Çoğumuz stresli bir hayat yaşıyoruz, kimimiz bunu yönetebiliyor kimimiz de bu sıkışıklığını daha artırıyor. Stres bazen kaçınılmaz ama stres yönetimi diye bazı yollar da var.
Nefesine odaklanmak, gözlerini kapatarak içe dönmek yani meditasyon kavramı bu noktada çok işe yarıyor. Sonucunda da daha iyi ve mutlu hissetmemizi sağlıyor.
Kelimeyi, kavramı çokça duyuyoruz son yıllarda ama tam olarak nedir ve nasıl yapılır? Gerçekten işe yarıyor mu? Evet işe yarıyor; hem kendi uygulamalarımdan ve deneyimlerimden biliyorum, hem de aldığım uluslararası eğitimlerden.
Mutluluk ve iyi yaşam konusunu yıllardır inceleyen biri olarak ve hatta ‘Mutluluk İçimizde mi?’ diye bir tiyatro gösterisi ile sahneye çıkarak meditasyonun ve mutluluğun bağını biliyorum. İster evde ister işte herkes için işe yarayabilir meditasyon…
Bir şeylerin farkında vardırıyor… Meditasyon, kişinin dikkatini ve farkındalığını odaklamak için yaptığı zihinsel bir uygulamadır. Bu uygulama stresi azaltmaya, farkındalığı geliştirmeye ve kendini kabul etmeyi geliştirmeye yardımcı olabilir.
Meditasyon, farklı şekillerde yapılabilir, “An”a odaklanmak bile bir meditaysondur; ancak genellikle mümkünse sessiz bir yerde oturup nefese odaklanmayı içerir.
Düşüncelere de odaklanmayı içerir ama düşüncelerin gelip gitmesine izin vermeye odaklanmaktır aslında o…
Çünkü biz sadece düşüncelerimiz değiliz.
Onlar gelip geçici…
Günümüzde meditasyonun oldukça faydalı ve kişinin hayatını kökünden değiştirebilecek kadar etkili bir uygulama olduğu artık çok sayıda otorite tarafından da kanıtlanmış durumda.
Meditasyonu hayatının parçası haline getiren insan sayısı da arttı.
Ben de yıllar önce bütünsel sağlığın önemini anlayarak, wellness kapsamında meditasyonu hayatımın bir parçası haline getirdim ve hem kendimden, hem de çevremden gördüklerimi, tecrübe ettiklerimi ve duyduklarımı sizinle paylaşmak istiyorum.
Meditasyonun düzenli ve uzun soluklu uygulanması, kişinin hayatında net bir şekilde meditasyondan önce ve sonra farkını ortaya koyuyor.
Meditasyon yapanların meditasyon yapmayan kişilere göre iç huzurunu daha iyi kavramış olduğu artık bilim insanları tarafından da ortaya konmuş bir gerçeklik.
Çünkü meditasyon, ilk olarak, kişinin dikkatini ve farkındalığını iç dünyasına odaklamaya yardımcı bir pratik.
İç dünyasıyla buluşabilmiş bir kişinin kendi duygularını ve düşüncelerini daha iyi anlaması, olumlu olumsuz her şeyi kabul etmesi daha kolay olacaktır.
Meditatif etkenlerden uzak bir hayat sürenler ise, stres, kaygı veya dış faktörler sebebiyle iç huzur konusunda daha fazla zorluk yaşayabilirler.
Aynı zamanda zihinsel dağınıklık ve sürekli düşünce akışı içinde daha endişeli ve zor günler yaşama ihtimali de ne yazık ki benzer oranda artacaktır.
Meditasyon, pek fark edilmese de, fiziksel olarak da etkili bir pratik.
Meditasyon sırasında bedenimizin kendini yavaş bir moda alması, kan dolaşımını yavaşlatıyor, nefes farkındalığını artırıyor, tüm vücudumuza biraz dinlenmeyi, ara vermeyi ve dinginliği hatırlatıyor.
Meditasyon, vücudun ve beynin üzerindeki stresi azaltıyor.
Ayrıca hormonlarımızı daha dengeye sokuyor. Günümüzde akıllı telefonlar, sosyal medya, kısa içerikler, teknoloji, reklamlar ve daha birçok hızlı içerik ile karşı karşıya kalıyoruz.
Beynimizi ve bence ruhumuzu bazen derinden etkileyen bu fazlaca uyaranların karşısında dinginleştirmek ve sakinleştirmek önemli.
Hayat koşturması bizi enerjik tutar; üretmek çalışmak iyidir evet ama arada mola vererek ruhu, bedeni ve zihni de dinlendirmek gerekir.