Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Finans

İki Süper Güç Arasında Londra’nın Ekonomik Denge Arayışı
ABD ve Çin arasında tırmanan ekonomik soğuk savaş, ülkeleri taraf seçmeye zorlarken, Birleşik Krallık stratejik bir denge kurmaya çalışıyor.
  • 25 Nisan 2025 09:10
  • Ceren Dilekçi Köseoğlu
İki Süper Güç Arasında Londra’nın Ekonomik Denge Arayışı

Dünya giderek keskinleşen bir ekonomik kutuplaşmaya sürüklenirken, Birleşik Krallık’ın ABD ile Çin arasında nasıl bir rol üstlenmesi gerektiği son dönemde İngiltere’nin ekonomi politikalarında ve küresel pozisyonlanmasında belki de en kritik tartışmalardan biri haline geldi. İki dev güç arasında yoğunlaşan ekonomik savaşta Birleşik Krallık akıllıca bir oyun oynamaya çalışıyor, iki taraf arasında bir köprü görevi üstlenmeyi hedefliyor.


Devlet kontrolündeki Çin fonlarının FTSE 100 endeksinde 90 milyar sterline yakın yatırım yaptığı bir dönemde, ABD ile Çin arasında yoğunlaşan ekonomik savaş, ülkeleri taraf seçmeye zorluyor.


ABD Başkanı Donald Trump’ın liderliğinde giderek sertleşen ticaret politikaları yüzünden Çin ile gerilim doruğa ulaşmış durumda. Çinli dev şirketler Alibaba, JD.com ve Baidu’nun New York Borsası’ndan çıkarılması gündemde. Bu gelişmeler, fiilen Barack Obama döneminde başlayan ve Joe Biden döneminde devam eden iki dev ekonomi arasındaki kopuş sürecinin artık geri dönülemez bir ekonomik soğuk savaşa evrildiğini gösteriyor.


Böyle bir tabloda, İngiltere Hazine Bakanı Rachel Reeves’in “Çin ile ekonomik bağlarımızı koparmamalıyız” açıklamaları ve Londra Borsası’nın Çinli şirketlere açtığı kapılar, hükümetin “her iki tarafla da ticaret yapabilme” umudunu yansıtıyor.


FTSE’ye sessiz sermaye akışı


Argus Vickers tarafından yapılan analiz, Çin Merkez Bankası ve Çin Yatırım Şirketi (CIC) gibi devlet destekli kurumların, AstraZeneca, Barclays, Severn Trent, EasyJet ve hatta savunma devi BAE Systems gibi stratejik öneme sahip FTSE 100 şirketlerinde yüz milyonlarca sterlinlik hisselere sahip olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki aylarda Londra Borsası’nda işlem görmeye hazırlanan moda devi Shein’ın halka arzı gerçekleştiğinde, yıllardır Londra’da gerçekleşen en büyük halka arzlardan biri olacak ve New York Borsası’ndan uzaklaştırılan şirketler için cazip bir alternatif oluşturacak.


Araştırma, FTSE 100 endeksinde yer alan şirketlerdeki Çin yatırımlarının Aralık 2022’deki 64 milyar sterlin seviyesinden bugün 88 milyar sterline çıkarak yaklaşık yüzde 40 oranında arttığını ortaya koyuyor. Bu durum, Pekin’in yaklaşık 2,1 trilyon sterlin değerindeki İngiltere’nin önde gelen borsa endeksinin yaklaşık yüzde 5’ini temsil eden hisseleri satın aldığını gösteriyor.


Argus verileri, İngiltere borsasına on milyarlarca sterlinlik yatırımın ardındaki nihai kaynağın Çin’e kadar izlenebildiğini ortaya koyuyor. Bu gelişme, hükümetin British Steel şirketinin kontrolünü ele geçirmek zorunda kalmasının ardından, Çin’in İngiltere varlıklarında artan sahipliğiyle ilgili büyüyen endişelerin ortasında geliyor.


İngiltere, Çin yatırımları açısından üçüncü hedef ülke


Amerikan düşünce kuruluşu American Enterprise Institute’un şirket raporlarına dayalı bağımsız tahminlerine göre, 2005 ile 2024 yılları arasında Çin’in Birleşik Krallık’taki kamu ve özel sektör yatırımları toplamda yaklaşık 82 milyar sterlin seviyesine ulaştı. Bu da, söz konusu dönemde İngiltere’yi, Çin yatırımları açısından ABD ve Avustralya’nın ardından dünyanın üçüncü büyük hedef ülkesi konumuna getiriyor. Dahası, bu yatırım dalgası yalnızca halka açık hisselerle sınırlı değil.


Havalimanından elektrik şebekesine altyapı yatırımları


Çinli Şirketlerin Birleşik Krallık’taki yatırımları altyapıdan tüketici markalarına, yeşil enerjiden futbola kadar uzanıyor. Birleşik Krallık ekonomisi son yıllarda Çin sermayesiyle giderek daha çok iç içe geçiyor. Ancak bu yatırımlar sadece finansal değil, aynı zamanda stratejik ve politik etkileri olan bir dönüşümün de habercisi. Çinli yatırımcıların İngiltere’deki yatırımları artık birkaç otelden veya restorandan ibaret değil, ülkenin kalbindeki altyapılardan ulusal güvenliği ilgilendiren savunma sanayisine kadar pek çok alana yayılmış durumda. Çin’in devlet destekli egemen varlık fonu China Investment Corporation (CIC) , Londra Heathrow Havalimanı’nın yüzde 10’una sahip. Hong Kong merkezli milyarder Li Ka-shing’in yatırım grubu, Birleşik Krallık’ın büyük kısmına elektrik dağıtan UK Power Networks’ün sahibi.


Aynı grup, Kuzeydoğu İngiltere’de su ve kanalizasyon hizmeti veren Northumbrian Water Group’un da yüzde 75’ini elinde tutuyor. Somerset’teki Hinkley Point C nükleer enerji santrali, Çin’in stratejik enerji yatırımlarının bir başka örneği. Çin’e ait China General Nuclear Power Group, bu dev projede başlangıçta yüzde 33,5’lik hisseye sahipti. Ancak maliyetlerin artmasıyla bu oran yüzde 27,4’e geriledi. Şirket ayrıca, Essex’te planlanan Bradwell B nükleer santrali projesinde yüzde 66,5’lik kontrol payına sahip. Wiltshire’daki Minety batarya tesisi, Avrupa’nın en büyük enerji depolama projelerinden biri ve Çin devletine ait Huaneng tarafından finanse edildi. Bu, enerji geçişinin en kritik parçalarından biri olan batarya teknolojisinde Çin’in etkili bir oyuncu olduğunu gösteriyor. Çinli sermayenin tüketiciye yönelik yatırımları da dikkat çekici boyutlarda. Li Ka-shing’in grubu, İngiltere’nin ünlü pub zinciri ve bira üreticisi Greene King’in sahibiyken, Wolverhampton Wanderers Futbol Kulübü Şanghay merkezli Fosun Group’a ait. Çin’in gayrimenkul alanındaki etkisi de küçümsenemez. 2017 yılında Londra’nın simgelerinden Leadenhall Binası, Çinli bir gayrimenkul yatırımcısı tarafından 1,15 milyar sterline satın alındı.


Çin yatırımları tehdit oluşturuyor mu?


Çin’in altyapıya yaptığı yatırımların güvenlik riski taşıyıp taşımadığı konusu hâlâ sıcak bir tartışma. İngiltere Hükümeti’nin British Steel’in kontrolünü Çinli sahibinden devralarak kritik bir sanayi krizine müdahale etmesiyle Çin yatırımları üzerindeki güvenlik tartışmaları büyüdü. En dikkat çekici örneklerden biri, Çinli teknoloji devi Huawei’nin İngiltere’nin 5G altyapısında yer alma girişimiydi. İlk etapta İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi bu riskin “yönetilebilir” olduğunu belirtse de, 2020 yılında, ABD’nin baskısıyla Huawei’nin İngiliz telekom altyapısından çıkarılması kararlaştırıldı. Altyapıya yerleştirilebilecek gözetim veya casusluk araçları ile altyapının kritik bir anda Çin’in siyasi baskı aracı olarak kullanılması ihtimalinden endişe ediliyor.


Çin’in İngiltere’deki ekonomik etkisi yalnızca kâr değil, aynı zamanda stratejik bir bağımlılık yaratıyor. Özellikle savunma ve enerji gibi kritik sektörlerde bu durumun, ulusal güvenliği tehdit eden boyutlara ulaşabileceği korkusu hakim. Birleşik Krallık için kritik soru şu: Ekonomik kazanç ile stratejik bağımsızlık arasındaki çizgi nasıl çizilecek?


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Tam Düze Çıktık Derken…
Tam Düze Çıktık Derken…
Finansal piyasalarda iç ve dış kaynaklı yaşanan çalkantılar, 2023 yılından bu yana uygulanan sıkı para politikasının kazanımlarını zedeledi. Ekonomi yönetimi ekonomide durgunluk olmadan dezenflasyon sürecini yönetirken, son yaşananlar ve faiz indirimlerinin yerini faiz artışına bırakması işleri zorlaştırdı. TCMB’nin anketi şirketlerin yatırım planlarını ötelediğini ortaya koyarken, ekonomide sert bir yavaşlama ihtimali arttı.
Yeni Jeopolitik Cephane: Nadir Toprak Elementleri
Yeni Jeopolitik Cephane: Nadir Toprak Elementleri
Akıllı telefonlardan savaş uçaklarına, elektrikli otomobillerden nükleer reaktörlere... Çin, dünya ekonomisinin sinir uçlarını oluşturan nadir toprak elementlerinin neredeyse tamamını kontrol ediyor. Bu sessiz ama etkili hakimiyet, küresel güç dengelerini altüst etmeye aday.
Türk’ün Sigortayla İmtihanı
Türk’ün Sigortayla İmtihanı
Tüm dünyada artan risklere karşın Türk sigorta sektörü beklenen hızda büyüyemiyor. TSB verilerine göre 2023 yılında 120 milyon poliçe üreten sigorta sektörü 2024 yılında yüzde 5,5 büyüyerek 127 milyon poliçe üretti.
Devlet Yardımı, Halk Arasında “Sigortaya Gerek Yok” Gibi Yanlış Bir Algıyı Güçlendirebiliyor
Devlet Yardımı, Halk Arasında “Sigortaya Gerek Yok” Gibi Yanlış Bir Algıyı Güçlendirebiliyor
Özel Röportaj
Doların Tahtı Sallantıda mı?
Doların Tahtı Sallantıda mı?
ABD Doları, yaklaşık bir asırdır küresel finans sisteminin merkezinde yer alıyor. Sadece merkez bankalarının rezerv tercihlerinde değil, uluslararası ticaretin dilinde, enerji fiyatlamasında, hatta küresel borçlanmanın temelinde doların imzası var. Ancak 21’inci yüzyılda jeopolitik fay hatlarının yeniden şekillenmesi, teknolojik dönüşüm ve küresel güç dengelerindeki değişim, “doların tartışılmaz üstünlüğünü” masaya yatırıyor.
Trump’ın IRS Kesintileri Vergi Mükelleflerini Hile Yapmaya Teşvik Ediyor
Trump’ın IRS Kesintileri Vergi Mükelleflerini Hile Yapmaya Teşvik Ediyor
DOGE’nin vergi dairesindeki kesintileri derinleştirmesiyle birlikte, daha fazla Amerikalı ödemelerden kaçma konusunda cesaretlenebilir.
Trump’ın Gümrük Vergileri Gerçek Amerikan Rüyasını Tehdit Ediyor
Trump’ın Gümrük Vergileri Gerçek Amerikan Rüyasını Tehdit Ediyor
Trump’ın gümrük vergileri, politikacılar ve ABD’li tüketiciler arasındaki neredeyse yüzyıllık bir anlaşmayı altüst ediyor.
Yeşil Hidrojen: Enerji Dönüşümünün Güçlü Oyuncusu
Yeşil Hidrojen: Enerji Dönüşümünün Güçlü Oyuncusu
Doğalgazın sürdürülebilir ikamesi olarak görülen hidrojen enerjisi gelecekte enerji piyasalarını yeniden şekillendirebilecek bir potansiyele sahip. Hidrojen üretiminin birçok yöntemi bulunsa da yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik ile bu kaynağı üretmek dünyanın karbon salımını önlemesine yardımcı olabilir. Hidrojen ayrıca, elektriğin hidrojene dönüştürülmesiyle bir depolama aracı olma işlevi de görebilir.
Küresel Ekonomide Tepişen Filler, Ezilen Çimenler
Küresel Ekonomide Tepişen Filler, Ezilen Çimenler
Dünya Bankası ve IMF’in Bahar Toplantıları’nın ana gündemi tarifelerin küresel ekonomiye etkileri olurken, IMF raporunda küresel ekonomide daralma ve enflasyonda artış beklediğini paylaştı. Tarifelerle azalan risk iştahı gelişmekte olan para birimlerinin değerlenmesini baskılarken, enflasyonun hedefe gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı yakınsayacağı tahmin ediliyor.
Bir Kocaman Çocuk Meselesi…
Bir Kocaman Çocuk Meselesi…
Her çocuğun güvenli, sağlıklı, eşit ve umut dolu bir dünyada büyüme hakkı vardır. Bu haklar sadece bayramlarda değil, her gün korunmalı ve savunulmalıdır.
İhtiyar Delikanlılar Yollarda
İhtiyar Delikanlılar Yollarda
Klasik otomobillerin yarıştığı Bahar Rallisi sürücüler kadar izleyenlere de keyif verdi
Galtung Kehaneti, Jeopolitik Entropi ve Küresel Ticarette Omega Evresi
Galtung Kehaneti, Jeopolitik Entropi ve Küresel Ticarette Omega Evresi
Trump sonrası dönemde dahi sürmesi kesin gibi görülen küresel ekonomideki “kuralsızlaşma, normsuzlaşma eğilimi” geçici bir sapmaya değil, neredeyse yapışkan bir anomi ile malul yapısal bir yıkım dönemine girdiğimizin işaretlerini vermektedir.
Tarifeler Sonrası Otomotivde Yeni Strateji: Yerinde Üretim
Tarifeler Sonrası Otomotivde Yeni Strateji: Yerinde Üretim
Geçen haftalarda en çok tartışılan konu olan ABD’nin yürürlüğe koyduğu yüzde 25’lik otomobil tarifeleri, otomobil üreticilerini araç üretimi ve parçalarını taşımak veya artırmak için daha hızlı karar almaya yönlendirdi. Otomotiv üreticilerinin bu vergi yüklerinden etkilenmemek için uzun zamana ihtiyaçları var. Stratejik olarak ilerledikleri yön de yerinde üretmek olacak gibi görünüyor.
İliştirilmiş İnanç Teorisi
İliştirilmiş İnanç Teorisi
“İnsanların en zayıf tarafları, sormadan, araştırmadan, düşünmeden, kafalarını patlatmadan inanmak hususundaki hayret verici temayülleridir. Dünyadaki yalancı peygamberleri yetiştirmek ve beslenmek için en iyi gübre, işte bu bilmeden inanmak için çırpınan kalabalıktır.”- Sabahattin Ali, İçimizdeki Şeytan
Kül Olan Los Angeles’ın Ev Sahipleri Yangın Riskine Yeni Bir Yaklaşım Getirebilir
Kül Olan Los Angeles’ın Ev Sahipleri Yangın Riskine Yeni Bir Yaklaşım Getirebilir
Maliyetler yükseldikçe ve iklim riskleri arttıkça, Los Angeles’ın toparlanması için kolay cevaplar yok. Bu yüzden Altadena’daki bir blok eve dönmek için birlikte çalışıyor