Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Yaşam

Kuyuya Salınmak, Kuyudan Çıkmak
Negatif duygular sadece dünyaya bakış açımızı şekillendirmiyor, bizi de yavaş ama kesin bir şekilde dönüştürüyor.
  • 3 Mayıs 2024 12:02
  • Akan Abdula
Kuyuya Salınmak, Kuyudan Çıkmak

Dünya sorunlar ile boğuşuyor.


Gelir dağlımı adaletsizlikleri, hastalıklar, eşitsizlikler, dışlanma.


Türkiye’nin de kendine has çok sorunu var.


Bu dünya biraz toparlanır mı diye sordukça, karşı karşıya kaldığımız riskler daha da çeşitlenir hale geldi.


Araştırmalarda insanların yüzde 61’i dünyanın gidişatı ile ilgili kaygılı, yüzde 23’ü de endişeli olduğunu söylüyor. Toplamı yüzde 84. Bu korkunç bir duygusal çöküşe işaret.


İyimserim diyenlerin oranı sadece yüzde 4. Pozitif-Nötrüm diyenlerin oranı ise yüzde 12.


Bu negatif duygular sadece dünyaya bakış açımızı şekillendirmiyor, bizi de yavaş ama kesin bir şekilde dönüştürüyor maalesef.


Mevcut gerçekliğimizi nasıl algıladığımızda büyük bir erozyon söz konusu.


Araştırmalarda bu erozyonu en çok da beyaz yakada görüyoruz.


İyi haber, beyaz yaka bu erozyonun farkında ve bu da onu arayışlara itiyor.


Beyaz yaka bu erozyondan çıkma arzusunda ancak alacağı riskin katsayısını da sürekli düşürdüğünü görüyoruz. Bu da maalesef kötü haber.


Duygusal riski düşük hayaller kurmaya başladı beyaz yaka. Bir tane daha hayal kırıklığı kaldıramayacaklarını düşünüyorlar herhalde.


Son yaptığımız araştırmanın birinde, bir beyaz yaka ile görüşmemde, kuyuya salınmış gibi hissediyorum ama ne boğuluyorum ne de çıkabiliyorum demişti.


Bu metafor beni hayli etkilemişti.


Dünyanın bu halleri ile yüzleştikçe umutsuz olmayı da reddediyorum.


Aslında daha iyi hissetmek için, daha iyimser bakabiliyor olmamız için öncelikle hepimiz ülkemizin neye ihtiyacı var sorusunu sormamız lazım.



Kendimizin hangi alanda iyi olduğumuz ve nasıl katkıda bulunacağımızı saptamamız lazım.


Neye tutku hissettiğimizi bulmamız lazım.


Beyaz yaka tam da buralarda dönüyor bu aralar.


Beni mutlu eden bir oran paylaşayım; beyaz yakanın yüzde 58’i “insani değerlerimizin bozulduğunu düşünüyorum, bu konuda bir şey yapmak istiyorum” diyor.


Girişimci olmak isteyenlerde de sosyal girişimciliğin yükselişte olduğunu görüyoruz.


Karanlıkta yön ve anlam arayışı içindeyiz. Yaşanan dev sessizlikte hepimiz durup kendimize baş başa olmak ve biraz kendimizi dinlemek istiyoruz.


Dünyanın bilinen ve alışık olunan tüm insani pratiklerinden ve normlarından bu dev kopuşu, bende yeni dünya düzenini kabul etmemeye ve bir anlam arayışına neden oluyor.


Bakmayın buradan oranlarla yüksek perdeden konuştuğuma, bu arayış benim de kalbimde bir yara. Ben de dünyayı, hayatımı, katkılarımı sorguluyorum elbet.


Hatta en son Dialogue in the Dark’ın (Karanlıkta Diyalog) mucidi Dialogue Social Enterprise davetlisi olarak Hakan Elbir ile sırf bu arayışım için Hamburg’a gittim.


Hakan Elbir İstanbul Diyalog Müzesi’nin kurucusu. Hâlâ gitmediyseniz, mutlaka gidin görün.


Hamburg’da tüm dünyadan sosyal girişimcilerle bir araya geldim.


Speicherstadt’taki Dialoghaus tamamen saygıyla ilgili bir müze. Eksikliklerden ziyade becerilere odaklanarak insanları eğlenceli bir şekilde birbirine bağlamayı mucizevi bir şekilde başarıyor.


Özetle ruh doyuruyor.


Yapay zeka ile yeni kurguladıkları bir deneyim olan, “TimeShift - Yarına Yolculuk” ile yarının kapılarını aralamama da izin verdiler. Tanıdık olduğunu, bildiğimi zannettiğimiz dünyayı yeniden keşfetmek beni çok sarstı.


Müzeden çıkarken, evet kuyular var ama kuyulardan çıkış da var, çıkanlar da var dedim.


Var, umut kesinlikle var…



Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 28. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 28. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Dengesizlikler Savaşı…
Dengesizlikler Savaşı…
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Binance’in Patronu CZ’ye Hapis Cezasının Perde Arkası
Binance’in Patronu CZ’ye Hapis Cezasının Perde Arkası
Eski Binance CEO’su, 4 ay hapis cezası alarak ABD’nin gelmiş geçmiş en zengin mahkumu oldu. Ancak, şirketin yönetim kurulundaki arkadaşları, borsadaki hisseleri ve çocuklarının annesinin gösteriyi yönetmeye yardım etmesiyle, CZ’nin hapis cezası şirketin durumunun netleşmesi nedeniyle olumlu bir gelişme olabilir.
Değişimin Dönüşümün Hızına Hazır mıyız?
Değişimin Dönüşümün Hızına Hazır mıyız?
1970’den bu yana teknoloji daha da hızlı gelişti, yaşamlarımız, mobiliteden sonra elektrikli mobilite ile tanıştı ve daha da hızlı hayatımızda olmaya devam ediyor.
Hazır Mayıs da Gelmişken...
Hazır Mayıs da Gelmişken...
Gemileri büyütme vakti geldi. Büyütecek parası olmayanlar için ise bir şirketin satışı için ele alınacak koşullara değinmek gerekir.
Hazırlanın, Türkiye İki Ay Sonra “Gri Liste”den Çıkıyor
Hazırlanın, Türkiye İki Ay Sonra “Gri Liste”den Çıkıyor
Türkiye’nin 2021 yılı Ekim ayından beri bulunduğu Gri Liste’den Haziran sonunda çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.
“Teknopark 5.0 Olmaya Çalışıyoruz”
“Teknopark 5.0 Olmaya Çalışıyoruz”
Dünyanın en iyi kuluçka merkezleri içerisinde ilk 10’da yer alan YTÜ Yıldız Teknopark, “Teknopark 5.0” adını verdiği yapıya dönüşerek, tüm operasyonlarını mekana bağımlı olmaktan çıkarıp dijitale taşımak istiyor. Uluslararası ofisler ile girişimcilerin ihracat kapasitesinin artırılması hedeflenen YTU Startup House bünyesinde ise globaldeki etki alanının genişletilmesi planlanıyor. Dubai ve Taşkent’in ardından Nisan 2024’te Londra’da açılan YTU Startup House’un radarında Hollanda, Almanya ve ABD bulunuyor.
Teknoloji Devleri 2024’te de Yükselişte: Balon mu, Büyüme mi?
Teknoloji Devleri 2024’te de Yükselişte: Balon mu, Büyüme mi?
Muhteşem Yedili’nin rallisi ve risk iştahındaki artış: “Teknoloji Sektöründe Köpük Mü Var?” sorusunu akıllara getirse de, bu şirketler devasa nakit akışına sahip favori şirketler olmaya devam ediyor.
BIST Hisselerin Yarısıyla Rekordan Rekora Koşuyor
BIST Hisselerin Yarısıyla Rekordan Rekora Koşuyor
Borsa İstanbul yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından Nisan ayında birbiri ardına tarihi zirvelere ulaşarak 10 bin puanı aştı. Endeksin zirve yolculuğuna hisselerin ancak yarısı eşlik edebildi. Birçok hisse zirvelerinin uzağında kaldı.
E-İhracat Fırsatları: Türkiye Dünya Pazarlarına Nasıl Açılıyor?
E-İhracat Fırsatları: Türkiye Dünya Pazarlarına Nasıl Açılıyor?
Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunan ve ülkenin global ticaretteki rekabetçiliğini artıran e-ihracat KOBİ’lere büyük fırsat sunuyor
Çok Uluslu Şirketler Afrika’dan Çekiliyor
Çok Uluslu Şirketler Afrika’dan Çekiliyor
Çok uluslu şirketler onlarca yıl süren iyimserliğin ardından, Afrika’da iş yapmanın zorlukları karşısında giderek daha fazla hayal kırıklığına uğruyor.
Yönetim Kurulları Öz Eleştiri Yapıyor mu?
Yönetim Kurulları Öz Eleştiri Yapıyor mu?
Şirketlerin yönetim kurulu üyeleri kendilerini başarılı buluyorlar. Tabi bu onların fikri…
Evini Sırtında Taşıyanlar
Evini Sırtında Taşıyanlar
Pek çok insan karavanla tatil yapmanın ya da karavanda yaşayıp gezmenin hayalini kuruyor. Karavan satışları ve üretimi son 1 yılda yüzde 65-70 oranında arttı. Türkiye’de ise 200 binden fazla kayıtlı karavan bulunuyor. Peki hem tatilin hem de karavanda yaşamanın maliyeti nedir?
Biden’ı Benzin Fiyatları Yolda Bırakabilir
Biden’ı Benzin Fiyatları Yolda Bırakabilir
Benzin fiyatları bu yıl şimdiden yüzde 18 arttı, ancak Kongre bazı üretici ülkelere daha sert yaptırımların uygulanmasını istiyor.
Hasta Adam İyileşiyor mu?
Hasta Adam İyileşiyor mu?
Dünyanın en yaşlı kıtası Avrupa son yıllarda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen hasta yatağından çıkmak için ciddi mücadeleler veriyor. Atılan adımlar yavaş yavaş meyvesini gösterse de kıta Avrupa’sının ekonomisine baharın ne zaman geleceği akıllarda büyük soru işaretlerine neden oluyor.
Modi’nin Çılgın Projesinde 20 Trilyon Dolar Eksik
Modi’nin Çılgın Projesinde 20 Trilyon Dolar Eksik
Ülkenin hükümetin 2047 yılına kadar gelişmiş ülke statüsüne ulaşma hedefi için GSYH’sinin 6 kat artması gerekiyor.
Daha Borçlu ve Daha Bölünmüş Bir Dünya
Daha Borçlu ve Daha Bölünmüş Bir Dünya
Küresel ekonomi bir gerileme döneminden kurtulmuş olabilir, ancak savaşlar ve ekonomik milliyetçilik birçok ülkeyi daha kötü hale getirebilir.
Küskün Yabancıyla İlk Bakışmalar
Küskün Yabancıyla İlk Bakışmalar
Ekonomi politikasının normalleşmesi, yabancı yatırımcılar için Türk şirketlerinin cazibesini artırdı. Önceki 2,5 yıl çok ucuza fonlandığı için satışa gönülsüz olan şirket hissedarları için ise ortam değişti. Patronlar faize paralel artan kredi maliyetleri nedeniyle nakit akışı bozulduğu için artık teklifleri “dinliyor.” Yabancı yatırımcı yüksek iç verim oranı ve sürdürülebilir iş modeli arıyor. Şirket hissedarları ise değerlemenin cazibesi ile çıkış kararı arasında “en doğru”yu bulmaya çalışıyor
Elon Musk ve Jeff Bezos’un Yeni Ay Yarışı
Elon Musk ve Jeff Bezos’un Yeni Ay Yarışı
Milyarderlerin düello halindeki uzay şirketleri NASA’nın astronotları yarım asır sonra ilk kez Ay’a götürme planını destekliyor.