Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

Risk Yoksa Fırsat da Yok
ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler konusundaki açıklamalarıyla varlık sınıfları dalgalanırken, Trump’ın ilk dönemindeki gibi kazanan altın ve dolar gibi görünüyor.
  • 7 Şubat 2025 14:32
  • Dr. Ali Yürüdü
Risk Yoksa Fırsat da Yok

Uluslararası yatırım yapanlar küresel ekonomiyi yakından takip eder. Ama başka bir ülkeye ya da bildiğinden farklı bir enstrümana yatırım yapmak için ekonomiyi bilmek yetmez. Entelektüel bir yatırımcı iseniz, yatırım yapacağınız ülkenin siyasetinden, sosyolojisine her şeyi yakinen takip etmek gerekir.



Gelişen ülkeler risklidir. Riskli oldukları için de gelişmiş ülkelerden zaman zaman daha cazip fırsatlar doğurabilirler. Ancak temel bir şart vardır. O da para bolluğudur. Para bolsa bilinen ülkelere, bilinen yatırımlar yapılmıştır, kalan para ise risk almaya ayrılmıştır.



Başta bahsettiğim riskli örneğinde siyasetten sosyolojiye her şeyi bilmek gerekir derken; seçim ortamı, politik belirsizlikler, tüketici davranışları, kamu maliyesi, söz konusu ülkenin dışa bağımlılığı gibi sayamayacağım birçok konuya hakim olmanız gerekir. Ancak ben bu yazıda herkesin ortak riskleri, eşyanın doğası birtakım gerçekliklerden ve evrensel diyebileceğimiz bazı yatırım araçlarından bahsedeceğim.



Bilindiği gibi piyasalar ABD Başkanı Donald Trump’ın zaferinin küresel ekonomide yaratacağı sonuçları izliyor. Donald Trump denilince akla gelen tarife konusu tüm varlık sınıflarını dalgalandırırken, tıpkı önceki Trump dönemine benzer şekilde kazanan altın ve dolar gibi görünüyor. Daha büyük hassasiyet gördüğümüz tahvil piyasası ise her ağızdan çıkanı fiyatlamaya devam ediyor. Kısa vadede fiyatlama, Trump’ın olası gümrük tarifelerinin enflasyonu artıracağını söylüyor. Ancak piyasalar henüz Trump için tarifelerin bir müzakere ya da tehdit aracı mı, yoksa gelir kaynağı mı olarak görüldüğünden emin değil. Bu yüzden herhangi bir yatırım aracının çok yüksek getiri sağladığını da görmüyoruz. Nitekim en yüksek risk ve en yüksek kazanç ya da kayıp sağlayan kripto piyasasında Trump zaferi sonrasında gördüğümüz yükseliş rüzgarı bile tersine döndü.



Gelelim altına. Kısaca özetlemeye çalıştığım tarife konusu güvenli limana olan talebi artırmış durumda. Bu sadece yatırımcılar açısından değil, dünyadaki merkez bankalarının da gözeteceği bir husus bence. Zira ülkeler, kendi para birimlerini desteklemek amacıyla altın varlıklarını böyle dönemlerde artırma eğilimi gösterebiliyor.



Ancak altınla ilgili ilginç bir örneği bu hafta İngiltere’de gördük. İngiltere Merkez Bankası (BoE), büyük ölçüde diğer merkez bankaları adına, cari fiyatlarla 450 milyar doların üzerinde değere sahip 400 binden fazla külçe altın tutuyor. LBMA verilerine göre bu değer borsa yatırım fonları, merkez bankaları ve diğer yatırımcılara ait. Bazı merkez bankaları, faiz oranları yükseldiğinde altınlarını ödünç vererek getiri elde etmeyi hedefler. Pek çok merkez bankası altınlarını ağırlıklı olarak BoE’de tuttukları için, kasalarındaki külçe genellikle piyasa sıkışıklığı anlarında önemli bir likidite kaynağı oluyor.



Bu hafta ise Londra’da altın bulunduran kurumların altınlarını takas kurumu olarak çalışan BoE’den satıp, paralarını ABD’ye geri çekmeye çalışması sebebiyle altın piyasası hareketlendiğini görmüş olduk. Burada niyetin altın satmak yerine, olası tarifelere altının da dahil olabileceği endişesi olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu sene madem ki yine Trump’ı takip edeceğiz, kurumların altın pozisyonlarını yakından izlemekte fayda var diye düşünüyorum. Zira bu sene ABD’nin ilişkileri ve jeopolitik riskler merkez bankalarının, para politikalarının ya da enflasyonun gündemdeki yerini almış vaziyette. O yüzden bu sene riskli varlık, yüksek getiri, fırsatlar gibi kelimeler yerine güvenli varlık denilmesine daha aşina olacağız gibi görünüyor. Başta söylediğim risk yoksa getiri de yok kısmına ise bir sonraki yazımda bölgeler ve varlık sınıflarındaki beklentiler üzerinde değerlendireceğim. Altın, her ne kadar güvenli liman olarak tabir edilse de, saydığım ABD ilişkileri ya da jeopolitik risklerde kendi içerisinde belirsizlik ve risk demek diye düşünüyorum.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 67. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 67. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Konutta Kredi Yok Satış Çok
Konutta Kredi Yok Satış Çok
Konut satışları 2024 yılında yüzde 20’lik artış gösterirken kredili satış oranlarının satışlar içindeki payı yüzde 10’a kadar geriledi.
Borsadan Sekiz Ayda 1,5 Milyon Yatırımcı Uzaklaştı
Borsadan Sekiz Ayda 1,5 Milyon Yatırımcı Uzaklaştı
Kovid-19 pandemisinin ardından yaşadığı dört yıllık ralli ile yatırımcıların gözdesi olan Borsa İstanbul son aylarda bu konumu kaybetmiş görünüyor. Gözdesi olan Borsa İstanbul son aylarda bu konumu kaybetmiş görünüyor.
Medikal Turizm Patlaması Güney Kore’nin Aşırı Çalışan Doktorlarını Cezbediyor
Medikal Turizm Patlaması Güney Kore’nin Aşırı Çalışan Doktorlarını Cezbediyor
Hastaneler yerlileri geri çevirse bile yabancılar estetik ameliyat için Seul’e akın ediyor.
Sam Altman’ın Gözünden Yapay Zekânın Dünü, Bugünü ve Geleceği
Sam Altman’ın Gözünden Yapay Zekânın Dünü, Bugünü ve Geleceği
OpenAI kurucu ortağı ile yapay zekânın nasıl ortaya çıktığını, şirketin fırtınalı günlerini ve gelecekteki hedeflerini konuştuk.
Trump'ın Teknoloji Milyarderleri Ne Satın Alıyor?
Trump'ın Teknoloji Milyarderleri Ne Satın Alıyor?
Sektörün en güçlü isimleri, Trump’ın yemin töreninde ön sıralardaydı ve hepsinin hayalinde yeni yönetimin açılış partisine davet edilmekten çok daha fazlası var.
Yeşil Yatırımcılar Umudunu Trump’a Bağladı
Yeşil Yatırımcılar Umudunu Trump’a Bağladı
Temiz enerji şirketlerinin hisseleri 2021'den bu yana her yıl düştü, ancak bazıları sektörün artık dip noktasını gördüğünü söylüyor.
Otomotiv ve Çip’de Yeni Dünya: Kendin Üret
Otomotiv ve Çip’de Yeni Dünya: Kendin Üret
Gelişmiş ülkeler, küresel değer zinciriyle iç içe geçmiş ancak hem yerel ekonomik faydayı hem de potansiyel gelecekteki çip kıtlıklarına karşı dayanıklılığı garanti altına almak için yerelleştirilmiş yarı iletken endüstrileri tasarlıyor.
Opel SUV’da Grandland ile Yeniden Atağa Kalkıyor
Opel SUV’da Grandland ile Yeniden Atağa Kalkıyor
Hibrid Grandland markanın elektrikli pazarındaki varlığını da güçlendirecek
Saçmalıklar Çağında Akıldışı İnsanlar
Saçmalıklar Çağında Akıldışı İnsanlar
“Televizyon ilk altı aydan sonra ele geçirdiği hiçbir markette tutunamayacak. İnsanlar çok geçmeden, her gece kontrplak bir kutuya bakıp durmaktan sıkılacaklardır.” - Twentieth Century-Fox Stüdyoları Başkanı Darrryl F. Zanuck
Susan Strange ve Uluslararası Ekonomi Politik: Kumarhane Kapitalizminden ‘Westfailure’ 2.0 Dönemine Batılı Ekonomiler
Susan Strange ve Uluslararası Ekonomi Politik: Kumarhane Kapitalizminden ‘Westfailure’ 2.0 Dönemine Batılı Ekonomiler
Strange’in Batı’daki başarısızlığa dair uyarıları son ticaret savaşlarıyla anlam kazandı.
Felaketlere Karşı Toplumlar ve Kurumlar Nasıl Yaklaşmalı?
Felaketlere Karşı Toplumlar ve Kurumlar Nasıl Yaklaşmalı?
Felaketlerden ders almak demek, sadece üzülmek ve konuşmak değil; gerçekten harekete geçerek bir dahaki felakete hazırlıklı olmak demek.
Yapay Zekânın Yönetişiminde Ne Durumdayız?
Yapay Zekânın Yönetişiminde Ne Durumdayız?
Şirketlerin yapay zeka konusunda katetmeleri gereken uzun bir yol var.
AB, Ortak Sermaye Piyasası ile Rekabet Gücünü Yeniden İnşa Etme Arayışında
AB, Ortak Sermaye Piyasası ile Rekabet Gücünü Yeniden İnşa Etme Arayışında
ABD’nin hızla büyüyen ekonomisi karşısında duraksayan Avrupa, ekonomik rekabet gücünü artırmak ve üretkenlik sorununu çözmek için köklü bir dönüşüm arayışında. Davos’taki tartışmalar, ortak sermaye piyasası oluşturma hedeflerinin Avrupa’nın geleceği için kritik önem taşıdığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Avrupa Enerji Güvenliği Rusya-Ukrayna Savaşından Bağımsız Bir Olgu
Avrupa Enerji Güvenliği Rusya-Ukrayna Savaşından Bağımsız Bir Olgu
Avrupa’nın enerji tedarik mimarisindeki değişik, doğalgazı stratejik mal olmaktan çıkarıp, ekonomik mal statüsüne indirerek AB ülkelerinin enerji politikalarını piyasa ekonomisi kurallarına bağlı hale getirecek.
Güzel Günler Göreceğiz Güneşli Günler
Güzel Günler Göreceğiz Güneşli Günler
Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımlarının meyvelerini toplamaya başladı. 2024 yılının Ağustos ayında, 2025 yıl sonu güneş enerjisi kapasitesi hedeflerine 1,5 yıl erken ulaşan Türkiye, enerjide elini güçlendirdi. Fakat 2035 hedefleri için daha çok çaba gerekli...
Yeni İstihdam Stratejisinde Gözler Tarımda
Yeni İstihdam Stratejisinde Gözler Tarımda
Yeni açıklanan Ulusal İstihdam Stratejisi’nde ana politika Yeni açıklanan Ulusal İstihdam Stratejisi’nde ana politika hedeflerinden biri olarak tarıma yer verildi. Stratejik hedeflerinden biri olarak tarıma yer verildi. Stratejik planda 2014-2023 döneminde istihdamın hizmet planda 2014-2023 döneminde istihdamın hizmet sektöründe yaklaşık 5,5 milyon, sanayide 1,5 milyon sektöründe yaklaşık 5,5 milyon, sanayide 1,5 milyon arttığına, tarımda ise 800 bin gerilediğine dikkat çekiliyor. arttığına, tarımda ise 800 bin gerilediğine dikkat çekiliyor. ‘Stratejik önemi tartışılmaz’ denilen tarımın istihdamdaki ‘Stratejik önemi tartışılmaz’ denilen tarımın istihdamdaki payının yüzde 20’den 14’e düştüğü belirtilirken yeni payının yüzde 20’den 14’e düştüğü belirtilirken yeni yaklaşım önerileri sıralanıyor.
Yönetim Ücretleri Arttı, Fon Seçiminde Önemli Kriter Oldu
Yönetim Ücretleri Arttı, Fon Seçiminde Önemli Kriter Oldu
Fon yönetim ücretlerindeki artışlar, yatırımcıları fon seçimi konusundaki kriterlerine bir yenisini daha eklemek zorunda bıraktı. Üstelik en fazla yönetim ücretine sahip fonların çoğunlukla en iyi performans gösterenler sıralamasında yer almadıkları görülüyor.
Bir Başkan Bin Kaos
Bir Başkan Bin Kaos
Trump, ticaret savaşlarının fitilini ateşleyerek küresel ekonomide belirsizlik döneminin kapısını araladı. Trump, göreve başlamasının üzerinden henüz üç hafta geçmeden Kuzey Amerika’yı ticaret savaşlarının eşiğine getirdi. Kanada ve Meksika’ya uygulanacak yüzde 25’lik tarifeler hafta sonu piyasaları altüst ederken, 3 Şubat Pazartesi günü alınan bir aylık erteleme kararı müzakere sürecini başlattı. “Tarife” kelimesini adeta siyasi silaha dönüştüren Trump, bir ileri bir geri adımlarıyla kaos ajanı unvanını pekiştirdi. Peki, küresel ekonomi için yanlış hesaplamalar ve belirsizliklerle dolu yeni bir dönem mi başlıyor?