Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Artısı... Eksisi...
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
  • 22 Aralık 2023 10:05
  • Açıl Sezen
Artısı... Eksisi...

Merkez Bankası’nın bir önceki toplantısından sonra “Acabası olmayan bir karar” yorumunu yapmıştık. Piyasanın beklediğinden daha şahin bir söylem ve 2,5 puan artış bekleyen piyasaya 5 puan artışla yanıt veren, sıkılaştırma mesajını öne çıkaran bir metin vardı.


21 Aralık 2023 toplantısında ise Merkez Bankası’nın hem eylem hem de söylemle bu mesajı pekiştirdiğini gördük.


7 toplantıda 34 puan faiz artırımı oldu. Piyasada konuştuğumuz oyuncuların çoğu, 8’inci toplantıda 36,5 puana ulaşacak sıkılaşmayla faiz artırım döngüsünün yüzde 45’te sonlanacağı görüşünde.


Peki bunların etkileri neler oldu? Başlarken bölümümüzde detaylı kırılımını göreceğiniz üzere, son 5 haftada swap, repo, hisse senedi ve tahvile kabaca 8 milyar dolara yakın yabancı girişi oldu.


Son 6 ay içinde brüt rezervde artış 45 milyar dolara yaklaştı. Bunun kabaca 14-15 milyar doları seçimden önce “ne olur ne olmaz” diyerek yurt dışına giden paranın geri dönüşü.


Kalan kısmı ise öyle ya da böyle ülkeye giren dövizin birikimiyle oluşuyor.


Merkez Bankası’nın kendini güvende hissedeceği yerin ne olduğunu söylemek kolay değil, ancak net rezervin swap hariç eksiden kurtulduğu; 200 milyar dolar civarında bir rezervin herkesi daha rahat ettireceği söylenebilir.


Özellikle de bu rezervin oluşma biçimi (Moody’s’in de söylediği gibi) uluslararası yatırımcıların yaptığı (tercihen uzun vadeli) girişler ile finanse ediliyor ise.


Dövize olan ilgi azalıyor. Kur Korumalı Mevduat hesaplarında birikmiş olan miktar 3,4 trilyon liradan (yüksek faizle içsel büyümesine rağmen) 2,7 trilyon liraya geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kurumsal ve bireysel hesapları buraya yönlendiren vergisel teşviklere dönük düzenleme geleceğini söyledi. Sonrasında azalma hızının artması beklenebilir.


Bunlar bardağın dolu tarafı.


Bardağın elbette bir de boş tarafı var.


Orası ise ekonominin yavaşlayacak olması.


Şirketler cephesi, iki sene boyunca çok ucuza fonlandı. Aşırı ısınan bir ekonominin içinde, kredi büyüme hızının yüzde 100’leri aştığı bir ortamda pazar sorunu yaşamadan hayatlarını sürdürebildiler.


Yüksek talebin olduğu ortamda enflasyon çok yüksek olsa da fiyatlarını istedikleri şekilde artırabildiler. Fiyatlar arttıkça ücretler arttı.


Ama şirketler için sorun değildi, çünkü o canlılığın içinde çalışan ücretlerinde yapılan artışları da fiyatlarına yansıtıp karşılayabildiler.


Son bir yıl içinde asgari ücret artışı yüzde 107 oldu. Şimdi bir kez daha asgari ücret pazarlığı yapılıyor. Ancak 2 yıldır ilk kez bir zam döneminde aradaki farkın bunca yüksek tartışıldığına şahit oluyoruz.


Şirketler geleceği öngöremedikleri için bu kez ciddi anlamda endişeli. Yazdan yılsonuna çok ciddi enflasyon baskısı gören işçi kesimi ise haklı olarak telafi istiyor.


Tüm bunlara, bu döngüyü kırmak isteyen devletin “Bu kez tek zam” yaklaşımını da eklediğimizde ortaya büyük bir açmaz çıkıyor. Türkiye daha önce bunu yaşadı.


2002-2005 döneminde enflasyon üç yıl içinde yüzde 70’lerden tek haneye döndü. Enflasyon için verilen hedefler tutturuldu. Bundan sonra denildi ki; “Biz kamu olarak artık geçmiş değil, beklenen enflasyona göre ücret artışı yapacağız.


Özel sektör ile de bu şekilde iletişim kuruldu. Herkes birkaç puanlık refah kaybına razı oldu ve sonuçta Türkiye uzun erimli bir verim ve refah artışı dönemine girebildi. Bugün ise durum daha farklı. Enflasyon hala yükseliş eğiliminde. Toplumsal uzlaşı ve enflasyonla mücadele için kamuoyunun desteği çok önemli.


Tek seferlik, gelecek yılın sonuna kadar geçerli olacak tek bir zam söylemi; rakam üzerinde uzlaşı sağlanmasını daha da güç hale getiriyor.


Bütçede bu sene 700 milyar TL, gelecek sene ise 1 trilyon liraya ulaşacak olan deprem kaynaklı ek maliyet dikkate alındığında, Hazine’nin işveren desteğini de kaldırmayı düşündüğü konuşuluyor.


Eğer bu da söz konusu olursa, masanın daha da hararetli tartışmalara sahne olacağı kesin gibi görünüyor.


Bakalım üç tarafı da doğrudan ilgilendiren bu büyük açmaz nasıl sonuçlanacak...


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 10. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 10. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Küçük Şirketler Acı Çekiyor
Küçük Şirketler Acı Çekiyor
Müşteriler hâlâ harcama yapıyorken durgunluktan bahsetmek için henüz çok erken. Ancak yüksek borçlanma maliyetleri yüzünden ABD’de küçük şirketler “acı çekiyor”
Avrupa Yapay Zekâ Kurallarına Neden Göz Kırptı?
Avrupa Yapay Zekâ Kurallarına Neden Göz Kırptı?
Bir start-up için çalışan eski bir Fransız yetkili, bölgedeki sektörü korumak için bir kampanya başlattı
Çipleri Sıvıya Daldırmak
Çipleri Sıvıya Daldırmak
Veri merkezleri, sunucuları hava yerine sıvı ile soğutma konusunda daha ciddi hale geliyor
Kitleleri Oyalama Araçları
Kitleleri Oyalama Araçları
Nicolas Maduro Venezuela’da iktidarda kalmak için ne kadar ileri gidecek?
Enerji Şirketleri Pakistan'ı Nasıl Soğuğa Mahkum Etti?
Enerji Şirketleri Pakistan'ı Nasıl Soğuğa Mahkum Etti?
Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Pakistan, ihtiyaç duyduğu enerji için gerekli anlaşmaları yaptığını düşünüyordu. Bunun yerine enerji piyasası tüccarlarından unutamayacakları bir ders aldı.
Arjantin’in Yeni Başkanı Gerçeklerle Yüzleşiyor
Arjantin’in Yeni Başkanı Gerçeklerle Yüzleşiyor
Kampanya dönemindeki ateşli politikacının yerini daha pragmatik bir politikacı aldı
İhtiyaç Kredileri Uygulamaları Asya'da Yayılıyor
İhtiyaç Kredileri Uygulamaları Asya'da Yayılıyor
Suçlular akıllı telefonları kullanarak borç almak isteyen kişileri hedef alıyor
2023’ün Hediyesi, Tematik Fonlara Yarayan Teknoloji Hisse Performansları
2023’ün Hediyesi, Tematik Fonlara Yarayan Teknoloji Hisse Performansları
Zor geçen 2023 yılında BES-OKS ve Yatırım Fonları yine birikim sahiplerine olanaklar sunabildi.
Eğitimde “Tabanı” Yükseltmek “Zirveye” Ulaşmak Kadar Önemli
Eğitimde “Tabanı” Yükseltmek “Zirveye” Ulaşmak Kadar Önemli
Türkiye’de en alt yeterlik düzeyi olarak tanımlanan, okuduğunu anlamakta ve basit işlemleri yapmakta zorluk çeken öğrenci oranı yüzde 38,7. Türkiye’nin bu öğrencileri bir üst seviyeye çekmesi en üst seviyedeki öğrenci sayısını artırmaktan daha önemli.
Aranan Yabancıya Artık Ulaşılıyor
Aranan Yabancıya Artık Ulaşılıyor
Ekonomi politikasındaki normalleşme sonucu, yabancıların TL varlıklara ilgisi artıyor. Son haftalarda TL varlıklara giren yabancı tutarı 8 milyar dolara yaklaştı. Sırada New York’taki Yatırımcı toplantısı var...
Hükümetler yapay zekayı uygulamaya ne kadar hazır?
Hükümetler yapay zekayı uygulamaya ne kadar hazır?
Oxford Insights'ın "Hükümet Yapay Zeka Hazırlık Endeksi, 2023" çalışması, ülkelerin yapay zekaya ne kadar hazır olup olmadıklarının bir resmini çiziyor. 193 ülkeyi kapsayan çalışmanın ilk iki sırasında ABD ile Singapur yer alırken, Türkiye ise sıralamada 47. oldu.
Jeo-Ekonomik Parçalanma, IMF’nin Endişeleri ve Türkiye
Jeo-Ekonomik Parçalanma, IMF’nin Endişeleri ve Türkiye
IMF makalesi, küreselleşme, ticari ve ekonomik bütünleşme sonrasında dünya ekonomisinin çok ciddi bir parçalanmaya işaret ediyor.
“Orta Halli İyi Bir Yıl Bekliyoruz”
“Orta Halli İyi Bir Yıl Bekliyoruz”
Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi, Ciner Medya Grubu ABD Temsilcisi Ali Çınar’ın sorularını yanıtladı
Yeşilin Temposu Düşüyor
Yeşilin Temposu Düşüyor
Enerji dönüşümüne hızlı başlayan Türkiye, finansman maliyetleri, yavaş kalan Ar-Ge ve devletin süreçlere fazla müdahalesi nedeniyle temposunu kaybetmeye başlamış gibi görünüyor.
Yeşil Dönüşüm: Hem Risk Hem Fırsat
Yeşil Dönüşüm: Hem Risk Hem Fırsat
Küresel ekonomi için 2,5 trilyon dolar risk yaratan iklim krizi, 2026’da AB’ye karbon vergisi ödemeye başlayacak olan Türkiye’yi de ekonomik açıdan etkileyecek. Ancak bu süreç 800 milyar doları bulan dönüşüm fonları nedeniyle Türkiye için risk olduğu kadar fırsat da barındırıyor.
Belirsizlik Korkusu Reel Sektöre İki Yıl Sonra ‘Maaş Hesabı’ Yaptırıyor
Belirsizlik Korkusu Reel Sektöre İki Yıl Sonra ‘Maaş Hesabı’ Yaptırıyor
İki sene boyunca hem ucuz kaynaktan hem de canlı ekonomiden yararlanan şirketler bu kez sıkılaşma ve belirsizlikten korkuyor. İki yıl enflasyon farkı ve refah paylarını fiyatlara yediren şirketler, asgari ücret ve maaş artışından bu kez çekiniyor. Artıştan en fazla etkilenecek sektörler tarım, inşaat, tekstil ve konaklama...
Halka Arzlar Tabana İndi
Halka Arzlar Tabana İndi
Borsa İstanbul’u 8 milyon yatırımcının üzerine taşıyan, “eşit dağıtım uygulaması” çerçevesinde milyonlarca yatırımcının katıldığı halka arzlarda “tavan tavan” dönemi kapanıyor mu? Son yapılan halka arzlarda yaşanan hızlı dağılmalar, tabana girilen onbinlerce emir, halka arz fiyatının altına gelen hisseleri tutmak için ihraççılar tarafından yapılan destek alımları... Borsa, eskiden bildiğimiz, kurumsal yatırımcılı, yabancı yatırımcı katılımlı ama “daha az tavanlı” halka arz dönemine dönüyor olabilir mi?
Ücrette Büyük Sıkışma
Ücrette Büyük Sıkışma
Yüksek enflasyon ve finansman koşulları ücrette son yılların en büyük arz-talep sıkışmasına yol açtı. Dev sanayi kuruluşlarının yer aldığı metal toplu sözleşmesinde istenen ve teklif edilen zam arasında makasın çok açık olmasına asgari ücretteki gerilim de eklenince ücret pazarlıklarında tansiyon yükseldi. Son yıllarda ücretlerin asgari ücretin yüzde 20-50 fazlası aralığına sıkışması gerilimi artırıyor.