Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Yaşam

Saçmalıklar Çağında Akıldışı İnsanlar
“Televizyon ilk altı aydan sonra ele geçirdiği hiçbir pazarda tutunamayacak. İnsanlar çok geçmeden, her gece kontrplak bir kutuya bakıp durmaktan sıkılacaklardır.” -Twentieth Century-Fox Stüdyoları Başkanı Darrryl F. Zanuck
  • 28 Mart 2025 00:18
  • Uğur Batı
Saçmalıklar Çağında Akıldışı İnsanlar

Türkçe karşılığı olarak akıldışılık olarak çevirebileceğimiz irrasyonellik, dayanağı olmayan nedenler üzerine pek de akılcı olmayan kararlar vermektir. İrrasyonellik çok arzu edeceğimiz bir durum değildir ama “hata yapmak veya bilgisizlik” de değildir. İrrasyonellik çoğu zaman beyninizin hızlı davranması sonucu işlenen bir hatadır. Ancak her zaman da kötü bir şey değildir. Beyin her zaman uzun uzun düşünse, örneğin karşılaştığınız saldırgan bir köpekten kaçmak için zamanınız olmazdı.


Diğer taraftan iktisatçılar çalışmalarına insanların karar alırken mantıklı davranacağı varsayımıyla başlama eğilimindedir. Gelişmekte olan nöroekonomi alanında, araştırmacılar karar almanın ve rakip alternatifler arasından seçim yapmanın ardındaki beyin süreçlerini anlamaya başlıyorlar. Şimdi Yale’li araştırmacı Keith Chen, “primat” akrabalarımızın da insanlar gibi mantıksız kararlar alabileceğini bize söylüyor! (Chen, vd., 2006: 517 – 537). Seed Dergisi, maymunlar üzerinde yapılan bir araştırmayı özetliyor ve Chen’in sözlerini aktarıyor:


“En kökleşmiş iktisadi davranışlardan bazıları, aslında karar alma süreçlerimizin çok çok eski ve bütünleşik parçaları. Bir iktisatçıya bir dizi başlıklı maymun verisi göstersem, hiçbir istatiksel test, bir maymun ve ortalama bir Amerikan borsa yatırımcısı arasındaki farkı bize gösteremez.”


Chen’in bunu söylemesine neden olan testte, maymunlara birinde daha fazla meyve görünen ancak bazen az meyve veren, ikincisinde daha az meyve görünen ancak bazen fazladan meyve veren iki kaynak arasında seçim yaptırılıyor. Bunun sonucunda maymunların riskten kaçındığı görülüyor.


Bunu unutma: “Kaan Ökten’in ‘Aristotales kitabında söz ettiği mantıksız olanla ilgili harika bir tespiti vardır: Algılama ve akıldan yoksun edilen bir insan, bitki halini alır, sadece akıldan yoksun edilirse, bir hayvana dönüşür; irrasyonel olandan kurtarıldığında ve sadece akla dayandığında ise insan tanrıya benzemeye başlar.”


Zaman içinde iki kaynaktan da aynı miktarda meyve verilmesine karşın “bonus” içeren kaynağı diğerine yeğledikleri görülüyor. Bu davranışlar, faiz getiren bonolardan gelen sabit kazancı daha yüksek ama dalgalı getirisi olan adi hisse senetlerine yeğleyen yatırımcılarda gözlemlenen, insanların riskli yatırımlardan kaçınma davranışlarıyla eşleştirilebilir. Görünüşe göre, hem maymunlar hem de insanlar sonuç aynı olduğu zaman bile kazançları kayıplara yeğliyorlar.


Gerçi bu çok da garip değil. fMRI teknikleri kullanarak 25 insan ve 25 maymunun (makak) ventrolateral frontal kortekslerini karşılaştıran Dr. Neubert ve ekibi, insan ve maymunların bu bölgelerinde pek çok benzer bağlantı olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmada çalışan biliminsanları başlangıçtan farklı özellikleri destekleyen nöral aparatın evrimsel olarak korunarak insanlardaki eşsiz bilişsel karakteristik özellikler desteklenmiş olabileceğini düşünüyor. Tabi ki, insan beynindeki ventrolateral frontal korteksteki lateral frontal lob bölgesinin maymunlardaki ile eşit alana sahip olmadığı görülüyor.


Belirtelim, bu bölge strateji planlama, karar verme ve çoklu görev kabiliyetleri konusunda işlev görüyor. Çalışma kapsamında elli yılı aşkın süredir beynin bilişsel işlemlerinde kullanılan ventrolateral frontal korteks; dil, bilişsel esneklik, kara verme gibi önemli görevleri çalışıldı diyen Dr. Franz-Xaver Neubert ekliyor: “İnsanların bu kabiliyetleri geliştirmek için tümüyle yeni bir nöral aparata evrildiği iddia edilse de, diğerleri buna benzer özelleşmiş beyin sistemlerinin öncüllerinin diğer primatlarda da var olma olasılığını öngörüyor.”


Sonucu söyleyelim: “Az vaat, çok iş” özlü sözünün gayet mantıklı davranışsal, evrimsel ve nörobilimsel temelleri var. Hadi bitirirken de Redelmeier ve Schaefer’den bir alıntıyla bitirelim: “Bu irrasyonel karar yanılsamalardan uzmanlar da, yani iyi maaş alan kendi kararlarında uzman insanlar da nasibini bolca alıyor!” (Kaynak: http://genius.com/ Dan-ariely-are-we-in-control-ofour- own-decisions-annotated)


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
İngiltere’nin Milyarlık Paketi Yeni Vergilerin Habercisi mi?
İngiltere’nin Milyarlık Paketi Yeni Vergilerin Habercisi mi?
14 milyar sterlinlik yeni önlem paketiyle kamu maliyesini toparlamayı hedefleyen İngiltere Hükümeti, sonbaharda yeni bir vergi artışına kapı aralayabilir. Sosyal yardım kesintileri, imar reformları ve sıkılaşan vergi tahsilat politikaları kamuoyunda tartışma yaratırken, ekonomideki büyüme beklentileri de ciddi şekilde aşağı çekildi.
Sabit Getirili ve Sakin Tercihin “Keskin” Virajı
Sabit Getirili ve Sakin Tercihin “Keskin” Virajı
Son dönemde yaşanan haber akışı sadece hisse senedi, altın, döviz gibi varlıklarda değil yatırımcıların daha sakin ve düşük riskli gördüğü para piyasası fonlarında da dalgalanmalara neden oldu. Bu durum ise düzenli getiri elde etmeye alışmış olan para piyasası fon yatırımcılarını şaşırttı.
Borsalarda Rüzgar Avrupa ve Çin’e Döndü
Borsalarda Rüzgar Avrupa ve Çin’e Döndü
Henüz 2025 yılının dörtte birini geride bırakırken küresel piyasalarda hareket eksik olmadı. ABD’de dengesiz gümrük savaşlarından, Avrupa’ya yayılan resesyon korkularına kadar her yerde bir çalkantı vardı. Yatırımcıların yüzünün güldüğü yer ise Çin oldu.
Bir Türbülansın Anatomisi
Bir Türbülansın Anatomisi
Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmeler finansal piyasalar açısından tarihi bir türbülanstan geçmemize neden oluyor. Döviz kurları ve altın fiyatlarındaki tarihi dalgalanmanın yanı sıra borsadaki sert düşüş yatırımcı algısını önemli ölçüde bozarken, bu gelişmeler sonrası yatırımcının elinde kalan tek pozitif şey, ekonomi yönetiminin kararlılığı ve proaktif yaklaşımı oldu.
AB Serbest Ticaret Atağında: Türkiye Masada mı, Dışarıda mı?
AB Serbest Ticaret Atağında: Türkiye Masada mı, Dışarıda mı?
Avrupa Birliği, küresel ticarette daha etkin bir aktör olma hedefifi doğrultusunda son yıllarda gelişmiş ve gelişmekte olan önemli ekonomilerle kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması atağına geçti. Türkiye’nin Gümrük Birliği kapsamında AB ile ticari entegrasyonu dikkate alındığında, bu anlaşmaların Türkiye’ye etkisi önemli bir tartışma konusu. AB’nin genişleyen Serbest Ticaret Anlaşmaları ağı Türkiye’yi nasıl etkiliyor? Söz konusu anlaşmalar Türkiye için fırsat mı, risk mi?
AB-Hindistan Yakınlaşması Türkiye’nin Canını Sıkar mı?
AB-Hindistan Yakınlaşması Türkiye’nin Canını Sıkar mı?
Avrupa Birliği ve Hindistan arasında 2025 yılında tamamlanması planlanan Serbest Ticaret anlaşması Türkiye’nin Avrupa’ya olan ihracatını etkileyebilir. DEİK Türkiye Hindistan İş Konseyi Başkanı Hülya Gedik, konuyu Bloomberg Businessweek Türkiye için değerlendirdi.
VPN Güvenlik Aracı mı, Güvenlik Açığı mı?
VPN Güvenlik Aracı mı, Güvenlik Açığı mı?
Dünya genelinde yüz milyonlarca kullanıcının verilerini emanet ettiği VPN’ler, siber tehditlerden korurken kendi güvenlik açıklarını da beraberinde getiriyor. Veri güvenliği için tercih edilen VPN’ler dikkatsiz kullanıldığında, güvenlik tehdidinin kendisi haline geliyor.
Küresel Batarya Pazarı Değişim Sürecinde
Küresel Batarya Pazarı Değişim Sürecinde
Elektrikli araçların yükselişi, batarya ihtiyacını artırırken, bu alandaki inovasyon sürecini de hızlandırıyor.
Bir Zamanlar Cenevre ve Kurallara Dayalı Ticaret Sistemi
Bir Zamanlar Cenevre ve Kurallara Dayalı Ticaret Sistemi
Ölümünün 10’uncu yılında küresel ticaret sisteminin fikir babası John H. Jackson’ı hatırlamakta fayda var.
Cezalar Kazalara Engel mi?
Cezalar Kazalara Engel mi?
Motosiklet kullanımı dünya geneline paralel olarak Türkiye’de de yükselişini devam ettirirken buna bağlı olarak kazalar ve trafik ihlallerinde de artış gösteriyor. Trafik kurallarının dört tekerlekli araçlara yönelik dizayn edildiği sistemde, motosiklet satışlarından daha hızlı artan kaza oranlarını düşürmenin en etkili yolu ise eğitim ve toplumsal bilinç.
Otomotiv Üretimi Neden Yavaşlıyor?
Otomotiv Üretimi Neden Yavaşlıyor?
İlk iki aylık sonuçlar geçen senenin aynı dönemine göre üretimde yüzde 9, ihracatta da yüzde 4’lük daralmaya işaret ediyor.
Trump’ın Gümrük Vergileri Küresel Piyasalara Yeni Bir Çin Malı Dalgası Gönderiyor
Trump’ın Gümrük Vergileri Küresel Piyasalara Yeni Bir Çin Malı Dalgası Gönderiyor
Trump’ın gümrük vergilerinin daha fazla Çin ihracatını ABD’den uzaklaştırmasıyla Endonezya’dan Meksika’ya çok sayıda gelişmekte olan ülkede iş kayıplarını artabilir.
Bir Sonraki Aracınızı Amazon’dan Alışveriş Yapar Gibi Alabilirsiniz
Bir Sonraki Aracınızı Amazon’dan Alışveriş Yapar Gibi Alabilirsiniz
VW ve Honda gibi eski otomobil üreticileri, 60.000 dolarlık alışverişleri bir tişört satın almak kadar kolay hale getirmeyi vaat eden doğrudan tüketiciye satışta ilk adımlarını atıyor.
Trump’ın Yerli Malı Kampanyası Düşünüldüğü Kadar Faydalı Olmayabilir
Trump’ın Yerli Malı Kampanyası Düşünüldüğü Kadar Faydalı Olmayabilir
Bu pazarlama sloganının tüketici alışkanlıklarını değiştirmesi ve yerli üretimi desteklemesi gerekiyordu, ancak uzun geçmişi daha karanlık motivasyonları ortaya çıkarıyor.
Snap’in Yeni Gözlüğü Telefonunuzu Bıraktırabilir
Snap’in Yeni Gözlüğü Telefonunuzu Bıraktırabilir
Yeni Spectacles, artırılmış gerçeklik görüntülerini lenslere yansıtabiliyor.
Obezite İlaç Devrimi Gelişmeye Devam Ediyor
Obezite İlaç Devrimi Gelişmeye Devam Ediyor
Wegovy ve Zepbound’a olan talep hızla artıyor, ancak tedarik sorunları ve sınırlı sigorta kapsamı bu pahalı ilaçlara erişimi kısıtlıyor.
Anılarımız Tamamen Telefonlarımızda Var Olduğunda Neleri Kaybediyoruz?
Anılarımız Tamamen Telefonlarımızda Var Olduğunda Neleri Kaybediyoruz?
Bir şeyi bir kenara koyma eylemi hatırlama egzersizidir.