Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Şirketinizin Piyasa Değerini Algoritmalar mı Belirliyor?
Algoritmalar karmaşıklaştıkça piyasaların dinamiklerini anlamak insanlar için gittikçe zorlaşıyor
  • 26 Nisan 2024 10:44
  • Yeşim Tohma
Şirketinizin Piyasa Değerini Algoritmalar mı Belirliyor?

Kurumsal yatırımcılar, algoritmaları gerek sermaye piyasalarında gerekse de finansal piyasalardaki portföy yatırımlarına karar verme sürecinde oldukça uzun bir süredir kullanıyorlar. Dünyanın çeşitli yerlerinde bu piyasalardaki bazı alım/satım kararları insan etkileşimi sürece dahil olmadan direkt olarak bu algoritmalar tarafından yapılıyorken, bir kısmı da alım/satım kararını bir insan verecek şekilde sadece bu algoritmaların analizlerinden faydalanıyor. Çeşitli kaynaklarda ABD, Avrupa ve Asya ülkelerinde algoritmik işlemlerin payının ortalama yüzde 60-70 civarında olduğu belirtiliyor. Bu rakamlara baktığımızda aslında çoğu işlemin bir insan etkileşimi olmadan yapıldığını görüyoruz. Algoritmalar karmaşıklaştıkça piyasaların dinamiklerini anlamak da insanlar için gittikçe zorlaşıyor.


Geçmişte daha çok teknik analizlere dayanan bu algoritmik işlemler, son yıllarda yapay zeka ve makinelerin öğrenimi alanındaki gelişmeler ile bu son teknolojileri günden güne karar alma süreçlerine daha çok entegre etmeye başladı. Tabi bu gelişmelerin perde arkasında büyük veri (big data) var. Günümüz teknolojileriyle de, tabiri yerindeyse neredeyse attığımız her adım bir dataya dönüşüyor ve büyük veri daha da büyüyor. Herhangi bir kişinin analiz edemeyeceği büyüklükteki bu verileri yapay zeka teknolojileri artık anlık olarak analiz edebiliyor. Sosyal medya postlarından, hava durumu tahminlerine ve uydu verilerine kadar pek çok farklı faktör yatırım kararları açısından mercek altında ve bu programlarca şirket analizlerinde ve tahminlerde artan bir şekilde kullanılıyor ve her geçen gün yatırımcıların karar alma süreçlerini daha fazla etkiliyor.


Özellikle haber kanalları, sosyal medya etkileşimleri, basın bültenleri, finansal açıklamalar ve telekonferans transkriptlerindeki ifadeleri analiz eden makine öğrenimi teknolojilerinden biri olan doğal dil işleme (Natural Language Processing, NLP) de bu alanda kurumsal yatırımcılar tarafından çok kullanılan teknolojilerden biri. Dolayısıyla, şirketlerin bu teknolojileri iyi anlaması ve yeni gelişmeleri çok yakından takip etmesi gerektiği kaçınılmaz bir gerçek. Bu nokta da rakamların analizi kadar rakamsal olmayan verilerin analizinin de ne kadar önemli olduğunu veya olacağını dikkate almak gerekiyor.


Şirketlerin piyasa değerlerinde zaman zaman açıklanamayan oynaklıklar yaratan bu algoritmaların gün geçtikçe daha fazla yapay zekadan faydalanması da şirketleri hisselerinin fiyat hareketleri konusunda daha da karanlıkta bırakıyor. Çünkü yapay zeka algoritmalarının en önemli eksikliklerinden biri şeffaflık ve açıklanabilirliği yani algoritmanın ulaştığı sonuca neden ve nasıl vardığının tam olarak bilinememesi.


Peki şirketler bu durumda ne yapabilir?


Her şeyden önce sektörünüz ne olursa olsun teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek ve mevcut ve yeni teknolojilerin şirketinize nasıl etki edebileceğine ve bu etkileri nasıl yönetebileceğinize dair fikir sahibi olmak gerekiyor.


Hangi veriler şirketiniz ve sektörünüzdeki trendler açısından kritik? Bu analizi yaparken geleneksel veriler kadar yeni ve şimdiye kadar belki de hiç radarınızda olmayan verileri ve bu verilerin işaret ettiği trendleri anlamak gerekiyor. Bunun için, özellikle kurumsal yatırımcı tabanınız da genişse, yatırımcılarınızla yaptığınız bire bir görüşmelerinizde onlara da yapay zeka kullanımları, algoritmalarında hangi verileri dikkate aldıkları gibi soruları yönelterek daha fazla fikir sahibi olmaya çalışmalısınız. Daha önceki yazımda iki yönlü iletişimin ne kadar etkili ve önemli olabileceğinden bahsetmiştim. Ayrıca bu konularda yapılan güncel araştırmaları da takip etmenizi öneririm. Yakın zamanda yapılan araştırmalardan birine göre gelecekte yatırımcıların en çok kullanmayı düşündüğü veri kaynağı olarak ilk sıralarda haber duyarlılığı ve sosyal medya verileri yer alıyor.


Son olarak, kurumsal iletişim araçlarınızı ve dilinizi de yeni çağın gerekliliklerine göre yeniden değerlendirmeniz gerekiyor. Basın bültenlerinizde, finansal açıklamalarınızda ve telekonferanslarınızda kullandığınız kelimelerin yapay zeka süzgecinden geçtiğini, yapay zekanın ayni zamanda tercüme de yapabildiğini yani İngilizce olmayan içeriklerin, haberlerin ve yorumların da uluslararası yatırım analizlerinin bir parçası olduğunu veya olabileceğini dikkate almak gerekiyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 27. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 27. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Çölün Ortasında Bir Megalopolis
Çölün Ortasında Bir Megalopolis
Dubai’nin ekonomik çeşitliliği, yenilikçi vizyonu ve sürdürülebilir büyüme stratejileri, şehri küresel bir lider haline getiriyor
Şirket Yöneticileri Yapay Zekayı Kullansa Ne Değişir?
Şirket Yöneticileri Yapay Zekayı Kullansa Ne Değişir?
Yapay zeka ile şirket yönetiminde yapılan hataların azaltılması ve şirket içinde farklı departmanların verimliliğini arttırmak mümkün gözüküyor
İhracatçının Kur Dengesi Bozuluyor
İhracatçının Kur Dengesi Bozuluyor
Avrupa Merkez Bankası ile Fed’in gevşemeye farklı zamanlarda geçiş planıyla gündeme gelecek güçlü dolar, zayıf euro tablosu ihracatçıda tedirginlik yaratıyor
“İşleri Büyütelim"
“İşleri Büyütelim"
Paranın pahalılaşması “işleri büyütelim” demeyi zorlaştırıyor
Türkiye’nin Seçimi
Türkiye’nin Seçimi
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Nostalji: Türkiye, Tarımda Kendi Kendine Yetebilen Yedi Ülkeden Biridir
Nostalji: Türkiye, Tarımda Kendi Kendine Yetebilen Yedi Ülkeden Biridir
Tarım sektöründeki sorunlar sürerken, enflasyonun tek hanelere indirilmesi güç olabilir
Alman Ekonomik Modelinin Sonu mu?
Alman Ekonomik Modelinin Sonu mu?
Almanya’nın mevcut menfi gidişatı sadece aşağı doğru bir harekete değil, Alman üretim ve mühendislik kabiliyetlerinin yani “Alman Malı”nın parlak geçmişinin de sona yaklaştığına işaret ediyor olabilir
İTÜ’nün ARI’sı Daha Çok Bal Yapmanın Peşinde
İTÜ’nün ARI’sı Daha Çok Bal Yapmanın Peşinde
Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artırmayı hedefleyen İTÜ ARI Teknokent, 2030’a kadar teknoloji yaşam merkezine evrilen bir yapı haline dönüşmeyi planlıyor. 2024 yılı içerisinde kendi girişim sermayesi yatırım fonunu kuracak teknoparkın destek mekanizmalarından İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde girişimlerin ciroları 200 milyon dolar ve ihracat tutarları ise 115 milyon dolara ulaşmış durumda.
Hızlanan Dönüşümde Değişimi Yönetmek
Hızlanan Dönüşümde Değişimi Yönetmek
Elektrikli araçların daha fazla benimsenmesi nedeniyle otomotiv endüstrisi hızlı bir dönüşüm içerisinde ve bu da otomotiv sanayi ile tedarik zinciri ekosisteminde derin değişikliklere yol açıyor.
Hertz’in Tesla Kumarının İbretlik Hikayesi
Hertz’in Tesla Kumarının İbretlik Hikayesi
Bir çift finans uzmanı iflas eden araç kiralama şirketini satın aldı ve elektrikli araç işine girdi. Ne yazık ki neredeyse her öngörüleri yanlış çıktı.
Zaman Nedir?
Zaman Nedir?
Zaman size sıradan, akışkan, sabit akımla akan bir nehir gibi geliyor olabilir. Belki de biz abartıyoruz zaman ve beyin meselesini.
Sosyal Medya İletişim Krizlerini Nasıl Çözersiniz?
Sosyal Medya İletişim Krizlerini Nasıl Çözersiniz?
Türkiye’de her yıl birçok marka veya kişi sosyal medyada iletişim krizi yaşıyor. Her alanda ciddi profesyonellerle çalışılırken bu iletişim krizleri bireysel çabalarla çözülmeye çalışılıyor. Fakat dünyadaki örneklerine baktığımızda iletişim krizleri tam tersi ciddi strateji ve planlarla çözülüyor.
Apple’ın Geri Dönüşüm Programının Karanlık Sırları
Apple’ın Geri Dönüşüm Programının Karanlık Sırları
Apple, aygıt parçalama robotları ve geri dönüşüm yüklenicilerinden oluşan ağını eski aygıtları yeniden kullanmanın daha çevreci bir yolu olarak tanıtıyor. Uzun süren bir mahkeme mücadelesi ve Businessweek araştırması sektörün kirli sırlarına ışık tuttu.
Hesap Lütfen
Hesap Lütfen
Restoran ve kafelerin artan fiyatları tüketicinin sabrını zorlarken işletmeler de bu durumdan çok memnun değil. Yüksek enflasyonun vurduğu yeme içme sektörü, kârını korumakla müşteriyi elinde tutmak arasında bir seçim yapmaya hazırlanırken tüketiciler bu alandaki alışkanlıklarını değiştirmeye başlıyor.
Sermaye Hikâyeye Akıyor
Sermaye Hikâyeye Akıyor
Paranın maliyetinin arttığı, jeopolitik gelişmelerin eski akımların yönünü değiştirdiği ortamda, tüm dünyada portföy yöneticileri hikayesi olan ve güvenli alanlara kaymaya çalışıyor. Gelişen ülkeler arasında ilk sıra kuşkusuz yeni yıldız Hindistan’ın. Ama onun dışındaki “para eden” hikayeler hangi ülkelerde?
Beşiktaş Sahada Atamadığı Çalımı Borsada Attı
Beşiktaş Sahada Atamadığı Çalımı Borsada Attı
Tarihinin kazanma yüzdesi en düşük sezonunu geçiren Beşiktaş, Galatasaray’ın 39, Fenerbahçe’nin tam 35 puan gerisinde bulunuyor. Gerek galibiyet geliri gerekse diğer gelirlerde büyük kayıp yaşayan şirket, yüzde 250 bedelli sermaye artırımı ile gündeme geldi. Ancak hisse tüm olumsuzluklara rağmen hisse getirisinde ezeli rakiplerinin toplamından fazla getiri elde etti. Ta ki, SPK’nın 6 yatırımcıya verdiği cezaya kadar...