Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Finans

Seçkinlerin Yemeğinin Hesabını Başkaları Öder
Yanlış kararların hesabı büyük olur ve mutlaka ödenir, ancak maalesef masumlar ödemek zorunda kalır
  • 22 Mart 2024 09:30
  • Burak Kanlı
Seçkinlerin Yemeğinin Hesabını Başkaları Öder

Aydınlatmasıyla, dekorasyonuyla, duvarlardaki tablolarla “ben pahalı ve şık bir mekanım” diye haykıran bir restorandayım. Kuytu bir köşedeki masada oturmuş, tarhana çorbası içiyor, bir yandan da böyle bir restoranda tarhana çorbası ne arıyor diye sorguluyorum. Restoranın ortasında büyük, yuvarlak bir masa ve masada önemli oldukları takım elbiselerinin “jantiliğinden” anlaşılan insanlar. Neşeliler, keyifliler. Heyecanlı, güvenli, ışıl ışıllar...


Gözüm o masaya takılıyor. Önce çorba siparişi veriyorlar. Yemekten önce çorba iyidir, bir kaşığı bile insanın içini ısıtır. Ancak o da ne? Önlerindeki gümüş kaşıklar yerine bıçakla girişiyorlar çorbaya. Batı kaynaklı klasik 22 yemek kültür ve yöntemlerinden kopuştan bahsediyor içlerinden biri. Yeterince sabır ve kararlı duruşla çorba dönüşerek bıçağa uygun hale gelirmiş. Öyle diyor. Kafam karışıyor, onlar koparken ben de bir kopsam mı diyerek bıçağımı çorbama daldırıyorum, olmuyor. Çorbada bir sorun olacak ki garsonu çağırıp çorbayı mutfağa geri yolluyorlar. O an bir oh çekiyorum, sorun bende değil çorbadaymış.


Ardından, dolarla maaş alan çekik gözlü suşi ustalarının el emeği göz nuru rengarenk suşiler geliyor masalarına. Suşileri yemek yerine duvara iliştirdikleri bir hedef tahtasına doğru fırlatıyorlar. Hedef tahtası haricinde duvarın tamamı ve zemin suşi cesetleriyle doluyor. Restoranda yükselen gerilime eşlik eden homurdanmalar arasında suşinin tarihsel ve kültürel olarak asli işlevine dair bir tirat kulağıma ilişir gibi oluyor. En yakın zamanda bir kulak doktoruna görünmem gerektiği sonucuna varıyorum.


Restoranda rahatsızlık giderek artıyor, tüm uyarılar müstehzi bir gülümseme ile savuşturuluyor masa tarafından. Diğer müşteriler mekanı terk etmeye başlıyorlar. Garsonun beyhude çabaları “sana giden değil, hep kalan müşteri lazım, boşver” diyerek savuşturuluyor. Hatta şimdi düşününce, “bırak gitsin; dönerse senindir, dönmezse zaten hiç senin olmamıştır” sözünü duyduğumu da anımsar gibiyim. Yanlış duymuşumdur herhalde.,


Aslında bu süreç restoranda kavga ve gürültü çıkmadan da atlatılabilir, iş tatlıya bağlanabilirdi; servis edilen pizzalar frizbi olarak sağa sola fırlatılmasaydı. Kafamın üzerinden geçen pizza quattro fomaggi duvardaki klasik yağlı boya tablolardan birine post modern bir yorum katarken işletmenin sahibi önde, gömlek kollarını sıyırmakta olan garsonlar göç eden kuş formasyonuyla arkada olmak üzere hesabı getiriyorlar o masaya. Hesap o kadar kabarık ki sıfırları toplasan burdan köye yol olur. Heba edilen yemekler, boşa harcanan malzemeler, yıllar içinde biriktirilmiş ve şimdi neredeyse tamamı yok olmuş tablolar, kırılan vazolar, tarumar olmuş mekan, geri dönmeyecek müşteriler, kaybolan bir gün, bozulan sinirler... Hepsi için ayrı bir maliyet çıkarılmış ve hesap eşek ölüsü gibi masada yatmakta. Biri o cesedi kaldırmalı.


Masadakilerin “daha creme brulee tatlısının üzerine ciğer koyup yiyecektik” serzenişlerine karşın mekan sahibi hesabı son kuruşuna kadar ödetmeye kararlı. Bunca yapılanın ardından o mekandan hesap ödenmeden kalkılamaz.


“Evet beyler” diyor garsonlardan biri, “hesabı kim ödeyecek?” İyice gölgelere karışmış halde merakla bekliyorum ne olacağını. Derken, masadakilerin hepsi birden ayağa kalkıyor ve... Ve bir ordu disipliniyle aynı anda, aynı şekilde, aynı kararlılık ve özgüvenle beni işaret ediyorlar. “işte o ödeyecek!


Filmlerdeki sahnelere taş çıkartacak bir panikle uyanıyorum kabusumdan. Eşim uykumda “ama ben sadece çorba içmiştim” diye sayıkladığımı söylüyor. Gün boyunca kabusun etkisinden kurtulamıyorum. İştahım yok, mutfağa girmeye korkuyorum. Hemen o gün psikoloğumdan acil koduyla randevu alıyorum, beni bu kadar etkileyen kabusu anlamlandırabilmek için. Ve kabusumun sebebini buluyoruz. Türkiye’de uygulanan ekonomi politikalarına gereğinden fazla kafa yoruyormuşum. Onu da haftaya anlatırım.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 23. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 23. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Dijital Sınırları Aşan Anadolu: E-ihracat ve Yenilikçi Teknolojiler
Dijital Sınırları Aşan Anadolu: E-ihracat ve Yenilikçi Teknolojiler
Dijital dönüşüm yolculuğu sadece teknolojik bir geçiş değil, aynı zamanda bir zihniyet değişimi gerektiriyor
Şirketlerin Kaptan Köşkleri Finansçılara Emanet
Şirketlerin Kaptan Köşkleri Finansçılara Emanet
Küresel ekonominin büyük bir dönüşüm yaşadığı son yıllarda şirketler de kendine düşen payı aldı. Değişim rüzgârları gölgesindeki şirketler bu dönüşüme ayak uydurmaya çalışıyor; şirketlerde CEO’luğa giden yol artık CFO’luktan geçiyor.
Büyük Balık, Küçük Balığı Yer
Büyük Balık, Küçük Balığı Yer
Dünyanın her yerinde artık para pahalı. Nakdi bol olanlar satın alacak şirket bakarken nakdi az olanları zor günler bekliyor.
Faiz Kararı Sonrasında Ne Olacak?
Faiz Kararı Sonrasında Ne Olacak?
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
ABD Savunma Sanayi Çin Karşısında Rekabet Gücü Kaybediyor
ABD Savunma Sanayi Çin Karşısında Rekabet Gücü Kaybediyor
CSIS Raporu Çin’in savunma endüstrisi giderek artan etkinliği karşısında ABD’nin neler yapabileceğini ortaya koyuyor
ABD’de TikTok Savaşı
ABD’de TikTok Savaşı
Kişisel veri gizliliği savunucularına göre Facebook, X, Instagram ve diğer platformların daha sıkı veri düzenlemelerine ihtiyacı var
Yapay Zeka Köleniz mi, Eşitiniz mi Olacak ?
Yapay Zeka Köleniz mi, Eşitiniz mi Olacak ?
Gelişmiş ülkeler yapay zekanın hukuki sınırlarını belirlemek için çalışmalara başladı. Ancak yapay zekanın hukuki statüsüne ilişkin yanıtı bulmak çok kolay görünmüyor. Gerçek kişi mi, tüzel kişi mi, elektronik kişi mi, serf mi, köle mi ya da şu an öngöremediğimiz başka bir şey mi olacak?
Yayıncılıkta Korsanın Hakimiyeti Artıyor
Yayıncılıkta Korsanın Hakimiyeti Artıyor
Yeni ceza kanunu tartışmaları sürerken, şifreli veya şifresiz yayın yapan kuruluşların bu yayınlarını illegal bir şekilde kullanan ve kullandıranların cezalandırılmasına dair tartışmalar, Türkiye Süper Ligi'nin yayın ihalesi süreci de göz önüne alındığında son dönemde artmış durumda. Yapılan değişiklikler bu alanda yeni bir hüküm getirmese de Bloomberg Businessweek Türkiye olarak kaçak yayın ve IP TV kullanımının küresel ve Türkiye’de hangi boyuta ulaştığını, nasıl erişim sağlandığını, neden tercih edildiğini, cezai yaptırımlarının neler olduğunu, resmi yayıncıların maddi zararının ne olduğunu ele aldık.
1 Milyon Liralık Kazağın Hikayesi
1 Milyon Liralık Kazağın Hikayesi
Moda evi Loro Piana’ya 30 yıldır dünyanın en iyi yününü sağlamak, Peru And Dağları’nın yerli halkına neredeyse hiçbir fayda sağlamadı.
Çikolatanın Tadı Kaçtı
Çikolatanın Tadı Kaçtı
İklim krizinin de etkisiyle kakao çekirdeği arzında yaşanan sorun çikolatanın fiyatını rekor seviyelere getirdi. Kakao yağı fiyatının kısa sürede 3 kat artması nedeniyle mutluluk veren besinler listesinin üst sırasında yer alan çikolatanın fiyatının bu yıl yüksek kalması bekleniyor.
Mavi Milyar Dolarlık Şirket Olma Yolunda
Mavi Milyar Dolarlık Şirket Olma Yolunda
Yılda 1,3 milyon yeni müşteri kazanarak büyüyen Mavi, Kuzey Amerika operasyonunun da desteği ile milyar dolarlık şirket olmanın eşiğinde
Dünyada Değişen Aile Büyüklüğünün Etkisinde Tüketici Davranışı ve Otomotiv
Dünyada Değişen Aile Büyüklüğünün Etkisinde Tüketici Davranışı ve Otomotiv
Dünyada doğum oranlarının azalmasıyla birlikte aile yapıları küçülüyor. Genç nesilde de alım gücü düşüyor. Bu yeni döneme uygun üretim modelleri ve ürünler geliştirmek eskisinden çok daha önemli hale geliyor
Sanatta Enflasyon Etkisi
Sanatta Enflasyon Etkisi
Enflasyon ve siyasi istikrarsızlık ortamı sanat piyasasını da etkiledi. Yüksek değerli satışlar geçen yıl büyümeye en az katkıyı yaparken, sanat pazarında satışlar yüzde 4 düşüşle 65 milyar dolara geriledi. Ekonomik belirsizlik sanatta trendleri belirlerken, artan kredi maliyetleri koleksiyonerlerin satın alma tercihlerini değiştirdi. Brexit sonrası Londra’da birçok galeri kapanırken, Orta Doğu ise son dönemin yıldız pazarlarından…
Yapay Zeka Destekli Şirketlerin Peşinde
Yapay Zeka Destekli Şirketlerin Peşinde
Yatırım yaptığı şirketleri yurt dışına taşıyarak büyüten Revo Capital üçüncü fonunda belirlediği alanların yanı sıra özellikle yapay zeka alanında öne çıkan şirketlere yatırım yapacak
Anne Olmanın Cezası Var mı?
Anne Olmanın Cezası Var mı?
Anne olmanın, çocuk doğurmanın, birine hayat vermenin cezası olur mu? Anne olan kadın için ne yazık ki olur, hem de dünya üzerinde hangi ülkede olursa olsun. Üstelik kadının yaşadığı ülke ne kadar zengin ve gelişmişse, o kadar fazla olur!
Doların Süper Güç Konumu Risk Altında
Doların Süper Güç Konumu Risk Altında
“Kağıttan Askerler” kitabına göre, ABD’nin yaptırımları agresif bir şekilde kullanması ve Washington’da doruğa ulaşan partizanlık, yabancıların ABD para birimine olan inancını sarsıyor.
Merkez Bankası “Rest” Dedi
Merkez Bankası “Rest” Dedi
Merkez Bankası inatçı iç talep, artan kur, rezerv erimesi ve kontrol için atılmak zorunda kalınan adımlar nedeniyle yitirme riski gördüğü kredibiliteyi yeniden inşa için faiz artırımına gitti. Sıkılaşma için dilediğinde kullanabileceği 3 puanlık marj yaratan, gerekirse daha fazla sıkılık mesajını da veren TCMB, piyasaya “rest” çekti.