Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Özel Dosya

Hiç Bir Ülke Kadınlara Eşit Fırsat Sunmuyor
Dünya genelinde iş dünyasında kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı düşünülenden çok daha büyük
  • 8 Mart 2024 14:27
  • Gizem Öztok Altınsaç
Hiç Bir Ülke Kadınlara Eşit Fırsat Sunmuyor

8 Mart Kadınlar günü yaklaştıkça bu konuda yazılıp çizilenlerin raporların makalelerin arttığını görürüz, tıpkı bu yazı gibi. Bugünün “Kadınlar günü” olarak ilan edilmesine dair pek çok rivayet var. Bunlardan biri; 1857’de New York’ta 8 Martta ilk defa tekstil sektöründe çalışan kadın işçilerin haklarını korumak adına (daha az çalışma saatleri ve daha doğru ücretlendirme) eylem yapmasıyla tarihe geçmiş bir gün. Başka bir rivayet ise 1909’da ABD’de Sosyalist Parti’nin önderliğinde kutlanmaya başlanması. Tüm bu eylemlerin temelinde yatan talep ise, oy kullanma hakkı, kamuda rol alma hakkı ve istihdamda cinsiyet ayrımcılığına son verilmesi isteği. Buna benzer pek çok tarih ve yaklaşım olmakla beraber Birleşmiş Milletler 1975 yılını Uluslararası Kadın Yılı ilan ediyor ve 1977’den sonra da 8 Mart Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaya başlanıyor. Bu süreçteki en önemli adım ise, oldukça geç kalmış olmakla beraber 1993 yılında Viyana’da yapılan “İnsan Hakları Dünya Konferansı” oldu. Ve ardından da yayınlanan “Kadınlara Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi”. İstatistiklere göre halen daha dünyadaki üç kadından biri şiddete maruz kalmakta.


Her ne kadar bu konunun en hassas noktası insan hakları olsa da ben biraz daha iktisadi tarafına değineceğim. Bugün 8 milyarlık dünya nüfusunun yarısı kadınlardan oluşuyor. Dünya Bankası verilerine bakarsak, işgücüne katılım oranı erkeklerde yüzde 80 iken kadınlarda bu rakam yüzde 50’nin az üzerinde. Türkiye’ye baktığımızda ise bugün 32 milyona ulaşan istihdam sayısının 10,4 milyonu kadın. Yani üçte biri. Yüzde 8,8 olan işsizlik oranına baktığımızda erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7, kadınlarda ise yüzde 12. Elbette sadece bu TÜİK verisini baz alırsak. Verinin metodolojisinin ne boyutta sağlıklı olduğunu tartışmıyoruz. Dünyada da bugün işgücünün yüzde 48’i kadınlardan oluşuyor.


İş hayatında cinsiyet ayrımcılığın bir diğer önemli göstergesi de ücret farkı. Kadınların kariyerlerinin ortalarında aldıkları ücret plato yaparken, erkeklerin emekli olana dek aldıkları ücret artış göstermekte. İş yaşamlarının ilk dönemlerinde kadınlar aynı seviyede çalışan bir erkekten yüzde 10 daha düşük ücret alırken kariyer basamaklarını tırmanan bir kadında ilerleyen yaşlarda bu fark yüzde 20’ye yükseliyor.


Kadınların iş gücündeki rol ve etkisinin yıllık ölçümü pek çok kuruluş tarafından yapılıyor. Bunlardan bir tanesi de The Economistin Cam Tavan Endeksi.



The Economist’in Cam Tavan Endeksi, OECD ülkeleri grubundaki genellikle zengin ülkelerde kadınların iş gücündeki rolünü ve etkisini ölçüyor. Dört Kuzey Avrupa ülkesi—İsveç, İzlanda, Finlandiya ve Norveç—endekste çalışan kadınlar için en iyi yerler olarak başı çeker. Kadınların hâlâ aile ile kariyer arasında bir seçim yapmak zorunda kaldığı Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler, listenin en altında yer alıyor. Bir ülkenin endeksteki başarısı, cinsiyetler arasındaki ücret farkı, ebeveyn izni, çocuk bakım maliyeti, eğitim düzeyi ve kadınların üst düzey yönetimlerde ve siyasi pozisyonlarda yer alabilmeleri gibi 10 farklı metrik üzerinden değerlendiriliyor. Tüm kadınları (örneğin iş gücüne katılım gibi) etkileyen göstergelere daha fazla önem verirken, sadece bazı kadınları etkileyenlere (örneğin doğum izni ödemesi gibi) daha az önem veriliyor. Babalık izni de endeks hesaplamalarına dahil edilmiş durumda. Araştırmalar gösteriyor ki, babaların ebeveyn iznini kullanmaları durumunda, annelerin iş gücüne geri dönme olasılığı artıyor, kadın istihdamı yükseliyor ve erkeklerle kadınlar arasındaki ücret farkı azalıyor.


Öte yandan bu endekste Türkiye’nin nerede yer aldığına bakarsak da, en alt sıralarda olduğumuz gözüküyor. Dünya Bankası’nın, 190 ekonomide toplumsal cinsiyet eşitliğinde sağlanan ilerlemenin değerlendirildiği “Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk 2024” raporuna göre dünya genelinde iş dünyasında kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı ise düşünülenden çok daha büyük. Özetle hiç bir ülke kadınlara eşit fırsat sunmuyor. Ve bu konu ne kadar gündemde olursa olsun özellikle insan hakları konusunda dünya kayda değer bir ilerleme de sağlayamıyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Kadınlar Eşitliğe Hasret
Kadınlar Eşitliğe Hasret
Cinsiyet eşitsizliği dünyanın her yerinde kadınlar önündeki en büyük engel. Ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre bu engeller azalıyor ya da artıyor, ancak ortadan kalkmıyor.
Toplumların İlerleme Sürecine Kadın Emeği Perspektifinden Bakmak
Toplumların İlerleme Sürecine Kadın Emeği Perspektifinden Bakmak
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, hakiki bir adalet ve özgürleşme zemininde tüm toplumları ve ayırt etmeksizin tüm insanları buluşturma adına “bir günle sınırlanmayacak” önem ve anlamdadır
En Temel Konu Eşitlikte Bile İlerleme Yok
En Temel Konu Eşitlikte Bile İlerleme Yok
İPSOS’un 8 Mart Dünya Kadınlar Günü araştırmasına göre Türkiye’de kadın erkek eşitliğine inananların sayısı azalıyor
Google’da Haklarını Arayan Kadın
Google’da Haklarını Arayan Kadın
“Problemler tek bir dava ile çözümlenemeyecek kadar zor ve yaygın. Ancak eşitlik mücadelesi sadece kadınların değil, toplumun meselesidir”
Savaş Kazanımları da Geri Alıyor
Savaş Kazanımları da Geri Alıyor
Savaş; şiddet, yoksulluk, zorla yerinden etme, güvensizlik, geleceksizlik ortamı yaratırken, toplumsal cinsiyet eşitliğini gerileterek kadınların kazanılmış haklarına da darbe vuruyor
“Tasarruf ve Yatırım”; Tam da Kadın İşi
“Tasarruf ve Yatırım”; Tam da Kadın İşi
Hane halkının ihtiyaç ve tasarruflarının şekillendirilmesinden finans dünyasında oyunun kurallarını belirlemeye kadar kadınlar paranın yönetiminde önemli rol oynuyor
“Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz”
“Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz”
Z Zurich Vakfı mesleğinin ilk yıllarında köylerde çocukların yaşamlarına dokunmak üzere atanmış binlerce kadın öğretmene eğitim veriyor, gelişimlerine katkı sağlıyor.
Ücretsiz | 8 Mart Kadınlar Günü Özel Sayısı Yayında!
Ücretsiz | 8 Mart Kadınlar Günü Özel Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için çıkardığı özel yayınını ücretsiz olarak indirebilirsiniz!
Programlanmış Eşitsizlik
Programlanmış Eşitsizlik
Kadınların teknoloji ve girişim alanlarında desteklenmesi toplumsal cinsiyet eşitliği ve ekonomik açıdan kritik önemde… Günümüzde girişimci kadınlar daha fazla sermaye toplamak için erkeklerle ortaklık yapmak durumunda kalırken, yapay zeka alanında kadın temsili çok yavaş ilerliyor. Tarihte bilişim sektöründeki birçok ilki gerçekleştiren kadınlar, bugün “erkek egemen dünya” haline gelen sektörde cam tavanları kırma mücadelesi veriyor
Şirketlerin Başında Artık İş Adamları Değil İş İnsanları Var
Şirketlerin Başında Artık İş Adamları Değil İş İnsanları Var
Sanayide etkinlikleri artan girişimci kadınlar deniyor, yanılıyor ve tekrar deneyip başarıyorlar
İş Dünyasında Kadın Olmak
İş Dünyasında Kadın Olmak
Margaret Thatcher, “Eğer bir şeyin söylenmesini istiyorsanız erkekten, yapılmasını istiyorsanız kadından isteyin” derken kadınların profesyonel dünyadaki iş bitirici ve sonuç odaklı yaklaşımına vurgu yapmıştı.
Paraya Yön Veren Kadınlar
Paraya Yön Veren Kadınlar
Küresel ekonominin büyük sınavlar verdiği son yıllarda, ekonominin büyük kurumlarında kadın figürler ön plana çıktı. Adını sıkça duyduğumuz bu isimler, hem kadın elinin değdiği küresel ekonomiyi daha iyi hale getirmek için hem de tüm dünyada devam eden cinsiyet eşitsizliğine yönelik yeni bir algının inşa edilmesinde büyük öneme sahip.
Tarımda Kadın Eli
Tarımda Kadın Eli
BEE’O Propolis Kurucu Ortağı Aslı Elif Tanuğur Samancı kadınların tarım ve gıda sektörüne kesinlikle girmesi ve hatta bu konuda pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söylerken Baltalı Gıda Kurucusu Hesna Funda Baltalı kadınlara “Girişim her yaşta yapılabilir, önemli olan zamanlama “ tavsiyesinde bulunuyor.
Cinsiyet Eşitliği 286 Yıl Uzakta
Cinsiyet Eşitliği 286 Yıl Uzakta
Kadınların 167 yıl önce daha insani koşullarda çalışma ve eşit ücret için başlayan, ardından kamuda daha fazla yer alma, temsil edilme, seçme ve seçilme haklarını da içeren toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi, pek çok kazanım getirse de kadınlar gerek iş gerek toplumsal hayatta eşitliğin 286 yıl uzağında.