Ünlü müzik grubu ABBA İngiltere’de her hafta iki saate yakın konser vermeye başladı. Ancak işin ilginci 80 yaşına yaklaşan grup üyeleri bu konserlere şahsen katılmıyor; yapay zeka tarafından yaratılan “avatarlarına” bu görevi vermişler. ABBA Voyage olarak adlandırılan bu konserlerden herkes o kadar memnun ki yaklaşık 1 milyon kişi tarafından izleniyor ve yılda 100 milyon doların üzerinde hasılat yapıyor.
Aitana Lopez son dönemin popüler İspanyol Instagram fenomenlerinden. Kendisi 25 yaşında, sağlıklı yaşam ve video oyunları meraklısı. 127 bin takipçisi var ve kendisinin sponsoru olduğu ürünlerden yılda 120 bin doların üzerinde kazanıyor. Güzelliği, güçlü karakteri ve lafını esirgememesi ile tanınıyor. 5 milyon takipçisi olan ünlü bir Latin Amerikalı aktör kendisine mesaj atıp, yemeğe davet etmiş. Aitana ilişkinin platonik devam etmesini istemiş ancak Latin Amerikalı aktör çok ısrar edince, kendisinin bir avatar olduğunu kabul etmek zorunda kalmış. Yaratıcısı The Clueless Ajansı, Aitana’nın gerçek Instagram fenomenlerine göre çalışmasının çok daha kolay olduğunu, çünkü yorulmak, geç kalmak, yaşlanmak ve de en önemlisi kapris yapmak gibi özelliklerinin olmadığını söylüyor.
Bu arada geçen yıl Amazon Kindle’da en çok satılan 100 yetişkin romantik kitabın 40’ı yapay zeka tarafından yazılmış. Spotify’da dinlediğimiz müziklerin yüzde 25’i yine yapay zeka tarafından bestelenmiş. Tarihsel olarak yeni teknolojilerin iş gücü piyasasına etkisi genelde daha standart ve az kalifikasyon gerektiren insan gücünün yerini alması şeklinde oldu. Ancak günümüzde yapay zeka tam tersine avukatlar, doktorlar, yazarlar, sosyal medya fenomenleri ve hatta Hollywood yıldızlarının yerini almaya başladı. Daha önce hiç karşılaşmadığımız çok enteresan bir durum. Öyle ki bundan kısa süre önce Hollywood’da çok etkin olan Amerikan senarist ve oyuncular sendikası bu nedenle beş ay süren bir grev yaptı. Ana sorunlardan biri yapay zekanın senarist ve oyuncuların işlerini yapmaya başlaması ve yaratacağı gelir kaybıydı. Popüler dizi “Game of Thrones” yazarı G.R.R. Martin ChatGPT’ye ve Universal Music Group ise Amazon ve Google destekli diğer bir yapay zeka şirketine mülkiyet haklarını gasp ettikleri için dava açtı.
Yapay zekanın gelişim hızına bakarsanız, Rıfat Ilgaz stilinde 150 sayfalık bir Hababam Sınıfı kitabını yazdırmak çok yakın bir gelecekte birkaç saniyede içinde mümkün olacak. Hatta sonrasında hem bu kitabı senaryolaştır, hem de tüm karakterleri “avatar” olarak yaratıp filmi yayınlamak daha kolay olacak. Yazara, senaryoya, stüdyoya, yapımcıya ve oyunculara ihtiyacımız ne yazık ki pek yakında kalmayabilir. Her birimiz istediğimiz film, şarkı ve showları kendi ChatGPT uygulamamıza ısmarlayıp, bize özel yaptırabileceğiz. Hatta sonrasında bunları çevremizle paylaşıp, kendi “Hollywood Stüdyomuza” sahip olabileceğiz. Şimdiden keyifli uygulamalar çıktı bile: Ripple adlı uygulama mırıldandığınız bir melodiyi cep telefonunuz üzerinden şarkıya çevirebiliyor; Boomy adlı başka bir uygulama amatör şarkıcılar için şarkı sözü ve bestesi yapabiliyor; Sudawrite ise yazarlara hem yeni kitap fikirleri veriyor, hem kitap yazmalarına yardım ediyor, hem de yazılarını onlar için düzeltiyor.
Son dönemde yapay zekanın insanlık için ne kadar büyük bir tehdit olabileceği çok popüler bir konu. Her yeni teknoloji gibi yapay zeka da bir yandan riskler barındırırken, bir yandan insanlık için büyük fırsatlar sunuyor. ABBA’nın yaşı 80’ne dayanmış üyelerinin müziklerini uzaktan avatarlarla farklı bir boyutta icra edebilmeleri ve 1 milyon kişinin bunu keyifle seyretmesi yeni bir dönemin başlangıcı. Yapay zekanın bize yeni ve farklı bir bilinç ve gerçeklik sunma potansiyeli var. Okuduğumuz kitapların, dinlediğimiz müziklerin, seyrettiğimiz filmlerin insan olmayan farklı bir kaynaktan yaratılması belki de bize farklı bir perspektif verecek, önyargılarımızı, zaaflarımızı yenmemize yardımcı olacak.
Bu arada gerçek starların korkmasına gerek yok gibi: Taylor Swift tüm zamanların en yüksek konser performansına ulaşarak yaklaşık 5 milyon izleyici ve 1,4 milyar dolar hasılat elde etti. “Öz Taylor Swift”, Avatar’ı değil…