetikleyici olduğunu gösteriyor. Halbuki ara toplantı gibi bir şey resesyon endişesi ile gündeme geliyorsa, bunun sonucu resesyonu daha derin fiyatlayacak hisse senetlerini üzecek bir kararla sonuçlanması zaten beklenemez.


Parayı anlamak bazen zor olabilir. Hatta piyasalarda her zaman her şeyin sebebini bilmek ya da anlamak mümkün olmayabiliyor. Böyle durumlarda söz konusu olan kendi portföyünüzse ve ekonomik gidişata göre yatırım yapıyorsanız, daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi sis henüz dağılmadı. Ancak dağılmasa bile; artık ilerlemek zorunda olduğumuz için mecburen dağılacak. Çünkü ekonomilerin artık nefes alması gerekiyor diye düşünüyorum.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Küresel Satış Günündeki Tepkiler Ne Anlatıyor?
Küresel Satış Günündeki Tepkiler Ne Anlatıyor?
Küresel piyasalar Ağustos ayına şokla başladı. 5 Ağustos’ta Japonya’dan başlayan satış dalgası tüm dünyayı sardı. Hisse senetlerinde başlayan satışlar Bitcoin’den emtiaya kadar yayıldı. Altın da pek güvenli liman olmadığını gösterdi. Satış dalgasından Borsa İstanbul da nasibini aldı.
Sigortadan Çok Enflasyona Prim Verdik
Sigortadan Çok Enflasyona Prim Verdik
Regülasyonların yaşandığı sigorta sektöründe poliçe sayısı ilk 3 ayda 1,5 milyon artarken, prim üretimi ilk 6 ayda geçen yıla göre yüzde 80 yükseldi, ancak enflasyondan arındırınca artış yüzde 5,3’te kaldı. Trafik ve kasko sigortası ile hastalık sağlık sigortalarında da prim üretim artışı enflasyon dikkate alındığında düşük kalmış görünüyor.
Sayısal Çoğunluğa Değil Eşitlikçi Bakış Açısına İhtiyaç Var
Sayısal Çoğunluğa Değil Eşitlikçi Bakış Açısına İhtiyaç Var
Türkiye’de kadın nüfusu 2026 yılında erkek nüfusunu geçecek ancak iş hayatındaki kadın etkinliğinin artması için sayısal çoğunluktan fazlası gerekiyor.
Dünya Kupası’nın Katar’da Bıraktığı Kredi Enkazı
Dünya Kupası’nın Katar’da Bıraktığı Kredi Enkazı
Katar hükümeti, 2022 Dünya Kupası’nın ardından artan kredi zararlarıyla boğuşan yerel bankaların bilançolarını nasıl destekleyebileceğini araştırıyor.
İran-İsrail Gerginliğinin Ekonomik Sonuçları
İran-İsrail Gerginliğinin Ekonomik Sonuçları
İsrail’in Beyrut’ta Hizbullah komutanlarından Fuad Şükrü’yü ve Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye’yi vurması, İran’ın direniş eksenindeki hiçbir liderin güvende olmadığına işaret ediyor. Peki ama bu ittifak tam olarak nedir? İran’ın eli ne kadar güçlü? Orta Doğu’da topyekûn savaşa girilmesi halinde bölge, dünya ve küresel ekonomi için ne gibi riskler söz konusu?
Bankalar En Kötüyü Geride Bıraktı
Bankalar En Kötüyü Geride Bıraktı
Yabancı girişiyle yılın gözde sektörlerinden olan bankaların ikinci çeyrek bilançoları, enflasyonla mücadeleden payını aldı ancak beklentiler ‘en kötünün geride kaldığı’ yönünde.
Kırmızı Pazartesinin Kısa Bir Anlatısı
Kırmızı Pazartesinin Kısa Bir Anlatısı
“… olacağını herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir çalkantının öyküsü!”
Japon İşletmelerinin İflas ya da Zam İkilemi
Japon İşletmelerinin İflas ya da Zam İkilemi
Onlarca yıl süren deflasyonun ardından, birçok küçük şirket müşterilerinden nasıl daha fazla para isteyeceğini bilmiyor ve bu da sağlıklı bir ücret-fiyat döngüsünün kök salmasını engelliyor.
Toplu İşten Çıkarmaların Gerçek Maliyeti
Toplu İşten Çıkarmaların Gerçek Maliyeti
Şirketler personel çıkardıklarında sadece kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmıyor, aynı zamanda şimdiye kadar tam olarak hesaplanmamış çok sayıda başka maliyetlerle karşı karşıya kalıyor
Orta Doğulu Influencer’lar Meta’nın Kendi Araçlarıyla Dolandırılıyor
Orta Doğulu Influencer’lar Meta’nın Kendi Araçlarıyla Dolandırılıyor
Mağdurlar yüksek fidyeler ödemedikleri takdirde içeriklerinin Instagram’dan kaldırıldığını görüyor
Doğru Hisseyi Seçen Enflasyonu Yendi
Doğru Hisseyi Seçen Enflasyonu Yendi
Artan faizler, yavaşlayan ekonomi ve düşen kârlılıklar borsadaki şirketlere negatif yansırken doğru seçilmiş hisseler yatırımcılarına reel getiri sağladı
Öne Çekilen Talepte Sonun Başlangıcı mı?
Öne Çekilen Talepte Sonun Başlangıcı mı?
Yükselen faizler, sıkılaşan finansal koşullar ve ekonomideki ivme kaybı talebin öne çekilmesini yavaşlatmış görünüyor.
Mobil Markette Daha Az İndir Daha Fazla Harca Dönemi
Mobil Markette Daha Az İndir Daha Fazla Harca Dönemi
Dünyada indirilen mobil uygulamaların sayısı ikinci çeyrekte azalsa da uygulama mağazalarında yapılan harcamalar yıllık çift haneli büyüdü. Hem küreselde hem de Türkiye’de TikTok açık ara en çok harcama yapılan uygulama olurken, arkadaşlık ve video sohbet uygulamalarındaki harcamalar dikkat çekti.
Avrupalı Düzenleyiciler Büyük Teknolojiye Baskı Yapıyor
Avrupalı Düzenleyiciler Büyük Teknolojiye Baskı Yapıyor
Yıllar boyunca dünyanın en büyük teknoloji şirketleri hükümet denetimine büyük ölçüde direnebildi. Ancak bu durum hızla değişiyor.
Instagram’ın Kapatılmasının Dijital Ekonomiye Etkileri
Instagram’ın Kapatılmasının Dijital Ekonomiye Etkileri
Alternatif dijital iletişim stratejileri Instagram’ın kapatılmasının zararlarını minimize edebilir
Bundan Sonra Bizi Kim Tedavi Edecek?
Bundan Sonra Bizi Kim Tedavi Edecek?
Diş hekimliği fakültelerinin sayısı artarken verilen eğitim kalitesini koruyamıyor
Nedir Bu Aktivist Yatırımcı?
Nedir Bu Aktivist Yatırımcı?
Organize ve kararlı bir şekilde şirket yönetimine etki eden aktivist yatırımcıların sayısı artıyor
Z Kuşağı İle Değişen İş Tecrübesi Dengesi
Z Kuşağı İle Değişen İş Tecrübesi Dengesi
Z Kuşağı şirketlerin geleceği olarak kabul edilirken, iş gücünün üzerinde olumlu yönde bir etkisi var