Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Kira Gelirinde Vergi Zamanı
Son yıllarda hayatımızda daha çok yüzde 25’lik zam sınırlaması ve artış oranına ilişkin tartışmalarla yer alan kira konusu bu ay vergi boyutuyla gündemde. 2023 yılına ilişkin kira gelirlerinin mart ayı sonuna kadar beyan edilmesi ve mart ile temmuzda 2 taksitte ödenmesi gerekiyor.
  • 1 Mart 2024 17:02
  • Bora Yargıç
Kira Gelirinde Vergi Zamanı

Her yıl mart ayı ülkemizde vergi ayı olarak biliyor. Gelir Vergisi Kanunu’nun birinci maddesine göre, gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabi. Bir takvim yılı içerisinde kira geliri elde edenlerin izleyen yılda beyan ettikleri beyannameye ise kira gelirleri beyannamesi diyoruz. 2023 yılında elde ettiğiniz kira gelirlerinizi bu yıl 31 Mart hafta sonuna denk geldiği için 1 Nisan 2024 tarihine kadar beyan etmeniz, beyan ettiğiniz gelir üzerinden hesaplanan gelir vergisini de mart ve temmuz olmak üzere iki eşit taksitte ödemeniz gerekiyor.


Kira gelirleri


Gelir Vergisi Kanunu’na göre: Mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak tanımlanıyor ve belirli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki mükellef kim? Kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesinden gelir elde edenler mükellef sayılıyor.


Kiralarda beyanname verilmesi gelirin elde edilmesine, tahsilat esasına bağlı. Dolayısıyla, tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak kirayı tahsil etmiş olmanız gerekiyor. 31 Mart 2024 tarihinde vereceğiniz 2023 yılına ait gelir vergisi beyannamesiyle beyan edeceğiniz kira gelirlerinin 2023 yılı veya önceki yıllara ait tahsil edilmiş kira gelirlerinden oluşmasına dikkat edelim. Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesi anlamına geliyor. Alınan çek bedelleri de nakden tahsilat sayılıyor, bu da beyana tabi.


Döviz olarak tahsil edilen kiralar


Döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde tahsilatın yapıldığı tarihteki Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak kira gelirinde gayri safi hasılat belirleniyor. Kira bedelinin para dışındaki ayni (mal, eşya vb. gibi) bir değerle tahsili halinde, tahsil edilen kira emsal bedelle değerlenip tutarı bulunuyor.


Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması


Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Buna göre;


• Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,


• Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde Gelir İdaresince emsal kira bedeli esası uygulanıyor.


İş yeri olarak kiralanan gayrimenkullerde stopaj


Gayrimenkulleri işyeri olarak kiralayan belirli kişi ve kuruluşlar, gerçek kişilere ve belirli kuruluşlara yaptıkları kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapıyorlar. Yani işyerinin kiracıları ödeyecekleri brüt kira üzerinden yüzde 20 oranında vergi kesiyor ve iradı elde eden adına vergi dairesine ödüyorlar.


Kimler kira gelirini beyan etmek zorunda?


01 Ocak 2023 - 31 Aralık 2023 döneminde elde ettikleri beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler:


01 Ocak 2023 - 31 Aralık 2023 döneminde elde ettikleri beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler:


• 2023 yılı içerisinde toplam 21.000 TL (2024 yılı için istisna tutarı 33.000 TL) üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname verecek.


• Eğer hisseli konut varsa elde edilen kira gelirleri hisseye isabet eden kira hesaplanarak tespit edilecek ve 21.000 TL’lik istisna bu şekilde hesaplanan tutara uygulanacak.


• Eğer mirasın paylaşılmamış ise, her mirasçı istisnadan ayrı ayrı yararlanacak.


• Elde edilen stopaja tabi tutulmuş brüt işyeri kira geliri toplamı 150.000 TL’yi aşanlar bu gelirleri için beyanname verecek


• Hem konut hem de iş yeri kira geliri olan kişiler beyanname verecek


• Hem konut hem de iş yeri kira geliri varsa, mesken kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen kısmını aşan tutarı ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 150.000 TL’yi aşmadığı takdirde sadece stopaja tabi olmayan konut kira geliri beyan edilecek.


• Yukarıdaki yazdığımız toplamın 150.000 TL’yi aşması halinde ise gelirlerin tamamı beyan edilecek.


• Stopaja ve istisna uygulamasına konu olmayan kira gelirleri toplamı 8.400 TL beyanname verme sınırını aşanlar, 2023 yılı kira gelirleri için beyanname verecek.


• Belirttiğimiz, 8.400 TL sınır beyanname verme sınırı olup, gelir tutarının bu tutarı geçmesi durumunda tamamı vergiye tabi olacak.


• Eşler ve çocukların kira gelirleri ayrı beyanname ile beyan edilecektir.


• Stopaj yolu ile kesilen vergiler beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilecek.


Konut Kiralarında İstisna


Konut kiralarında yıllara göre istisna tutarları aşağıdaki gibi;


2023 Yılı Konut Kirası İstisna Tutarı: 21.000 TL 2024 Yılı Konut Kirası İstisna Tutarı: 33.000 TL Buna göre, 2023 yılında elde edilen konut kira gelirlerinin yıllık toplamı 21.000 TL’yi aşmıyorsa beyan edilmeyecek ve vergi ödenmeyecek. Ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve irat elde edenlerden, 2023 yılı için bu gelirleri toplamı 550.000 TL’yi geçenler istisnadan yararlanamıyor. Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, her bir ortak için istisna ayrı ayrı uygulanıyor.


Kira geliri beyanının verilme zamanı ve yeri


2023 dönemi beyana tabi kira geliri için mart ayı sonuna kadar, bu yıl 31 Mart hafta sonuna denk geldiği için 1 Nisan 2024 tarihine kadar beyannamenin verilmesi gerekiyor. Kira geliri beyannamenizi:


• Dijital Vergi Dairesi - Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamından,


• Hazır Beyan mobil uygulaması aracılığıyla cep telefonundan,


• Bağlı bulunulan, ikametgâhın bulunduğu yer vergi dairesine elden,


• İkametgâha bağlı kalmadan herhangi bir vergi dairesinden verebilirsiniz


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 20. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 20. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Adobe’un Yapay Zeka İle İmtihanı
Adobe’un Yapay Zeka İle İmtihanı
Photoshop ve PDF’in öncüsü, şirketleri ya da yaratıcıları korkutmayan bir jeneratif sanat makinesi inşa ederek Midjourney ve Dall-E’yi geride bırakabilir mi?
Tüketici Davranışlarında Yeni Akım: Basitlik ve Temellere Dönüş
Tüketici Davranışlarında Yeni Akım: Basitlik ve Temellere Dönüş
Aşırı tüketimden ‘az olan iyidir ve daha fazlası daha fazladır’ bakışı yavaş yavaş oturmaya başladı
Küresel Ekonomide Yeni Güç Dengeleri ve Türkiye İçin Strateji İhtiyacı
Küresel Ekonomide Yeni Güç Dengeleri ve Türkiye İçin Strateji İhtiyacı
BRICS ülkelerinin gerçekleştirdiği büyüme küresel ekonomik ve siyasi dengeleri değiştirebilir
2024'ün Belirsiz Sularında Çevik Yönetim İle Rota Belirlemek
2024'ün Belirsiz Sularında Çevik Yönetim İle Rota Belirlemek
Belirsizliklerin fazla olduğu 2024 yılında yönetimini çevikleştiren, değişen koşullara daha hızlı uyum sağlayabilen şirketler rahat edecek.
Fiyatı Nasıl Belirlersiniz?
Fiyatı Nasıl Belirlersiniz?
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı...
Şirketinizi Ucuza Kaptırmayın
Şirketinizi Ucuza Kaptırmayın
Şirket sahipleri belli aralıklarla şirketlerine bir nevi check-up yapıp gerçek değerini bulmalılar. Bu sayede şirketlerini ucuza kaptırmaktan kurtulabilirler.
Avrupa’nın Radikalizmle Sınavı
Avrupa’nın Radikalizmle Sınavı
Son zamanlarda Avrupa’da siyaset gündeminin en çok öne çıkan konusu “radikallerin ve popülistlerin yükselişi”. Kıta genelinde kendilerini “muhafazakar” ve “yurtsever” olarak etiketleyen siyasi güçler, bu yıl yapılacak seçimlerde büyük bir sınav verecek ve eğer seçimlerde üstünlük sağlarlarsa Avrupa’da belki de birçok şey değişecek.
ABD Alarm Veren Metal Stoklarını Doldurmaya Çalışıyor
ABD Alarm Veren Metal Stoklarını Doldurmaya Çalışıyor
Beyaz Saray kritik mineraller için Çin’den bağımsız bir tedarik zinciri kurmak istiyor
Batıya Karşı Ayı ve Ejderha Dayanışması
Batıya Karşı Ayı ve Ejderha Dayanışması
Son yıllarda Rusya’nın gücünü kaybetmesi ve komşusu olan Çin’in inanılmaz yükselişi, doğu ve batı arasındaki rekabetin farklı bir boyut kazanıp yeniden canlanmasına neden oldu. Rusya ve Çin, gönülsüz de olsa birbirine daha fazla yaklaşırken, küresel ekonomik düzen bloklar arası ayrışma tehdidi altında.
Hisseler Yükselirken Emtiada Resesyon Tedirginliği Var
Hisseler Yükselirken Emtiada Resesyon Tedirginliği Var
Küresel piyasalar 2024 yılına farklı fiyatlamalarla girdi. Hisse senetleri piyasaları zirvelerini test ederken, emtia piyasaları zayıf seyri ile dikkat çekiyor.
İşsizlik Sigortasında “Varlık” Muhasebesi
İşsizlik Sigortasında “Varlık” Muhasebesi
Ocak sonu itibariyle ilk kez 200 milyar lirayı geçen İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlik riskini azaltmaya yönelik çalışmalar için ayrılacak pay yüzde 50’ye yükseltilirken bono ve mevduata yatırım nedeniyle faiz gelirinin toplam varlıktaki payı yüzde 22’ye düştü. 2023’te işsizlik ödeneğine 21,3 milyar TL harcanırken, teşvik ve desteklere yaklaşık iki katı verildi
Turist Çok Ama Yataklar Boş
Turist Çok Ama Yataklar Boş
Turizm Bakanlığı verilerine göre 56,7 milyon ziyaretçi, TÜİK verilerine göre de 57 milyon turist Türkiye’yi ziyaret etti. Ancak TÜROB’un otel doluluk istatistiklerinde görülen gerileme, gözleri turistlerin nerede kaldığına çekerken sektör temsilcileri kayıt dışı konaklama kadar verilerin yorumlanma biçimine de dikkat çekiyor.
Küresel Kredi Kartı Savaşı İçin Saflar Belirginleşiyor
Küresel Kredi Kartı Savaşı İçin Saflar Belirginleşiyor
Capital One’ın Discover için 35 milyar dolarlık teklifi Visa ve Mastercard’a meydan okumayı hedefliyor
Devrik Kral
Devrik Kral
Nakdin krallığı son buluyor. Her ne kadar ekonomik sorunların nedenleri arasında gösterilse de kredi kartlarının kullanımı artıyor, dijital paralar yaygınlaşıyor ve kripto paralar yatırım aracı olmaktan çıkıp alışveriş aracına dönüşüyor. Üstelik artan enflasyon nakit kullanımını zorlaştırıyor. Anlaşılan o ki kimse eski kralı özlemeyecek…
Portföyün Seçimi
Portföyün Seçimi
Yerel seçim genel seçim havasına büründü. Yatırımcı yön arayışında. Ekonomi politikası seçimden sonra nasıl şekillenecek, borsada riskler nerelerde, portföy oluştururken nelere dikkat etmeli? Uzmanlara sorduk
Büyümede Denge Arayışı
Büyümede Denge Arayışı
Türkiye, 2023’te yüzde 4,5 büyüdü. Büyüme ağırlıklı olarak tüketimden geldi. Öncü göstergeler 2024’ün ilk aylarında da bu eğilimin sürdüğüne işaret ediyor.