Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Mars’a Yolculuk, Uzayda Rekabet Yeni Teknolojilerle mi Geliyor?
Roket teknolojisindeki hızlı gelişim uzay yarışını kızıştırırken gözler Mars’a ilk insanlı yolculuğu kimin yapacağına çevrildi.
  • 25 Ekim 2024 00:34
  • Koray Öztopçu
Mars’a Yolculuk, Uzayda Rekabet Yeni Teknolojilerle mi Geliyor?

Gelecek 50 yıllık uzay araştırmaları küresel siyasetin çehresini değiştirecek. Yakında uzayda olup bitenler, dünyada insanlığın yaşam biçimini, tarihini de çok hızlı şekillendirecek.


Uzayda güç ve politika da dünyamızı değiştirecek gibi gözükürken, bu adımlar bize bu noktaya nasıl geldiğimizi ve nereye gittiğimizi gösterecek.


Yeni uzay yarışında, kilit oyuncular, ülkeler ve hedefleri ne olacak, işbirliğini teşvik etmek için nelerin değişmesi gerektiğini çalışmamız gerekiyor.


Yeni uzay yarışı nedir?


Uzay artık her zamankinden daha fazla gündemimizde… İnsanları, devletleri, şirketleri, tarihi, politikaları ve çatışmaları etkiliyor.


Geçmişte kalan soğuk savaş dönemi tamamen uzaya çıkmakla ilgiliydi; şimdi orada olana sahip çıkıldığını görebiliyoruz. Daha fazla ülke uzay yolculuğu yapar hale geldikçe bu yolda rekabetin ve işbirliğinin gelişeceği görülüyor.


Uzay adımlarıyla günlük yaşamımızda birçok şey değişti. Bu anlamda uzay, iletişimin, ekonominin ve askeri stratejinin merkezinde yer alıyor ve uluslararası ilişkilerde de önemi giderek artıyor. Dünya üzerindeki rekabetler, ittifaklar ve çatışmalar uzaya yayıldıkça bu kaçınılmaz olarak ‘nüfuz alanları’ ve hatta toprak iddiaları anlamına gelecek. Bu adımlarda rekabeti düzenlemek için evrensel olarak kabul edilmiş bir dizi kuralın, uzaydaki insan faaliyetini düzenleyen kanunların olmayışı, astronomik düzeyde anlaşmazlıklara zemin hazırlıyor.


Yeni uzay yarışına ne sebep oldu ve bir öncekinden farklı olan ne?


Teknolojik gelişmeler ve araştırmalarla uzay yolculuğunun maliyetleri düşerken, uyduların küçülmesi, SpaceX ve yeniden kullanılabilir roketler de gelişmelere ışık tutuyor. Son gelişmeler roketlerin uzaya çıkışını daha ucuz hale getiriyor. Ancak uzay 21’inci yüzyılda çok büyük tartışılacak gündemler arasında yer alıyor.


Son yıllarda Ay’da nadir metaller ve su bulunması; özel şirketlerin uzay konusunda teknik yatırımları atmosferin üstüne çıkarma maliyetini büyük ölçüde düşürürken, büyük güçler yeni silahları denemek için kendi uydularını uçurdular. Bütün bu olaylar ortaya çıkan daha büyük hikâyenin parçalarıydı.


Teknoloji uzaya çıkma yolunda gelişiyor


Yakın zamanda ABD’li şirket, Starship’in bir kısmını fırlatma rampasına geri indirerek dünyada bir ilk olan testi başarıyla tamamladı. Bu, şirketin tamamen yeniden kullanılabilir ve hızla konuşlandırılabilir bir roket geliştirme planının çok daha yakın olduğu anlamına geliyor.


Artık inanılmaz derecede zor diye bir şeyin kalmadığının sinyali iken, operasyonun gelecekteki keşifler için neden bu kadar önemli olduğu ve insanların bu konuda ne gibi çevresel kaygılara sahip olabileceği tartışılmaya başlandı.


Yeni roketin uzay uçuşlarında devrim yarattığı kesin ve o roket, Starship, şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en güçlü uzay aracı olarak kendini göstermiş oldu.


Tamamen ve hızlı bir şekilde yeniden kullanılabilecek şekilde tasarlanan roket, arkasında geleneksel bir roket sisteminden ziyade uçak gibi kullanılabilecek, iniş ve yakıt ikmali yapabilen, inişten birkaç saat sonra tekrar kalkabilen bir uzay gemisi geliştirmeyi barındırıyor.


Mars’a yolculuk yakın mı?


İnsanlığın en büyük hayallerinden biri, bir gün Mars’a gidebilmek. Mars gezisi ufukta görünmese de Mars’a ilk başarılı görev olan Viking 1, 20 Ağustos 1975’te fırlatıldı ve on ay sonra 19 Haziran 1976’da indi. Sonrasında 2003, 2011 ve 2020’de fırlatılan araçlar yaklaşık 6 aylık yolculukla Mars’a ulaşabildi.


NASA’nın Artemis Misyonu ile insanlığın Mars’a ilk yolculuğu tekrar gündem oldu. İnsanlı yolculuğun şu anki teknolojiyle gidiş-dönüş zamanının üç yıl sürmesi, bir insanın uzayda tek yolculukta geçirdiği en uzun süre olan 437 günün Rus kozmonot Valeri Polyakov’un kırmış olması süreci zorlaştırıyor.


Şubat 2024’te Rus kozmonot Oleg Kononeko, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kesintisiz 878 gün kalarak da bu çalışmalara destek oldu.


Çeşitli farklı ülkelerin uzay ajansları Kızıl gezegene insanlı bir görev için çalışırken, NASA SpaceX’de bu yolculuğu 6 aya indirmeyi umuyor. Dünyadan Kızıl Gezegene ulaşmak için gereken süre esas olarak kullanılan itme yöntemine bağlı iken, uzay aracını ışık hızına yakın bir hıza getirmek için güçlü bir lazer kullanacak ve yolculuğu sadece üç güne indirecek bir foton itme sistemi geliştiriliyor.


Mars misyonu: Çok gezegenli bir gelecekte hareketlilik ve mobilite


Bu yapılan çalışmaların tamamı şehirler, ülkeler, medeniyetler büyüdükçe rekabeti artıracak, kaçınılmaz olarak daha fazla güvenli ve konforlu seyahat ile konaklama seçeneğini ortaya çıkacak. Sonunda, Mars’ta bir konferansa katıldığımızı ve check-in sırasında kendimizi uçan bir araçta bulduğumuzu, o noktaya ışınlandığımızı düşünebiliriz. Güneş sistemimizdeki bilinen en büyük seyahat noktalarına ışınlanırken, dünyada nasıl hareket edeceğiz, mobilitemiz nasıl hızlanacak diye düşündüğümüzde bu yönde gelişmeler çok yakın diyebiliriz. Uzun uçuşlar, seyahatler saat bile sürmezken, şehir içi ulaşım daha da kolay olacak. Tatile gidişlerimiz, araçlarımız tamamiyle değişirken insanların Kızıl Gezegende ne kadar yavaş hareket edebileceğini hesaba katmak için Mars’taki tema parklarını ve bunların nasıl organize edilmesi gerektiğini planlayacağız.


Yakın zamanda SpaceX’in küçük bir Teksas kasabasında dünyanın şimdiye kadarki en büyük roketini uçurması, gelecekte çok gezegenli bir insan uygarlığının muhtemel bir gelişmesi olabilir. İster 2050’de ister sonrasında, eninde sonunda Mars Şehri gibi bu dünyanın tamamen dışında olan destinasyonları içeren programları nasıl yöneteceğimizi düşünecek miyiz bunu göreceğiz. Ama esas konu bütün bu araştırmalarla yaşadığımız çağın, kullandığımız ürünlerin, öğrenme biçimimizin ve yeni ekosistemin, e-mobilitenin tamamiyle farklı olacağı.




Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 54. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 54. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 53. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 53. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Başarmaya İnanmak
Başarmaya İnanmak
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesini ve cumhuriyetin önemini hatırlatan bir gün. Türkiye Cumhuriyeti’nin geride kalan 100 yılı kadar gelecek 100 yılına dair de olguları göz önüne almak gerekiyor.
Çin Uzay Sanayisi SpaceX’i Yakalayabilir mi?
Çin Uzay Sanayisi SpaceX’i Yakalayabilir mi?
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin’i bir “uzay gücü” haline getirmek istiyor. Ancak gerek SpaceX’in arayı fazlasıyla açmış olması gerekse Çin’in güvenlik endişeleri ülkenin özel fırlatma girişimlerini engelleyebilir.
Kısayollu Yaşamlar ve Beynimiz
Kısayollu Yaşamlar ve Beynimiz
“Asıl soru, makinelerin değil, insanların düşünüp düşünmediğidir.” - B. F. Skinner
Avrupa Elektrikli Araç Satışlarında Eylül Rüzgarı: Durgunluk Dönemi Tersine mi Dönüyor?
Avrupa Elektrikli Araç Satışlarında Eylül Rüzgarı: Durgunluk Dönemi Tersine mi Dönüyor?
Avrupa’da elektrikli araç satışları, Eylül’de artarak uzun süren düşüş eğilimini tersine çevirdi. Ancak, otomotiv sektöründeki genel zorluklar ve büyük pazarların durgunluğu, içten yanmalı motorlu araç satışlarındaki düşüşü telafi etmeye yetmedi.
Yüksek Enflasyon Beklentisi Kripto Yatırımlarını Destekliyor
Yüksek Enflasyon Beklentisi Kripto Yatırımlarını Destekliyor
Gelişmekte olan ülkelere yönelik yapılan bir çalışma, enflasyon beklentilerinin yükseldiği ortamda, kripto varlıklara ilginin arttığını ortaya koyuyor.
Eğitimde Muhasebe Zamanı
Eğitimde Muhasebe Zamanı
Ekonomik koşulların ağırlaşması ve eğitim sisteminde dönem dönem yapılan değişiklikler nedeniyle okulda olması gerektiği halde olmayan çocuk sayısı son üç yılın rekorunu kırdı. Yoksul aile çocukları ucuz işgücüne dönüşürken, okuldan uzaklaşan çocuklar da toplumsal sorunların yaratıcısı ve parçası olmaya aday hale geldi.
Turizm Sektörü Yaza Hazır mı?
Turizm Sektörü Yaza Hazır mı?
Turizm sektörü yüksek faiz, stabil döviz kuru ve jeopolitik riskler gölgesinde 2024 yılını geçirirken bu sezon yaz tatilini yapmış olan her 10 bireyden 7’si ya erken rezervasyondan ya da indirim kampanyalarından faydalandı. Sektör temsilcileri ise 2025 sezonundan umutlu…
Dünyada Gelecek 10 Yılın Büyümesi Gelişen Ülkelerden
Dünyada Gelecek 10 Yılın Büyümesi Gelişen Ülkelerden
Gelişmekte olan ülkeler, dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme sürecine girerken, 2035 yılına kadar küresel büyümenin yüzde 65’ini sağlayacak ve pandemi sonrası tedarik zincirlerindeki fırsatlarla öne çıkacak.
Borsa Kritik Dönemeçte
Borsa Kritik Dönemeçte
Borsa profesyonelleri ve yatırımcısı, hisse fiyatlarındaki sert düşüşler, kamu alımları, açıklanmaya başlayan bilançolar, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda iki kurum üzerinde yoğunlaşan kısa pozisyonlar ve açığa satış yasağının ne zaman kaldırılacağını tartışıyor.
Dünyanın En Büyük Yapay Zeka Şirketinin Temelinde Fikir Hırsızlığı mı Yatıyor?
Dünyanın En Büyük Yapay Zeka Şirketinin Temelinde Fikir Hırsızlığı mı Yatıyor?
Guy Ravine’in Open AI’si (boşluklu) OpenAI’nin (boşluksuz) istediği bir ticari markaya ve internet sitesine sahip. Yapay zeka devi ile aralarındaki davaların detayları ise tüylerinizin ürpermesine ve insanlığın iyiliği için kullanılacağı iddia edilen şirketin o kadar da masum olmadığını düşünmenize neden olabilir.
2025 İflasların Yılı mı?
2025 İflasların Yılı mı?
Allianz Trade tarafından yayımlanan rapora göre, ticari iflaslar 2026 yılına kadar durmadan artacak ve 2026 yılında istikrara kavuşsa bile yüksek seviyelerde kalmaya devam edecek. Raporda Türkiye, firmaların yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik yavaşlamayla yüzleşmek zorunda olduğu iki büyük pazardan biri olarak tanımlanırken, geçen seneye göre yüzde 20 iflas artışı öngörülüyor.
Sıkışan Koşullar Tahsilat Dengesini Bozdu
Sıkışan Koşullar Tahsilat Dengesini Bozdu
Likidite koşullarındaki daralma nedeniyle şirketlerin ödeme dengesi bozulurken en büyük sıkıntı çekler tarafında yaşanıyor. Ödeme dengesini sağlayacak koşulların oluşması için iş dünyasının bir süre daha beklemesi gerekecek gibi.
Elektrikli Otoda Çin Hegemonyası
Elektrikli Otoda Çin Hegemonyası
Dünyada elektrikli otomobillerin geleceği ile ilgili tartışmalar sürerken, Çin’in bu konudaki teknoloji atağı hız kesmeden devam ediyor.
Savaş Ekonomisine Hazırlanmak: Stratejik Vizyon, Ön Hamleler
Savaş Ekonomisine Hazırlanmak: Stratejik Vizyon, Ön Hamleler
Savaş ekonomisine hazırlık süreci, Türkiye’nin küresel arenada daha güçlü ve rekabetçi bir aktör olarak yer almasını sağlar.
Dünya Merkez Bankaları Artık Fed’i Takip Etmiyor
Dünya Merkez Bankaları Artık Fed’i Takip Etmiyor
Faiz oranları konusunda izlenen farklı yollar Amerika’nın küresel etkisinin azaldığının önemli bir işareti.
Faiz İndirimlerinin Ekonomiye Etkisi Zaman Alacak
Faiz İndirimlerinin Ekonomiye Etkisi Zaman Alacak
Konut piyasası şimdiden tepki vermeye başladı, ancak bazı tüketiciler ve ticari borçlular hâlâ ödemelerini yapmakta zorlanıyor.