Türkiye’de klasik otomobillere olan ilgi artıyor. Klasik otomobiller konusunda hatırı sayılır bir noktaya gelen Türkiye’de düzenlenen organizasyonlar dünya çapında ilgi görürken Türkiye’nin tanıtımına da katkı sağlıyor. Klasik Oto Kulübü’nün organize ettiği, Türkiye Otomobil Federasyonu yarış takvimine kayıtlı olan 2025 senesindeki üç yarışın ilki 19-20 Nisan tarihlerinde Kapadokya’da gerçekleşti. Kapadokya’nın eşsiz coğrafyası içinde özenle korunmuş 75 otomobil tüm katılımcılara görsel bir şölen sundu. Yarışmacılar hem organizasyonun heyecanını yaşadı hem de doğal manzaranın keyfini çıkardı. Organizasyonda 1934-1984 yılları arasında üretilen kendine has özellikleri ile birçok ikonik model ilgi odağı oldu. Senenin ilk rallisi olan Bahar Rallisi’ni büyük bir heyecanla tamamladıklarını belirterek sözlerine başlayan Klasik Otomobil Kulübü Başkanı Sencer Sivridağ; “Kapadokya’dan sonra 16-18 Mayıs tarihlerinde Ayvalık – Midilli parkurlarında senenin ikinci yarışı olan 27. Batı Anadolu Rallisi’ni düzenleyeceğiz. 24-26 Ekim 2025 tarihlerinde, İstanbul’da organize etmeyi planladığımız Cumhuriyet Rallisi ise kulübümüz ve ülkemizin tanıtımı için büyük önem arz ettiğinin altını özellikle çizmek isterim.
Bu yıl FIVA World Rally takviminde yer alan bu etkinliğimize yurt dışından da katılımcıların gelecek olması ve ülkemizde farklı sektörlere de katkı sağlayacak olması bizleri ayrı heyecanlandırıyor” dedi. Yarışlar hakkında detaylı bilgi veren Sencer Sivridağ; “Öncelikle klasik otomobil denebilmesi için bir aracın 30 yaşında ve daha üzerinde olmasını ek olarak muayenelerinin tamamlanması ve trafik sigortalarının olması kriterlerini gözetmekteyiz.
Yaşanmış veya döneme etki etmiş bir hikayesinin olması, limitli üretilmesi ve bir çoğunun seri üretim değil el yapımı olması da diğer ayırt edici özelliklerdir. Yarışlar genelde iki günde ortalama toplam 400 km’lik, normal trafik akışında ve bağlantı yollarında tamamen doğa ile iç içe olan parkurlarda gerçekleşiyor. Yarış dediğimizde herkesin aklında akla ilk olarak kapalı pistlerde yüksek süratlerle yapılan geliyor ancak bizim yarışlarımızın zamana karşı, sürat içermeyen, trafik kural ve işaretlerine uyulan bir etkinlik olduğunu belirtmek isterim. Bizim yarışlarımız klasik otomobil tutkusu ve merakı olan katılımcılarının bir arada olduğu, keyifli anılar biriktirdiği ve bunun yanında da tatlı bir rekabeti bulunan bir otomobil spor faaliyetidir” dedi. Uluslararası anlamda Türkiye’nin tek yetkili kulübü klasik otomobil kulübü olduklarını dile getiren Sivridağ; “Kulübümüz global platformlarda da tanınmakta ve yarışlarımıza yabancı katılımcılar dahil olabilmekte.
Ayrıca rallilerimizdeki regülasyonları da FIVA kitapçığına göre tatbik etmekteyiz” şeklinde konuştu. Klasik otomobil pazarını da değerlendiren Sencer Sivridağ; “Klasik otomobiller günümüzde önemli bir yatırım aracı haline dönüşmüştür. Otomobiller yaşlandıkça ve iyi bir ortamda saklandıkça, her zaman iyi bir yatırım aracı olma özelliğini korumaya devam edecektir. Dünyada da bu şekilde seyretmektedir. Sektörel anlamda farklı pazarları değerlendirdiğimizde ise Avrupa klasik otomobil pazarında Amerika’ya nazaran daha çok marka ve model çeşitliliği içerdiği için değiş-tokuş ve restorasyon daha fazla görüldüğünü söyleyebiliriz. Avrupa’da çıkan araçların çoğu modeli kendi döneminde limitli olarak üretildiğinden günümüzde limitli üretimlere daha da talep oluştu.
Bu bakımdan değerlendirdiğimizde Avrupa pazarının Amerika pazarına göre daha öne çıktığını belirtebiliriz. Ayrıca Porsche gibi araçlar miras (heritage)‘a çok önem vererek ciddi yatırımlar yaptığı için de araçların değerleri yükselen bir trendde. Örneğin 1950’lere ait Porsche 356 modeli 50.000 euro gibi bir değerden son beş yıl içerisinde 150- 200 bin euro bandına çıkmıştır. Yine marka mirasına önem veren Mercedes’in de 1950’li yıllara ait 190 SL ve 1960’lı yıllara ait 280 SL (Pagoda) araçları son beş yıl içerisinde üç kat değerlenmiştir” diyerek sözlerine devam etti.
Klasik Otomobil Kulübü Başkanı Sencer Sivridağ kulüp üyelerinin 3’te 1’nin kadın sporculardan oluştuğunu ifade ederek; “Otomobil sporlarında kadın katılımcı sayısının en yüksek olduğu branş Klasik Otomobil Şampiyonasıdır. Biz de bu yoğun kadın katılımcı sayısına kayıtsız kalmayarak dünyada her şey kadının eseridir mottosu ile ülkemizin ilk ehliyetli kadın sürücüsü ve ilk kadın ralli pilotu olan Samiye Cahid Morkaya’nın adının verildiği bir etap düzenlediklerini belirtti.