Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Hollywood Rahatsız, Hem de Çok…
Okuduğumuz kitapların, dinlediğimiz müziklerin, seyrettiğimiz filmlerin insan olmayan farklı bir kaynaktan yaratılması belki de bize farklı bir perspektif verecek.
  • 12 Şubat 2024 11:48
  • Yılmaz Yıldız
Hollywood Rahatsız, Hem de Çok…

Ünlü müzik grubu ABBA İngiltere’de her hafta iki saate yakın konser vermeye başladı. Ancak işin ilginci 80 yaşına yaklaşan grup üyeleri bu konserlere şahsen katılmıyor; yapay zeka tarafından yaratılan “avatarlarına” bu görevi vermişler. ABBA Voyage olarak adlandırılan bu konserlerden herkes o kadar memnun ki yaklaşık 1 milyon kişi tarafından izleniyor ve yılda 100 milyon doların üzerinde hasılat yapıyor.


Aitana Lopez son dönemin popüler İspanyol Instagram fenomenlerinden. Kendisi 25 yaşında, sağlıklı yaşam ve video oyunları meraklısı. 127 bin takipçisi var ve kendisinin sponsoru olduğu ürünlerden yılda 120 bin doların üzerinde kazanıyor. Güzelliği, güçlü karakteri ve lafını esirgememesi ile tanınıyor. 5 milyon takipçisi olan ünlü bir Latin Amerikalı aktör kendisine mesaj atıp, yemeğe davet etmiş. Aitana ilişkinin platonik devam etmesini istemiş ancak Latin Amerikalı aktör çok ısrar edince, kendisinin bir avatar olduğunu kabul etmek zorunda kalmış. Yaratıcısı The Clueless Ajansı, Aitana’nın gerçek Instagram fenomenlerine göre çalışmasının çok daha kolay olduğunu, çünkü yorulmak, geç kalmak, yaşlanmak ve de en önemlisi kapris yapmak gibi özelliklerinin olmadığını söylüyor.


Bu arada geçen yıl Amazon Kindle’da en çok satılan 100 yetişkin romantik kitabın 40’ı yapay zeka tarafından yazılmış. Spotify’da dinlediğimiz müziklerin yüzde 25’i yine yapay zeka tarafından bestelenmiş. Tarihsel olarak yeni teknolojilerin iş gücü piyasasına etkisi genelde daha standart ve az kalifikasyon gerektiren insan gücünün yerini alması şeklinde oldu. Ancak günümüzde yapay zeka tam tersine avukatlar, doktorlar, yazarlar, sosyal medya fenomenleri ve hatta Hollywood yıldızlarının yerini almaya başladı. Daha önce hiç karşılaşmadığımız çok enteresan bir durum. Öyle ki bundan kısa süre önce Hollywood’da çok etkin olan Amerikan senarist ve oyuncular sendikası bu nedenle beş ay süren bir grev yaptı. Ana sorunlardan biri yapay zekanın senarist ve oyuncuların işlerini yapmaya başlaması ve yaratacağı gelir kaybıydı. Popüler dizi “Game of Thrones” yazarı G.R.R. Martin ChatGPT’ye ve Universal Music Group ise Amazon ve Google destekli diğer bir yapay zeka şirketine mülkiyet haklarını gasp ettikleri için dava açtı.


Yapay zekanın gelişim hızına bakarsanız, Rıfat Ilgaz stilinde 150 sayfalık bir Hababam Sınıfı kitabını yazdırmak çok yakın bir gelecekte birkaç saniyede içinde mümkün olacak. Hatta sonrasında hem bu kitabı senaryolaştır, hem de tüm karakterleri “avatar” olarak yaratıp filmi yayınlamak daha kolay olacak. Yazara, senaryoya, stüdyoya, yapımcıya ve oyunculara ihtiyacımız ne yazık ki pek yakında kalmayabilir. Her birimiz istediğimiz film, şarkı ve showları kendi ChatGPT uygulamamıza ısmarlayıp, bize özel yaptırabileceğiz. Hatta sonrasında bunları çevremizle paylaşıp, kendi “Hollywood Stüdyomuza” sahip olabileceğiz. Şimdiden keyifli uygulamalar çıktı bile: Ripple adlı uygulama mırıldandığınız bir melodiyi cep telefonunuz üzerinden şarkıya çevirebiliyor; Boomy adlı başka bir uygulama amatör şarkıcılar için şarkı sözü ve bestesi yapabiliyor; Sudawrite ise yazarlara hem yeni kitap fikirleri veriyor, hem kitap yazmalarına yardım ediyor, hem de yazılarını onlar için düzeltiyor.


Son dönemde yapay zekanın insanlık için ne kadar büyük bir tehdit olabileceği çok popüler bir konu. Her yeni teknoloji gibi yapay zeka da bir yandan riskler barındırırken, bir yandan insanlık için büyük fırsatlar sunuyor. ABBA’nın yaşı 80’ne dayanmış üyelerinin müziklerini uzaktan avatarlarla farklı bir boyutta icra edebilmeleri ve 1 milyon kişinin bunu keyifle seyretmesi yeni bir dönemin başlangıcı. Yapay zekanın bize yeni ve farklı bir bilinç ve gerçeklik sunma potansiyeli var. Okuduğumuz kitapların, dinlediğimiz müziklerin, seyrettiğimiz filmlerin insan olmayan farklı bir kaynaktan yaratılması belki de bize farklı bir perspektif verecek, önyargılarımızı, zaaflarımızı yenmemize yardımcı olacak.


Bu arada gerçek starların korkmasına gerek yok gibi: Taylor Swift tüm zamanların en yüksek konser performansına ulaşarak yaklaşık 5 milyon izleyici ve 1,4 milyar dolar hasılat elde etti. “Öz Taylor Swift”, Avatar’ı değil…


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
MB Başkanı Karahan’ın Para Politikasına Bakışı
MB Başkanı Karahan’ın Para Politikasına Bakışı
Dr. Fatih Karahan, TCMB Başkanı olmasının yanında 50’ye yakın makaleye imza atmış ve çalışmaları binlerce kez alıntılanmış bir akademisyen. Yeni TCMB Başkanı’nın para politikasına dair düşüncelerini anlamak için bu makaleler önemli bir referans noktası. Karahan’ın parasal sıkılaşmanın bazı koşullarda ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu kontrol altına aldığına dair çalışmaları bulunuyor.
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 17. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 17. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Batılı Şirketlerin Teknolojide Çin Endişesi
Batılı Şirketlerin Teknolojide Çin Endişesi
Dell ve çip şirketi Micron’un Çin’in teknolojik endişelerini derleyen bir araştırma grubunu desteklediği ortaya çıktı.
Çin’in Yükselen Yeni Merkezleri
Çin’in Yükselen Yeni Merkezleri
Hong Kong’un yüksek kiraları genç profesyonelleri Shenzhen’e yönlendiriyor.
ABD’de Ekonomistlerin Getiri Eğrisi Tartışması
ABD’de Ekonomistlerin Getiri Eğrisi Tartışması
80 yıllık bir teorik model üzerindeki tartışmanın gerçek kazananı ABD ekonomisi oldu
Tüketici Eğiliminde Farklı Bakış: Z Kuşağını Anlamak
Tüketici Eğiliminde Farklı Bakış: Z Kuşağını Anlamak
Z kuşağı satın alma gücü ve harcanabilir gelir açısından giderek daha güçlü hale geliyor
Bildiklerimizi Unutmaya ve Yeniden Öğrenmeye Hazır mıyız?
Bildiklerimizi Unutmaya ve Yeniden Öğrenmeye Hazır mıyız?
Yakın geleceğimiz, sınırların zorlandığı ve imkansızın mümkün kılındığı bir dönem olacak gibi görünüyor
Hedefi Revize Etmek mi Daha Şahin Yoksa Yerinde Tutmak mı?
Hedefi Revize Etmek mi Daha Şahin Yoksa Yerinde Tutmak mı?
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Bilançolarda Fonksiyonel Para Biriminin Önemi
Bilançolarda Fonksiyonel Para Biriminin Önemi
Ülkemiz 1980’li yıllardan sonra serbest piyasa ekonomisine geçerek dışa açık ekonomi modelini benimsedi. Dışa açıklıkla gelen serbest piyasa ekonomisiyle beraber yabancı para kullanımı o günden bugüne yayılmaya devam ediyor. Zaman içerisinde, yabancı para kullanımını kısıtlayıcı mevzuatların esnediğini, hatta diğer liberal ekonomilerle kıyaslandığında asgari düzeye indiğini söyleyebiliriz.
Dişli Sendikaların Güçlü Dönemi
Dişli Sendikaların Güçlü Dönemi
Yüksek enflasyon koşullarında ücret artışları kritik önem kazanırken güçlü sendikaların üyeleri toplu sözleşmelerde ciddi kazanımlar elde etti. En çok üyesi bulunan Hizmet İş’te ücret artışları yüzde 53’ten başlayıp yüzde 166’ya kadar ulaşırken, Türk Metal ilk 6 ay için yüzde 98 zam aldı. Lastik İş’e bağlı kimya işçilerinin ortalama geliri 65 bin liraya yaklaştı.
Çocuklarımızın Eğitim Ücretleri Bizi Stresten Öldürüyor
Çocuklarımızın Eğitim Ücretleri Bizi Stresten Öldürüyor
Anne babalar eğitim masraflarındaki artışları hakkaniyetli bulmuyor, hatta eğitim kurumlarının durumdan istifade ettiklerini düşünüyor
Ekonomi Stratejik Amaçlar İçin Nasıl Kullanılır?
Ekonomi Stratejik Amaçlar İçin Nasıl Kullanılır?
Devletlerin ve devlet bloklarının ekonomik araç ve yöntemleri güç elde etmek amacıyla kullanması anlamına gelen Jeoekonomi, bugünün uluslararası ilişkilerde yaşananların açıklanmasında yardımcı olabilir
Lüks'ün Krizi Kısa Sürüyor
Lüks'ün Krizi Kısa Sürüyor
Finans piyasalarında 2023 yılında en çok konuşulan hisselerin başında Muhteşem Yedili (Apple, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta, Microsoft, Tesla) yer aldı. İkinci sırada ise Lüks Tüketim Hisseleri var. Lüks ürünler sahiplerine statü kazandırırken, bu şirketlerin hisseleri de yatırımcılarına enflasyon karşısında korunma sağladı
Şahin Gölgesi
Şahin Gölgesi
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ilk enflasyon raporu toplantısında, bankanın beklentilerini sabit bırakırken, sıkılaşma çerçevesindeki şahin söylem dikkat çekti.
Türkiye, Asya trenine atlamakta gecikiyor
Türkiye, Asya trenine atlamakta gecikiyor
Küresel ekonomik büyümenin ve ticaretin önemli bir kısmı Asya'da gerçekleşiyor. Türkiye ise küresel ekonominin en canlı olduğu bu bölgeden yeterince pay alamıyor.
Çin ve Rusya’dan Kaçan Fonlar Türkiye’ye Gelir mi?
Çin ve Rusya’dan Kaçan Fonlar Türkiye’ye Gelir mi?
Çin’in tam tersi biçimde Türkiye için olumlu görüşlerin yağdığı bir dönemden geçilse de yabancı yatırımcılar, henüz hisse senedi ve tahvil yatırımlarında büyük pozisyon almıyor. Peki sermaye akımlarının Çin’den kaçtığı bu dönemde Türkiye sermaye akımlarına ev sahipliği yapabilir mi?
Mevduat Faizleri Borsadaki İştahı Azaltır mı?
Mevduat Faizleri Borsadaki İştahı Azaltır mı?
Politika faizindeki artışa rağmen ocak ayında mevduat faizlerinde yaşanan düşüş yatırımcının borsaya olan ilgisini artırıyor. Yılın ilk enflasyon raporunda son dönemde atılan adımların TL mevduat tercihini olumlu etkileyeceği değerlendirilirken, enflasyonda en yükseğin geri kalması ve mevduat faizinin yüzde 50’nin üzerine çıkması borsa yatırımcılarını sabit getiriye yönlendirebilir.