Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Einstein: İzafiyet Teorisi ve Otonom Araçlar
Otonom araçların kullanılmaya başlanması ve yaygınlaşmasıyla zaman algımız değişecek.
  • 21 Haziran 2024 09:35
  • Koray Öztopçu
Einstein: İzafiyet Teorisi ve Otonom Araçlar

Otonom araçlara bindiğinizde yapay zekanın sizi belirttiğiniz varış noktasına doğru hızla götüreceği bir adım artık çok uzak değil. Yolu izlemenize, hangi yöne gideceğinizi düşünmenize gerek kalmadan, trafik sıkışıklığı ve stresi yerine, koltuğunuzda arkaya yaslayıp sanki zamanda yolculuk yapmayı, galaksimizin en uzak noktalarındaki gezegenleri ziyaret etmeyi hayal edebileceğiniz bir ortam otonom araçlarla yaratılacak. Otonom araçların kullanılmaya başlanması ve yaygınlaşmasıyla zaman algımız değişecek.


İzafiyet teorisi, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklayan bir bilimsel teoridir, Albert Einstein’ın orijinal çalışmalarında teori, iki varsayıma dayanıyor.


Einstein: İzafiyet Teorisi


Albert Einstein, 1905 yılında özel görelilik üzerine yazdığı ünlü makalesinde, A ve B noktalarına yerleştirilmiş iki sabit ve senkronize saat için A’daki saat AB çizgisi boyunca hareket ettirilirse ve B’de durursa, A saati, B’deki saatin gerisinde kalacaktı. Bu sonucun, A’dan B’ye giden yolun çokgen veya dairesel olması durumunda da geçerli olacağını belirtti. Einstein bunu, bazılarının aksine bir paradoks değil, özel göreliliğin doğal bir sonucu olarak değerlendirdi. Teoriye göre bütün varlıklar ve varlığın fiziksel olayları görelidir. Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildir ve hepsi birbirine bağlıdır. Bunlardan hiçbiri bağımsız değildir ve zaman ancak hareketle, cisim hareketle, hareket cisimle vardır. O halde; cisim, hareket ve zamandan birinin diğerine bir önceliği yoktur. Galilei’nin Görelilik Prensibi, zamanla değişmeyen hareketin göreceli olduğunu; mutlak ve tam olarak tanımlanmış bir hareketsiz halinin olamayacağını önermekteydi.


Galileo’nin ortaya attığı fikre göre; dış gözlemci tarafından hareket ettiği söylenen bir gemi üzerindekiler geminin hareketsiz olduğunu söyleyebilir. İzafiyet teorisi, uzaklığın ve zamanın gözlemciye bağlı olarak değişebileceğini ifade ederek Newton’ın mutlak uzay zaman kavramını anlamsızlaştırır. Uzay ve zaman gözlemciye bağlı olarak farklı algılanabilir. Bu teori, madde ile enerjinin ünlü E=mc² formülü ile birbirine bağlı olduğunu da gösterir (c ışık hızıdır). İzafiyet teorisi, günlük yaşamımızda mutlak olarak algıladığımız, zaman gibi kavramların göreli olduğunu söylemesinin yanı sıra, sezgisel olarak göreceli olduğunu düşündüğümüz kavramların ise mutlak olduğunu ifade eder.


Otonom araçlarla, zaman fiziksel olarak değişmiyor ama zaman algımız değişiyor


Zaman algısında bu değişiklik meydana gelebilirse, ileri sürülmesi gereken argümanlardan biri, muhtemelen günümüzün araç paylaşımı hizmetleri aracılığıyla, zaman algısında aynı değişikliği zaten yaşayacağımızdır.


Otonom araçlarla sürüş ve trafik insan sürücülerden daha emniyetli olacak


Konvansiyonel otomobillerin kullanımı bize “zaman” ile ilgili unsurları hatırlatmaya ve dolayısıyla otonom araç algısını taze tutmaya devam edecek. Sonunda içten yanmalı araçların sayısı muhtemelen azalacak ve nadiren kullanacağız. Zamanla hepimiz otonom araçların zamandan tasarruf sağlayan veya zaman kazandıran bir araç olarak kullanılmasına alışacağız.


Einstein ve otomotiv


Otoyol hız sınırları, kontroller esasında hep izafiyet teorisine gidiyor. Einstein, yüksek hızlarda zamanın yavaşlayacağını öngördü. Otonom araçlardaki teknoloji esasen Einstein’ın çalışmalarına dayanıyor. Kullandığımız araçlardaki GPS hesaplamaları bile bu teori kapsamında yerimizi konumumuzu bulabiliyor. Otoyollardaki radarlar ve hatta araçlarımızdaki radarların matematiğinin arkasında bunlar yatıyor.


Radar teknolojisi hareketli aracımızın hızını doğru bir şekilde ölçmeye imkan sağlıyor.


Albert Einstein, özel görelilik teorisinde, fizik yasalarının ivmelenmeyen tüm kişiler için aynı olduğunu belirlemiş ve kişinin hızı ne olursa olsun, boşluktaki ışığın hızının aynı olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, uzay ve zamanın, uzay-zaman olarak bilinen tek bir süreklilik halinde iç içe geçmiş olduğu ve bir kişi için aynı anda meydana gelen olaylar, bir kişi için farklı zamanlarda meydana gelebilir.


Işık hızı çok daha düşük olsaydı ne olurdu?


Genel görelilik teorisinin denklemlerini çözerken Einstein, büyük nesnelerin uzay-zamanda bir bozulmaya neden olduğunu fark etti. Bir kumaşın ortasına büyük bir nesne koyduğumuzda, nesne kumaşın içine doğru bastırarak onun çukurlaşmasına neden olur. Daha sonra bir topu nesnenin etrafında yuvarlamaya çalışırsanız, top bir gezegenin yerçekiminin uzaydaki nesneleri çekmesine benzer şekilde içe doğru spiral çizecektir. Aynı zamanda, yolun kenarında duruyorsanız ve bir araba yanınızdan hızla geçiyorsa, o araç fiziksel olarak daha kısadır, sürücü için zaman size göre daha yavaş akar ve sürücünün kütlesi artar - hepsi çok küçük düzeylerde de olsa... Nesnelerin ışık hızına yakın hızlarda hareket etmesi durumunda özel görelilik geçerli hale gelir. Einstein’ın genel görelilik teorisine göre, eski kozmik olaylar, günümüzdeki kozmik olaylardan daha yavaş gerçekleşti. Zaman genişlemesi olarak bilinen etki, bilim insanlarının 1915’teki temel yerçekimi açıklamasında ortaya konduğu gibi, Evren’in genişlemesi tarafından yönlendirilir.


Evren genişlemesi ve yapay zeka


Genişleyen evrenin bir sonucu, ışığın uzayda seyahat ettikçe gerilmesi ve dalga boyunun uzamasıdır. Etki, antik galaksilerin olduğundan daha kırmızı görünmesine veya kırmızıya kaymasına neden olur. Ancak zaman da esner; uzaktaki bir nesne saniyede bir defa yanıp sönerse, Evren’in genişlemesi, dünyaya ulaşana kadar parlamalar arasında bir saniyeden fazla geçmesini sağlar. Evrenin genişlemesi Hubble sabiti olarak biliniyor ve yapılan her yeni ölçüm, genişleme hızının tam olarak ne kadar olduğuyla ilgili kafa karışıklığını daha da artırıyor. Gökbilimciler daha iyi ölçebilmek için çeşitli araçlar kullansa da bu ölçümler ancak birbirinden farklılaşarak “Hubble gerilimi” diye adlandırılan olaya yol açıyor. Belki artık yapay zeka ile bu konuda da net çözümler bulabileceğiz.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 35. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 35. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Yapay Zekanın Enerji Sektöründeki Yeri ve Öneriler
Yapay Zekanın Enerji Sektöründeki Yeri ve Öneriler
Yapay zekanın enerji sektöründe kullanılması yeni zorlukları beraberinde getirebilir ancak akla hayale gelmeyecek senaryoların hayata geçirmesini de sağlayabilir
Her Üç Şirketten Biri Ara Zam Yapmayı Düşünüyor
Her Üç Şirketten Biri Ara Zam Yapmayı Düşünüyor
Yılın ilk yarısında enflasyon Merkez Bankası’nın tahminlerini aşarken, gözler ücretlerde yaşanan kaybın telafi edilip edilmeyeceğine çevrildi. Hükümet asgari ücrete ara zamma sıcak bakmazken, özel sektör zam konusunda ikiye bölündü.
Hisseye ‘Yabancı’ Yatırımcı
Hisseye ‘Yabancı’ Yatırımcı
Seçim sonrası hızlanan yabancı sermaye girişi swap ve tahvilde yoğunlaştı. Hisse tarafı trendin dışında kalıyor. Bu durumun sebeplerini ve önümüzdeki dönem beklentilerini uluslararası kurumlara sorduk
Nvidia’yı Zirveye Taşıyan Yapay Zeka Çipiyle İlgili Bilmeniz Gereken Yedi Şey
Nvidia’yı Zirveye Taşıyan Yapay Zeka Çipiyle İlgili Bilmeniz Gereken Yedi Şey
H100 isimli işlemci, tüm endüstrileri dönüştürmeyi vaat ederken geliştiricisi Nvidia’yı dünyanın en değerli şirketi haline getirdi.
Teknolojide Takip Edilecek 8 İsim
Teknolojide Takip Edilecek 8 İsim
Teknolojinin geleceğini şekillendirmede sandığınızdan daha büyük bir rol oynayabilecek startup kurucuları, Büyük Teknoloji yöneticileri, gösterişsiz yatırımcılar ve hatta bir bürokrat. İşte 2024’te teknoloji sektöründe takip edilmesi gereken 8 isim.
Çıkmadan Para Çekmek Bes’i Bozar mı?
Çıkmadan Para Çekmek Bes’i Bozar mı?
Kredide teminat gösterme hakkının ardından toplam büyüklüğü 1 trilyon lirayı geçen 16 milyon katılımcı için bireysel emeklilik fonlarından kısmi çekiş hakkı da 1 Temmuz’da başlıyor. Uzmanlar kısmi çekiş hakkı için en az 5 yıl sistemde olma ve ödeme sonrası 3 yıl sistemde kalma gibi şartları ancak 250 bin katılımcının sağlayabileceği, ilk aşamada bunların da yüzde 10’unun yararlanacağı görüşünde
Önce Çiftçiydik Şimdi Girişimci
Önce Çiftçiydik Şimdi Girişimci
Ekonomi de bir nevi portföydür aslında, riski dağıtmalı, ağırlığı tek bir yere vermemeliyiz
Ev Sahibi Sahalara Dönüyor
Ev Sahibi Sahalara Dönüyor
İki yıldır yürürlükte olan konut kiralarındaki yüzde 25’lik zam tavanı uygulaması 2 Temmuz’dan itibaren kalkacak. Piyasa aktörlerine göre nasıl ki tavana uyum keskin bir şekilde olmadıysa, şimdi yeni duruma da uyum bıçakla kesilir gibi olmayacak... Piyasanın kendi rutinini bulması bir yılı bulacak...
Çalışma Hayatındaki Hızlı Dönüşüm Çalışanları Yorabilir
Çalışma Hayatındaki Hızlı Dönüşüm Çalışanları Yorabilir
Bir yandan teknolojinin hızla gelişmesi ve dijitalleşme, diğer yandan yeni kuşakların yaşam tarzı ve hayata bakışı çalışma hayatında da derin bir dönüşüme neden oluyor
Yapay Zeka ve Teknoloji Detoksu İmkansız Bir Denge mi?
Yapay Zeka ve Teknoloji Detoksu İmkansız Bir Denge mi?
Teknolojinin hızına yetişmek zor olabilir, ancak dengeyi bulmak ve bilinçli kullanım, hem zihinsel sağlığımızı korumanın hem de güncel kalmanın anahtarı
En Uzun Süreli Merkez Bankası Başkanı
En Uzun Süreli Merkez Bankası Başkanı
Uzun ve eşine az rastlanır görev süresinde dikkat çeken Romanya Merkez Bankası Başkanı’nın macerası devam ediyor.
Başarı İçin Liyakat Dışındaki Unsurlara Güveniyoruz
Başarı İçin Liyakat Dışındaki Unsurlara Güveniyoruz
Türkiye’de liyakatin başarı üzerinde etkili olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 26. Bu oran ile 29 ülke içinde son sırada yer alıyoruz
Blue Horizon’un Seyri Cebelitarık’ta Dünya Turuna Dönüştü
Blue Horizon’un Seyri Cebelitarık’ta Dünya Turuna Dönüştü
Hint Okyanusu’nun karışık rüzgarları, akıntılar, otopilot arızaları, Karayip Adaları’nın masmavi sularında pandemi esareti... Tüm bunlar yelkenli teknesi Blue Horizon ile dünya turu yapan kaptan Fatih Aksu’nun yaşadıkları. Beş yıl sonra Türkiye’ye dönen Aksu ile Yedi Denizler’in hikayesini Bloomberg Businessweek Türkiye için konuştuk.
Motivatör Beyin
Motivatör Beyin
“Çevremde, her şeye kanmaya hazır insanlar var!” - Phineas Taylor Barnum