Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

İngiltere’de İşçi Partisi’nin Vaatleri Ne Getirecek?
İngiltere’de 14 yıl sonra iktidara gelen İşçi Partisi, Britanya’yı yeniden inşa etme sözü veriyor. Partinin önceliklerinden biri, büyümeyi canlandırmak.
  • 12 Temmuz 2024 10:56
  • Ceren Dilekçi Köseoğlu
İngiltere’de İşçi Partisi’nin Vaatleri Ne Getirecek?

İngiltere’de, 4 Temmuz’da yapılan genel seçimleri büyük farkla İşçi Partisi kazandı. 14 yıl sonra iktidara gelen İşçi Partisi 412 sandalye kazanarak, partinin eski liderlerinden Tonny Blair döneminden beri en büyük zaferini elde etti. Öte yandan ülkede 2010’dan bu yana iktidarda olan Muhafazakar Parti tarihi hezimete uğrayarak partinin 200 yıllık tarihindeki en düşük milletvekili sayısını çıkardı.


İskoç Özgürlük Partisi neredeyse haritadan silinirken Liberal Demokratlar büyük sıçrama yaptı. Aşırı sağcı, sıfır göç politikasını savunan Reform UK Partisi 5 milletvekili çıkardı. Partinin lideri Nigel Farage, sekizinci denemesinde meclise girmeyi başardı.


Seçimlere katılım oranı yüzde 60 ile 2001’den beri en düşük seviyeye geriledi. Sandığa gitmeyen küskün seçmenlerin sayısına bakıldığında İşçi Partisi’nin zaferinde büyük eksiklik göze çarpıyordu. Seçmenlerin tercihi üzerinde, İşçi Partisi yönetiminin başarısından öte, Muhafazakar Parti’nin kötü yönetimi etkili oldu. Seçmen değişim istiyordu.


Muhafazakârlar neden tarihi yenilgi aldı?


Birleşik Krallık’ı Brexit oylamasına iktidarda olan Muhafazakâr Parti götürmüştü. Brexit tartışmalarıyla iç siyaset alevlendi. Brexit sürecinin kötü yönetilmesinin ardından Başbakanlık koltuğuna oturan Boris Johnson, Partygate skandalı nedeniyle üç yıl sonra istifa etmek zorunda kaldı. Ardından göreve gelen Liz Truss’ın mini bütçe paketinin piyasalarda yarattığı türbülans, seçmenler arasında huzursuzluğu artırdı. Truss, sadece 49 gün görev yaptıktan sonra istifa ederek İngiltere’nin en kısa süre görevde kalan başbakanı oldu.


Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yaşam maliyeti krizi büyüdü, ülkede enflasyon 2022 sonlarında yüzde 11,1 ile zirve yaptı. Enerji fiyatlarında rekor artışın yaşandığı dönemde enerji ve doğalgaz faturaları kabardı. Enflasyonu kontrol altına almayı hedefleyen yönetim, kamu sektöründe ücretlere enflasyonun altında zam yaptı. Zaten Brexit sonrası sektörlerde yaşanan personel sıkıntısı, ülke genelinde artan grevlerle daha da büyüdü. Ulaştırmadan sağlığa kadar hemen hemen tüm sektörler grevlerden etkilendi. Halkın sağlık hizmetlerinden memnuniyeti rekor düşük seviyeye geriledi. Ulusal Sağlık Servisi NHS’te rutin tedavi için bekleyenlerin sayısı 8 milyona yaklaştı.


İşçi Partisi ulusal sağlık sistemini iyileştirmesi vadediyor


İşçi Partisi’nin en büyük vaatlerinden biri Ulusal Sağlık Servisi’ni iyileştirmek ve ayda ek 40 bin randevu oluşturmak. NHS’deki bekleme listelerinin temizlenmesi için yıllık 1,3 milyar sterlinlik ek fon sağlamayı planlıyor. Bu fonun bir kısmı, yurt dışı vergi statüsünün kaldırılmasıyla elde edilecek.
Planın büyük bölümü ise modernizasyon ve verimlilik artışına dayanıyor.


İşçi Partisi her ne kadar gelir vergisi, KDV ve ulusal sigortayı arttırmayacağını taahhüt etse de, varlıklı kesim üzerindeki vergileri artıracağı beklentisi var. Sermaye vergisinde artış ihtimali üzerinde duruluyor. Diğer yandan ülkedeki yabancı uyruklulara sağlanan avantajlı vergi statüsünü kaldıracaklarını açıklamasının ardından ülkede ikamet eden zengin yatırımcılar arasında “çıkış planı” hareketliliği yaşanıyor. Non-dom statüsünün kaldırılmasıyla 3 milyar sterlin yakın bir kaynak elde edilmesi planlanıyor. Non-dom statüsünün kaldırılmasıyla İngiltere’nin “cazibe merkezi” olma özelliğini yitirebileceği belirtiliyor.


Ücret alt sınırını yenileme vaadi


İşçi Partisi hükümetinin bir başka vaadi ise, ücret alt sınırını “gerçek bir yaşam ücretini” yansıtacak şekilde yenilemek. Maliye Bakanı Rachel Reeves, göreve gelmesinin ardından ilk konuşmasında, İşçi Partisi’nin “daha müreffeh, daha iyi işlerde makul ücretler ödenen bir ülke” yaratmak ve çalışan aileler için ücretleri artırarak “hayat pahalılığı krizinin nedenlerini” ele almak istediğini söyledi. Ancak iş grupları, istihdam uzmanları ve ekonomistler, asgari ücretin artırılmasına yönelik sürekli baskının enflasyonu körükleme, işletmeleri sıkıştırma ve daha düşük ücretli çalışanların çocuk bakımı ve işe gidip gelme maliyetlerini düşürmek için tasarlanan programlardan yararlanamama riskini taşıdığını ifade ediyor.


Starmer’ın ücretleri artırma hedefini iş dünyası grupları ve İngiltere Merkez Bankası ile karşı karşıya getirme tehlikesi taşıyor.


İş dünyası grupları, Nisan ayında yürürlüğe giren ve asgari ücretteki yüzde 10’luk artışın şirket bütçelerini zorladığından ve işe alım kabiliyetlerini sınırladığından şikayet ediyor.


İngiltere Merkez Bankası (BOE), borçlanma maliyetlerini 16 yılın en yüksek seviyesinden aşağı çekip çekmeyeceğine karar vereceği Ağustos ayındaki toplantısı öncesinde İşçi Partisi’nin ücretleri
artırma planlarını yakından izliyor.


Hükümetin bazı vergilerde artışa gitmesi kaçınılmaz


Kurumlardan arka arkaya İngiltere hükümetine yüksek kamu borcu uyarısı geliyor. Mali Araştırmalar Enstitüsü (IFS), geçen ayki değerlendirmesinde, Birleşik Krallık’ın son 60 yılın en yüksek borç seviyesine, neredeyse rekor seviyedeki yüksek vergilere ve kamu hizmetleri gözle görülür bir şekilde zorlanırken artan kamu harcamalarına dikkat çekti.


Kuruma göre, Birleşik Krallık’ın başlıca siyasi partileri manifestolarında kamu maliyesine ilişkin kritik konuları ele almakta başarısız oldular ve önümüzdeki beş yıl içinde vergilerin artırılmaması
“önemli bir sürpriz” olur.


Greenwich Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cem Oyvat, İşçi Partisi programına bakıldığında, önceki
İşçi Partisi programlarına göre risk almayan, daha merkezde duran bir program olduğunun dikkat
çekiyor. Muhafazakar iktidara göre çok büyük radikal değişimler olmayacağını bildiren Oyvat, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Üç büyük verginin değiştirilmeyeceği vadediliyor, sadece özel okulların KDV’lerinde artış vaadi var. Program büyümenin İşçi Partisi iktidarı boyunca artacağı ve bu şekilde vergi gelirlerinin ciddi anlamda artacağı varsayımına dayanıyor. Yapılan yorumlardan bazıları da şunu söylüyor, eğer bu büyüme artışı yakalanamazsa İşçi Partisi, bütçe açığını kapatmak için servet kazancı vergisi gibi vergilerde artışa gidebileceği yorumları yapılıyor. Bence de böyle bir ihtimal var. Bütçe tarafında büyük bir endişe oluşursa varlıklı kesimi hedef alan vergi artışlarından yanayım. Bizim çalışmalarımızda da daha varlıklı kesimden vergi alınan ve kamu harcamalarıyla desteklenen programların hem gelir eşitsizliğini azaltma anlamında hem de büyüme ve istihdam yaratma anlamında çok olumlu etkilerinin olduğunu biliyoruz.”


İşçi Partisi’nden büyümeyi canlandırma planı


İşçi Partisi’nin temel vaadi, büyümeyi canlandırmak. Hatta İşçi Partisi lideri Starmer, yıllık yüzde 2,5 büyüme oranı hedefliyor. Mevcut koşullar göz önüne alındığında bu büyüme rakamına ulaşması kolay gözükmüyor. Hükümet, durdurulan konut inşaatı projelerinin önünü açmak için planlama reformu gibi önlemlere odaklanacak, beş yılda 1,5 milyon yeni konut inşa etmeyi hedefliyor.


Hükümet, limanlara, gigafactory’lere ve çeliğe para aktaracak 7,3 milyar sterlinlik bir ulusal varlık fonu oluşturma sözü verdi.


Goldman Sachs, İşçi Partisi’nin mali politika gündeminin “yakın vadede talep büyümesine mütevazi bir destek” sağlamasını beklediğini kaydederek 2025 ve 2026 için GSYH büyüme tahminlerini yüzde 0,1 puan yükseltti. Goldman Sachs ekonomistlerine göre, planlama sistemindeki reformlar konut inşasını ve verimliliği artırabilir ve AB ile daha yakın ticari bağlar Brexit’in bazı maliyetlerini azaltabilir.


İşçi Partisi iktidarının AB ile ilişkilerde yeni bir dönem getirmesi bekleniyor. Brexit nedeniyle çalkantılı bir dönem geçiren İngiltere-AB ilişkileri istikrar kazanabilir.


Starmer, Gümrük Birliğine yeniden katılmayı ve serbest dolaşımı reddetse de AB’nin Emisyon Ticaret Sistemi ile bağlantı kurma ihtimaline dikkat çekiliyor. Ticaret kontrollerinin gevşetilmesi ve potansiyel savunma paktı anlaşması hedefler arasında yer alıyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 38. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 38. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Mültecilere Karşı Global Tutumlar
Mültecilere Karşı Global Tutumlar
Göç insanlık tarihi kadar eski bir olgu. Savaşlar, baskıcı rejimler, doğal afetler, kıtlık ve yoksulluk gibi birçok nedenle dünya üzerindeki hareketlilik durmadı, durmuyor
Kripto Para Piyasalarının Karabasanı: Mt. Gox
Kripto Para Piyasalarının Karabasanı: Mt. Gox
2014 yılında 850 bin Bitcoin’in çalınmasıyla başlayan ve 10 yıldır kripto para piyasalarının üzerine adeta bir karabasan gibi çöken Mt. Gox olaylarında sona geldik
Turizm Karşıtı Hareket Tüm Dünyaya Yayılabilir
Turizm Karşıtı Hareket Tüm Dünyaya Yayılabilir
Barcelona’da meydana gelen “turizm karşıtı” hareketin zamanla tüm dünyadaki turistik kentlere yayılması mümkün
Geleneksel Döviz Yatırımcıları Yerini Sürüngen İsimlerine Sahip Algoritmalara Bırakıyor
Geleneksel Döviz Yatırımcıları Yerini Sürüngen İsimlerine Sahip Algoritmalara Bırakıyor
Bazı döviz piyasalarındaki işlemlerin yüzde 75’inden fazlasını makinelerin gerçekleştirdiği günümüzde, Wall Street’in devleri sistemlerinin hazır olduğundan emin olmak için yarışıyor.
“Güvenli” Yapay Zekanın Ayak Sesleri
“Güvenli” Yapay Zekanın Ayak Sesleri
İlya Sutskever’in güvenli süper zeka için yeni bir planı var
ABD’de Perakende Fiyatlarını Yükselten Yeni Trend: ‘Upflasyon’
ABD’de Perakende Fiyatlarını Yükselten Yeni Trend: ‘Upflasyon’
Önce “küçülme” vardı. Şimdi ise, şirketler 100 milyar dolarlık kişisel bakım ve güzellik pazarını değiştirmeye çalışmasıyla tüketiciler ‘upflasyon’ ile tanışıyor.
3. Çeyrekte Takip Edilecek 10 Şirket
3. Çeyrekte Takip Edilecek 10 Şirket
Bloomberg Intelligence’ın senaryolarına dayanarak üçüncü çeyrek için 10 şirketle daha karşınızdayız. Sektörleri ve bölgeleri kapsayan mercekteki şirketler, Bloomberg Intelligence analistlerinin sürekli olarak belirlediği daha büyük bir grubun bir parçası. Her bir senaryo, önümüzdeki birkaç ay içinde gerçekleşecek ve bizim görüşümüzü destekleyen önemli bir katalizörün ana hatlarını çiziyor.
Restoranların “Tip”i Düzelmiyor
Restoranların “Tip”i Düzelmiyor
Artan enflasyon ve en büyük banknotun alım gücündeki gerileme nedeniyle garsonların bahşiş gelirleri sürekli geriliyor. Yeme içme sektöründeki işletmeler, gelirlerdeki düşüş nedeniyle kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Tüketici ise bu işe çözüm olarak ortaya çıkan “zorunlu hizmet bedeli”nden şikayetçi. Her üç tarafı da memnun edecek çözüm kredi kartı ile gönüllü olarak yapılabilecek bahşiş ödemesi olabilirdi. Ancak düzenleme bir yol kazası sonucu rafa kalktı.
Çin’de Yatırım Bankacıları Komünist Partiye Katılıyor
Çin’de Yatırım Bankacıları Komünist Partiye Katılıyor
Bir zamanlar Pekin’in finans alanındaki hırsının sembolü olan CICC, istikbali için savaşıyor
Atlantik İttifakının Dış Ekonomik İlişkiler Politikaları
Atlantik İttifakının Dış Ekonomik İlişkiler Politikaları
Yumuşak Güç (Soft Power) temelli bölgesel entegrasyondan ekonomik güvenlik konseyine
Chelsea’nin Sahibinin Yüksek Borçları Yatırımcıları Endişelendiriyor
Chelsea’nin Sahibinin Yüksek Borçları Yatırımcıları Endişelendiriyor
Kaliforniya merkezli özel sermaye şirketinin portföyündeki şirketler arasında en az 10 milyar dolarlık sorunlu borç bulunuyor ve bu da satın alma sektörünün şu anda karşı karşıya olduğu zorlukların bir göstergesi
Daha Büyük Şirket, Daha İyi Şirket mi?
Daha Büyük Şirket, Daha İyi Şirket mi?
Patronun kaynağı kendi işine değil de sürdürülebilir enerjiye ayırması, ana faaliyet konusu olan işletmesinin değerinden düşülecek bir varlık olarak görülmemeli
Sosyal Medyanın Ölçü Birimi Rakamlar Değil Duygulardır!
Sosyal Medyanın Ölçü Birimi Rakamlar Değil Duygulardır!
Sosyal medya kampanyalarında, izlenme ve beğeni sayıları yerine, tüketicilerde yaratılan duygusal tepkiler ve bağlar önem kazanıyor
Geçici Bir Mekanizma Olarak NATO
Geçici Bir Mekanizma Olarak NATO
NATO’nun 75. yıl liderler hatıra resmine bakıldığında, suretler bir yana sahnenin önündeki bir cümle dikkat çekiyor: Geleceğimizi savunuyoruz!
Unutursam Fısılda!
Unutursam Fısılda!
Alzheimer ilacı geliştirme konusunda yılda 5 milyar doları aşan gelir beklentisi firmaların ana gündeminde
Detoks Zamanı
Detoks Zamanı
Şirket genelinde her seviyede tüm çalışanların yoğun iş koşuşturmasından uzaklaşarak biraz durup düşüneceği, işleri ve rutinleşen uygulamaları sorgulayabileceği bir ortam sunulmalı
Türkiye’nin Anneleri
Türkiye’nin Anneleri
Yapay zekâ ile Türkiye’nin annelerini analiz ettik. İşte çarpıcı sonuçları…
Yapay Zeka İle Müşteri Sadakati Oluşturma
Yapay Zeka İle Müşteri Sadakati Oluşturma
Yapay zeka, marka ile etkileşime giren müşterilerin oluşturduğu verilerden yararlanarak onların nasıl düşündüklerine ve sunulan ürün ve hizmetlerden neye değer verdiklerine dair yeni bilgiler ortaya çıkarabilir