Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

İran, ‘’Şah’’ı Oyuna Sokuyor
İran, ABD ile sıcak bir savaşa girmektense bölgesel riskleri canlı tutarak petrol ve taşımacılık maliyetleri kozunu oynuyor
  • 2 Şubat 2024 16:15
  • Berk Dinçtürk
İran, ‘’Şah’’ı Oyuna Sokuyor

Ekonomi ve istatistiğin temel derslerinden biri olan oyun teorisinde; “iyi ve kötü insan yoktur. İyi ve kötü oyuncu vardır.” Bugün, jeopolitik olarak analiz ettiğimizde iyi oyuncu İran, kötü oyuncu ise ABD Başkanı Biden olarak öne çıkıyor. Rusya – Ukrayna savaşı ile başlayan, İsrail – Filistin ile gelişen ve Kızıldeniz’deki gelişmeler ile büyüyen jeopolitik riskler, küresel ekonomilerde belirsizliği her geçen gün artırıyor.


Dünya ticaretinin yüzde 30’unun gerçekleştirildiği Kızıldeniz’de, saldırıların petrol tankerlerine sıçraması, brent petrol varil fiyatının yeniden 80 dolar üzerine yerleşmesine neden oldu. Maersk, Costco ve Evergreen gibi en büyük lojistik gemileri ile başlayan alternatif rota kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Risksiz olan Ümit Burnu’nun kullanılması, teslimat süresini ortalama iki hafta uzatırken, konteyner maliyetlerinin de bir hafta içerisinde yüzde 61 oranında yükselmesine neden oldu. Kızıldeniz’i kullanmak isteyen gemilerin sigorta maliyetleri ise 10 kat yükselmiş durumda. İran destekli Husi’ler Babülmendep Boğazı’ndaki saldırılarını sıklaştırdı.


ABD ve Birleşik Krallık, bölgede güvenliği yeniden sağlamak için donanmalarını bölgeye göndermesi şu ana kadar beklenen etkiyi yaratmadı. Husiler ise ucuz teknoloji ile devrim yapıyor. ABD’nin, Husi saldırılarını önlemek için kullandığı her mühimmatın ortalama maliyeti 4 milyon dolar, Kızıldeniz’de bulundurduğu her bir donanma gemisinin aylık maliyeti ise 500 milyon dolar. Mühimmatı tükenen donanma gemileri, yeniden yükleme işlemini deniz üzerinde yapamadığı için Cibuti Limanı’na gitmek zorunda. Buna karşılık Husiler’in drone saldırılarının aylık maliyeti ortalama 10 milyon dolar.


Husiler, İsrail’in Filistin saldırılarını sona erdirene kadar Kızıldeniz’de eylemlerine devam edeceklerini açıkladı. İsrail ise ABD kalkanına sahip olmak için savaşın bölgeye yayılmasını istiyor. Savaşın özellikle enerji kaynaklarının yoğun olarak geçtiği Lübnan’a yayılması, petrol ve doğalgaz fiyatları üzerinde baskıyı artırabilir.


Biden yönetiminin, İran yaptırımlarını kaldırması sonucu bir yıl içerisinde İran’ın günlük petrol ihracatı 200 bin varilden 1,2 milyon varile yükseldi. Yaptırımların kalkması ile İran gelirlerini artırırken, ABD’nin İran petrolüne yeniden ambargo uygulaması petrol fiyatlarında yükselişin hız kazanmasına neden olabilir. İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması durumunda petrol fiyatları çok daha hızlı yükselecektir. Petrol arz açığını kaya petrol üretimi ile kapatmayı başaran ABD’de bu durum fazla sürdürülebilir değil. Kuyu verimliliğinin bir yıldan sonra düşmesi ve her bir kuyu maliyetinin ortalama 7 milyon dolar olması maksimum üretime ulaşan ABD kaya petrolünde sürdürülebilirliği sorgulatıyor.



Hafta sonu ABD ile Çin arasında yapılan arabuluculuk görüşmelerinde çözüme ulaşılamadı. ABD, Çin’e yakın ilişkiler içerisinde bulunduğu İran’a saldırıları durdurması için baskı yapmasını istediyse de bir sonuç elde edemedi. ABD’de seçimler yaklaşırken Biden hükümetine güven her geçen gün azalıyor. Başkanlık oylamalarına baktığımızda Demokratlar, 2. Dönem seçimler öncesi anketlerde Jimmy Carter yönetiminden sonra en düşük oy oranına sahip. Biden hükümetinin yeniden seçilebilmek için, enflasyonun yüzde 2 seviyesine gelmesine ve FED’in bir an önce faiz indirimlerine başlamasına ihtiyacı var.


İran-Rusya-Çin ittifakı bunu görüyor ve oyunu iyi oynuyor. Petrol fiyatlarının yüzde 70 üzerinde kalması ve taşımacılık maliyetlerindeki yükseliş enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşılmasını her geçen gün erteletebilir. Bu da yumuşak iniş bekleyen piyasalar için iyi bir haber değil. ABD ile sıcak bir savaşa girmektense bölgesel riskleri canlı tutarak petrol ve taşımacılık maliyetleri kozunu oynayan İran, “Şah”ını oyuna sokuyor.



Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
İstanbul İçin Zaman Daralıyor
İstanbul İçin Zaman Daralıyor
Yapı stokunun yüzde 70’i potansiyel riskli olan İstanbul’da kentsel dönüşümün vakit kaybetmeden tamamlanması gerekiyor. Ancak vatandaşların yüksek beklentileri, finansman sıkıntıları, artan inşaat maliyetleri, yetersiz insan kaynağı, mevcut hukuki sıkıntılar ve merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki uyum eksikliği, hayati öneme sahip bu dönüşümün gecikmesine neden oluyor.
Çin Hisselerinde Dev Kaybın Perde Arkası
Çin Hisselerinde Dev Kaybın Perde Arkası
Çin hisselerindeki 6 trilyon dolarlık kayıp, Çin ekonomisine duyulan güvenin son yılların en düşük seviyesinde olduğunu kamuoyuna hatırlatıyor.
2024’ün Fay Hatlarında Gelir Adaletsizliği
2024’ün Fay Hatlarında Gelir Adaletsizliği
Sadece yaş grupları ve ülkeler bazında değil artık toplumların her katmanının huzursuzluğunun geçim derdi bazlı öfkesi “kusursuz fırtına” için dikkatlerden kaçmaması gereken bir uyarı olabilir.
Enflasyon Muhasebesinde Mesai Başlıyor
Enflasyon Muhasebesinde Mesai Başlıyor
En son 2001 krizinin ardından devreye giren, işletme bünyesindeki parasal olmayan kıymetler üzerinde enflasyonist etkinin ortadan kaldırılarak değerinin güncellenmesini sağlayan “enflasyon muhasebesi” 20 yıl aradan sonra yeniden ülkenin gündemine geldi.
2023 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye Geriledi
2023 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye Geriledi
Bir önceki yılda puanı 36 olan Türkiye 2 puan kaybetti ve ülke sıralamasında 14 sıra geriledi
50 Bin Kişiyle Küresel Ticareti Kilitlediler: Husiler
50 Bin Kişiyle Küresel Ticareti Kilitlediler: Husiler
Husi milislerinin saldırılarında azalma olmaması ve hatta yeni Anglo-Amerikan saldırılarını cezalandıracaklarını ilan etmiş olmaları, önümüzdeki günlerde bölgedeki gerilimin daha da tırmanacağı sinyalini veriyor
AVM’lerin Kasasından Borç Çıktı
AVM’lerin Kasasından Borç Çıktı
Yatırım için dövizle borçlanan ancak kiralamayı döviz cinsinden yapamayan AVM yatırımcıları bugüne kadar zor da olsa idare edebildi. Ancak ekonomideki yavaşlama bazı AVM’lerin oyunu terk etmesine neden olacak gibi.
Üretimin Üzerinde Çoklu Kıskaç
Üretimin Üzerinde Çoklu Kıskaç
İmalat sanayinde üretim koşullarındaki bozulma hafiflerken, girdi fiyatlarındaki hızlı artış dikkat çekiyor. Kızıldeniz’deki gelişmeler de tedarikçilerin teslim sürelerinin uzamasına yol açıyor.
Sıkılaşmaya Kart Harcaması Engeli
Sıkılaşmaya Kart Harcaması Engeli
Enflasyonla mücadeledeki en önemli direnç noktalarından biri yavaşlaması ağır gerçekleşen iç talep. Bireysel kredilerde yavaşlama dikkat çekse de bireysel kredi kartlarındaki harcama büyümesi 3 haneli kalmaya devam ediyor. Ücretler arttıkça yükselen limitler ve akdi faiz oranında tavan sınırı, kartlı harcamayı destekliyor. Seçim sonrası önlem beklentisi artıyor.
Hedge Maaliyeti Ucuz Ama Korunmak İsteyen Var mı?
Hedge Maaliyeti Ucuz Ama Korunmak İsteyen Var mı?
Şirketler için kur riskinden korunma maliyeti son yılların en düşük seviyesine indi. Ancak şirketler buna rağmen hedge imkanlarını kullanma konusunda çekimser…
Depremin 1. Yılında Yanıtsız Sorular
Depremin 1. Yılında Yanıtsız Sorular
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Her Şey Daha Sağlam Bir İstanbul İçin
Her Şey Daha Sağlam Bir İstanbul İçin
Yerel seçimler yaklaşırken adayların depreme karşı ortaya koydukları kentsel dönüşüm projeleri de açıklanmaya başladı. İşte mevcut Belediye Başkanı’nın çalışmaları, vaatleri ve rakibinin projeleri!
“Yanlış Uygulamalar Hızımızı Çok Etkiliyor”
“Yanlış Uygulamalar Hızımızı Çok Etkiliyor”
İstanbul’daki dönüşümün en önemli aktörlerinden KİPTAŞ’ın Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul’un yapı stokunu, artan maliyetleri, vatandaşla uzlaşma çalışmalarını ve dönüşümü zorlaştırıcı etkenleri Bloomberg Businessweek Türkiye için değerlendirdi.