Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Jules Verne Dünyasında Yol Almak: Yirminci Yüzyılda Paris
“Bilim Kurgunun Babası” Jules Verne, buharlı gemiler ve telgraf çağında yaşadı ama bir asırdan fazla bir süre boyunca icat edilemeyecek teknolojileri hayal edebildi.
  • 6 Eylül 2024 10:59
  • Koray Öztopçu
Jules Verne Dünyasında Yol Almak: Yirminci Yüzyılda Paris

Jules Verne denizin derinliklerine inen denizaltılardan aya giden uzay araçlarına kadar pek çok fikrin öncüsü durumundayken, bu fikirlerle bilim kurgunun edebi türünün de öncüsü oldu. Bir zamanlar kurgu olanlar artık gerçek haline geldi. Denizaltılar uzun zamandır denizin derinliklerini araştırıyor ve uzay araçlarıyla onlarca yıldır aya yolculuk yapılıyor. Yeni dijital yüzyıl, hangi fikirlerle öncülük edecek, bunları çok hızlı yaşayarak görüyoruz.


20. Yüzyılda Paris’in bulunma hikayesi


1989 yılında, 19. yüzyılın ünlü romancısı Jules Verne’in ailesi, eski bir aile kasasını zorla açtırarak diğer edebi parçaların yanı sıra, 1863’te kaleme alınan yayınlanmamış bir romanın taslağını da buldu: Yirminci Yüzyılda Paris.


Futurizm ve değişimin büyüsü


Verne fütürist bakışını, Balonda Beş Hafta (1863) yayımlandıktan kısa bir süre çıkarmak istese de yayıncısı Pierre Jules Hetzel, Verne’in bilimsel macera anlatılarının ticari potansiyelini hemen kavradı ve Yirminci Yüzyılda Paris’i yayınlamak istemedi.


19. yüzyılın son 15 yılına göre çok daha müreffeh ve bereketli bir dönemde yazılan Yirminci Yüzyılda Paris, geleceğe dair çoğunlukla alaycı bir yaklaşım sergiliyor. Bu romanda Jules Verne’in toplumun sosyal mimarisine dair yaratıcı iç görüsüne şahit oluyoruz.


Verne’in Yirminci Yüzyılda Paris’te yaptığı teknolojik tahminler, Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (1870) gibi en ünlü romanlarındakiler kadar etkileyiciydi. Bunlar arasında asfalt yollarda giden gaz yakıtlı araçlar, elektrikli sokak lambaları ve ilgi çekici olan; romanın geçtiği 1960’lara ilişkin kehanet niteliğindeki açıklaması değil, Verne’in 1860’lara yönelik eleştirisidir. Kitapta, finansal ve endüstriyel ilerlemeyle oluşan yeni bir kültürün karmaşasını fütürist anlayışla anlatıyor.


Jules Verne’den günümüze


1870 yılında yayınlanan Denizler Altında Yirmi Bin Fersah’ta Jules Verne, elektrikli denizaltının icadından (1884) birkaç yıl sonrasını tahmin ediyordu. Ancak gerçekleri lüks odalara sahip değildi ve bunun yerine savaş veya ülkelerin güvenliği için kullanılıyordu.


1889’da yazdığı bir makalede gazetelerin geleceğini “2889 yılında” anlatmıştı. Yazara göre, gazeteler basılmak yerine her sabah abonelere günün haberlerini muhabirler, istatistikçiler ve bilim adamlarıyla yapılan görüşmeler yoluyla aktarıyor. Radyo haberlerinin ilk yayını 1920’delerde, televizyonda ise 1948’de gerçekleşti. Hesaplamalar onu yanıltsa da gerçeklikten o kadar da uzak değildi.


Verne, şu anda video konferans veya görüntülü görüşme olarak bildiğimiz şeye çok benzeyen “fonotelefoto”dan bahsederken; bunu görüntülerin kablolarla bağlı hassas aynalar aracılığıyla iletilmesi yoluyla hayal etmişti.


Dünyadan Ay’a (1865) adlı eserinde Verne, ışıkla hareket eden gemilerle uzay yolculuğunu ele alıyor. Bugün yıldızın enerjisini kullanan güneş pillerinin ve güneş yelkenlerinin varlığını biliyoruz.


Verne, uzay roketlerine binen ve astronotların uzaya seyahat etmesini sağlayan kapsülü anlatıyor. Verne ayrıca yolcuları Ay’a taşımak için kullanılabilecek “mermileri”, sanki yolcuları uzaya fırlatan, Dünya’nın yerçekimini kıran büyük bir silahmış gibi tanımladı ve bu da bir roketten çok da uzak değil.


Ayrıca Dünyadan Aya’da, geri dönüş yolunda uzay aracının okyanusa düşeceğini ve tıpkı daha önceki birçok uzay görevinde olduğu gibi uçup gideceğini hayal ediyor.


Sürdürülebilirlik adımları: 1800’lü yıllar


O zamanlar bilimsel deneylerle sınırlı olan Verne, bu teknolojinin toplum için ne gibi faydalar sağlayabileceğini görecek öngörüye sahipti.


Verne teknolojinin ateşli bir savunucusu olmasına rağmen sanayileşmenin ve kaynakların sınırsız kullanımının beraberinde getireceği tehlikelerin de farkındaydı. “Bir Eksantriğin İradesi”nde petrol endüstrisinin denizlerdeki sömürüsünü, kirliliğini ele alıyor ve sınırlı kaynakların israfını eleştiriyor. Yine de karakteri Cyrus Smith gibi o da çözümü denizaltılar ve uzay araçları gibi imkansız yolculukları mümkün kılan geleceğin teknolojilerinde görüyordu. O zamanlar henüz emekleme aşamasında olan ancak Verne’in öncü zekası sayesinde eninde sonunda başarılı olacak teknolojiler…


O zaman ki ruhla, hidrojenin fosil yakıtlara yenilenebilir bir alternatif olduğunu savunması, alternatif yakıt fikrinin benimsenip onun vizyonunu gerçeğe dönüştürmek 1800’lü yıllardaki düşüncelerine fikirlerine saygı duruşunda bulunmak ve aynı öncü ruhu göstermek amacıyla Norveç, Kanada ve Almanya’daki projelere onun kitaplarından ve öykülerinden alınan isimler verilmiştir.


Verne, sadece bir dizi son derece ileri teknolojiyi hayal etmekle kalmadı, aynı zamanda kolayca dışarıda bırakmayı seçebileceği birçok bilimsel ayrıntıyı da çalışmalarına dahil etti.


Siyasi tahminler: Kuzey Kutbu’ndaki petrol savaşı


Verne’nin tahmin ettiği tek şey teknolojik icatlar değildi. Kültürel ve politik değişimi de öngördü.


Verne, daha sonraki çalışmalarından biri olan Kuzey Kutbu’nun Satın Alınması adlı eserinde, bugün Kuzey Kutbu çevresinde gelişen jeopolitik mücadeleye benzeyen bir hikâye yazdı.


Kutuplardaki buzulların erimesiyle birlikte bazı ülkeler günümüzde, dünyanın işlenmemiş petrol rezervlerinin ve doğal gaz yataklarının dörtte birini barındırabilecek Kuzey Kutbu’nun kontrolü için yarışıyor.


İnovasyonlar sürdürülebilir dünyayı hayal etmemizi sağlıyor


İnovasyon kavramı yüzyıllar boyunca önemli ölçüde gelişti, insanlık tarihinin her döneminde futurusit gözükse de düşüncelerle sürekli olarak şekillendi. Sorunları çözme ve insanlığın durumunu iyileştirme arzusu, yeni bilgi, teknoloji ve bilimsel ilerlemelerin oluşmasıyla bir yaratım ve ilham kaynağı olarak önümüze çıktı.


Buluşların birçoğu daha sonra yeni ürün ve hizmetlere dönüştürüldü ve hatta bazı durumlarda tüm sanayileşme dönemlerini körüklerken, küresel ekonomik büyümeyi destekledi. Ülkeler ekonomik büyümenin daha iyi sosyal ve çevresel sonuçlar getireceğine dair temel varsayımı güçlendirmek için fikirlerin başarılı bir şekilde yeniliğe dönüştürülmesini her dönemde sağlamalılar ki sürekli gelişme ve finansal faydalarla beraber, toplumu ve yaşamı destekleyen çevresel ve sosyal sistemleri sürdürülebilir bir hale getirelim.



Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 46. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 46. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Tarımda Geç Gelen “Bahar”
Tarımda Geç Gelen “Bahar”
Türkiye’nin tarımda yıllardır devam eden sorunlarının çözümü için önemli adımlar gelmeye başladı. Sözleşmeli tarım, 2 yıl boş kalan arazilerin kiralanması, planlı üretim gibi hamleler, “reform” arayışının başlangıcı olabilir mi?
Ekonomik Dalgalanmalarda C-Suite İçin Dijital Öncülük Misyonu
Ekonomik Dalgalanmalarda C-Suite İçin Dijital Öncülük Misyonu
C-Suite liderlerinin şirket içinde dijital öncülük çağını başlatması için, teknolojik araçları benimsemekten öteye geçmesi gerekiyor.
Yüzde 5 Efsanesi
Yüzde 5 Efsanesi
Yüzde 5 büyüme potansiyelimizi gelişmiş bir ülke olana kadar sağlamak istiyorsak öncelikle yapısal reform kavramının içini doldurmamız gerekiyor.
Uzun Vadede Değer Üretmek Diye Bir Şey Var mı Gerçekten?
Uzun Vadede Değer Üretmek Diye Bir Şey Var mı Gerçekten?
Uzun vadede hayatta kalabilmek müşterinizin bugün ne istediğinden çok gelecekte ne isteyebileceğini öngörebilmekten geçiyor.
Bilgisayarlar Yapay Zekânın Gelişim Hızını Yakalama Peşinde
Bilgisayarlar Yapay Zekânın Gelişim Hızını Yakalama Peşinde
Yapay zekânın hızlı gelişimiyle birlikte pil ömrü uzun, daha hızlı ve verimli bilgisayarlara ihtiyaç arttı. Bunu sağlamak üzere daha güçlü işlemciler üzerinde çalışan bilişim sektöründe Intel tanıttığı yeni işlemcisiyle bir adım öne çıkmış görünüyor.
Amerika, Bazı Yapay Zekâ Ürünlerini Avrupa’da  Piyasaya Sürmüyor
Amerika, Bazı Yapay Zekâ Ürünlerini Avrupa’da Piyasaya Sürmüyor
Meta ve Apple, Avrupa’daki düzenleyici atmosferi gerekçe göstererek önemli yapay zekâ ürünlerini kıtada piyasaya sürmüyor. Ancak bu hamle daha önce de görülmüştü.
Vadeli İyimserlik
Vadeli İyimserlik
Orta Vadeli Program’da gelecek yıl büyümenin potansiyeline yakın seyredeceği, enflasyonda ise sert düşüş yaşanacağı öngörüldü. Ekonomistler, 2025 için TCMB’nin potansiyel altı büyüme gösteren “çıktı açığı” beklentisiyle OVP’nin yüzde 4’e hızlanmasını bekleyen tahmini arasında hangisine “yakınsayacak?”
Kadınlar Yapay Zekâ Kullanımında Erkeklerin Gerisinde Kalıyor
Kadınlar Yapay Zekâ Kullanımında Erkeklerin Gerisinde Kalıyor
Yapay zekânın hızlı gelişimi iş hayatında cinsiyet eşitsizliğinin artmasına neden olabilir. Kadınların yapay zekâ kullanımında erkeklerin gerisinde kalması, gelecek yıllarda kariyerleri için tehdit oluşturuyor. Çözüm ise eğitimde fırsat eşitliği, yeterli mentorluk ve destek ağlarında yatıyor.
Türkiye’nin Stratejik Hamlesi, BRICS ve Çok Kutuplu Dünya Ekonomisine Hazırlık
Türkiye’nin Stratejik Hamlesi, BRICS ve Çok Kutuplu Dünya Ekonomisine Hazırlık
Türkiye, BRICS ülkeleriyle stratejik ilişkiler kurarak ve Asya merkezli jeoekonomik fırsatları değerlendirerek küresel ekonomik arenada önemli bir rol oynayabilir.
Almanya’da Aşırı Sağın Yükselişinin Sırrı Ne?
Almanya’da Aşırı Sağın Yükselişinin Sırrı Ne?
Nazi sloganlarını benimseyen ve ülkede Yahudi soykırım anıtı dikildiği için buna “Utanç Anıtı” adını veren aşırı sağcı Björn Höcke, nasıl oldu da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez Nazi sempatizanı bir partiyi Thüringen’de iktidara taşıdı?
Eurobond İhraçlarının Altın Yılı
Eurobond İhraçlarının Altın Yılı
“Rasyonel” politika, düşen CDS ve pahalanan TL krediler, eurobond ihraçlarını uçurdu. Türkiye yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği 20 milyar doları aşan rekor eurobond ihracıyla uluslararası finansman sahnesinde yerini sağlamlaştırdı. Hem kamu hem de özel sektörün güçlü hamleleriyle dikkat çeken Türkiye, küresel yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
Uçan Arabaların Trilyon Dolarlık Geleceği
Uçan Arabaların Trilyon Dolarlık Geleceği
Mürettebatsız uçuşla yeni bir döneme giren hava yolculuğunda bir tarafta Boeing gibi sektör devleri yer alırken diğer tarafta ise Ehang ve Joby gibi yeni ortaya çıkan dinamik startuplar yer alıyor.
Tarih Tekerrür Eder mi?
Tarih Tekerrür Eder mi?
Borsanın dalgalı seyrettiği dönemlerde hisselerin fiyatları gerileyerek tarihi zirvelerinden uzaklaşır. Ancak geçmiş tecrübeler gösteriyor ki şirketin mali durumu iyiyse, ciddi bir sıkıntısı yoksa işler düzeldiğinde hisse fiyatları tarihi zirvelerini tekrar görür hatta çok daha üzerine çıkabilir. O halde Mayıs’tan bu yana yaşanan dalgalı seyir zirvesinden uzaklaşmış hisseler için fırsat olabilir mi?
Ultra Lüks Segmentte Hizmet Verecek Ilma İlk Seferine Çıktı
Ultra Lüks Segmentte Hizmet Verecek Ilma İlk Seferine Çıktı
Ritz-Carlton Yacht Collection’un yakında görücüye çıkacak 448 yolcu kapasiteli gemisi, tamamen mahremiyet odaklı kardeşinin neredeyse iki katı büyüklüğünde. Ancak büyüklüğüne rağmen Ilma, bir yolcu gemisinden çok daha fazlasını sunuyor.
2 Trilyon Dolarlık Maliyete Sahip Limanların Önemi Artıyor
2 Trilyon Dolarlık Maliyete Sahip Limanların Önemi Artıyor
Küresel ticarete açılan kapılar yeni rekabet, otomasyon ve yeşil enerji çağında maliyetli dönüşümlerle karşı karşıya.