Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

TCMB 2024’ü Sıkı Geçirdi
2024’te Türkiye gündemini kuşkusuz ki yüksek enflasyon, hayat pahalılığı ve düşen alım gücü oluşturmaya devam etti. Mayıs 2023 seçimleri öncesi yüzde 8,5’e kadar düşürülen politika faizi 2024’te yüzde 50 seviyelerine kadar yükseldi. Sıkı finansal koşulların hakim olduğu yıl genelinde alınan tedbirlerle TL varlıklara olan ilgi arttı, kur enflasyonun altında seyretti, bireysel ve ticari kredilerde faizler yükselirken büyüme sınırı getirildi ancak talepte yeterince soğuma gerçekleşmedi.
  • 3 Ocak 2025 06:25
  • Dilan Erdemir
TCMB 2024’ü Sıkı Geçirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında uyguladığı sıkı para politikasıyla 2024 yılında politika faizini yüzde 50 seviyesine çıkararak yıl genelinde sıkı duruşunu korurken, yılın son ayında faiz indirim döngüsünü başlattı. Ekonomi yönetiminin öncelikli hedefi olan enflasyon ise Kasım ayında TCMB’nin yıl başındaki yüzde 36 olan tamininin üzerinde yüzde 47,09 seviyesine geriledi. Tüketici fiyatları aylık bazda ise yüzde 6,70 seviyesinden yüzde 2,24 seviyesine geriledi. Öte yandan ekonomi yönetimi, politika faizinin yanı sıra devreye aldığı bazı adımlarla finansal koşulları sıkılaştırıken, PMI verisi salgın dönemindeki seviyelerine geriledi, sanayi üretimi depremden bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Ancak iç talepte istenilen seviyede soğuma gerçekleşmedi. Uygulanan para politikasının en belirgin sonuçları ise TCMB’nin rezervlerinde kendini gösterdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri, 13 Aralık haftasında 163 milyar 482 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2025’de sonlandırılması hedeflenen kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 1 trilyon 153,5 milyar TL’ye kadar geriledi. 2024’te ekonomi yönetiminin seçim sonrası devreye aldığı rasyonel politikaların kararlılıkla sürdürülmesi yabancı kurumlar tarafından da olumlu karşılanırken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Moody’s ve Fitch, Türkiye’nin notunu yükseltti. Türkiye’nin beş yıllık risk primi 250 seviyelerine kadar geriledi.


Hem yurt içinde hem yurt dışında zor bir yılı geride bırakırken, TCMB’nin attığı adımları şöyle sıralayabiliriz:



TCMB’den zorunlu karşılıkla miktarsal sıkılaştırma adımı


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla 30 Ocak tarihinde kur koruması sağlanan hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının altı aya kadar olan vadelerde yüzde 30’dan yüzde 25’e indirilmesine, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4’ten yüzde 8’e yükseltilmesine karar verdi.


Bankalara zorunlu karşılıklar için faiz ödenmesine karar verildi


Merkez Bankası şubat ayında bankaların uzun süredir talep ettiği zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi konusunda adım attı. Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, TL mevduat payının artırılması ve KKM’den TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına üç ayda bir faiz uygulanmasına karar verildi.


Menkul kıymet tesisi yürürlükten kaldırıldı


Merkez Banka s ı (TCMB) Mayıs ayında tahvil piyasası üzerinde kamu kontrollü yapıya olanak sağlayan menkul kıymet tesisi uygulamasını yürürlükten kaldırdı. Değişiklikle, tahvil piyasasındaki kamu kontrollü yapı ve TCMB’nin Hazine tahvili üzerindeki regülasyon ile sağlanan kontrolü son bulmuş oldu.


TL mevduat ve KKM’de zorunlu karşılık oranları artırıldı


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 23 Mayıs tarihinde ilave sterilizasyon tedbirleri kapsamında, kısa vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranını yüzde 8’den yüzde 12’ye, uzun vadeli mevduat için ise sıfırdan yüzde 8’e çıkardı.


TCMB bununla birlikte KKM’nin yenileme dahil toplam hedefini yüzde 75’e düşürdü. Tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları bir sonraki hesaplama döneminden itibaren geçerli olacak şekilde toplam hedef hesaplamasından çıkarıldı. Toplam hedefin sağlanması halinde KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı politika faiz oranının yüzde 40’ına düşürüldü. Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilirken sınırı aşan kredi tutarı kadar TL cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildi.



Kredilerde büyüme sınırı düşürüldü


Ekonomi yönetimi, faiz artırımının yanı sıra finansal koşulları sıkılaştırarak para politikası aktarımını desteklemek amacıyla kredilerdeki güçlenmeye karşı da haziran ayında bir takım düzenlemeler yaptı. Buna göre kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye düşürüldü. Taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi.


İhracat bedellerinin TCMB’ye satış yükümlülüğü yüzde 30’a düşürüldü


2022’nin Nisan ayında TCMB genelgesiyle ihracatçıların Merkez Bankası’na döviz satışında yüzde 25’ten yüzde 40’a çıkarılan oran, normalleşme adımları kapsamında Haziran ayında düşürüldü. Merkez Bankası, ihracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin TCMB’ye satış yükümlülüğü oranlarını yüzde 40’tan yüzde 30’a indirdi.


Döviz karşılığı TL swap işlemlerine son verildi


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Temmuz ayında aldığı kararla sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi kapsamında, kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap işlemlerine son verme kararı aldı.


Yabancı para kredilerde büyüme sınırı yüzde 1,5’e çekildi


Sıkı para politikası duruşuna yönelik destekleyici adımlarını sürdüren TCMB, Temmuz ayında yabancı para krediler için yüzde 2 olan aylık büyüme sınırını yüzde 1,5’e indirirken, TL kredilerde yüzde 2 olan aylık büyüme sınırlarını sabit tutma kararı aldı. TCMB, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yapılarak dezenflasyon patikası ile kredi büyümesinin uyumlu seyri ve TL kredilerin payının korunmasının amaçlandığını kaydetti.


TL mevduatta zorunlu karşılık oranı arttırldı


Eylül ayında Türk lirası mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları ile yabancı para (YP) mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı değiştirildi. Buna göre, kısa vadeli TL mevduatta yüzde 12 olan oran yüzde 15’e, uzun vadeli TL mevduatta yüzde 8 olan oran da yüzde 10’a çıkarılırken, YP mevduat için TL tesis oranı yüzde 8’den yüzde 5’e indirildi.



KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi


TCMB 2 Kasım tarihinde KKM’nin yoğunlaştığı altı aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranını 5 puan artırarak yüzde 30’a yükseltti. Bir yıla kadar vadeli ile bir yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.


Yabancı para mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık tutarları tüm vadelerde 1’er puan artırıldı. Piyasada oluşan TL likidite miktarının sistemden eklenmesi ve TL mevduata geçişin sağlanması amacıyla TL cinsi tesis edilmek üzere tüm vadelerde döviz mevduatına yüzde 4 ilave zorunlu karşılığa karar verildi.


TCMB faiz indirim sürecini başlattı


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Şubat 2023’ten sonra ilk kez aralık toplantısında faiz indirimine başladı. Banka, politika faizini 2,5 puan indirimle yüzde 47,50 seviyesine çekti, faiz koridoru 600 baz puandan 300 baz puana daraltıldı. Karar metnine “Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır” ifadesi eklendi.


Reeskont kredilerinde faiz düşürüldü


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 2,5 puan düşürmesinin ardından reeskont kredilerinde de faizi düşürdü. TCMB’den yapılan açıklamayla, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi iskonto oranı hesaplamasında değişiklik yapılarak hesaplamada politika faizinin belirli bir oranının esas alınması kararlaştırıldı. Bu çerçevede, güncel reeskont kredisi toplam faiz maliyeti yüzde 29,93 olarak uygulanacak.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Daha Yeni Başlıyoruz
Daha Yeni Başlıyoruz
Finansal dönüşümün ihtiyaç duyduğu teknolojinin ve yarının teknolojisinin ihtiyaç duyacağı finansal sistemin farkındayız.
Açığa Satış VİOP’ta Oyunu Değiştirir mi?
Açığa Satış VİOP’ta Oyunu Değiştirir mi?
Borsa İstanbul’da yeni yılın ilk işlem gününde yeniden başlayan açığa satış işlemlerinin sağlıklı fiyat oluşumu ve likiditeyi desteklemesi bekleniyor. Açığa satışın yasak olduğu dönemde spot piyasada tek yönlü işleme zorlanan yatırımcıların frene basmasıyla özellikle VİOP’ta artan büyük yatırımcı hakimiyetinin de bundan sonraki dönemde azalacağı tahmin ediliyor.
Borsa İstanbul’da 2024 Yılının Hikayesi: Zirveden Dengeye
Borsa İstanbul’da 2024 Yılının Hikayesi: Zirveden Dengeye
Borsa İstanbul, 2024 yılında zirve seviyelerini test ettikten sonra kâr satışlarının etkisiyle dalgalı bir seyir izledi. Sigortacılık, iletişim ve bankacılık gibi sektörler yüksek getirileriyle dikkat çekerken, temettü hisseleri yatırımcılar için güvenli liman olmayı sürdürdü. 2025’e girerken, yüksek reel faizler ve güçlü TL’nin etkisiyle piyasalarda temkinli bir başlangıç öngörülüyor. Ancak yılın ikinci yarısında faizlerin düşmesi, yabancı yatırımcı girişlerinin artması ve sektörel toparlanmayla birlikte olumlu bir atmosferin oluşması bekleniyor.
Şimdi Değilse Ne Zaman?
Şimdi Değilse Ne Zaman?
Kripto piyasası, 2025 yılına güçlü bir ivmeyle girerken, yatırımcıların dikkatle takip etmesi gereken kritik gelişmeler öne çıkıyor. Stablecoin’lerden merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamalarına, tokenizasyondan düzenleyici değişimlere kadar birçok alanda önemli yenilikler kapıda. Bu değişimler, piyasanın gelecekteki yönünü belirleyecek temel taşları oluşturuyor.
İşte Hayatımızdaki Yeni Rakamlar
İşte Hayatımızdaki Yeni Rakamlar
Yüzde 43,93’lük yeniden değerlemenin uygulanmasıyla hayatımıza dokunan vergi, harç ve istisnalarda rakamlar değişmiş oldu. Ücretlinin yüzde 15 gelir vergisi uygulanan ilk limit yıllık 158 bin, aylık 13 bin 166 liraya çıkarken kira gelirinde istisna 47 bin liraya çıktı. 2024 yılında 2 bin 343 lira olan aracın MTV’si yaklaşık bin lira artışla 3 bin 372 liraya çıkarken B sınıfı ehliyet harcı 5 bin 678 liraya çıktı.
Motivasyon Konuşmacılığını Yasaklasak mı?
Motivasyon Konuşmacılığını Yasaklasak mı?
Gençlere yardım etmek istiyorsak, onlara soru sormayı öğretmeli ve bu süreçte cesaretlendirmeliyiz.
Vergiler ve Enflasyonla Mücadele
Vergiler ve Enflasyonla Mücadele
Yeni yılla birlikte beklendiği gibi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergi oranları, tarife ve tutarlarında yeniden değerleme oranı tutarında artış yapıldı.
2024 Otomotivde Enlerin Yılı Oldu
2024 Otomotivde Enlerin Yılı Oldu
Her açıdan hareketli geçen otomotiv sektöründe dünyada ve Türkiye’de taşların yerinden oynadığı bir yıl yaşandı.
Temel Ekonomik Göstergeleri 2024’te Faiz Politikası Belirledi
Temel Ekonomik Göstergeleri 2024’te Faiz Politikası Belirledi
Türkiye’nin makroekonomik dengelerini 2024 yılında faiz politikası belirledi. Enflasyon düşüş trendine girerken ekonomi ikinci ve üçüncü çeyrekte küçüldü, ülke teknik resesyona girdi. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise Kasım itibarıyla 80 milyar doların altına indi.
Yenilenebilir Enerji 2024’te Savaşın Gazını Alamadı
Yenilenebilir Enerji 2024’te Savaşın Gazını Alamadı
Rusya-Ukrayna Savaşı etkilerini enerji piyasalarında hissettirmeye 2024 yılında da devam etti. Nükleer enerjinin yükselişi, LNG anlaşmaları, yenilenebilir enerji atılımları ve Orta Doğu kaynaklı savaş riskleri tüm senenin enerji gündemini sıcak tutmaya yetti.
2024’ün Vergi Muhasebesi
2024’ün Vergi Muhasebesi
2024 yılında bütçe koşulları nedeniyle sıkı maliye politikalarına ihtiyaç olduğu sıkça dile getirilirken enflasyon muhasebesinin tarihi ve kapsamı yıl boyunca tartışıldı. Yüzde 10 asgari kurumlar vergisi ve e-ticarete stopaj kesintisi kararları da yılın öne çıkan vergi başlıkları arasında yer aldı.
Sanayici 2025 İçin Temkinli İyimser
Sanayici 2025 İçin Temkinli İyimser
2024 yılında sıkı finansal koşullardan en çok etkilenenlerden biri olan sanayiciler zor bir yılı geride bırakırken, 2025 yılı için temkinli bir iyimserlik içerisinde. Eylül ayında pandemi döneminden bu yana en düşük seviyeleri gören İSO İmalat PMI, dipten dönerek Aralık ayında son sekiz ayın en yüksek seviyesine çıksa da eşik değer 50’nin altında yılı kapattı. Sektör temsilcileri TCMB’nin faiz indirimlerine başlamasıyla toparlanmayı ümit ediyor.
Euro Bölgesi’nde Parasal Birlik Tamam, Ekonomik Birlik Nerede?
Euro Bölgesi’nde Parasal Birlik Tamam, Ekonomik Birlik Nerede?
Euro, halk tarafından büyük ölçüde bir başarı olarak görülüyor ve güçlü bir destek alıyor. Ancak, ekonomik birliğin eksikliği ve üyeler arasındaki dengesizlikler, bölge ekonomisinin potansiyelini sınırlıyor. Avrupa’nın 2025’te de bu zorluklarla yüzleşmeye devam etmesi bekleniyor.
Anlatı İktisadı ve 2025 için Yeni Nesil Hikayeler
Anlatı İktisadı ve 2025 için Yeni Nesil Hikayeler
Anlatı iktisadı, ‘viral olan’ hikayelerin iktisadi davranışları nasıl şekillendirdiğini inceleyerek, ekonomik olayları tahmin etme ve hazırlıklı olma yetenek ve kabiliyetimize katkı sunabilir.
14 Ocak 1914, Model T’den Günümüz Elektrikli Araçlarına
14 Ocak 1914, Model T’den Günümüz Elektrikli Araçlarına
Otomotivde yeni üretim süreci, montaj hatları olmayan, çok daha az çalışanı ve önemli ölçüde daha fazla otomasyonu olan bir fabrikayı içeriyor.
Yapay Zekanın Enerji İhtiyacı ABD’nin Enerji Politikasını Değiştirebilir
Yapay Zekanın Enerji İhtiyacı ABD’nin Enerji Politikasını Değiştirebilir
Yapay zeka sayesinde ülkenin dört bir yanında veri merkezleri açılıyor. Ancak tüm bu enerji kullanımının iklim bedeli oldukça yüksek.
Enflasyon Düşüyor, Ancak Fiyatlar 2025’te Değişmeye Devam Edecek
Enflasyon Düşüyor, Ancak Fiyatlar 2025’te Değişmeye Devam Edecek
Şirketler düzenli zam yapmadan kârlarını artırmanın yollarını aradıkça dinamik fiyatlandırma yaygınlaşacak.
2025: Ekonomik Fırtınada Liderlik ve İnsan Yönetiminin Yeni Paradigması
2025: Ekonomik Fırtınada Liderlik ve İnsan Yönetiminin Yeni Paradigması
Ekiplerine psikolojik liderlik yapmayı planlayacak yönetim kademesinin şirket merkezli olmaktan çıkıp, insanı merkeze alan yeni bir yapısal reforma gitmesi bu yılın en önemli meselesi gibi görünüyor.
Kripto Kasım Seçimlerinde İstediğini Aldı. Şimdi ne olacak?
Kripto Kasım Seçimlerinde İstediğini Aldı. Şimdi ne olacak?
Sektör şu anda tüketicileri bir sonraki kripto çöküşünden koruyabilecek mali kuralları zayıflatacak bir konumda.
Kazançlar, Piyangolar ve İflaslar! İşte 2024’ün En Çılgın 11 İşlemi
Kazançlar, Piyangolar ve İflaslar! İşte 2024’ün En Çılgın 11 İşlemi
İşte Trump’ın zaferiyle sonuçlanan işlemlerden Arjantin’de yaşanan talih kuşuna ve hedge fonların batan bahislerine kadar piyasalarda yılın en yüksek ve en düşük seviyeleri.
2025’te Ateşten Koltuklarda Oturanlar
2025’te Ateşten Koltuklarda Oturanlar
Önümüzdeki yıl, sektörler ve bölgeler genelinde liderleri test edeceği kesin, ancak bunlardan bazıları (teknoloji devleri, otomobil CEO’ları ve sanayi patronları) kendilerini diğerlerinden çok daha zor durumlarda bulabilir. İşte rezil ya da vezir olma yılı ile karşı karşıya olan yarım düzine isim.