Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Nedir Bu Aktivist Yatırımcı?
Organize ve kararlı bir şekilde şirket yönetimine etki eden aktivist yatırımcıların sayısı artıyor
  • 9 Ağustos 2024 08:53
  • Yeşim Thoma
Nedir Bu Aktivist Yatırımcı?

Tüm dünyada aktivist yatırımcıların veya hissedarların etkisi artış eğiliminde. Peki nedir bu aktivist yatırımcı? Genellikle şirketlerde hisse sahibi olan, ki çok yüksek oranlarda olması da gerekmiyor, bu şirketlerde şirketin değerini olumsuz etkilediğini düşündükleri ve memnun olmadıkları uygulamaları değiştirmek üzere etki etmeye çalışan kurumsal yatırımcılar olarak tanımlayabiliriz. Herhangi bir kurumsal yatırımcı da zaman zaman yönetim kuruluna hitaben endişelerini dile getiren mektup yazmak ve benzeri aktivist hareketlerde bulunabilir. Ancak bunu daha organize ve kararlı bir şekilde yapanlar daha çok aktivist yatırımcı olarak tanımlanıyor. Bu yatırımcılar aynı zamanda yönetiminde etkin olmak istedikleri şirketlerdeki hisselerini hızlı bir şekilde artırabilirken diğer küçük hissedarları da etkileyerek şirketlerin genel kurul toplantılarında görüşülen kararlara önemli derecede etki edebilecek oranlara ulaşabiliyorlar. Dönem dönem basına da yansıdığı üzere daha çok CEO’ların veya üst yönetimin ücretlerine, şirket satın alma ve birleşmelerine ve yönetim kurulu üyeliği seçimlerine karşı kampanyalar başlatarak kararların onaylanmasını engelleyebiliyor veya kendi gösterdikleri adayları şirketlerin yönetim kurulu üyeliklerine seçebiliyorlar.


Ernst & Young’ın 2024 genel kurul vekalet sezonu değerlendirmesinde aktivist yatırımcı kampanyalarının artış göstermeye devam ettiğine işaret edilmiş ve ABD’de son 10 yılda senelik ortalama yüzde 14 dolaylarında bir artış olduğuna dikkat çekilmiş. Raporda aktivist yatırımcıların bu dönemde özellikle geçmişte yapılan şirket satın almaları ve birleşmeleri gibi sermaye tahsis kararlarını sorguladıkları, kurumsal yönetim yapısını gündemlerinde tutmakla birlikte odaklarının yönetim kurulunun kalitesi, performansı ve halefiyet planlarına yoğunlaştığı ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) konularında da ilerleyen dönemlerde daha çok kampanya görebileceğimiz belirtilmiş.


Tabi aktivist yatırımcıların etkili oldukları piyasalar genellikle halka açıklık ve fiili dolaşımdaki pay oranlarının yüksek olduğu ABD, Kanada, Birleşik Krallık gibi ülkeler


MSCI verilerine göre gelişmiş ülkelerdeki şirketlerin halka açıklık oranları ortalama yüzde 63 civarındayken, gelişmekte olan ülkeler için bu ortalama yüzde 46. Özellikle ABD ve Birleşik Krallık’ta mega cap olarak tanımlanan piyasa değeri çok yüksek olan şirketlerde bu oran yüzde 90’ın üzerinde. Türkiye’de ise fiili dolaşım oranı Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre ortalama yüzde 28 civarında. BIST 100 endeksinde ortalama fiili dolaşım oranı yüzde 33 ve bu oranın yüzde 50 ve üzerinde olduğu şirket sayısı 16. Yani Türkiye’nin önde gelen halka açık şirketlerinin çoğunluğu yönetim kontrolünü elinde bulunduran ana hissedarlara sahip. Dolayısıyla, Türkiye’deki şirketlerin ABD ve İngiltere gibi ülkelerde gördüğümüz şekilde aktivist yatırımcıların şimdilik odağında olmadığını söyleyebiliriz.


Türkiye’deki şirketlerin daha çok karşılaştığı uluslararası vekalet danışmanlık şirketlerinin kurumsal yatırımcılara kabul veya ret oyu kullanmaları yönünde verdikleri tavsiyeler. Bu danışmanlık şirketlerinin odaklarında ne var diye baktığımızda, özellikle gelişmiş ülkelerde son yıllarda artan bir şekilde yönetim kurulu üye çeşitliliği ve çeşitlilik politikası, yönetim kurulunun ÇSY, iklim ve siber güvenlik ile ilgili risklerin gözetimini nasıl yaptığı, yönetimin performansı ve ödenen ücretlerin detayı gibi konuların gündemlerinde olduğunu görüyoruz. Bu konularda yeterli ve detaylı açıklama yapmayan şirketler için yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi gibi ilgili genel kurul gündem maddelerinde ret oyu verilmesi yönünde tavsiye veriyorlar. Bu bakımdan özellikle ana hissedarın tek başına karar nisabına ulaşamadığı durumlarda şirketlerin küçük yatırımcılarını zamanlı ve detaylı bir şekilde bilgilendirmeleri genel kurul toplantılarının başarısı açısından önem arz ediyor. Daha da önemlisi ana hissedar, küçük hissedar ve şirket yönetiminin birbirini daha iyi anlaması ve kendisini daha iyi anlatabilmesi için bu bilgilendirmeler ile birlikte açık iletişim fırsatlarının sunulmasını her halka açık şirketin temin etmesi gerekiyor.


Sonuç olarak, her ne kadar Türkiye’deki şirketlerin sermaye yapıları aktivist yatırımcıların önünü önemli ölçüde kesse de aslında genel olarak bu yatırımcıların talepleri şirket değerini artırmaya yönelik iyi niyetli talepler olarak değerlendirilebilir. Bu gözle baktığımızda gelişen sermaye piyasalarında bu oyuncuların da olacağı gerçeği kaçınılmaz görünüyor.



Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Küresel Satış Günündeki Tepkiler Ne Anlatıyor?
Küresel Satış Günündeki Tepkiler Ne Anlatıyor?
Küresel piyasalar Ağustos ayına şokla başladı. 5 Ağustos’ta Japonya’dan başlayan satış dalgası tüm dünyayı sardı. Hisse senetlerinde başlayan satışlar Bitcoin’den emtiaya kadar yayıldı. Altın da pek güvenli liman olmadığını gösterdi. Satış dalgasından Borsa İstanbul da nasibini aldı.
Sigortadan Çok Enflasyona Prim Verdik
Sigortadan Çok Enflasyona Prim Verdik
Regülasyonların yaşandığı sigorta sektöründe poliçe sayısı ilk 3 ayda 1,5 milyon artarken, prim üretimi ilk 6 ayda geçen yıla göre yüzde 80 yükseldi, ancak enflasyondan arındırınca artış yüzde 5,3’te kaldı. Trafik ve kasko sigortası ile hastalık sağlık sigortalarında da prim üretim artışı enflasyon dikkate alındığında düşük kalmış görünüyor.
Sayısal Çoğunluğa Değil Eşitlikçi Bakış Açısına İhtiyaç Var
Sayısal Çoğunluğa Değil Eşitlikçi Bakış Açısına İhtiyaç Var
Türkiye’de kadın nüfusu 2026 yılında erkek nüfusunu geçecek ancak iş hayatındaki kadın etkinliğinin artması için sayısal çoğunluktan fazlası gerekiyor.
Dünya Kupası’nın Katar’da Bıraktığı Kredi Enkazı
Dünya Kupası’nın Katar’da Bıraktığı Kredi Enkazı
Katar hükümeti, 2022 Dünya Kupası’nın ardından artan kredi zararlarıyla boğuşan yerel bankaların bilançolarını nasıl destekleyebileceğini araştırıyor.
İran-İsrail Gerginliğinin Ekonomik Sonuçları
İran-İsrail Gerginliğinin Ekonomik Sonuçları
İsrail’in Beyrut’ta Hizbullah komutanlarından Fuad Şükrü’yü ve Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye’yi vurması, İran’ın direniş eksenindeki hiçbir liderin güvende olmadığına işaret ediyor. Peki ama bu ittifak tam olarak nedir? İran’ın eli ne kadar güçlü? Orta Doğu’da topyekûn savaşa girilmesi halinde bölge, dünya ve küresel ekonomi için ne gibi riskler söz konusu?
Bankalar En Kötüyü Geride Bıraktı
Bankalar En Kötüyü Geride Bıraktı
Yabancı girişiyle yılın gözde sektörlerinden olan bankaların ikinci çeyrek bilançoları, enflasyonla mücadeleden payını aldı ancak beklentiler ‘en kötünün geride kaldığı’ yönünde.
Kırmızı Pazartesinin Kısa Bir Anlatısı
Kırmızı Pazartesinin Kısa Bir Anlatısı
“… olacağını herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir çalkantının öyküsü!”
Japon İşletmelerinin İflas ya da Zam İkilemi
Japon İşletmelerinin İflas ya da Zam İkilemi
Onlarca yıl süren deflasyonun ardından, birçok küçük şirket müşterilerinden nasıl daha fazla para isteyeceğini bilmiyor ve bu da sağlıklı bir ücret-fiyat döngüsünün kök salmasını engelliyor.
Toplu İşten Çıkarmaların Gerçek Maliyeti
Toplu İşten Çıkarmaların Gerçek Maliyeti
Şirketler personel çıkardıklarında sadece kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmıyor, aynı zamanda şimdiye kadar tam olarak hesaplanmamış çok sayıda başka maliyetlerle karşı karşıya kalıyor
Orta Doğulu Influencer’lar Meta’nın Kendi Araçlarıyla Dolandırılıyor
Orta Doğulu Influencer’lar Meta’nın Kendi Araçlarıyla Dolandırılıyor
Mağdurlar yüksek fidyeler ödemedikleri takdirde içeriklerinin Instagram’dan kaldırıldığını görüyor
Doğru Hisseyi Seçen Enflasyonu Yendi
Doğru Hisseyi Seçen Enflasyonu Yendi
Artan faizler, yavaşlayan ekonomi ve düşen kârlılıklar borsadaki şirketlere negatif yansırken doğru seçilmiş hisseler yatırımcılarına reel getiri sağladı
Öne Çekilen Talepte Sonun Başlangıcı mı?
Öne Çekilen Talepte Sonun Başlangıcı mı?
Yükselen faizler, sıkılaşan finansal koşullar ve ekonomideki ivme kaybı talebin öne çekilmesini yavaşlatmış görünüyor.
Mobil Markette Daha Az İndir Daha Fazla Harca Dönemi
Mobil Markette Daha Az İndir Daha Fazla Harca Dönemi
Dünyada indirilen mobil uygulamaların sayısı ikinci çeyrekte azalsa da uygulama mağazalarında yapılan harcamalar yıllık çift haneli büyüdü. Hem küreselde hem de Türkiye’de TikTok açık ara en çok harcama yapılan uygulama olurken, arkadaşlık ve video sohbet uygulamalarındaki harcamalar dikkat çekti.
Avrupalı Düzenleyiciler Büyük Teknolojiye Baskı Yapıyor
Avrupalı Düzenleyiciler Büyük Teknolojiye Baskı Yapıyor
Yıllar boyunca dünyanın en büyük teknoloji şirketleri hükümet denetimine büyük ölçüde direnebildi. Ancak bu durum hızla değişiyor.
Her Şey Yerli Yerinde
Her Şey Yerli Yerinde
5 Ağustos’ta yaşanan sarsıntıyı tarihe not düşmek adına sarsıntının olası üç gerekçesine değinelim
Instagram’ın Kapatılmasının Dijital Ekonomiye Etkileri
Instagram’ın Kapatılmasının Dijital Ekonomiye Etkileri
Alternatif dijital iletişim stratejileri Instagram’ın kapatılmasının zararlarını minimize edebilir
Bundan Sonra Bizi Kim Tedavi Edecek?
Bundan Sonra Bizi Kim Tedavi Edecek?
Diş hekimliği fakültelerinin sayısı artarken verilen eğitim kalitesini koruyamıyor
Z Kuşağı İle Değişen İş Tecrübesi Dengesi
Z Kuşağı İle Değişen İş Tecrübesi Dengesi
Z Kuşağı şirketlerin geleceği olarak kabul edilirken, iş gücünün üzerinde olumlu yönde bir etkisi var