Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

NASA’dan Geldi Türkiye’nin IoT “Umut”u Oldu
Ülkemizde bilimin popülerleşmesinde büyük katkıları olan ve “NASA’da Çalışan Türk” başlıklı haberlerin kahramanı Dr. Umut Yıldız, NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan (JPL) ayrılarak Ocak 2024’te Türkiye’ye döndü. Uzay ve uydu teknolojileri alanında faaliyet gösteren bir Türk şirketi olan Plan-S’de bilimsel araştırmaların başına gelen Yıldız, SpaceX işbirliği ile uzaya dört uydu göndermeye hazırlanıyor. Yıldız, bu heyecanlı süreci Bloomberg Businessweek Türkiye için anlattı.
  • 24 Mayıs 2024 11:34
  • Barbaros Görgü
NASA’dan Geldi Türkiye’nin IoT “Umut”u Oldu

Merkezi Ankara’da bulunan Plan-S şirketi göndermeyi planladığı uyduları ticari olarak sektörlere açmayı hedeflerken aynı zamanda son yıllarda hızla gelişen nesnelerin interneti (Internet of Things kısaca “IoT”) konusunda sektörlere çözüm ortağı olmak istiyor. Röportajımıza başlamadan önce Nesnelerin İnterneti kavramı hakkında ufak bir bilgilendirme yapmak gerekirse: IoT cihazların birbiriyle veya daha büyük sistemlerle iletişim halinde olduğu ağdır. Bu, evinizdeki buzdolabının içinde eksikleri size bildiren ya da sipariş veren bir sistem de, çölün ortasındaki petrol kuyusunun şirketine bugün ne kadar petrol çıkardığı konusunda bilgilendirme yapması da olabilir. Kısacası nesnelerin interneti (IoT) aklınıza gelebilecek tüm alanlarda süreç verimliliğini artırabilir hatta operasyonları doğrudan devralma potansiyeline sahip bir teknoloji olarak tanımlanabilir.


İşte Plan-S şirketi de bu konudaki potansiyeli değerlendirmek için çalışmalar yapıyor.


NASA’dan Geldi Türkiye’nin IoT “Umut”u Oldu

“Uzayı bir çözüm olarak birçok sektöre sunacağız”


Dr. Yıldız Plan-S’in çalışmalarını, “Plan-S olarak daha önce tasarım, test ve entegrasyon süreçlerini bünyemizde tamamladığımız 5 test uydumuzdan edindiğimiz bilgi ve deneyimi, kullanıcılar için ticari hizmete açacağımız 4 adet Connecta IoT Network uydumuza aktardık. Bu uydular aslında ilerleyen senelerde sayısı 100’ün üzerine çıkacak bir uydu takımının ilk parçaları olacaklar. Bu uydular karasal internetin olmadığı, kısıtlı ya da yetersiz kaldığı alanlarda nesnelerin interneti yani IoT cihazlarının uydu üzerinden haberleşmesini sağlayarak veri aktarımına imkân sağlayacak” diye özetliyor.


Bu uyduların uzayın bir çözüm olarak birçok sektöre sunulmasına imkân tanıyacağını belirten Yıldız sektörle ilgili hedeflerini, “Örneklemek gerekirse enerji ve su sayaçlarının uzaktan okumasını, lojistik ya da deniz taşımacılığı için veri aktarımını, inşaat sektöründeki makinaların takibinin ve güvenliğinin izlenebileceği, tarım alanlarının sıcaklık, nem gibi değerlerinin ölçüleceği bir üst yapı oluşturuyoruz. Yani uydular aracılığı ile vereceğimiz haberleşme hizmeti direkt olarak IoT cihazlarının kullanıldığı pazarları hedefliyor. Şu an dünyada 21,6 milyar IoT cihazının bulunduğu tahmin ediliyor ve bu sayının 2030’da 35 milyara çıkması bekleniyor” diye açıklıyor.


Bu sektörün öneminin farkına varan tek isim Dr. Umut Yıldız değil. Dünyada da IoT alanında büyük gelişmeler bekleniyor. Dolayısıyla ülke olarak bu teknolojiye yerli kaynaklarla çözüm sunabilmek hem üretim hem de rekabet açısından kritik öneme sahip.


NASA’dan Geldi Türkiye’nin IoT “Umut”u Oldu

“Ekip en iyiler arasından seçilerek oluşturuluyor”


Yıldız, bu uyduları ve arkasındaki teknolojileri üreten ekibi, “Plan-S, 2021 yılında kurulmuş ve çok hızlı büyümüş bir Türk firması. Kurulduğu günden bu zaman kadar da ekibini alanında en uzman kişilerle oluşturmuş bir firmadan bahsediyoruz. Şu anda ekip yaklaşık olarak 120 kişiden oluşuyor. Ekibin ortalama iş tecrübesi 15 yıl civarında ve bunlar uzay, savunma, telekomünikasyon, enerji gibi sektörlerde elde edilen tecrübeler. Ve elbette ki bu ekip çok deneyimli çalışanlardan yeni mezunlara kadar geniş bir yelpazeden oluşuyor” şeklinde tanımlıyor ve şirketin yeni mezunlar için “çalışmayı hedefledikleri” bir yer olduğunu ve yaz için binlerce staj başvurusu aldıklarını ifade ediyor.


Tecrübeli bilim insanı, şirketin profesyonellere de sunacağı birçok şey olduğunu ifade ederek, “Tecrübe edinmiş, belli bir donanıma gelmiş kişiler için ise kalıpların dışına çıkmak, denenmemişi denemek ve gerçekten Türkiye ve dünyada ses getirecek işleri bir fiil gerçekleştirmek için mükemmel bir alan sunuyor. Bu iki durumu da değerlendirdiğimizde ekip en iyiler arasından seçilerek oluşturuluyor diyebilirim” ifadelerini kullanıyor.


NASA’dan Geldi Türkiye’nin IoT “Umut”u Oldu

Spacex ile işbirliği


IoT teknolojisini mümkün kılacak uydular Elon Musk’ın kurduğu SpaceX aracılığıyla uzaya fırlatılacak. Plan-S ve SpaceX işbirliği esasında yeni değil, şirket kurulduğundan beri bir süredir devam ediyor. Dr. Yıldız, bu işbirliğini “Aslında ilk uydudan beri SpaceX ile çalışıyoruz. Hatta daha ilk uydu için çalışmalar yeni başlamış ve Plan-S ekibi daha yeni yeni oluşurken firmanın CEO’su Tugay Güzel bir dizi uydu gönderimi yapmak üzere SpaceX ile anlaşma sağladı. Bahsettiğim ilk 5 test uydusunun gönderimi ile Temmuz’da gerçekleşecek ve Connecta IoT Network’unun ilk 4 uydusunun gönderiminden SpaceX sorumlu olacak. Bu yıl içerisinde iki ayrı görevle göndereceğimiz sonraki 8 uyduyu da SpaceX gönderecek” diyerek anlatıyor.


Görünen o ki Plan-S ve SpaceX işbirliği uzun yıllar karşımıza çıkacak. Dr. Yıldız işbirliği tercihlerini şöyle açıklıyor; “Dürüst olmak gerekirse SpaceX uydu sektöründe bir “oyun değiştirici”. Çünkü bu zamana kadar ağırlıklı olarak devlet kurumlarının sorumluluğunda olan “uzaya çıkma” amacını özel sektörde en başarılı şekilde gerçekleştiren bir firma. Bizim yaptığımız gibi uyduları da görev yükü olarak alıp uzaydaki yörüngelerine ulaştırmakta oldukça başarılılar. Bu zamana kadar Falcon 9 roketinin çeşitli “Transporter” görevleriyle gönderimlerimizi yaptık. Alternatiflerine kıyasla hem görevlerin sıklığı ve vaat edilen zamanlarda gerçekleşmesi hem de daha ekonomik olması sebebiyle SpaceX ile çalışamaya devam etmeyi planlıyoruz.”


NASA’dan Geldi Türkiye’nin IoT “Umut”u Oldu

Konu uydu teknolojileri olunca en kritik anlardan biri de doğal olarak fırlatma süreci oluyor. Bilim insanı, fırlatma süreci ve takvim için “Bizim için çok heyecanlı bir sürece başlıyoruz. Connecta IoT Network uydularımızı yani hizmet vereceğimiz uyduları yörüngeye gönderiyoruz. SpaceX’in gönderim takviminde bir değişiklik olmazsa fırlatma entegrasyonu için ABD’deki, Vandenberg Uzay Üssü’ne doğru yola çıkacak olan bu 4 uydu, Temmuz ayında Falcon 9 Transporter 11 görevi ile uzaydaki yörüngelerine gönderilecekler. Fırlatma sonrasında ise hızlı bir devreye alma ve test süreci olacak” ifadelerini kullandı.


Tabii Plan-S, sadece IoT çözümlerine odaklı teknolojilerle sınırlı değil. Gelecek projelerde yine ticari amaçlarla gözlem odaklı çözümler sunmayı planlıyor. Dr. Yıldız gelecek projelere yönelik “Aslında hizmet alanlarımızdan bir diğeri Dünya gözlem verilerini uydu üzerinden kullanıcılara aktarmak olacak. Bu konuda müşterilerin ihtiyaçlarını Observa takım uydumuz ile karşılayacağız. Bu uydular Connecta IoT Network uydularına kıyasla biraz daha büyük uydular olacak ve içerisindeki multispektral kameralar sayesinde tarımdan enerjiye, taşımacılıktan finansa ve hatta çevre koşullarının gözlemlenmesine kadar çok geniş yelpazede kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verebileceğiz. Observa takım uydumuzda kullanacağımız yüksek çözünürlüklü kameraları da Plan-S çatısı altında tasarlayıp, geliştirip test edeceğiz” diyor.


NASA’dan Geldi Türkiye’nin IoT “Umut”u Oldu

“Global masada biz de varız”


Uzayın bilimsel ve askeri kullanımı uzun yıllardır devam eden bir olgu. Ülkeler bu alanlardaki “uzay yarışlarını” tamamladı. Türkiye olarak ise bu gelişmeleri sadece merakla takip ettik. Fakat uzayın ticari odaklı kullanımı daha yeni gelişen, taşların henüz oturmadığı bir alan. Ayrıca bu sefer sadece devletler değil, firmalar da yarışın içerisinde. Dolayısıyla bu alanda söz sahibi olmak için yerli girişimler çok kıymetli. Dr. Yıldız da bu konuda benzer görüşlere sahip. “Uzay yakın geçmişte globalde çok hızlı gelişen ve ilerleyen bir sektör.


Uzayın ticarileşmesi ile birlikte bu konuda yapılan çalışmalar sadece devletler ve onlara bağlı kurumlar çatısı altından çıkmış durumda. Türkiye bu akımda globalin gerisinde kalmamak için hızlıca adımlar atmayı başardı diyebiliriz. Uzay konusunda yapılan bilimsel araştırmalar ve çalışmalar hızlandı, Plan-S gibi uzay konusunda ticari çalışmalar yürütmeyi hedefleyen firmaların da sayısı artıyor” diyor Dr. Yıldız ve ekliyor “Tüm bunlar sayesinde Türkiye’de bir uzay ekosistemi oluşuyor ve globalde masada “biz de varız” diyebiliyoruz. Bu birçok açıdan gelecek adına umut verici.”


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 31. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 31. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Elektrikli mi, Benzinli mi?
Elektrikli mi, Benzinli mi?
Bugün otomobilini değiştirmek isteyen herkesin aklında aynı soru var: Elektrikli mi, benzinli mi? Sessiz, çevreci ve düşük dolum maliyeti olan elektrikli araçlara ilgi yüksek. Ancak bu sorular akıl karıştırıyor: “Yeterli şarj istasyonu var mı?, “Menzil sorunu ne kadar zorlayıcı”?, “İkinci elde fiyat nasıl olacak?”, “Sürekli göz bataryada hayat geçer mi?”…
Hangimiz Yatırımcı? Hangimiz Oyuncu?
Hangimiz Yatırımcı? Hangimiz Oyuncu?
Sermaye piyasalarımızdaki yatırımcılarımızın büyük çoğunluğu bir yatırım tezi ile yatırım yapmıyor. Sermaye piyasalarını derinleştirmek için paydaşları “oyuncu” kimliğinden “yatırımcı” kimliğine terfi ettirebilmeliyiz.
Çin-ABD Ticaret Gerilimi Kıskacında Avrupa
Çin-ABD Ticaret Gerilimi Kıskacında Avrupa
Çin ve ABD arasındaki ticaret gerilimi artarken Avrupa, derinleşen ticaret gerilimlerinin ortasında bir orta yol arayışında.
Neuralink’in Çip Takılan İlk Hastası: Aklımı Başımdan Aldı
Neuralink’in Çip Takılan İlk Hastası: Aklımı Başımdan Aldı
Noland Arbaugh, Neuralink tarafından geliştirilen ve hastaların düşünceleriyle bir bilgisayarı kontrol etmesini sağlayan beyin implantının hayatını nasıl değiştirdiğini ilk kez açıklıyor.
Bakır Piyasalarında Neler Oluyor?
Bakır Piyasalarında Neler Oluyor?
En önemli endüstriyel metallerden biri olan Bakır, 11 bin 100 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra geri çekildi. Peki fiyatları tarihi zirvelere ne taşıdı? Bakır piyasalarında dalgalanma kalıcı mı? Fiyatların tarihi seviyelerde seyretmesinin Türkiye’ye etkisi ne? Bloomberg Businessweek olarak bakır piyasalarını mercek altına aldık…
NVIDIA Hakkında Bilmemiz Gereken 7 Şey
NVIDIA Hakkında Bilmemiz Gereken 7 Şey
Nvidia, üretken yapay zeka patlamasının tam merkezine oturuyor. Yapay zeka tartışmasına uzak kalanlar için, şirketi bu kadar önemli kılan 7 özelliği sizler için derledik…
Piyasalarda Küçük Balıklar Büyük Av Peşinde
Piyasalarda Küçük Balıklar Büyük Av Peşinde
Bir dönem “dünyada trading kurallarını değiştireceği” düşünülen küçük yatırımcı örgütlenmesi, şimdi yeniden gündemde. “Açığa satışçı” büyükleri sıkıştıran örgütlü küçükler, bu kez kendini bakır vadelilerinde gösterdi…
TCMB’den Piyasaya Üç İnce Ayar
TCMB’den Piyasaya Üç İnce Ayar
Merkez Bankası, piyasadaki fazla likidite, hızla artan döviz kredileri ve çözülme hızı yavaşlayan KKM gibi sorunlara yönelik önemli adımlar attı.
Tefeci faizi... Tefeci enflasyonu...
Tefeci faizi... Tefeci enflasyonu...
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Nükleer Enerjinin Yeniden Doğuşu
Nükleer Enerjinin Yeniden Doğuşu
Holtec, radyoaktif atıklar için depolama fıçıları üreterek işe başlamıştı. Şimdi ise ABD’nin yeni nesil nükleer reaktörlerine güç sağlamak istiyor ve bu yolda eskilerini kapatıyor.
Soğuk Savaş Sonrası Dünya Ekonomisinde Jeo-ekonomik Bloklaşma: IMF Perspektifinden Uluslararası Ticaret ve Doların Geleceği
Soğuk Savaş Sonrası Dünya Ekonomisinde Jeo-ekonomik Bloklaşma: IMF Perspektifinden Uluslararası Ticaret ve Doların Geleceği
Dünya ekonomisinde oluşan yeni kutuplar, ekonomik sistemde hakkaniyete dayalı bir role razı mı olacak, yoksa küresel çatışmaları ve korumacılığı mı körükleyecek?
Yapay Zekânın Geleceği
Yapay Zekânın Geleceği
“Şimdi ben ölüm oldum, dünyaların yok edicisi” Robert J. Oppenheimer
Şirketlerde Yetenekleri Tutabilme Sorunu
Şirketlerde Yetenekleri Tutabilme Sorunu
Şirketlerin son yıllardaki en büyük sorunlarından birisi de yetenekli çalışanları bulmak kadar onları elde tutabilmek. Şirketlerin iş değiştirmekten çekinmeyen yetenekleri elde tutabilmek için çözüm yollarını bulmaları şart.
Yapay Zekâ ve İnsan Odaklı Dijitalleşme
Yapay Zekâ ve İnsan Odaklı Dijitalleşme
Günümüzde üretken yapay zekâ (AI) tabanlı uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte toplumun dijitalleşmesi yeni bir seviyeye ulaşıyor. Bu noktada, üretken yapay zekânın ne olduğu ve nasıl işlediği daha da önem kazanıyor.
Teknolojik Gençlerin Ekonomiye Katkısı ve İş Dünyasının Rolü
Teknolojik Gençlerin Ekonomiye Katkısı ve İş Dünyasının Rolü
Eğitim ve kariyer seçimlerinde teknolojinin etkin kullanımı ve bilinçli kararlar almak, hem bireylerin hem de işletmelerin gelecekte başarılı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için kritik öneme sahip.
Üç Cisim Problemi - Newton’dan Yapay Zekâya
Üç Cisim Problemi - Newton’dan Yapay Zekâya
Fizikçilerin ve matematikçilerin yüzyıllardır çözemediği üç cisim probleminde cevap yapay zekâda olabilir mi?
Yapay Zeka Belirsizlik Çağına Giriyor
Yapay Zeka Belirsizlik Çağına Giriyor
OpenAI ve Google elde ettikleri yeni birçok ilerlemeyi duyururken, startuplar nereye uyum sağlayabileceklerini anlamaya çalışıyor.