Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Finans

Kripto Paraları Duymayan Kalmadı
Türkiye’de kripto para ekosistemine dair en kapsamlı verilerin açıklandığı, Paribu ve FutureBright Group’un iş birliğinde hazırlanan “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın sonuçları açıklandı.
  • 11 Ekim 2024 01:45
  • Barbaros Görgü
Kripto Paraları Duymayan Kalmadı

Bu yıl ile birlikte beşincisi yayınlanan Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’ndan Türkiye’de kripto varlıklara yönelik dikkat çekici sonuçlar çıktı. Bilinirlik, deneyim, teknoloji ve demografi başlıklarına sahip olan araştırma 12 Temmuz - 2 Eylül 2024 tarihleri arasında Türkiye’yi temsilen 12 ilde bilgisayar destekli yüz yüze anket yöntemiyle görüşmeler yapılarak gerçekleştirildi.


Araştırmada en dikkat çeken sonuçlardan biri kripto para kavramını bilenlerin oranı. 2020’den bu yana sürekli artan bilinirlik oranı 2023’te yüzde 99’a ulaşmıştı. Bu yıl da sonuç değişmedi.


Araştırmaya katılanların yüzde 99’u kripto para kavramını biliyor. Bu da Türkiye’de kripto para kavramının bilinirliği söz konusu olduğunda doygunluk seviyesine ulaştığını gösteriyor. Araştırmaya göre kripto para kavramının bilinirliği artarken, kripto para ile işlem yapanların oranı da artış gözlemleniyor.


Son bir yılda kripto para ile işlem yapanların oranı yüzde 25,1’den yüzde 27’ye yükseldi. Bununla birlikte blokzincir kavramının bilinirliği de yüzde 28’e yükseldi.



Kripto parayla işlem yapan her iki kişiden birinin en büyük motivasyonu yüksek getiri beklentisi olurken kripto parayı duyan kişilerin yüzde 75’ine göre kripto paraların en büyük avantajları, işlemlerin hızlı olması ile saklama ve taşıma kolaylığı oluyor. Ancak kripto parayı duyan her 10 kişiden beşi büyük fiyat hareketlerini bir dezavantaj olarak nitelendiriyor.


Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de kripto parayla işlem yapıldıkça kripto paraya duyulan güvenin arttığı görülüyor. İşlem yapan her 10 kişiden yedisi ve kripto parayı duyan her 10 kişiden dördü kripto paraya güveniyor. Fakat 2024’ün en güvenilir yatırım aracı yüzde 90 ile altın olmasına rağmen yatırım yapanların yüzde 29’u kripto parayı yatırım aracı olarak tercih ediyor.



Regülasyon gerekli görülüyor


Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden altısı regülasyonun gerekli olduğunu düşünüyor. İşlem yapan bireylerin regülasyondan en büyük beklentisi ise, kripto para işlem platformlarının devlet tarafından denetlenmesi ve kullanıcı teminatlarının korunması. Buna ek olarak kripto parayla işlem yapanların yüzde 53’ü, kripto para işlem platformlarından güvenlik sistemlerinin iyi olmasını bekliyor.


Araştırmanın önemli sonuçlarından biri de demografik veriler ve bu yıl kripto parayı duyan erkeklerin işlem yapmaya ilgisinin daha fazla olduğu tespit edildi. Kripto parayı duyan erkeklerin işlem yapma oranı yüzde 31 olurken kadınlarda bu oran yüzde 21. Kripto para ile işlem yapma oranı en yüksek olan grup ise 25-44 yaş arası. Bununla birlikte üniversite mezunları için 2023’te yüzde 30 olan işlem yapma oranı bu yıl daha da artarak yüzde 39’a yükseldi. Kripto para ile işlem yapanların yaş ortalaması ise 34,7 oldu. İşlem yapanların 2023’teki yaş ortalaması ise 33,3’tü.


Paribu Kurucu ve CEO’su Yasin Oral, Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın sonuçlarına ilişkin olarak “Paribu olarak kendi sektörümüzde ve farklı alanlarda aldığımız sorumluluk, zaman içinde hızlanarak artan pozitif bir etki yaratıyor. Büyümeye devam ederken sektöre hizmet eden çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Paribu yedinci yılında 7 milyon kullanıcıya sahip ve sektörüne her zaman her alanda öncülük eden bir şirket. Bu yüzden, Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın sonuçlarını beşinci kez paylaşmaktan ötürü oldukça mutluyuz. Türkiye’nin alanındaki en kapsamlı araştırmasının sonuçları, hem ekosistemimizin sağlıkla gelişmesine katkı sağlayacak hem de adaptasyonun önündeki bariyerleri ortaya çıkararak yol gösterici olacak. Kullanıcıların beklentilerini ve kripto paralara yönelik algısını açık şekilde ortaya koyan bu araştırmanın, tüm çıktılarıyla ayrı ayrı değerlendirilmesi gerek. Ekosistem paydaşlarının bu çıktılardan faydalanması, daha sağlıklı, daha güvenilir ve daha derin bir kripto para ekosistemi için oldukça önemli” diyerek araştırmanın önemine dikkat çekti.


Raporun detaylarına Paribu’nun blog sayfası üzerinden ulaşılabiliyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Çarklar Fırtınanın Merkezinde
Çarklar Fırtınanın Merkezinde
Salgın dönemindeki seviyesine gerileyen PMI verisi ve deprem dönemindeki kadar yıllık daralma gösteren sanayi üretimi, reel sektörün yavaşlamasına dair resmi berrak hale getirdi. Kasım ayında faiz indirimi ile başlayabilecek “yumuşak iniş” senaryoları ise yüksek Eylül enflasyonu ile yeni yıla taşındı. İşletme sermayesi sorunu, kredi bulunabilirliği ve yüksek finansman maliyetlerine rağmen iş dünyası programı destekliyor. Ancak soru aynı: Ne kadar süreyle dayanmamız gerekecek? İş dünyası, yavaşlama ve sıkılaşma takvimine dair belirsizlikler nedeniyle “aşırı önlem almak” veya “önlemleri yeterince alamamak” arasında sıkışmış durumda.
Orta Doğu’da Bitmeyen Savaş
Orta Doğu’da Bitmeyen Savaş
İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik sürdürdüğü savaşta bir yıl geride kaldı. Hamas’ın 7 Ekim saldırısının üzerinden bir yıl geçerken savaş birden fazla cephede sürüyor. Gazze karadan, havadan ve denizden yoğun saldırı altında. Hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 42 bin. Ölenlerin çoğu kadın ve çocuk. Peki bir yılda neler yaşandı? Orta Doğu nasıl bölgesel savaşın eşiğine geldi?
Borsayı “Kredisi Yüksek” Yatırımcı Dağıttı
Borsayı “Kredisi Yüksek” Yatırımcı Dağıttı
Eriyen portföyler ve yıllık yüzde 100’e varan faizin kıskacındaki kredili borsa yatırımcısı, öz kaynak sorunu yaşadığı dönemlerde satış yapmak zorunda kalarak borsadaki düşüşlerin daha sert olmasına neden oluyor.
Piyasalarda Orta Doğu Gölgesi
Piyasalarda Orta Doğu Gölgesi
Bir yıl önce başlayan İsrail-Hamas çatışması, piyasalardan tedarik zincirine kadar geniş bir yelpazede etkilerini hissettirdi. Özellikle emtia fiyatlarında ve taşımacılık maliyetlerinde büyük değişimler yaşandı. Jeopolitik riskin piyasalardaki etkisi ise beklenenden daha sınırlı kaldı, zira piyasalar ‘doğal jeopolitik belirsizlikle’ başa çıkmayı öğrenmiş durumda.
Otomotivde Yeni Bir “Yerli”
Otomotivde Yeni Bir “Yerli”
HABAŞ eski Honda fabrikasında hibrit, plug-in hibrit ve benzinli otomobil üretimine başlıyor.
Beş Katına Çıkan Yabancı İşçiye Kalite Ayarı
Beş Katına Çıkan Yabancı İşçiye Kalite Ayarı
2013 yılında 45 bin dolayında olan yabancı çalışma izni sayısı, konaklama, ticaret ve inşaat sektörü başta olmak üzere geçen yıl 240 bine fırladı. Serbest bölgeler ve izinden muaf yabancılarla bu rakam 329 bini bulunca yabancı çalıştırmada yeni kriterler, öncelikli kolaylık sağlanan sektörler ve muafiyetler içeren düzenlemeye gidildi.
Pis Bir İş Ama Biri Yapmalı! Hem de Mümkün Olan En Az Hasarla
Pis Bir İş Ama Biri Yapmalı! Hem de Mümkün Olan En Az Hasarla
İşten çıkarmaların artabileceği bir dönemde sürecin en doğru şekilde yönetilmesi şirket itibarını ve çalışan haklarını korumak adına büyük önem taşıyor.
Türkiye “Nadir Elementlerde” Kendini Garantiye Alıyor
Türkiye “Nadir Elementlerde” Kendini Garantiye Alıyor
Türkiye teknoloji yarışındaki yerini daha ileri taşımak için ihtiyaç duyduğu nadir toprak elementlerinin tedarikinde mevcut kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyor.
Çin ve AB Arasındaki Ticaret Gerilimi Tırmanıyor
Çin ve AB Arasındaki Ticaret Gerilimi Tırmanıyor
AB’nin Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 45’e kadar tarife uygulama kararı ticaret gerilimini artırdı. Çin, buna karşılık olarak Avrupa’dan ithal edilen konyak ürünlerine ilave vergi getirirken, büyük motorlu araçlara da yeni vergiler getirmeyi değerlendiriyor.
Çip Krizi 2.0 Yolda mı?
Çip Krizi 2.0 Yolda mı?
Veri merkezlerine olan talep ve yapay zekâ cihazlarına artan ihtiyaç, yarı iletken tedarik zinciri üzerindeki baskıları da artırıyor. Bu baskının yeni bir çip krizini tetikleyebileceğini düşünen uzmanlara göre küresel iş birlikleri ve dost üretim stratejileri riski dağıtmada önemliyken, jeopolitik gerilimler bu durumu daha da karmaşık hale getirebilir.
ABD ve Çin Arasında Brüksel’in Utangaç Stratejik Özerklik Arayışı
ABD ve Çin Arasında Brüksel’in Utangaç Stratejik Özerklik Arayışı
Gerçek bir Avrupa egemenliği için AB’nin ekonomik güvenlik, savunma sanayii ve teknoloji geliştirme gibi kritik alanlarda daha bağımsız hareket etmesi gerekiyor.
Eğitimde Dijital Dönüşüm: EdTech’in Yükselişi
Eğitimde Dijital Dönüşüm: EdTech’in Yükselişi
EdTech öğrenme deneyimlerini zenginleştirirken, eğitimde fırsat eşitliğini artırmayı hedefleyen yenilikçi çözümler sunuyor.
MÖ 500 ve Efesli Herakleitos: Değişimin Belirsizliği
MÖ 500 ve Efesli Herakleitos: Değişimin Belirsizliği
Otomotiv sektöründe ekosistemin tamamıyla değiştiği bir dönemde bu değişimi iyi öngören, iyi tasarlayan ve uyum sağlayan şirketler öne geçecek.
Trump’ın Vergi İndirim Planının Sırrı Geçmişte Saklı
Trump’ın Vergi İndirim Planının Sırrı Geçmişte Saklı
Tarihçi Rick Perlstein, 1980’lerde Cumhuriyetçi Parti’de kök salan uçuk bir fikrin Trump döneminde nasıl ikinci bir rüzgar yakaladığını anlatıyor.
Alman Nakliye Şirketi Emeklileri Nasıl Dolandırdı?
Alman Nakliye Şirketi Emeklileri Nasıl Dolandırdı?
P&R Containers nakliyecilikten daha kârlı bir iş olan insanları kazıklama işine nasıl geçiş yaptı?
Activision ve Blizzard’ın Kurumsal Savaşının İçinden
Activision ve Blizzard’ın Kurumsal Savaşının İçinden
Oyun dünyasının iki efsane ismi Bobby Kotick ve Mike Morhaime, birbirleriyle kavga edene dek video oyun endüstrisinin durdurulamaz çiftiydi.
Apple Beyaz Perdeyi Canlandırma Planlarını Erteledi
Apple Beyaz Perdeyi Canlandırma Planlarını Erteledi
Teknoloji devi sinemalarda gösterilecek filmler için yılda 1 milyar dolar harcamayı planlıyordu. Gişede yaşanan birkaç hayal kırıklığının ardından, Wolfs gibi yapımları yayın hizmetine geri kaydırıyor.