Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Şirketlerde Yetenekleri Tutabilme Sorunu
Şirketlerin son yıllardaki en büyük sorunlarından birisi de yetenekli çalışanları bulmak kadar onları elde tutabilmek. Şirketlerin iş değiştirmekten çekinmeyen yetenekleri elde tutabilmek için çözüm yollarını bulmaları şart.
  • 24 Mayıs 2024 09:25
  • Akan Abdula
Şirketlerde Yetenekleri Tutabilme Sorunu

Son yıllarda Google’da en çok aratılan sorulardan birisi “nasıl iş değiştirebilirim?” oldu.


Türkiye’de her 10 çalışandan 7’si iş değiştirmeyi düşünüyor. Öyle ki, artık aynı iş yerinde kalma süresi 2 yıla kadar düşmüş durumda.


Hal böyle olunca, bu konu şirketlerin de ana gündem maddelerinden biri olmuş durumda.


Bugün şirketlerin tepe yönetimlerinin gündeminin başında “yetenekleri kazanma ve elde tutma” konusu yer alıyor, çünkü yetenekleri kaybetmenin faturası oldukça ağır.


FutureBright ve GeneX iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz araştırmada, farklı sektörlerden üst düzey insan kaynakları (İK) ve Kültür yöneticileri ve dev şirketler tarafından “yetenek” olarak tanımlanan çok sayıda çalışan ile görüşerek bu konudaki sorularımıza cevap aradık.


Şirketler yetenek kaybının kendilerine uzun vadede maliyetinin çok ağır olduğunun farkında.


Kendi isteği ile ayrılan bir yeteneğin şirketin kârlılık ve büyüme kaybına etkisi yüksek oluyor, çünkü bir işe ortalama bir çalışan koymak ile yüksek performanslı bir yetenek koymanın arasında yüzde 800 verimlilik farkı söz konusu. Bir yetenek 8 olağan çalışan değerinde.


Peki bu şirketler yetenekleri nasıl saptıyor?


İK yöneticileri ve Yetenek Avcıları gözünde “yetenekler”, bulunduğu ortamda fark yaratan yüksek potansiyelli kişiler ve bu yüksek potansiyele işaret eden bazı ortak özellikler var.


Yetenekler farkındalık seviyesi yüksek kişiler olarak görülüyor. Yani duygusal zekâları da yüksek.


Özgüvenleri yüksek.


İdrak kabiliyetleri, öğrenme ve adaptasyon becerileri, onları ayrıştıran özellikleri.
Yeteneklerin heyecanı, merakı, motivasyonu ve enerjisi yüksek.


Yetenekler çok boyutlu insanlar olarak dikkat çekiyor. İşlerinin dışında farklı boyutları ile varlar ve etrafları bu boyutlarının farkında.


Yetenekler kişisel olarak kendinin farkında olmakla beraber, kendilerini birçok farklı alanda sürekli geliştirmeye de çalışmakta.


Yeteneklerin, bilgiye önem vermekle birlikte, öğretmenin de kıymetini bildikleri fark ediliyor. Yeni gelenlere bir yol gösterici durumları da var.


En güçlü yetilerinin de öğrenebilmek olduğu düşünülüyor. “Bilmesem de öğrenebilirim” bakış açısı onların yeni işlere atılmaktan çekinmemelerini sağlıyor. Hatta aynı sektörde başka şirkete geçme gibi dar alanda kısa paslaşmalara da mecbur hissetmiyorlar kendilerini. Bilmesem de öğrenirim diyerek kolayca sektör değiştiriyorlar.


Peki bu yetenekler neden şirketleri terk ediyorlar. Ne istiyorlar da olmuyor?


Yetenekler, iş de dahil hayatlarındaki tüm deneyimleri, kendini zenginleştirmenin bir parçası olarak görüyorlar. Terk eden yeteneklerin çoğu bu deneyimleri şirketlerinde artık yaşayamadıklarını söylüyorlar. Şirketler acilen İK departmanlarına deneyim uzmanları almak zorundalar.


Yetenekler, şirketlerinde ilham alabilecekleri bir yöneticiyle çalışabilmeyi en kıymetli okul olarak gördüklerini söylüyorlar. Hala bir şeyler öğrenebildiği bir yöneticiyle çalışmak, şirkette bağlılığı artırıyor. Terk edenler bu yöneticileri şirketlerinde artık bulamadıklarını söylüyorlar. En çok şikâyet ettikleri aşırı nostaljik yöneticiler. Eskiden bizim sektör ne iyiydi hikayesine tahammülleri düşük.


Yetenekler, kendini gerçekleştirmeye giden yolda şirketinden kendisine bir gelecek vizyonu çizmesini bekliyor. Bunun kendilerine özel çalışılması gerektiğine inanıyorlar.


Genç yeteneklerin en önemli beklentilerinden birinin de çeviklik olduğu görülüyor.


Sosyal medyadaki içerikleri hızla kaydırıp bir sonrakine geçmeye, bilgisayar oyunlarında bir bölümü bitirip bir sonraki bölüme atlamaya ve asla bir daha geri dönmemeye alışkın olan yeni nesil olarak, hızlı sonuç almak istiyorlar. Terk edenler şirketlerinde çok fazla bürokrasi ile boğuştuklarını söylüyorlar. Aşırı bürokrasi net bir kırmızı çizgi.


Büyük resmi görmeyi ve onun önemli bir parçası olmayı talep ediyorlar. Bu noktada, çalıştıkları şirketin uzun ve kısa vadeli hedeflerine hâkim olmayı ve yaptıkları işe büyük resim içinde anlam atfetmeyi arzu ediyorlar.


Ve tabi ki daha çok para istiyorlar. Aldıkları para ile yetenek olduklarının görüldüğünü anlıyorlar. 8 kişinin değerini tek başına yarattıkları şartlarda, buna hakları da var.


Ancak daha çok para verilip de yukarıdaki şartlar sağlanmadığı durumda, yine sonuç değişmiyor, gidiyorlar. Para önemli ama tek başına her şeyi çözmüyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 31. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 31. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Elektrikli mi, Benzinli mi?
Elektrikli mi, Benzinli mi?
Bugün otomobilini değiştirmek isteyen herkesin aklında aynı soru var: Elektrikli mi, benzinli mi? Sessiz, çevreci ve düşük dolum maliyeti olan elektrikli araçlara ilgi yüksek. Ancak bu sorular akıl karıştırıyor: “Yeterli şarj istasyonu var mı?, “Menzil sorunu ne kadar zorlayıcı”?, “İkinci elde fiyat nasıl olacak?”, “Sürekli göz bataryada hayat geçer mi?”…
Hangimiz Yatırımcı? Hangimiz Oyuncu?
Hangimiz Yatırımcı? Hangimiz Oyuncu?
Sermaye piyasalarımızdaki yatırımcılarımızın büyük çoğunluğu bir yatırım tezi ile yatırım yapmıyor. Sermaye piyasalarını derinleştirmek için paydaşları “oyuncu” kimliğinden “yatırımcı” kimliğine terfi ettirebilmeliyiz.
Çin-ABD Ticaret Gerilimi Kıskacında Avrupa
Çin-ABD Ticaret Gerilimi Kıskacında Avrupa
Çin ve ABD arasındaki ticaret gerilimi artarken Avrupa, derinleşen ticaret gerilimlerinin ortasında bir orta yol arayışında.
Neuralink’in Çip Takılan İlk Hastası: Aklımı Başımdan Aldı
Neuralink’in Çip Takılan İlk Hastası: Aklımı Başımdan Aldı
Noland Arbaugh, Neuralink tarafından geliştirilen ve hastaların düşünceleriyle bir bilgisayarı kontrol etmesini sağlayan beyin implantının hayatını nasıl değiştirdiğini ilk kez açıklıyor.
NASA’dan Geldi Türkiye’nin IoT “Umut”u Oldu
NASA’dan Geldi Türkiye’nin IoT “Umut”u Oldu
Ülkemizde bilimin popülerleşmesinde büyük katkıları olan ve “NASA’da Çalışan Türk” başlıklı haberlerin kahramanı Dr. Umut Yıldız, NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan (JPL) ayrılarak Ocak 2024’te Türkiye’ye döndü. Uzay ve uydu teknolojileri alanında faaliyet gösteren bir Türk şirketi olan Plan-S’de bilimsel araştırmaların başına gelen Yıldız, SpaceX işbirliği ile uzaya dört uydu göndermeye hazırlanıyor. Yıldız, bu heyecanlı süreci Bloomberg Businessweek Türkiye için anlattı.
Bakır Piyasalarında Neler Oluyor?
Bakır Piyasalarında Neler Oluyor?
En önemli endüstriyel metallerden biri olan Bakır, 11 bin 100 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra geri çekildi. Peki fiyatları tarihi zirvelere ne taşıdı? Bakır piyasalarında dalgalanma kalıcı mı? Fiyatların tarihi seviyelerde seyretmesinin Türkiye’ye etkisi ne? Bloomberg Businessweek olarak bakır piyasalarını mercek altına aldık…
NVIDIA Hakkında Bilmemiz Gereken 7 Şey
NVIDIA Hakkında Bilmemiz Gereken 7 Şey
Nvidia, üretken yapay zeka patlamasının tam merkezine oturuyor. Yapay zeka tartışmasına uzak kalanlar için, şirketi bu kadar önemli kılan 7 özelliği sizler için derledik…
Piyasalarda Küçük Balıklar Büyük Av Peşinde
Piyasalarda Küçük Balıklar Büyük Av Peşinde
Bir dönem “dünyada trading kurallarını değiştireceği” düşünülen küçük yatırımcı örgütlenmesi, şimdi yeniden gündemde. “Açığa satışçı” büyükleri sıkıştıran örgütlü küçükler, bu kez kendini bakır vadelilerinde gösterdi…
TCMB’den Piyasaya Üç İnce Ayar
TCMB’den Piyasaya Üç İnce Ayar
Merkez Bankası, piyasadaki fazla likidite, hızla artan döviz kredileri ve çözülme hızı yavaşlayan KKM gibi sorunlara yönelik önemli adımlar attı.
Tefeci faizi... Tefeci enflasyonu...
Tefeci faizi... Tefeci enflasyonu...
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Nükleer Enerjinin Yeniden Doğuşu
Nükleer Enerjinin Yeniden Doğuşu
Holtec, radyoaktif atıklar için depolama fıçıları üreterek işe başlamıştı. Şimdi ise ABD’nin yeni nesil nükleer reaktörlerine güç sağlamak istiyor ve bu yolda eskilerini kapatıyor.
Soğuk Savaş Sonrası Dünya Ekonomisinde Jeo-ekonomik Bloklaşma: IMF Perspektifinden Uluslararası Ticaret ve Doların Geleceği
Soğuk Savaş Sonrası Dünya Ekonomisinde Jeo-ekonomik Bloklaşma: IMF Perspektifinden Uluslararası Ticaret ve Doların Geleceği
Dünya ekonomisinde oluşan yeni kutuplar, ekonomik sistemde hakkaniyete dayalı bir role razı mı olacak, yoksa küresel çatışmaları ve korumacılığı mı körükleyecek?
Yapay Zekânın Geleceği
Yapay Zekânın Geleceği
“Şimdi ben ölüm oldum, dünyaların yok edicisi” Robert J. Oppenheimer
Yapay Zekâ ve İnsan Odaklı Dijitalleşme
Yapay Zekâ ve İnsan Odaklı Dijitalleşme
Günümüzde üretken yapay zekâ (AI) tabanlı uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte toplumun dijitalleşmesi yeni bir seviyeye ulaşıyor. Bu noktada, üretken yapay zekânın ne olduğu ve nasıl işlediği daha da önem kazanıyor.
Teknolojik Gençlerin Ekonomiye Katkısı ve İş Dünyasının Rolü
Teknolojik Gençlerin Ekonomiye Katkısı ve İş Dünyasının Rolü
Eğitim ve kariyer seçimlerinde teknolojinin etkin kullanımı ve bilinçli kararlar almak, hem bireylerin hem de işletmelerin gelecekte başarılı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için kritik öneme sahip.
Üç Cisim Problemi - Newton’dan Yapay Zekâya
Üç Cisim Problemi - Newton’dan Yapay Zekâya
Fizikçilerin ve matematikçilerin yüzyıllardır çözemediği üç cisim probleminde cevap yapay zekâda olabilir mi?
Yapay Zeka Belirsizlik Çağına Giriyor
Yapay Zeka Belirsizlik Çağına Giriyor
OpenAI ve Google elde ettikleri yeni birçok ilerlemeyi duyururken, startuplar nereye uyum sağlayabileceklerini anlamaya çalışıyor.