Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

Çılgın Kalabalığın Ortasında Seçim
Hindistan, Meksika ve Güney Afrika 2024’ün ilk yarısı bitmeden “sarsıcı” seçim sonuçları ile dünya gündeminde kendine yer buldu
  • 7 Haziran 2024 10:26
  • Çağlar Kuzlukluoğlu
Çılgın Kalabalığın Ortasında Seçim

Thomas Hardy bundan tam 150 yıl önce Çılgın Kalabalıktan Uzakta’yı kaleme alıp okurlarla buluştururken, bugün Sanayi ya da Endüstri Devrimi diye adlandırdığımız süreç, Britanya’dan Kıta Avrupası ve Kuzey Amerika’ya yayılıyordu. Hardy, eseri üzerinde 1900’lerin başına kadar düzenleme ve ekleme çalışmaları yaptı. Eser, günümüze kadar defalarca tiyatro, beyaz perde ve televizyona uyarlandı. 150 yılda dünyada cereyan edenler ise uzağı yakın, yakını ise bir anlamda uzak hale getirdi denilebilir.


Gelişmiş ülkelerin 2008 Küresel Finans Krizi sonrası, uluslararası kurumlar ile birlikte küresel anlamda sorgulanmaya başlayan özgül ağırlıklarına neredeyse denk olarak; başta Çin ve Hindistan olmak üzere yükselişteki “gelişen” ülkeler daha da göz önünde olmaya başladı. Birkaç sayı önce kaleme aldığımız “Dünyanın Yeni Yapısında BRICS” adlı yazıda adlarını geçirdiğimiz ve toplam ekonomik büyüklükleri kabaca 5 trilyon doları bulan Hindistan ve Güney Afrika 2024’ün ilk yarısı bitmeden “sarsıcı” seçim sonuçları ile kendilerini anımsattı. Bu ikiliye ilaveten “stratejik” bir başka gelişen ülke Meksika da yine seçim gündemi ile karşımızda.


Sondan başa sıralarsak; başkent Meksiko’nun eski belediye başkanı ve iklim bilimci Claudia Sheinbaum, oyların yüzde 58,3’ünü alarak Meksika’nın ilk kadın devlet başkanı seçildi. Görevini, azalan yoksulluk ve reel ücretlerde artış adımları ile dikkat çeken ve bir anlamda yüzde 60 onay oranıyla öncülü Andres Manuel Lopez Obrador’dan devralacak. Güney Afrika’da 1994 seçimlerinden bu yana iktidardaki; Nelson Mandela’nın da bir zamanlar liderlik ettiği Afrika Ulusal Kongresi ANC, parlamento seçimlerinde ağır bir yenilgi aldı ve yüzde 58’lik oy oranını yüzde 40’lara düşürdü.


Hindistan’da ise görünüşe göre mevcut Başbakan Narendra Modi’nin tek başına iktidar olamayacağı sinyali belirdi ve sadece bununla bile hisse senedi piyasalarından 380 milyar dolara yakın çıkış gerçekleşti.


“Bir kararın en güçlü biçimde dile getirilmesi, her zaman kararın en güçlü anına rastlamaz” satırları Çılgın Kalabalıktan Uzakta adlı eserde kendine yer buluyor. Ve bugüne bakınca da nüfus olarak dünyanın en kalabalık kısmını oluşturan coğrafyaların tam ortasında alınan demokratik kararlar kuşkusuz derin anlamlar içeriyor.


Gelişmekte olan ülkeler, küresel ekonominin önemli parçaları ve bu ülkelerin ekonomik performansları, dünya ekonomisinin genel durumu üzerinde artık daha belirleyici bir etkiye sahip. Her ne kadar bu ekonomiler, genellikle sanayileşme sürecinde olan, kişi başına düşen gelir düzeyi nispeten düşük ve ekonomik yapıları dönüşüm geçiren ülkeler olarak tanımlansa da salgın ve savaşlarla biçimlenen 2020’lerin bloklaşan dünyasında siyasi konumları başta gelişmiş ülkelerin takibinde.


Andrés Manuel López Obrador, 2018’deki Meksika seçimlerinde büyük bir zafer kazanarak Cumhurbaşkanı oldu. MORENA partisi ile birlikte yolsuzlukla mücadele, yoksulluğun azaltılması ve ekonomik eşitsizliklerin giderilmesi konusunda önemli politikalar uygulamaya çalıştı. Meksika’da yolsuzluk, uzun yıllardır ciddi bir sorun iken, bu sorunu çözmek için çeşitli reformlar ve girişimler başlattı. Ekonomi politikaları, altyapı projelerine ve sosyal programlara büyük yatırımlar yapmayı hedefledi ve Sheinbaum bu dönemi ileriye taşıma taahhüdünde.


Ancak bu politikalar, özellikle ana akım ekonomi anlayışındakiler ve yaygın piyasa algısında sürdürülebilirlik ve mali sorumluluk açısından sorgulanıyor. Gelişen ülke varlıklarını yukarı itmede özellikle Rusya-Çin birlikteliğine karşı konumlandırılış hikayesi ile ana aktör olan Hint varlıkları ise, Modi’nin beklenti altı seçim performansı ile bu kez düşüşün merkezinde oldu. Narendra Modi, Hindistan siyasetinde güçlü ve etkili bir lider ve uyguladığı politikalar, ülkenin ekonomik, sosyal ve dış politika alanlarında önemli değişikliklere yol açtı. Ancak, bu değişiklikler beraberinde çeşitli tartışmalar ve eleştiriler de getirdi. Modi’nin liderliği altında Hindistan, küresel arenada daha görünür hale gelirken, iç politikada da önemli dönüşümler yaşadı.


Seçim sonuçları da bunun bir nişanesi olarak ortaya çıkmış gibi görünüyor. Güney Afrika ekonomisi, büyük fırsatlar ve ciddi zorluklarla karşı karşıya olan karmaşık bir yapıya sahip. Ülke, Afrika kıtasının en büyük ve en çeşitli ekonomisi diye nitelendirilebilir. Ekonomik yapı, madencilikten hizmet sektörüne kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Ancak, apartheid rejiminden miras kalan yapısal dengesizlikler, yüksek işsizlik oranları ve gelir eşitsizlikleri gibi zorluklarla da karşı karşıya. Bu ortamda “ekonomik apartheid”ı sürdürmekle itham edilen ANC’nin yüzde 18’lik oy kaybı zaten siyasi istikrarın sağlanması ve yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi gibi konulara çözüm bekleyen ülkenin ekonomik büyüme potansiyelini de riske atabilir gibi görünüyor.



Soshanguve, Gauteng, Güney Afrika - 03 Mayıs 2024: Güney Afrika’nın mevcut devlet başkanı Cyril Ramaphosa’yı gösteren büyük bir mobil pankart, başkanlık seçimlerine hazırlanıyor.


Ruchir Sharma “kapitalizm nerede yanlış yaptı? sorusuna yanıt ararken; insanlığın ilerleyişine hâlâ en iyi umut olarak gördüğü sisteme yeterli alan olmadığına dikkat çekiyor. Nüfusça kalabalık, ekonomik bünye olarak ise eksikleri olan gelişmekte olan ülkelerdeki siyasi ajandalar alanı daraltıyor mu yoksa genişletiyor mu göreceğiz. Ancak kapitalizmin kalbi olan piyasalar, “piyasa dostu” görmediği ihtimallere reaksiyon vermede hiç gecikmiyor. Kalıcı ya da geçici nitelendirmesi ise gelişen ülkenin “anına” bağlı oluyor. Ama görünen o ki, Sharma ve piyasaların ötesinde “umut” başka seçeneklerde de aranıyor.




Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 33. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 33. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Zenginleşmeden Yaşlanmak
Zenginleşmeden Yaşlanmak
Bugün, Türkiye’nin de dahil olduğu birçok orta gelirli ekonomi, zenginleşmeden yaşlanma riskiyle karşı karşıya
Şifreniz Bir Saniyede Kırılabilir!
Şifreniz Bir Saniyede Kırılabilir!
Son yıllarda dijital dönüşüme verilen önemin artmasıyla birlikte siber güvenlik hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Üretken yapay zeka ve kuantum bilgisayarları gibi yeni teknolojiler saldırıları kolaylaştırırken, savunma tarafına da önceden görülmemiş avantajlar sağlıyor. Peki bu sürekli inovasyon gerektiren dinamik çatışmanın ortasında, nelere dikkat edilmeli?
Borsada İşlem Vergisi Hacmi Etkiler mi?
Borsada İşlem Vergisi Hacmi Etkiler mi?
Borsa İstanbul’da hisse senedi işlemlerinden vergi alınması 14 yıl sonra yeniden gündeme geldi. Alım satım üzerinden işlem vergisi alınması öngörülürken, işlem vergisinin oranının ne olacağı belirsizliğini koruyor.
Malın Krallığı Bitiyor
Malın Krallığı Bitiyor
Para politikasının tasarrufu imkansız kıldığı dönemde “rasyonel getiriyi” arayan herkes “mala girdi.” O dönemde fiyatı uçan konut, otomobil gibi ürünlerin de, şirketlerin fazlasını yatırmayı tercih ettiği stoklar da şu anda yükselen alternatif getiri karşısında el yakıyor. “Mala girenin kazandığı” dönemin yerini “paraya geçenin” kazandığı dönem aldı.
Takip Edilecek 10 Yatırımcı
Takip Edilecek 10 Yatırımcı
Finansın geleceğini şekillendiren yatırımcıları, para yöneticilerini, yöneticileri ve stratejistleri tanıyın
Tüketici İçin Belirsizlik Bitti, Peki Nasıl?
Tüketici İçin Belirsizlik Bitti, Peki Nasıl?
Tüketici ‘artık başıma neyin geleceği konusunda bir soru işaretim kalmadı onun için daha hazırlıklıyım’ diyor.
Yeşil Merkez Bankacılıktan, Kalkınma Bankalarına Uzun - İnce – Yeşil Bir Yol
Yeşil Merkez Bankacılıktan, Kalkınma Bankalarına Uzun - İnce – Yeşil Bir Yol
İklim kriziyle mücadelede “kurtarıcı” aradığı için, tüm gözler merkez bankalarına çevrilmiş durumda.
Güçlü Ekonomi Biden’ı Yüksek Fiyatlar Konusunda Aklamayacak
Güçlü Ekonomi Biden’ı Yüksek Fiyatlar Konusunda Aklamayacak
ABD’de enflasyon yavaşlamış olsa da gıda ve enerji, Biden’ın görev süresinin başında olduğundan çok daha pahalı ve çok sayıda seçmen bu konuda oldukça öfkeli.
Otomobilde 7 Temmuz Beklentisi
Otomobilde 7 Temmuz Beklentisi
GSR II regülasyonu dışında kalan araçları 7 Temmuz’dan sonra satamayacak olan otomotiv bayileri kampanyalar ile stokları eritmeye çalışıyor. Peki bu sıkışıklıktan bir fırsat çıkar mı?
IMF, Büyük Seçim Yılı’nın Maliye Politikalarına Zarar Verebileceği Konusunda Uyarıyor
IMF, Büyük Seçim Yılı’nın Maliye Politikalarına Zarar Verebileceği Konusunda Uyarıyor
Uluslararası Para Fonu, dünya nüfusunun yaklaşık yarısına ev sahipliği yapan ülkelerin 2024’te seçime gideceğine dikkat çekerek seçim dönemlerinde geleneksel olarak artan harcamaların kamu maliyesine zarar verebileceği uyarısında bulundu
ABD Seçimleri Yaklaşırken Tırmanan ABD-Çin Gerginliği: Ticaret Savaşlarından Ekonomik Savaş ve Topyekun Çatışmaya Doğru
ABD Seçimleri Yaklaşırken Tırmanan ABD-Çin Gerginliği: Ticaret Savaşlarından Ekonomik Savaş ve Topyekun Çatışmaya Doğru
ABD’nin Çin’den ithal edilen ürünlere getirdiği yeni tarifeler, sadece Çin-ABD arasındaki ticaret savaşlarını değil tüm küresel ekonomik dengeleri ve ticaret ilişkileri etkileyebilecek boyutlar taşıyor.
Sanayi Kırılma Noktasında
Sanayi Kırılma Noktasında
Son bir yılda ekonomide atılan sıkılaşma adımlarına rağmen sanayi sektörü canlılığını korumuştu. Ancak son iki ayda tablo net bir şekilde terse dönmeye başladı. Üstelik dış talep de bu süreçte sanayiciye yardımcı olmuyor.
Walmart Mağaza Müdürleri Gerçekten Yılda 500 Bin Dolar Kazanabilir
Walmart Mağaza Müdürleri Gerçekten Yılda 500 Bin Dolar Kazanabilir
Perakende devi, yöneticilerini elde tutma oranını artırmak amacıyla, her biri yüzlerce çalışanı olan ve yıllık satışları 100 milyon doları aşabilen mağaza şeflerinin ücretlerini ve hisse senedi teşviklerini artırdı.
ABD’de “Şimdi Al Sonra Öde” Sistemi Wall Street’i Rahatsız Ediyor
ABD’de “Şimdi Al Sonra Öde” Sistemi Wall Street’i Rahatsız Ediyor
Tüketiciler, alışverişlerini taksitle ödemelerine olanak tanıyan ‘Şimdi Al, Sonra Öde’ ürünlerini benimsedi, ancak bu kredilerden kaç tane olduğu belli değil.
Türkiye’nin Yabancı Yatırımcıları Çekme Stratejisi ve Yerli Yatırımcıların Vergilendirilmesi
Türkiye’nin Yabancı Yatırımcıları Çekme Stratejisi ve Yerli Yatırımcıların Vergilendirilmesi
Hisse senedine vergi getirilirken yerli ve yabancı yatırımcı arasında eşitliğin ve adaletin sağlanması sermaye piyasalarının gelişimi için önemli.
LGS’ye Mahkum Ettiğimiz Gençlerden Bir Gazi Yaşargil Daha Çıkarabilir miyiz?
LGS’ye Mahkum Ettiğimiz Gençlerden Bir Gazi Yaşargil Daha Çıkarabilir miyiz?
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
AR Teknolojisi ve Yapay Zeka ile Geleceğin Sınıfları
AR Teknolojisi ve Yapay Zeka ile Geleceğin Sınıfları
Spacetop G1 ve GPT Edu, eğitim sürecini daha interaktif, erişilebilir ve kişiselleştirilmiş hale getirerek, hem öğrencilere hem de öğretmenlere büyük avantajlar sunuyor.
Otomotivde Yapay Zekanın Gücü
Otomotivde Yapay Zekanın Gücü
Üreticiler ve diğer otomotiv oyuncuları, yapay zekanın otomobil değişimini yönlendirme gücü hakkında daha fazla bilgi edinerek yeni bir performans çağına girecek