Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Finans

Rota Yeniden Hesaplanıyor
Yılın ilk yarısı geride kaldı. ABD’de yüksek faizler şirket karlılıklarını düşürdü. Çin’de ise yavaşlama devam ediyor. Bu noktada yatırımcılar için yılın kalanına ilişkin yeni rotalarını belirleme zamanı gelmiş görünüyor.
  • 26 Temmuz 2024 09:37
  • Dr. Ali Yürüdü
Rota Yeniden Hesaplanıyor

Yarıyıl bitti bile. Seneye başlarken aslında küresel ekonominin önünde büyük bir sis bulutu vardı. Faizler yüksekti. Daha da yükselecek miydi? Yoksa enflasyonun inadı kırılacak ve küresel ekonomi rahat bir nefes mi alacaktı? Bu sorun yatırımcıları ikiye ayırdı. Hangi varlık kazandıracaktı? Alanlar pahalı alıyor olabilirdi, bir vadede kazanacaklardı, ama kaçan fırsat maliyeti ne olacaktı? Bekleyenler fazla mı korkak davrandı?


Böyle belirsiz ortamlarda finans piyasalarında işlem yapanların pişmanlığı çok olur. Açgözlülük ve korkaklık arasında kalırsınız. Örneğin teorik olarak dünyada yüksek faiz var dediğimiz ortamda hisse senetleri piyasasında beklentiye girmezsiniz. Faiz garanti getiri demekken, neden risk alıp bekleyeceksiniz? Hangi şirket yatırım yapar, onlarda imkânı varsa parasını faizde değerlendirir dersiniz. Bu denli zayıf bir küresel ekonomide faiz getirisini yenecek getiriyi sunacak hisse senedini de bulmak zordur.


90 ana ülke borsasını ele alsak; yılbaşından bu yana 60 tanesi dolar bazında yatırımcısına getiri sundu bile. Dolayısıyla hava hala sisli ama ilk bakışta faiz yüksek diye de yaprak kımıldamıyor değil gibi görünüyor.


Geldiğimiz noktada rotayı yeniden hesaplama günü geldi. Ancak bugüne gelene kadar neler oldu kısmına dair birkaç hususa dikkat çekmek istiyorum.


ABD’de şirket karlılıkları düşüyor. Sebebi ise yüksek faizlerle tüketim talebinin yavaşlamış olması. Hisse senetlerini bugüne taşıyan en büyük sektör ise teknoloji sektörüydü. Yapay zekâya yapılan yatırımların haberi her ne kadar heyecan yaratmış olsa da, bu hafta dünyada teknoloji devlerinin açıklanan bilançoları bu büyük hayallerin büyüsünü bozdu, çünkü ortada yaşanmış bir geçmiş ve gerçeklik çıktı. Şimdiye kadar yaşananları değil, geleceğe dair hayalleri fiyatlayan piyasa şirket değerlemelerini ve çarpanları uçurmuştu. Ancak bu hafta açıklanan bilançolar bunun için erken olduğunun alarmını verdi diyebiliriz. Çünkü şirket karlılıkları bu bozulma ivmesiyle yatırım hayali de kuramaz diye düşündürüyor. ABD’de bilançoların üçte ikisi açıklandı ve yarısı bile beklenen ciroları yaratamadı.


Diğer en büyük ekonomi Çin’de de yavaşlama devam ediyor. Sıradaki soru; bu yavaşlama ne kadar hızlı ve sert olacak? Şu an ki beklentiler; bu sene başlayan yavaşlama ivmesinin 2025 yılında da devam edeceğini gösteriyor. Çin aslında reel sektörünü desteklemek için oldukça proaktif politikalar uygulamasına alışkın olduğumuz bir ülke. Bir anda dünyanın iki yakasındaki iki ülkeye değinme sebebim ise; ABD’nin dünyanın en büyük ihracatçısı, Çin’in ise dünyanın en büyük ithalatçısı olması. Ancak Çin; son 10 yılda bile baksak yıllık 400 milyar doların üzerinde ABD’ye ihracat yapıyor ve ABD, Çin’in en büyük ihracat pazarı. Böylece ABD yavaşlarsa, aslında dünya yavaşlıyor diyebiliyoruz. Dolayısıyla küresel ekonomi, bu faizlere uzun süre dayanamayacak gibi görünüyor. Bunu da büyük ülke merkez bankalarının başta FED olmak üzere daha fazla göz ardı edemeyeceğini düşünüyorum. Nitekim tahvil piyasası da, büyük ülke merkez bankalarının artık gecikmemesi gerektiğini, gecikirse küresel ekonomiye zarar vermemek için daha büyük bedellerle karşılaşabileceğini fiyatlıyor.


Teknoloji büyüsü bu hafta açıklanan bilançolarla bozuldu. Buraya yapılan yatırımlar henüz bilançolarda görünmediği gibi, talebin bu denli yüksek faizle yavaşladığı ortamda yeni yatırım yapacak yer de bırakmamış. Hisse senetlerini sürükleyen bu hikâyenin bozulması gibi; büyümelerin en büyük dinamosu olan tüketim talebi de bu faiz ortamında canlanamayacağı için; tahvil piyasası merkez bankalarına yılın dördüncü çeyreğinde artık harekete geçmiş ol diyor. Hisse senetleri ise; yatırımcısına yeni hikâyenin yazılması için biraz daha zaman gerek mesajını veriyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 40. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 40. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Varlığa Dayalı Diploma
Varlığa Dayalı Diploma
Fahiş fiyat artışları eğitimde de kendini gösteriyor. Vakıf üniversitelerinde yeni akademik yıl için açıklanan fiyatlar euro bazında Avrupa’daki benzerlerinin çok üzerinde seyrediyor. Yüksek fiyatlar ülke sınırlarını aşarken bu durum her geçen gün eğitimde artan fırsat eşitsizliği ve olası bir eğitim göçünü de gündeme taşıyor.
BIST’te Bilanço Sezonu Başladı
BIST’te Bilanço Sezonu Başladı
Borsa İstanbul’da geçen hafta başlayan bilanço sezonu, bu hafta banka ağırlıklı olarak devam edecek. Hafta başından itibaren gelecek banka bilançolarında net karlarda ortala yüzde 23’lük gerileme bekleniyor.
Norveç’in Kaybolan Denizaltı Kabloları ve Rus Balıkçı Gemileri
Norveç’in Kaybolan Denizaltı Kabloları ve Rus Balıkçı Gemileri
Norveç’te bir sualtı izleme sisteminin yok olması, Rus bir balıkçı teknesinin açıklanamayan hareketleriyle uyumlu görünüyor. Daha önce defalarca yaşanan bu olay son da olacak gibi görünmüyor.
Güncelleme Küçük, Tahribatı Büyük
Güncelleme Küçük, Tahribatı Büyük
Küçücük bir dosya dünya çapında birçok yeri etkileyerek küresel bilgi teknolojileri (BT) ağının kırılganlığını ve sektör konsolidasyonunun risklerini ortaya çıkardı.
ABD Seçimleri: Savcı Hükümlüye Karşı
ABD Seçimleri: Savcı Hükümlüye Karşı
Görece sıkıcı bir havada geçen ABD seçim süreci Biden’ın yarıştan çekilip desteğini Kamala Harris’e vermesiyle renklendi. ABD tarihinin ilk kadın başkanı olma ihtimali olan Harris eski bir savcı, rakibi Trump ise 34 suçtan hüküm giymiş bir suçlu. ABD halkı büyük bir olasılıkla bir savcı ile suçlu arasında seçim yapmak için 5 Kasım’da sandık başına gidecek.
Lüks Modanın Zorlu Yolu: Kırmızı Halıdan Kırmızı Bilançoya
Lüks Modanın Zorlu Yolu: Kırmızı Halıdan Kırmızı Bilançoya
Krizlerde dirençli kalmasıyla dikkatleri çeken lüks sektörü bu sefer zorlanıyor. İkinci çeyrek sonuçlarını açıklayan şirketlerin çoğunun cirolarında düşüş var.
Alphabet ve Microsoft Yapay Zekâ için yarışırken Tesla Geleceği Otonomda Görüyor
Alphabet ve Microsoft Yapay Zekâ için yarışırken Tesla Geleceği Otonomda Görüyor
Alphabet, Microsoft ve Tesla, yapay zekâ ve teknoloji yatırımlarıyla teknoloji dünyasında liderlik için kıyasıya rekabet ediyor.
Olimpiyat Oyunları Finansal Bir Yük mü?
Olimpiyat Oyunları Finansal Bir Yük mü?
Olimpiyatlara ev sahipliği yapmanın maliyeti gün geçtikçe artıyor. Ekonomistler oyunlara ev sahipliği yapmanın faydalarının en iyi ihtimalle abartıldığını, en kötü ihtimalle de hiç var olmadığını savunuyor. Çoğu ülke oyunlar sonrası yüksek bakım maliyetleri ile karşı karşıya kalırken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve destekçileri ise ev sahipliğinin bir şehrin küresel profilini yükseltebileceğini ve turizm ile altyapı yatırımları yoluyla ekonomik faydalar sağlayabileceğini düşünüyor. Yapılan çalışmalar ise geçmiş Olimpiyat oyunlarının birçoğunun finansal bir yük olduğunu gösteriyor.
ABD Siyaset Sahnesinde Yeni Bir Lider: Kamala Harris
ABD Siyaset Sahnesinde Yeni Bir Lider: Kamala Harris
Kamala Harris başkan seçilirse bizi ne bekliyor?
Çağın İkileminde “Olası” Bir ABD Başkan Yardımcısı
Çağın İkileminde “Olası” Bir ABD Başkan Yardımcısı
“Çocuksuz, kedi sahibi sefil kadınlar ABD’yi yönetiyor.”
Yaşam Maliyetleri Gençleri ‘Evde’ Bırakıyor
Yaşam Maliyetleri Gençleri ‘Evde’ Bırakıyor
Gençlerin artık ebeveynlerinin evinden ayrılıp kendi hayatlarını kurmaları daha uzun ve meşakkatli bir yol. Ekonomik zorluklar yuvadan uçuşu zorlaştırırken, kimi Avrupa ülkelerinde 30’lu yaşlara kadar uzanan bir aile bağımlılığı söz konusu, Türkiye’de ise ortalama evden ayrılma yaşı 28 civarında.
Trump ile Vergiler, Gümrük Tarifeleri, Jerome Powell ve Daha Fazlası Üzerine
Trump ile Vergiler, Gümrük Tarifeleri, Jerome Powell ve Daha Fazlası Üzerine
Bloomberg Businessweek, eski başkanla Mar-a-Lago’da özel bir röportaj yaptı.
Tercihlerde Unutulmaması Gerekenler
Tercihlerde Unutulmaması Gerekenler
Üniversite Tercihleri için 25 Temmuz’da başlayan süre 2 Ağustos’a kadar devam edecek. Bu tarih aralığı pek çok aday için sınavın kendisinden bile daha karmaşık ve bilinmezlerle dolu.
Kristof Kolomb’un Amerika’yı Keşfi ve Günümüzde Yapay Zekâ
Kristof Kolomb’un Amerika’yı Keşfi ve Günümüzde Yapay Zekâ
Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfi eski ve yeni dünyayı buluştururken, yapay zekânın gelişimi bugün ile geleceği buluşturuyor.
Alfred Thayer Mahan’da Deniz Gücünün Önemi ve Küresel Ekonomi Politik
Alfred Thayer Mahan’da Deniz Gücünün Önemi ve Küresel Ekonomi Politik
Pekin’in Ekonomik Odaklı Bir Yol Bir Kuşak Stratejisine Karşı Vaşington’un Güvenlikçi Hint-Pasifik İttifak Stratejisi.
Yapay Zekâya İlişkin Yapılan Açıklamalar Bize Ne Anlatıyor?
Yapay Zekâya İlişkin Yapılan Açıklamalar Bize Ne Anlatıyor?
Yapay zekâ ile ilgili gelişmeleri takip etmek isteyenler için dünya çapında şirketlerin açıklamaları ve faaliyet raporlarının alt başlıkları önemli bir kaynak niteliğinde.
Dijital Dünyanın Kırılganlıkları ve Gelecek İçin Dersler
Dijital Dünyanın Kırılganlıkları ve Gelecek İçin Dersler
Geçtiğimiz hafta bir yazılım güncelleme hatasıyla dünya çapında hizmetlerde yaşanan kesintiler teknoloji şirketlerindeki tekelleşmenin yarattığı tehlikeyi gözler önüne serdi.